Kuchnia Filmowa: Kultowy deser z filmu Dziewczyny do wzięcia

Krem sułtański- kultowy deser z filmu Dziewczyny do wzięcia w reżyserii Janusza Kondratiuka. Fabuła mniej więcej taka: trzy pannice z podwarszawskiej wioski wybierają się do stolicy zaznać wielkiego świata. Są nowe znajomości, jest krem sułtański, kawiarnie… ale oprócz blichtru jest też kelner- cwaniak, który bez mrugnięcia okiem wykorzystuje głupotę przez duże G dziewczyn z nadziejami o inżynierze i magistrze. Film na pozór śmieszny, ale tak na prawdę bardzo, bardzo smutny. Dziewczyny do wzięcia polecam z całego serca, oglądałam wielokrotnie.

SKŁADNIKI:

- 500 g śmietany kremówki (36%)
- 100 g cukru pudru
- 100 g bezików lub biszkoptów
- 50 g rodzynek zalanych alkoholem lub wrzątkiem
- 4 łyżki gorzkiego kakao

ZIMNĄ ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ** ubij na gęsto, pod koniec ubijania dodawaj po trochę cukru pudru. Podziel krem na dwie części.

DO JEDNEJ CZĘŚCI DODAJ kakao i delikatnie wymieszaj. Do pucharków wkładaj beziki/ biszkopty, rodzynki i bitą śmietanę w dwóch warstwach- białą i ciemną. Mogą być różne proporcje.

PODAWAJ SCHŁODZONE, jeśli planujesz podać krem sułtański dorosłym skrop deser alkoholem :) Smacznego!

Źrodło: Bezglutenowa Kuchnia Loli


Gracjan Mikitin
Redaktor Naczelny FDB. Od czasu do czasu, lubię obejrzeć sobie jakiś film :)