FDB.PL 1205 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Nowe propozycje. 50
Solarie

Moje propozycje są takie: nagrody, ciekawostki i tak jak na imdb, że piszemy o postaci czyli np. tu jes o Daphne Blake
http://www.imdb.com/character/ch0000494/
O takie charaktery mi chodzi.

A tak to zmiany idą w świetnym kierunku :)

sam001

a Ja bym chciał aby pojawiło się coś takiego jak Dodaj film do ulubionych i w profilu zakładka kto jakie filmy lubi ?:) przejdzie taki pomysł?

Anita_Nowakowska

Cześć Dziecinka :)

Miło Cię widzieć.

Jeśli chodzi o profil użytkownika, to z nim jest najwięcej do zrobienia. Także całkiem sporo ciekawych propozycji (o ulubionych filmach też myśleliśmy :)).

Co do stron dla postaci z filmów, to hmm osobiście nie jestem przekonana. Przekonaj mnie (lub innego admina) mailowo, a zobaczymy co się da z tym zrobić.

Ps. na maila odpowiem jutro… Dzisiaj mam już dosyć kompa (projekt wałkowałam)

Solarie

Ok spoko… Nie z tymi charaktermi poczekam… Są narazie ważniejsze rzeczy np. ciekawostki i nagrody.

sam001

@AnuSs_ nie obraz sie, ale to co znajduje sie pod Twoim linkiem kojarzy mi sie ze stronami typu amazon.com, czyli pelno informacji zbednej i zbytnie zagniezdzenie informacji, dazy do tego konkurencja, a fdb jak widzisz jest proste, malo opcji i intuicyjne.

A co do tego to czy nie mozna by dodac tez cos takiego jak "dodac kogos do przyjaciul?" (ale nie na zasadzie jak grono, tylko po to aby kogos latwo znalezc:) )

mniej wiecej tak: http://sam001.imdb.pl/fdb2.html

a i pod spodem np lista tych co ciebie dodali. I kazdy widzi tylko swoja liste a nikt nikogo nie zobaczy, no chyba z e w tej liscie ponizej ze ktos go dodal :)

ide spac:)

ps a i pod "Ostatnio widoczny" jakis FdBowy znaczek, np zielony jesli jest online i czerwony jesli offline :)

Lucas_B

Znajomi to fajny pomysł moim zdaniem… :)

sam001

A i np historie komentarzy w profilu, tj wieczorem stworze zarys pomysłu :)

Niech FDB bedzie bardziej dla ludzi a nie filmów :)

edit://
Ps wrzucajmy tutaj pomysły co by dodac aby umilic userom FDB :)

majak01

Nie wiem czy ten pomysł się spodoba, ale może fajnie by było gdyby istniał jakiś ranking użytkowników. Chodzi mi o możliwość oddania głosu (czy coś w tym stylu) na danego użytkownika za jego pomoc, aktywność itp.
I np pod nazwą użytkownika widniałaby jego nazwa rankingowa (np. nowicjusz albo znawca). Dzęki temu czytając komentarz, reckę czy poprostu rozmawiając z daną osobą wiedzelibyśmy z kim mamy do czynienia i czy warto polegać na jego opini czy słuchać jego rad.

Takie coś istnieje na wielu forach internetowych i moim zdaniem sprawdza się bardzo dobrze; mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co mi chodzi, bo napisałem to trochę niejasno

Lucas_B

Dobry pomysł… Tylko jedno by było kijowe… Jak każdy mógłby oceniać każdego to wyszedłby niezły syf… Np. napiszesz coś złego na temat "Prison Break’a" i odrazu tysiąc fanek Millera walnie ci najgorszą notę, bo jestes pała i się nie znasz :) Trochę to by było dziwne…

majak01

Na wielu forach aby temu zapobiec możliwe jest oddanie tylko glosu pozytywnego, bo wiadomo na pozytywa trzeba sobie zasłużyć, a negatywne oceny dostaje się najczęściej za nic.
Ewentualnie negatywną ocenę mogliby wystawiać admini za jakieś złamanie ragulaminu.

