FDB.PL 1219 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Nowa szata graficzna stron filmów – tła wizualne i lepsze dopasowanie kolorystyczne 34
Grzegorz_Derebecki

Wprowadziliśmy odświeżony wygląd stron głównych filmów, seriali i odcinków. Najważniejsze zmiany, które zauważysz:

1. Tło z kadrem z filmu
Na stronach, gdzie dostępne są odpowiednie zdjęcia, pojawi się teraz duże, rozległe tło w nagłówku – tzw. backdrop (płaszczyzna). Na komputerze wyświetla się ono jako szeroki obraz rozciągnięty w tle, a na telefonie – jako tło górnej części strony, z którego kolorystyka płynnie przechodzi w resztę witryny. Zdjęcie dodane do filmu można oznaczyć jako tło. Tylko jedno zdjęcie może być oznaczone jako tło – jeśli oznaczycie nowe to stare przestanie być tłem.

2. Inteligentne dopasowanie kolorów
System automatycznie dobiera kolory tła na podstawie zdjęcia filmu lub plakatu. Dzięki temu nagłówek strony ma spójną, estetyczną kolorystykę, która harmonizuje z grafiką filmu.

3. Dla seriali wprowadziliśmy inteligentne dziedziczenie tła. Jeśli dany sezon lub odcinek nie ma własnego zdjęcia w tle, automatycznie pojawi się tam tło przypisane do całego serialu. W drugą stronę – gdy to odcinek otrzyma nowe tło, a sezon lub serial go nie mają, obraz ten automatycznie „wędruje w górę”, zapewniając spójną, estetyczną szatę graficzną całej produkcji. Dzięki temu unikamy pustych, szarych nagłówków i witryna zachowuje kinowy charakter niezależnie od tego, na którym poziomie hierarchii aktualnie jesteś.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki wygląda to dobrze

Sweet_Foxy

@Grzegorz_Derebecki
https://fdb.pl/film/863620-daleko-stad
To się tak ma zlewać z plakatem czy to jakiś błąd?

Grzegorz_Derebecki

@Sweet_Foxy tak ma być. możliwe, że jakiś delikatny cień dodam do plakatu by go delikatnie odróżnić. Ale jak nie ma zdjęcia to bierze dominujący kolor z plakatu i go aplikuje jako tło. U mnie dość łatwo widać granice ale to mocno zależy pewnie od monitora. – Na mobile faktycznie się zlewa naprawię ten problem :)

amondemon76

@Grzegorz_Derebecki jak dla mnie fajny pomysł, baza się ożywiła, nabrała blasku :)
zauważyłem problem zlewającego się tła, ale nie było to aż tak problematyczne czy kłujące w oczy,
zwłaszcza, że w 99% korzystam z laptopa, więc ustawienia wyświetlacza reagują prawidłowo :P

jacks

@Grzegorz_Derebecki
Fajne, choć muszę się przyzwyczaić. Dodałem już parę teł i nawet fajnie to wygląda. Jakaś oryginalność w końcu :)

Grzegorz_Derebecki

@jacks pochwal się :)

Grzegorz_Derebecki

@Sweet_Foxy @amondemon76 wydaje mi się, że problem z zlewającym tłem (do czasu aż czegoś nie wymyśle) najlepiej rozwiązać ustawiając jakieś zdjęcie właśnie wtedy kolor dominujący brany jest z zdjęcia a nie z plakatu. Dodatkowo chyba aż tak dużo tych filmów nie ma z którymi jest taki problem.

BanduTheBacon

@Grzegorz_Derebecki Teraz wiele stron jest ukończonych w 91%

Grzegorz_Derebecki

@BanduTheBacon jak ustawisz tło to będzie 100% :)

BanduTheBacon

@Grzegorz_Derebecki Czy potrzebuję źródła?

Grzegorz_Derebecki

@BanduTheBacon jak dodajesz nowe zdjecie to tak, jak oznaczasz jako tło tylko to nie – wpisz np tło w źródle :) Mam nadzieje że @Chemas się nie będzie złościł :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki czy ja dobrze zrozumiałem, że mogę tło ustawić na zdjęcie jako treść dodaną? Jak?
A tak w ogóle tło pomarańczowe i czerwone średnio wygląda. Może kwestia przyzwyczajenia.

amondemon76

@Chemas nie tło na zdjęcie, tylko zdjęcie na tło :)))
@Grzegorz_Derebecki coś czuję, że otworzyłeś puszkę Pandory z tym tłem, będzie teraz wysyp zdjęć z dodanym atrybutem "tło" do każdego filmu :)))

Grzegorz_Derebecki

@amondemon76 taka mam nadzieje :)

Grzegorz_Derebecki

@Chemas tak samo jak zdjęcie można oznaczyć ze jest dla dorosłych tak samo można oznaczyć ze ma być tłem – tylko jedno zdjęcie może być tłem

Chemas

@Grzegorz_Derebecki aha, jakoś mnie to nie pociąga, sorki

Grzegorz_Derebecki

@Chemas nikt nikogo przecież nie zmusza :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki no ale takie tło jest chyba dla wszystkich, czy mogę sobie wyłączyć?
Poza tym pewnie kwestia przyzwyczajenia, aby mnie nie rozpraszało. :)

Grzegorz_Derebecki

@Chemas nie możesz sobie wyłączyć ale możesz sam nie dodawać jak Cie nie interesuje. Tak samo jak pozostała obsada niektórych nie interesuje ale nadal można ją dodawać :)

