FDB.PL

1232 nowy temat szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Propozycja nowych funkcji na stronie aktorów

30 odpowiedzi

- chciałabym żeby na stronie aktorów pokazywała się lista "Często pracuje z" tak jak powiązane filmy na stronie filmu – taką funkcję na filmweb – myślę że mogłoby to być wyliczane automatycznie – jak uzupełniłoby się większość filmografii danego aktora to myślę że działałoby to poprawnie

- fajnie by było żeby była też możliwość dodania powiązań pomiędzy osobami – np. na stronie osoby pokazywałyby się jej członkowie rodziny i możnaby też pokazać osoby z którymi te osoby były i są w związkach – a tej funkcji filmweb nie ma – tutaj myślę że trzebaby robić to ręcznie

co myślicie o tym ? macie jakieś pomysły ulepszeń tego ?

roksana_goly

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Jestem na tak. Zwłaszcza przy "często pracuje z". Co do powiazań z osobami, to jakby zrobić coś na kształt drzewa genealogicznego, to mogłoby to ciekawie wyglądać (są klany aktorskie, gdzie bracia, siostry, rodzice mają związek z kinem).
Nie wiem, czy kiedyś były dyskusje na ten temat, ale szkoda, że nie można dodawać do stron filmowców ciekawostek. Chodzi mi głównie o rzeczy typu – jakiś reżyser zaczynał jako twórca teledysków np. David Fincher albo Michel Gondry i w ciekawostce je wszystkie wypisać.

BanduTheBacon

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Wydaje się, że to niezły pomysł.

Chemas

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka jestem całkowicie za "Często pracuje z…" Nie wiem jak to technicznie zrobić, to w gestii @Grzegorz_Derebecki. Najlepiej jakby było z automatu. Bo raczej ręcznie nikt się nie będzie w to bawił. :)
Co do powiązań rodzinnych czy partnerskich między osobami, jakie są na przykład na IMDb, typu parents itp., to już było kilka razy zgłaszane, między innymi i ja. Trzeba Grzegorzowi przypomnieć, bo z tego co pamiętam był przychylnie do tej koncepcji nastawiony. Kwestia stworzenia mechanizmu dodawania czegoś takiego w profilu osoby. Pewnie na zasadzie powiązań między filmami, gdzie wybieramy rodzaj powiązania. Trzeba by zrobić listę rodzajów powiązań, typu mąż, żona, partner, partnerka, syn, córka, itp.
Coś chyba jeszcze było jeśli chodzi o profil osób, ale nie pamiętam teraz.

Chemas

@roksana_goly Chyba nie było propozycji ciekawostek o osobach, przynajmniej ja nie pamiętam. A to dobra propozycja, skoro mamy ciekawostki filmowe. W ogóle strona osób jest znacznie biedniejsza od filmowej czy serialu. Pewnie jeszcze by się parę rzeczy znalazło do dodania.

Chaotic

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Chyba już kiedyś padł taki pomysł. Możnaby to wprowadzić, zawsze to jakieś ulepszenie.

k_malecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Obie propozycje – jak najbardziej ZA!!! Jeszcze taka techniczna rzecz, czy na stronie osób nie powinno być "Data i miejsce urodzenia" a nie tylko "Data" i nie dawał bym spacji między datą a miejscem urodzenia, np. "2026-08-12, Warszawa, Polska" a nie "2026-08-12 , Warszawa, Polska".
i może w filmografii udało by się wydzielić "Aktor głosowy".

Chemas

@k_malecki ta spacja przed przecinkiem to zwykła literówka do poprawienia przez Grzegorza, jak sądzę.

LadyMoon

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka zdecydowanie jestem za. Powiązania to często też forma ciekawostek na temat osób, więc mogłoby to fajnie rozwinąć stronę.

ana481516

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Pomysł fajny, jestem za wprowadzeniem tego.

