Kuchnia Filmowa: Żeberka z House of Cards

Jeśli oglądacie HOUSE OF CARDS to na pewno kojarzycie Franka Underwooda zajadającego żeberka u Freddiego Hayesa – mi na sam widok ciekła ślinka. Z tego co pamiętam Fredddie nigdy nie zdradził przepisu, przyjaźń panów skończyła się kiepsko – o feralne żeberka poszło, ale jestem przekonana, że prezydent mocarstwa tymi żeberkami zachwyciłby się tak samo mocno jak władzą.

SKŁADNIKI:

- 1,5 kg mięsistych żeberek

- szklanka coli

- 100 ml dobrego ketchupu

- 0,5 szklanki whiskey

- łyżeczka soli

- pół łyżeczki chili

- łyżeczka curry

- 0,5 łyżeczki kurkumy

- łyżeczka słodkiej papryki

- 5 posiekanych ząbków czosnku

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin), kilkukrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej marynaty wniknie w mięso i będzie smaczniejsze.

NA DRUGI DZIEŃ ZAGRZEJ piekarnik na wysoką temperaturę (230 stopni) i wstaw żeberka w przykryty naczyniu żaroodpornym, piecz około 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę do 170 stopni i dalej piecz pod przykryciem. Dobrze byłoby kilkakrotnie obracać mięso w czasie pieczenia i polewać marynatą z dna naczynia.

JEŚLI MASZ MOŻLIWOŚĆ rozpal grilla i prawie gotowe żeberka połóż na ruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso (bez naczynia żaroodpornego) na kratce piekarnika, włącz termoobieg i piecz około 20 minut. Ja podałam żeberka z glazurowaną marchewką, pewnie Frank Underwood nie zjadł by jej, a Freddie Heys nigdy by jej nie podał, ale co tam :) Smacznego!

Źrodło: Bezglutenowa Kuchnia Loli


Gracjan Mikitin
Redaktor Naczelny FDB. Od czasu do czasu, lubię obejrzeć sobie jakiś film :)