Wystawa biograficzna Poli Negri w Łodzi

Ekspozycja ma na celu przybliżenie postaci jedynej polskiej gwiazdy, która na stałe zapisała się w historii światowej kinematografii.

Pola NegriPola Negri

Wkrótce minie 20 lat od śmierci Poli Negri. W związku z tym wydarzeniem Muzeum Kinematografii w Łodzi przygotowało wystawę, która ukaże drogę artystki do sławy.

Materiałami, które posłużyły do stworzenia ekspozycji, są przede wszystkim archiwa, biblioteki i muzea w Polsce, ale pomocne okazały się również Deutsche Kinemathek, Paramount Pictures Muzeum i Deutsches Filminstitut. Zebrane dane mają także przybliżyć sylwetkę aktorki młodym, którzy mogą jej nie znać lub wiedzieć o niej bardzo mało. Autorami całości są: Piotr Kulesza i Krystyna Zamysłowska.

Dotychczas żaden pokaz nie zebrał tak wielu materiałów o tak różnorodnej tematyce. Pocztówki z postacią Poli Negri czy budząca duże zainteresowanie kolekcja plakatów z filmów z artystką to tylko niektóre unikatowe przedmioty, jakie będzie można zobaczyć.

Wystawa zawita w kilku miastach. Pierwszym będzie Sosnowiec , gdzie otwarcie rozpocznie się 1 sierpnia (rocznica śmierci gwiazdy), a całość odbędzie się w sosnowieckim Muzeum. Od 7 września życie Poli Negri będzie można zobaczyć w Duesseldorfie , a od 15 grudnia w warszawskim kinie Iluzjon.

Wystawę finansowo wspiera Polski Instytut Sztuki Filmowej oraz Firma Cukiernicza Solidarność, a na czas jej trwania powstanie katalog będący pewnego rodzaju przewodnikiem.

Pola Negri tak naprawdę nazywała się Barbara Apolonia Chałupiec, a pseudonim przybrała na cześć swej ulubionej włoskiej poetki – Ady Negri. Swą przygodę z kinematografią rozpoczęła w kinie niemym osiągając liczne sukcesy. Filmy dźwiękowe nie przyniosły ich już tak wiele. Zagrała w 8 filmach polskich, po czym wyjechała do Niemiec. Podróż ta okazała się drogą do sławy i dała jej przepustkę do Hollywood. Ostatni raz na ekranie pojawiła się w 1965 roku.

Filmografia:

  1. 1914 Niewolnica zmysłów
  2. 1915 Żona
  3. 1916 Studenci
  4. 1916 Jego ostatni czyn
  5. 1916 Arabella
  6. 1917 Bestia
  7. 1917 Pokój nr 13
  8. 1917 Za pocałunek-wieczystych nocy męki
  9. 1917 Nie długo mnie szczęście łudziło
  10. 1917 Tajemnica Alei Ujazdowskich
  11. 1917 Die toten Augen
  12. 1917 Gdy serce nienawiścią pała
  13. 1917 Rosen, die der Sturm entblattert
  14. 1917 Rozpasana
  15. 1918 Oczy mumii Mia
  16. 1918 Carmen
  17. 1918 Czarna książka
  18. 1918 Mania
  19. 1919 Awanturnica
  20. 1919 Vendetta – Zemsta krwi
  21. 1919 Dzieje mężatki
  22. 1919 Hrabina Rondoli
  23. 1919 Madame Dubarry
  24. 1920 Markiza d'Arminiani
  25. 1920 Biedna Violetta
  26. 1920 Die Geschlossene Kette
  27. 1920 Das Martyrium
  28. 1920 Sumurun
  29. 1921 Safona
  30. 1921 Dzika kotka
  31. 1923 Hollywood
  32. 1923 Bella Donna
  33. 1923 Napiętnowana
  34. 1923 Głos ulicy
  35. 1923 Hiszpańska tancerka
  36. 1924 Mężczyźni
  37. 1924 Jej wielka miłość
  38. 1924 Cienie Paryża
  39. 1924 Zakazany raj
  40. 1925 Kobieta bezwstydna
  41. 1925 Kwiat nocy
  42. 1925 Na wschód Suez
  43. 1925 Czarodziejka
  44. 1926 Skłamałam
  45. 1926 Good and Naughty
  46. 1927 Za drutami kolczastymi
  47. 1927 Spowiedź uczciwej kobiety
  48. 1927 Hotel Imperial
  49. 1928 Godzina zmysłów
  50. 1928 Podwójne życie
  51. 1928 Kobieta z Moskwy
  52. 1928 Miłość aktorki
  53. 1929 Ulica potępionych dusz
  54. 1931 Z rozkazu kobiety
  55. 1934 Fanatisme
  56. 1935 Mazurka
  57. 1936 Gräfin Volescu
  58. 1936 Moskwa-Szanghaj
  59. 1937 Madame Bovary
  60. 1937 Tango Notturno
  61. 1938 Die Nacht der Entscheidung
  62. 1938 Pobożne kłamstwo
  63. 1943 He Diddle Diddle
  64. 1964 Księżycowe prządki
  65. 1965 Boginie miłości

Łukasz N.
na fdb.pl od jakiegoś czasu, w miarę czasu i możliwości staram się weryfikować.