Cały ten cukier w kinach w marcu

18 marca wejdzie do polskich kin australijski dokument Cały ten cukier w reż. Damona Gameau. W filmie reżyser przeprowadza na sobie eksperyment spożywając codziennie 40 łyżeczek cukru ukrytych w tzw. zdrowym jedzeniu. Odkrywa przy tym sekrety przemysłu cukrowniczego.

Cały ten cukier otrzymał nagrodę AACTA Award dla najlepszego pełnometrażowego filmu dokumentalnego przyznaną przez Australijski Instytut Filmowy oraz nominację dla najlepszego pełnometrażowego dokumentu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Edynburgu. Barbara Wojtaszek, koordynatorka akcji "Słodkie życie bez cukru" tak mówi o tym dokumencie:

Cały ten cukier to film dokumentalny nowej generacji, który w wesoły sposób opowiada o trudnych sprawach. Autor scenariusza, reżyser i jednocześnie główny bohater podejmuje ryzykowny eksperyment na własnym ciele i zdrowiu, decydując się na spożywanie 40 łyżeczek cukru dodanego dziennie. Odpowiada to ok. 160 g, które pomnożone przez liczbę dni w roku daje zawrotną sumę ponad 58 kg! Jest to taka ilość cukru, którą spożywa przeciętny konsument w Australii, uwaga: bez słodyczy!!! To jest właśnie główne i najważniejsze przesłanie filmu – tę olbrzymią ilość cukru pochłaniamy w przetworzonej żywności reklamowanej jako healthy food: w płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych, sokach i napojach, sosach i dodatkach, pieczywie, wędlinach, sałatkach.

Damon Gameau

Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób cukier wpływa na organizm człowieka. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko "zdrowym" jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi m.in. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

Tak zwane zdrowe produkty, które nie powinny zawierać cukru

Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

Żyjemy w czasach, gdy opinie ekspertów i laików na temat żywienia różnią się bardzo – wspomina Damon Gameau. – Również cukier budzi emocje. To właśnie dlatego postanowiłem zająć się tym tematem, bo osobiste doświadczenie jest bardziej pouczające niż czytanie książek. Tezą filmu nie jest, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80% przetworzonego jedzenia. Po trzech tygodniach eksperymentu miałem chorą wątrobę, cukrzycę typu 2, problemy z sercem i znacznie większy obwód pasa, a przecież jadłem „zdrowe” produkty!

Damon Gameau pod nadzorem naukowców i dietetyków

Przyjmowanie dużej ilości lekarstw przypomina trochę kupowanie złego paliwa, a potem sztuczne go ulepszanie. Lepiej zdrowo się odżywiać, chociaż nie jest to łatwe. Osiągnięcie tego może wymagać nudnych, powtarzalnych kroków, ale rezultaty są zdumiewające – Dr Simon Thornley, Uniwersytet w Auckland.

Przeprowadziłem eksperyment, polegający na jedzeniu cukru zawartego w „zdrowym” jedzeniu – kontynuuje reżyser. – Nie wiedziałem, jaki będzie jego wynik. Dowiedziałem się rzeczy strasznych, ale jednocześnie zmieniłem życie swoje i moich dzieci. Mam nadzieję, że wam też się to uda.

Damon Gameau ze swoją życiową partnerką Zoe Tuckwell-Smith

Najlepiej cały ten eksperyment podsumowują te słowa: JESTEŚ TYM, CO JESZ – dodaje Damon Gameau. – Słyszałem to zdanie wiele razy, ale dopiero teraz wiem, co naprawdę znaczy. Bez cukru nasza planeta byłaby lepszym miejscem. Po spożyciu tej substancji stajemy się szybko pobudzeni i wpływa to na nasze działanie. Lepiej jednak jeść pokarmy, z których energia uwalniana jest stopniowo, bo jest to zdrowsze.

Cały ten cukier zmieni na zawsze Wasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a także wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co możemy zrobić, żeby je zmienić. W imieniu dystrybutora, firmy Spectator zapraszam do kin od 18 marca 2016 r.

Źrodło: informacja prasowa


Arkadiusz Turek
Jako redaktor zajmuję się głównie kinem polskim i europejskim. Rodzime produkcje coraz częściej zasługują na promocję, choć nie mają takich "łokci" jak hollywoodzka maszyna. Rzucam więc do walki wszystkie swoje klawiatury i spróbuję to zmienić ;) Prywatnie jestem filmożercą, ale umiarkowanym kinomaniakiem (nie znoszę zapachu popcornu, gdyby nie on, zdecydowanie częściej chodziłbym do kina). W zamian buduję własne kino, gdzie zgromadziłem już ok. 5 tys. pozycji, w tym tysiąc polskich. Na fdb.pl od wiosny 2007 r.