Chemas

@Grzegorz_Derebecki mogę też odrzucić treść. ;-) Żartuję oczywiście, ale jakiś podgląd by się przydał. Ale pewnie to technicznie nie do zrobienia, albo trudne.
Okej, tyle ode mnie. Na razie mi specjalnie nie przeszkadza, jak zacznie będę alarmował. :)

Grzegorz_Derebecki

@Chemas Myśle, że z czasem będziemy to poprawiać jak już będzie jakaś baza zdjęć oznaczonych jako tło :)

amondemon76

@Grzegorz_Derebecki tak z innej beczki, Grzegorz jak się przyłożysz to masz szansę na 7 miejsce i nagrodę w rankingu weryfikujących :)))))

Grzegorz_Derebecki

@amondemon76 :) fajnie mi się te tło ustawiało :) ale już dam innym

Grzegorz_Derebecki

Poprawiłem troche zasadę koloru tła. Teraz zawsze jest ona brana z plakatu a nie z obrazka ustawionego. Dzięki temu tło pasuje do plakatu. Wydaje mi się to o tyle lepsze, że efekty są bardziej przewidywalne bo wiemy mniej więcej jak będzie wygladała strona po dodaniu zdjęcia jako tła bo kolor tła się nie zmieni tylko faktura dojdzie.

ar23s

@Grzegorz_Derebecki
3. Dla seriali wprowadziliśmy inteligentne dziedziczenie tła. Jeśli dany sezon lub odcinek nie ma własnego zdjęcia w tle, automatycznie pojawi się tam tło przypisane do całego serialu. W drugą stronę – gdy to odcinek otrzyma nowe tło, a sezon lub serial go nie mają, obraz ten automatycznie „wędruje w górę”, zapewniając spójną, estetyczną szatę graficzną całej produkcji. Dzięki temu unikamy pustych, szarych nagłówków i witryna zachowuje kinowy charakter niezależnie od tego, na którym poziomie hierarchii aktualnie jesteś.

Jeśli chodzi o seriale to właśnie sprawdziłem jak to działa w praktyce i ustawione zdjęcie z odcinka jest tłem…
dla tego jednego odcinka i w sekcji sezonu.

https://fdb.pl/contents/2582362
https://fdb.pl/film/1221404-dom-grozy-sezon-1

Natomiast jeśli chodzi o wybór zdjęcia jako tło na stronie głównej serialu to można wybierać tylko z galerii tych, które nie są przypisane do żadnego odcinka.

Grzegorz_Derebecki

@ar23s Automatycznie ustawianie wyżej (odcinek → sezon, odcinek → serial) działa tylko wtedy kiedy dany sezon/serial nie ma własnych swoich zdjęć. Czyli jeśli w trakcie jak ustawiałeś tło do odcinka serial nie miał by swoich zdjęć to dostał by tło z odcinka. Jednak ma własne więc tak się nie stało.

ar23s

@Grzegorz_Derebecki
I tu jest mały problem… bo największa różnorodność jest wśród zdjęć z epizodów. Czasami zdjęć nieprzypisanych jest strasznie mało.

Moja prośba, aby w sekcji ustawień tła w kontrybucji można było wybrać odpowiednie pole zaznaczając albo jedno, albo drugie:
1) tło strony głównej 2) tło odcinka/sezonu

Grzegorz_Derebecki

@ar23s Na 31630 serialów tylko 1673 ma jakieś zdjęcia. Jeśli ma jakieś zdjęcia wybierzmy tło z tych zdjęć po prostu – w czym problem? Ustawiłem na https://fdb.pl/film/540980-dom-grozy z zdjęć promocyjnych one i tak najlepiej się na tła nadają.

ar23s

@Grzegorz_Derebecki
Ja to wszystko rozumiem, ale są sytuacje, że jeśli serial ma typowe zdjęcia promocyjne w niestandardowych wymiarach i są po prostu zbyt pionowe, a taki IMDb nie będzie miał innych… to chyba lepiej byłoby wtedy wybierać spośród zwykłych zdjęć z epizodów i mieć możliwość wyboru takowego jako tło strony głównej? Taki problem widzę. I nie każde zdjęcie promocyjne jest jakkolwiek korzystne wizualnie, aby pasowało jako tło.

Grzegorz_Derebecki

@ar23s Masz rację oczywiście jeśli będzie dużo takich przypadków to będziemy się zastanawiać. Na ten moment mamy w bazie przypisanych 617 pozycji z tłem. Może uda się też do tych nielicznych znaleść jakieś poprawne zdjęcie. Widzę, tez opcje nie tyle sprawdzania czy są zdjęcia w serialu tylko czy są nadające się (o dobrych proporcjach) w serialu i jeśli by ich nie było to tło by się ustawiło z odcinka

ar23s

@Grzegorz_Derebecki
Ok, rozumiem. I ogólnie fajna sprawa z tymi tłami, pododawałem już całkiem sporo od wczoraj, starając cię wybierać takie najbardziej sensowne/reprezentacyjne, przede wszystkim do filmów pełnometrażowych. :)

Grzegorz_Derebecki

@ar23s Ja też kilka dodałem. Wprowadziłem też poprawki pewne na niektóre kolory. Myśle, że to czyni dany film/serial bardziej spersonalizowanym.

Proszę czekać…