Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jest propozycja zmian w kolejności niektórych określeń w roli.
Zacytuję może osobę, która to bardzo dobrze ujęła:
"Mamy oczywiście zwyczaj, że piszemy w roli: „Jan Kowalski, piekarz”.
W przypadku pewnych funkcji pełnionych przez dane osoby powinny się te określenia znaleźć przed nazwiskiem: sędzia, burmistrz, premier, prezydent, poseł (mamy skrót od senatora i wstawiamy go przed nazwiskiem), biskup, kardynał, prokurator, minister itp.
Czyli np. „premier Iksiński”, nie „Iksiński, premier” (ale: „Iksiński, premier Polski”). Tak samo nazwy członków rodzin: „wujek Marek”, nie „Marek, wujek” (ale oczywiście: „Marek, wujek Staśka”)."
Przede wszystkim jest to bardzo logiczne, ponieważ są to w części tytuły, do których po prostu nie stosuje się skrótów, a daje się je po przecinku. Ostatnio można zauważyć tendencję do takiego poprawiania i jest obawa, że może dojść do absurdów i będziemy mieli wpisy: „Nowak, pani” i „Donald, kaczor”. :) Żart oczywiście :) Chociaż nie jest to w żaden sposób uregulowane w poradniku i jak ktoś się uprze może tak poprawiać.
Są dwie propozycje rozszerzenia pisania określeń nazwiska na początku:
1. Zapis z poradnika: "Jeżeli nazwa postaci składa się także z tytułu naukowego lub zawodowego bądź stopnia, stosujemy ich skróty" rozszerzyć o tytuły w funkcjach państwowych, administracyjnych itp. oraz kościelnych. Oczywiście jeżeli jest skrót stosować skrót. Listę takich funkcji można sporządzić i umieścić w poradniku.
2. Dodać możliwość umieszczania przed imieniem i nazwiskiem nazw pokrewieństwa. Przykłady już były podane wyżej w cytacie, ale wypiszę te co mi w tej chwili przychodzą do głowy: brat Marka, wujek Marka, ojciec Marka, siostra Marka, itp. Wiadomo o co chodzi.
Dwie uwagi:
1. Na tych zasadach nie dodajemy rozbudowanych tytułów, funkcji czy nazw pokrewieństwa, a więc: "Iksiński, premier Polski", a nie "Premier Polski Iksiński"; "Marek, wujek Staśka", a nie "Wujek Staśka Marek". Wtedy oczywiście po nazwisku i z przecinkiem.
2. Nie chcemy tej zasady stosować do zawodów, ich dodawanie pozostaje bez zmian, a więc: "Leszek, spawacz", a nie "Spawacz Leszek".
Czekamy na komentarze.
@Chemas Jestem za opisaniem stałej wersji dla takich zapisów. Jest kilka rzeczy, które trzeba by przemyśleć, bo z tych co na szybko wpadają mi do głowy to "detektyw" i "agent FBI". Często i gęsto stosujemy zapis "Detektyw Smith", ale jak już jest wersja z imieniem to mamy "John Smith, detektyw" zamiast "Detektyw John Smith". Widać to zwłaszcza w obsadach, gdzie używane są oba zapisy – brak konsekwencji. Ja optuję za zapisem "detektyw" przed imieniem i nazwiskiem, bo to stopień policyjny. W temacie "agent FBI" bardziej pasuje mi wersja po przecinku i chyba w większości tak używamy.
@jacks No właśnie tutaj nie mam pewności, też by mi to bardziej pasowało wizerunkowo, że tak powiem, podobnie ten agent. Wczoraj właśnie o tym pisałem ze @Sweet_Foxy. Generalnie problem byłby teraz z odwróceniem tego. Za dużo jest tych zawodów w rolach filmowych i serialowych. Poza tym nie każdy detektyw to stopień / funkcja w policji. Agent już tak, oprócz oczywiście agenta nieruchomości :)
Ale właśnie specjalnie taki temat postanowiliśmy założyć, żeby się wszyscy, którzy chcą, wypowiedzieli.
@Chemas dyrektor i prezes to też nie są zawody, raczej powinny być przed nazwiskiem.
@Sweet_Foxy No jasne że tak, zrobi się listę wszystkich, aż tak wiele to tego nie ma.
Tak w ogóle to sprawdziłem:
1. jest skrót od dyrektora – "dyr." (jak tłumaczy poradnik PWN, kropka na końcu jest dlatego, że "Skrót dyr. powstał przez tzw. suspensję (łac. abbreviatio per suspensionem), czyli zachowanie kilku pierwszych liter wyrazu i odcięcie liter końcowych".
2. Wg. PWN prezes też ma skrót "prez."
P.S. Właśnie weryfikuję treść w której rola jest poprzedzo0na słowem "Kardynał", tymczasem się okazuje jest skrót "kard."
Swoją drogą można by poszerzyć listę skrótów, no i jeszcze kwestia, czy piszemy z małej litery czy dużej, do tej pory było z dużej i chyba tak powinno zostać, chociaż nie jest to chyba dobrze.
