List Otwarty do Ministra Kultury w sprawie odwołania Dyrektor PISF Magdaleny Sroki

Protest pod siedzibą Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej zorganizowany 9 października 2017 r. podczas obrad Rady PISF, fot. Arkadiusz Turek.

Publikujemy list otwarty skierowany do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dra hab. Piotra Glińskiego w sprawie odwołania Magdaleny Sroki ze stanowiska dyrektorki Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

W poniedziałek, 9 października Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. Piotr Gliński, po zasięgnięciu opinii Rady PISF, odwołał Magdalenę Srokę z funkcji dyrektorki Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej. Mimo faktu, że Rada PISF zaopiniowała decyzję o odwołaniu Magdaleny Sroki negatywnie.

Magdalena Sroka pełni funkcję dyrektora PISF od 3 października 2015 r. Zastąpiła na tym stanowisku Agnieszkę Odorowicz, pełniącą funkcję przez dwie kadencje. Jej kadencja upływałaby w 2020 r. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w wydanym komunikacie napisało, iż przyczyną odwołania dyrektor PISF z pełnionej funkcji jest:

naruszenie podstawowych obowiązków na zajmowanym stanowisku oraz naruszenie przepisów prawa w związku z listem dyrektor PISF do Christophera J. Dodda, prezesa Stowarzyszenia Amerykańskich Producentów Filmowych (Motion Picture Association of America) w USA. W oficjalnym piśmie wydanym przez PISF (PISF-080-14/2017), dyrektor Magdalena Sroka naraziła na szwank wizerunek Polski i polskich instytucji kultury na arenie międzynarodowej. Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, wykonując zadania organów administracji rządowej w zakresie kinematografii oraz sprawując nadzór nad działalnością PISF, nie może godzić się z aktami działalności dyrektora PISF, które pozostają w jawnej sprzeczności z ustawowymi zadaniami realizowanymi przez Instytut w zakresie promocji i tworzenia warunków do rozwoju polskiej twórczości filmowej.

W związku z powyższym Polski Instytut Sztuki Filmowej wystosował List Otwarty następującej treści:

List Otwarty
do Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dra hab. Piotra Glińskiego
w sprawie odwołania
Dyrektor Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej Magdaleny Sroki

Szanowny Panie Premierze,

w imieniu organizacji i stowarzyszeń polskiego środowiska filmowego protestujemy przeciw bezprawnemu odwołaniu z funkcji Dyrektora PISF Pani Magdaleny Sroki. Jak wskazała w swym stanowisku Rada PISF, nie zachodzi żadna z wymienionych w ustawie o kinematografii przesłanek umożliwiających odwołanie dyrektora w trakcie kadencji.

W tej sytuacji odwołanie Dyr Magdaleny Sroki w dniu 9 X 2017 roku stanowi istotne naruszenie prawa, zaś potraktowanie tak fundamentalnego stanowiska Rady PISF jako zwykłej opinii wskazuje na lekceważenie ustawy o kinematografii jako obowiązującego aktu prawnego.

Odwołanie Dyrektor PISF jest również niezrozumiałe w świetle sukcesu ostatniego Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Sukces ten podkreślił także Pan Premier w swoim wystąpieniu na Gali Festiwalu. Polskie kino dzięki PISF kierowanemu przez Panią Dyrektor Srokę odnosi liczne sukcesy za granicą, a stale rosnąca liczba widzów na polskich filmach plasuje Polskę w czołówce krajów europejskich.

Uważamy, że szczególnie w działalności instytucji publicznych niezmiernie istotne jest utrzymywanie kadencyjności dyrektorów tych instytucji, tak aby nie przechodziły one permanentnych rewolucji kadrowych. W Pańskiej decyzji o przerwaniu kadencji Dyr. Sroki szczególnie niepokojący jest fakt, iż PISF nie jest instytucją finansowaną z budżetu, lecz ze środków prywatnych uczestników rynku audiowizualnego. To właśnie płatnicy na rzecz PISF stanowią połowę Rady i pominięcie ich jednomyślnego zdania jest podważeniem zasad, na jakich działa obecnie polska kinematografia.

Pozwalamy sobie także zwrócić uwagę Pana Premiera na fakt, iż szkody dla wizerunku Polski związane z przerwaniem kadencji dyrektora PISF, co z pewnością odbije się szerokim echem w kraju i za granicą, będą znacznie dotkliwsze, niż szkody dla wizerunku PISF spowodowane wycofanym pismem sprzed paru miesięcy, o którym nikt nie wiedział do czasu zwrócenia na niego uwagi publicznej w piśmie Pana Premiera.

Z poważaniem:

Gildia Polskich Reżyserów Dokumentalnych
Gildia Reżyserów Polskich
Kobiety Filmowcy
Krajowa Izba Producentów Audiowizualnych
Polska Akademia Filmowa
Polskie Stowarzyszenie Montażystów PSM
Stowarzyszenie Autorów Zdjęć Filmowych PSC
Stowarzyszenie Film 1, 2
Stowarzyszenie Filmowców Polskich
Stowarzyszenie Kobiet Filmowców
Stowarzyszenie Nowe Horyzonty

Pełna lista sygnatariuszy listu zawiera niemal 500 nazwisk reżyserów, aktorów, producentów, słowem ludzi z branży filmowej i ciągle rośnie.

Źrodło: PISF

Arkadiusz Turek
Jako redaktor zajmuję się głównie kinem polskim i europejskim. Rodzime produkcje coraz częściej zasługują na promocję, choć nie mają takich "łokci" jak hollywoodzka maszyna. Rzucam więc do walki wszystkie swoje klawiatury i spróbuję to zmienić ;) Prywatnie jestem filmożercą, ale umiarkowanym kinomaniakiem (nie znoszę zapachu popcornu, gdyby nie on, zdecydowanie częściej chodziłbym do kina). W zamian buduję własne kino, gdzie zgromadziłem już ok. 5 tys. pozycji, w tym tysiąc polskich. Na fdb.pl od wiosny 2007 r.