Kuchnia Filmowa: Tort Anny Pawłowej!

Tradycyjny deser australijski, powstał prawdopodobnie w mieście Perth w 1926 w Australii, na cześć primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej tournee. Na podstawie życiorysu Anny Pawłowej nakręcono fantastyczny film, zatytułowany po prostu Anna Pawłowa. Historia o tym jak mała dziewczynka marzy aby zostać baletnicą, a że marzenia się spełniają, każdy wie, więc fajnie obejrzeć. Film o oddaniu się bez końca pasji, tańczeniu, baletowi. Polecam z czystym sumieniem.

SKŁADNIKI:

- 5 białek
- 250 g cukru
- łyżka octu
- łyżka mąki ziemniaczanej

- 400 ml śmietany 31%
- owoce sezonowe
- pół łyżeczki cukru pudru

-200 g rabarbar
- cukier (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny)

BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO, kiedy masa zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Kiedy ubite białka z cukrem zrobią się błyszczące dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuj jeszcze chwilę.

RABARBAR POKRÓJ w kostkę, z odrobiną wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru

PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około 15 mm grubości, powinny wyjść 3 blaty.

ZMNIEJSZ TEMPERATURĘ piekarnika do 85 stopni, włóż bezy na 3 godziny. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca z boków i wierzchu, a w środku ciągnąca.

ŚMIETANĘ UBIJ NA SZTYWNO, każdy blat przełóż bitą śmietaną, musem rabarbarowym i owocami. Na wierzch zostaw trochę śmietany i najwięcej owoców, udekoruj, posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Źrodło: Bezglutenowa Kuchnia Loli


Gracjan Mikitin
Redaktor Naczelny FDB. Od czasu do czasu, lubię obejrzeć sobie jakiś film :)