Kuchnia Filmowa: Chłodnik litewski z Pana Tadeusza

Chłodnik litewski sprawdza się się od maja do września, mało tego występuje w filmie Pan Tadeusz. Może jest aktorem drugoplanowym, ale tak smacznym, że Oskara mógłby dostać. W filmie Andrzeja Wajdy bardzo dużo się je i biesiaduje, wiadomo szlachta lubiła ucztować, trudno byłoby nie ująć tego w filmie. Jeśli pamiętacie Pana Tadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów.

SKŁADNIKI:

- 2 pęczki botwinki
- 750 ml maślanki
- 200 g ogórka (plasterki)
- 2 pęczki rzodkiewki (plasterki)
- 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo)
- koperek do posypania
- szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku)
- woda
- sól

BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, jej końcówki wrzuć do gara z minimalną ilością wody i podgrzej. Po dwóch minutach dodaj posiekane liście i niech delikatnie się gotuje do miękkości. Pamiętaj o tym, żeby nie zagotować botwinki aby nie straciła koloru.

OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką. Ma dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła.

PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli. Jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko przepiórcze, koperek i kwiaty szczypiorku. Smacznego!

Źrodło: Bezglutenowa Kuchnia Loli


Gracjan Mikitin
Redaktor Naczelny FDB. Od czasu do czasu, lubię obejrzeć sobie jakiś film :)