Od peruwiańskich solnisk po rwandyjskie lasy kawowe - poznaj i celebruj składniki, które zbudowały społeczeństwa, ukształtowały wierzenia i na zawsze zmieniły ludzkość. Czyta światowej sławy szef kuchni René Redzepi.
Odcinki 8 dodaj odcinek
Sezony
Lata

1. Chili 1x1

0,0
Łagodna, średnia, ostra... piekielnie ostra. Od papryki po ghost pepper - odkryj, jak mocno chili zakorzeniło się w naszej tożsamości.

2. Tuńczyk 1x2

0,0
Tuńczyk błękitny - niegdyś niedoceniany, a obecnie poszukiwany rarytas - ma jedną z najbardziej burzliwych historii w świecie żywności.

3. Sól 1x3

0,0
Jedzenie, które spożywamy. Pot na naszej skórze. Sól kształtuje wszystko wokół nas - jej historia jest naszą historią.

4. Banan 1x4

0,0
Istnieje ponad 1500 odmian bananów, a jednak większość z nas próbowała tylko jednej z nich. Dlaczego? I co tracimy, gdy wygrywa jeden banan?

5. Świnia 1x5

0,0
W zachodniej Hiszpanii leży urocza wioska La Alberca, w której mieszkańcy, jak nigdzie indziej na świecie, hołubią pewne zwierzę: świnię.

6. Ryż 1x6

0,0
Ryż od tysiącleci karmi ludzkość. Jednak wraz ze wzrostem globalnego popytu przyszłość produkcji ryżu z każdym dniem staje się coraz bardziej dramatyczna.

7. Kawa 1x7

0,0
Prześledź podróż ziaren kawy od drzewa aż po filiżankę, aby odkryć skomplikowaną historię, niezwykłe rzemiosło i wyjątkową współpracę stojącą za tym naparem.

8. Kukurydza 1x8

0,0
Kukurydza nie jest już tylko rośliną, ale budulcem nowoczesnego społeczeństwa. Jak jej dominacja wpłynie na przyszłość żywności - i nas samych?
Więcej informacji

Ogólne

Czy wiesz, że?

  • Ciekawostki
  • Wpadki
  • Pressbooki
  • Powiązane
  • Ścieżka dźwiękowa

Fabuła

  • Opisy
  • Recenzje
  • Słowa kluczowe

Multimedia

Pozostałe

Proszę czekać…