Kuchnia Filmowa: Krewetki na soli

Dziś sprzedam wam najprostszy przepis na krewetki- mało pracy, efekt WOW. W filmie Forrest Gump główny bohater przez zupełny przypadek zostaje głównym dostawcą krewetek w kraju. Zbija fortunę i spełnia marzenie swojego przyjaciela z wojska, Bubby. Kupuje kuter rybacki. Wprawdzie Bubba nie podaje przepisu na krewetki, tylko wymienia wszystkie możliwości zrobienia jej, więc musiałam coś wymyślić. Przepis musiał być nieskomplikowany, jak główny bohater – Forest Gump, a robić niesamowite wrażenie. Pewnie wszyscy widzieli ten film, ja zachęcam obejrzeć go jeszcze raz. Bo co może być lepszego od wzruszającej historii o prostym, przyzwoitym chłopcu z Alabamy, który podbija świat?

SKŁADNIKI:

- krewetki w pancerzach (w zależności od wielkości kilka na osobę)
- sól morska
- 200 gr majonezu
- 30 gr keczupu
- łyżeczka tabasco
- 50 ml wytrawnego wina musującego

PIEKARNIK NAGRZEJ DO 180 STOPNI, sól wysyp na blaszkę – grubość około 1 cm. Nieobrane krewetki ułóż na soli. Jeśli chcesz możesz wyciągnąć przewód pokarmowy- czarną żyłkę od grzbietu (ja tego nie robię).

KIEDY PIEKARNIK SIĘ NAGRZEJE przegotuj sos – po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Tradycyjnie w Ameryce podaje się ten sos do homarów, ale doskonale pasuje do wszystkich owoców morza i ryb.

PO KILKU MINUTACH W PIEKARNIKU krewetki zmienią kolor – kiedy będą jasnoróżowe można je wyciągać i podawać. Smacznego!

Źrodło: Bezglutenowa Kuchnia Loli


Gracjan Mikitin
Redaktor Naczelny FDB. Od czasu do czasu, lubię obejrzeć sobie jakiś film :)