Z poślizgiem, ale zrobiłem w końcu listę określeń (funkcje społeczne, religijne i administracyjne/państwowe i nazwy członków rodziny :) oraz listę dodatkowych skrótów. Zasada stosowania skrótu, gdy istnieje, pozostaje bez zmian.
Państwowe (administracyjne):
- Poseł
- Prezydent
- Wiceprezydent
- Prezes (ponieważ w necie są niejasności co do skrótu, czyli Prez. od prezesa czy prezydenta, proponuje nie stosować skrótu)
- Wiceprezes
- Prezes sądu
- Burmistrz
- Sołtys
- Wójt
- Adwokat (i należy zaznaczyć, jak w przypadku detektywa, że nie ma skrótu adw.!)
- Sędzia
Religijne:
- Wielebny
- Pastor
- Ojciec (w sensie brata zakonnego)
- Brat (jak wyżej)
- Matka (jak wyżej)
- Siostra (jak wyżej)
- Matka przełożona
- Ojciec przełożony
- Opat
- Przeor
Członkowie rodziny:
- Ojciec
- Matka
- Wujek
- Siostra
- Brat
- Kuzyn
- Syn
- Córka
- Dziecko
Tu należy zaznaczyć, że chodzi o „Wujek Marek”, nie „Marek, wujek” (ale oczywiście: „Marek, wujek Staśka” już jest po staremu).
Nowe skróty (to znaczy w sensie dodania do listy):
- Min. – minister
- Wicemin. – wiceminister
- Dyr. – dyrektor
- Kier. – kierownik
Nie ma pewności co do takich określeń: pozwany i oskarżony, myślę że raczej po przecinku.
Bardzo proszę o opinię, sugestie i swoje propozycję. Chciałbym to skonkretyzować do końca tygodnia, oficjalnie ogłosić i zapisać w poradniku.
@jacks
Jakby to było ode mnie zależne i oczywiście proste do zrobienia i bez konsekwencji późniejszej jeśli chodzi o poprawianie, to w ogóle pozbył bym się skrótów. To jest w ogóle dla mnie dziwaczne i uciążliwe, bo człowiek nie pamięta wszystkich skrótów. Myślę, że zostało to podyktowane zmniejszeniem ilości informacji zapisywanej na serwerze. :)
Wszystkie skrótu, które są pozostają, uzupełnię tylko listę, żeby nikt nie miał wątpliwości, no i szybciej będzie sprawdzić niż googlować. O te starsze sierżanty itp. też uzupełnię. Sam mam z tym problem czasami.
@Chemas Ponieważ nie ma żadnych uwag krytycznych, zabieram się za odpowiednie zmiany i uzupełnienia w poradniku. Oczywiście ogłoszę to w odpowiednim wątku.
Mam tylko pytanie. Dzisiaj w opisie roli natrafiłem na coś takiego: "Małgorzata Joczysowa, wdowa po kpt. Joczysie". Chodzi oczywiście o film Krzyż walecznych. I teraz jest pytanie, czy w takiej sytuacji też możemy stosować skrót, czy może raczej pełną nazwę stopnia? Chodzi oczywiście o kapitana.
@Chemas skrót jak najbardziej zasadny
Do tych urzędów państwowych to jeszcze takie jak król, królowa, cesarz itp. I samo słowo oficer.
@Chemas @Sweet_Foxy zastanawiałem się przy okazji w kwestii feminatywów – wiadomo, że odmieniamy np. policjant/ka, agent/ka, ale może warto zaznaczyć jakieś wyjątki? Co by uniknąć np. "Sędzina Nowak" (w tym wypadku sędzina to żona sędziego a nie sam sędzia). Co myślicie?
@jacks generalnie sędzina to żona sędziego. Kobieta sędzia to oficjalnie wyłącznie sędzia, sędzina w takim znaczeniu występuje tylko potocznie. I wszystkie te psycholożki i inne dziwne wymysły to ciągle formy potoczne. Jak najbardziej jestem – jako filolog, nie filolożka ;-) – za stosowaniem w zawodach form oficjalnych, nie potocznych (czy wręcz zmyślonych, czyli utworzonych w sprzeczności z polską gramatyką).
Co do Twojej wypowiedzi o tych opisowych uwagach w nazwie roli to jakiś czas @Jankes się wypowiadał, że dla niego ważniejsze jest, kto jest kim, niż jak się postać nazywa, więc może nie zabraniajmy takich rozszerzeń, byle nie były za długie (bo wtedy to głupio wygląda na stronie).
@Sweet_Foxy W temacie sędziny oczywiście właśnie chodziło mi o wyjaśnienie, które przedstawiłaś :)
Co do opisów ról nie mam nic przeciwko, nie jestem za żadnym zabranianiem, po prostu sam staram się tego nie stosować, bo – tak jak napisałaś – za długie opisy słabo wyglądają na stronie.
@Jankes wszystko można, byle z wolna i ostrożna ;-) A poważnie: jak widzisz, nikt nikomu nie chce robić na złość.
Proszę czekać…