Sweet_Foxy

@Chemas, było i to kilka razy. Sama pisałam o tym, że mało komu chce się pisać biografię, a ciekawostki prędzej (łatwiej) się doda.
Co do koligacji to też było kilka razy wspominane. Wystarczyłby choć link do osoby i atrybut typu: partner, żona, były mąż, dziadek, kuzyn, szwagier, zięć itd. Chyba nie jest to trudne do zrealizowania.
I na pewno byłby zapał do uzupełniania, bo tu można wiele podziałać.

kim666

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka to ciekawa propozycja, jestem za. Może to sprawić, że jeszcze chętniej będzie się tu zaglądać.

kim666

@roksana_goly Twoje propozycje również mnie przekonują. Drzewo genealogiczne byłoby super, to jest interesująca. A co do ciekawostek, jest to bardzo urozmaicające. Tylko z filtrem, zeby to nie byly newsy plotkarze, tylko sprawdzone informację.

jacks

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka klasycznie już zgadzam się na tego typu usprawnienia. czas ruszyć do przodu i czymś się wyróżniać.

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka "często pracuje z" to fajna opcja. Nie wiem jak jest stworzona tutaj baza strony, ale wydaje się, że to jak najbardziej do zautomatyzowania. choć pewnie lepiej to cachować przy edycji strony, niż za każdym razem odpytywać wszystkie filmy na stronie aktora/twórcy. Ale ja się nie znam. W każdym razie opcja spoko.

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Dość ciekawa propozycja. Dobra bo… kinomaniacy mogą znaleźć ciekawe kinowo-serialowe dane; tak można dojść do pewnych powiązań i relacji między aktorami/artystami. Zły pomysł… bo dla ,,niedzielnego Janusza" nie będzie to kompletnie istotna funkcja, zwłaszcza jeśli z naszego portalu ktoś taki korzysta rzadko. Może jakieś tabelki, czy ikony, które by informowały (np. jak na Wiki..), kto, z kim, jak etc. aby to wyglądało prosto i czytelnie.

Chemas

@Lubie_gadac_o_filmach wołałbym, że by to było zautomatyzowane, a nie dodawane ręcznie. :)

@Grzegorz_Derebecki

to w takim razie teraz czas na głos Grzegorza w tej sprawie :)

Grzegorz_Derebecki

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka

Zaplanuje prace nad tymi elementami (często pracuje z, powiązania rodzinne, ciekawostki). Nie podam jakiegoś terminu. Temat z często pracuje z nie jest taki prosty jak by się wydawało bo robiłem już pierwsze przymiarki będę informował jak uda się coś zrobić.

Chemas

@Grzegorz_Derebecki to chociaż powiązania rodzinne, to by było dodawane przez użytkowników i ciekawostki, tak samo. Chyba prostsze.

@Grzegorz_Derebecki

w takim razie czekam cierpliwie na info

Sweet_Foxy

@Grzegorz_Derebecki, ale tę spację, o której pisał @k_malecki, to mógłbyś chyba od ręki usunąć?

Mateusz880

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka Dodatkowo możliwość dodawania aktorów dubbingowych.

@Mateusz880
przecież można teraz dodawać aktorów dubbingowych

Chemas

@Agnieszka_Chmielewska_Mulka i nawet są wydzieleni w filmografii. :)

Sweet_Foxy

@Chemas, w filmografii nie, tylko na stronie głównej filmu.

Chemas

@Sweet_Foxy a chodzi Ci o filmografię aktora. No to nie faktycznie. Pomyliłem się. A była już chyba o tym mowa.

Sweet_Foxy

@Chemas, no tak, filmografia dotyczy konkretnej osoby.

Chemas

@Sweet_Foxy No wiem. Mi chodziło o to, że polski dubbing jest wydzielony, no ale w filmie.

Sweet_Foxy

@Chemas, wiem :) To znaczy domyśliłam się, dopisałam się tylko po to, żeby czasem nie wprowadzać zainteresowanych w błąd.