FILMY 1285 nowy temat
szukaj Kategorie

Zachęcam do rozmowy na temat filmów, które zobaczyliście, bądź macie zamiar obejrzeć. Tutaj swoją opinią dzielisz się z innymi.

Film psychotroniczny (psychotronic film) 4
Chemas

Czy ktoś mógłby mi rzeczowo wytłumaczyć, co to jest film psychotroniczny?
Jest to częste słowo kluczowe na IMDb, a i u nas występuje. Mam wrażenie, że dodający czasami wrzucają za IMBd po prostu nie wiedząc co to na prawdę jest.
Na przykład taka marna produkcja Asylum, jak "Megarekin kontra mecharekin" jest w IMdb określona jako psychotronic film.
W polskim google próżno znaleźć jakieś wyjaśnienie. A szukać w ang. i tłumaczyć mi się nie chce :)

Chemas

@Chemas Znalazłem definicję (powiedzmy, że to definicja) niejakiego Michaela Weldona (chyba prekursora), która po przetłumaczeniu translatorem brzmi tak:

"Większość z nich uznawana jest za filmy eksploatacyjne. Niektóre z nich powstały przy tak niemożliwie niskim budżecie, że nigdy nie zostały wydane w regularnych kanałach dystrybucji. Wiele z nich jest obecnie uważanych za klasyki lub filmy kultowe, pomimo nieprzychylnej reakcji krytyków lub początkowej porażki kasowej. Krytycy poszukujący sztuki potępiają większość z tych filmów z tych samych powodów, dla których miliony ludzi nadal je oglądają: przemoc, seks, hałas i często bezmyślny eskapizm."

Dalej nie mam konkretnej definicji.
A może taka nie istnieje?

ar23s

@Chemas
Definicja Weldona za Wikipedią:
"produkcje tradycyjnie ignorowane lub wyśmiewane przez krytyków głównego nurtu w momencie ich premiery: horror, exploitation, akcji, science fiction"

Są to przede wszystkim filmy z niskim budżetem klasy B, czyli inaczej: szokujące paździerze. Nie wiem co tu więcej dodać.

Źródła:
en.wikipedia.org/wiki/Psychotronic_Video
psychotronicreview.com/2018/06/04/psychotronic-definition/

Chemas

@ar23s Okej dzięki. Bardzo szeroki zakres.
To ja się teraz zastanawiam, czy w ogóle ma sens takie słowo kluczowe…

ar23s

@Chemas
W komentarzu w drugim źródle pada takie stwierdzenie:

"Michael Weldon does give the perfect definition in the Forward of The Psychotronic Video Guide. He writes “There are alphabetical reviews here of more than 3000 features (and select TV shows on video) that are considered Psychotronic. That means horror, science fiction, fantasy, and exploitation movies.” And so I believe the best definition of Psychotronic films are horror, science fiction, fantasy, and exploitation movies. Exploitation includes blaxploitation,spaghetti westerns, women in prison movies, juvenile delinquent and rock and roll movies, kung fu, mondo, biblical and historical epics, adults only movies, roadshow movies, nudie films, and so on."

Już nie chce mi się tego tłumaczyć, ale mówiąc krótko amerykanie mają swoje własne (w ich mniemaniu) zjawisko, więc słowo kluczowe raczej bez sensu i kompletnie zbędne. Dla mnie nie ma tu nic, co by przemawiało, aby te całe filmy "psychotroniczne" wleciały do słów w naszym języku, bo to jakieś wydziwienie, ot zwykła ciekawostka z zagranicy. Moim zdaniem ta cała "definicja" to prostu swego rodzaju skrót myślowy, zwrot zastępczy na coś, co już istnieje i po prostu dorobili ideologię. Udawają, że świnia ma rogi.

¯\(ツ)

Proszę czekać…