sam001

> Lucas B o 2007-11-12 19:21:52 napisał:
>
> napiszesz coś złego na temat "Prison
> Break’a" i odrazu tysiąc fanek Millera walnie ci najgorszą notę, bo jestes
> pała i się nie znasz :) Trochę to by było dziwne…

Na Napisach.org było tak: reputacja, dostawałeś pkty ujemne i wiedziales tylko za jakiego posta a nie od kogo i to było by najlepsze wyjście :)

Trikster

> majak01 o 2007-11-12 18:53:57 napisał:
>
> Nie wiem czy ten pomysł się spodoba, ale może fajnie by było gdyby istniał
> jakiś ranking użytkowników. Chodzi mi o możliwość oddania głosu (czy coś
> w tym stylu) na danego użytkownika za jego pomoc, aktywność itp.
> I np pod nazwą użytkownika widniałaby jego nazwa rankingowa (np. nowicjusz
> albo znawca). Dzęki temu czytając komentarz, reckę czy poprostu rozmawiając
> z daną osobą wiedzelibyśmy z kim mamy do czynienia i czy warto polegać na
> jego opini czy słuchać jego rad.
> Takie coś istnieje na wielu forach internetowych i moim zdaniem sprawdza się
> bardzo dobrze; mam nadzieję, że będziecie wiedzieli o co mi chodzi, bo
> napisałem to trochę niejasno

Dobre jest ocenianie, ale tylko pozytywne, bo wtedy wszyscy będą na to pracować. Negatywom mówię "nie" ze względów, o których pisał Lucas B.

sam001

Tylko pozytywne? No wez przestan, to tak jakby w Polsce nie mozna bylo mowic zle o Kims a tylko pozytywnie.

Niech bedzie wypowiedz pozytywna i negatywna, a rozszerzyc to w tym kierunku ze

Przy okazji postawienia pozytywa za konkretny komentarz do filmu musisz podac powod.
Jezeli dostales negatywny komentarz w stylu "ty hu…" to masz mozliwosc zaraportowania tego do moderacji, a ta ukarze takiego delikwenta i bedzie miala mozliwosc cofniecia negatywnego komentarza.

ale jesli komentarz bedzie w stylu nie podoba mi sie Twoja wypowiedz bo ktos kogos nie lubi to wyjscia sa 2
pierwsze blokujemy trolla, a drugie to mozliwosc oddania jednego glosu tylko na jednego uzytkownika

a jeszcze lepiej to zeby mozna bylo oddzielnie oceniac uzytkownika (np w jego profilu) a oddzielnie oceniac komentarz / post na forum – ale to by nie wliczalo sie w ocene tego uzytkownika.

Co Wy na TO ?

Trikster

> sam001 o 2007-11-12 23:40:34 napisał:
>
> Tylko pozytywne? No wez przestan, to tak jakby w Polsce nie mozna bylo mowic zle
> o Kims a tylko pozytywnie.
> Niech bedzie wypowiedz pozytywna i negatywna, a rozszerzyc to w tym kierunku ze
> Przy okazji postawienia pozytywa za konkretny komentarz do filmu musisz podac powod.
> Jezeli dostales negatywny komentarz w stylu "ty hu…" to masz mozliwosc
> zaraportowania tego do moderacji, a ta ukarze takiego delikwenta i bedzie miala
> mozliwosc cofniecia negatywnego komentarza.
> ale jesli komentarz bedzie w stylu nie podoba mi sie Twoja wypowiedz bo ktos
> kogos nie lubi to wyjscia sa 2
> pierwsze blokujemy trolla, a drugie to mozliwosc oddania jednego glosu tylko na
> jednego uzytkownika
> a jeszcze lepiej to zeby mozna bylo oddzielnie oceniac uzytkownika (np w jego
> profilu) a oddzielnie oceniac komentarz / post na forum – ale to by nie wliczalo
> sie w ocene tego uzytkownika.
> Co Wy na TO ?

nie podoba mi się

Trikster

Uważam, że dodający powinien mieć jakoś zaznaczone, że weryfikator zostawił komentarz. Jak poprawię jakiś błąd i zatwierdzę całość, dodający widzi, że ma 100%, to nawet nie zerknie do tej treści.

majak01

Ja tez jestem za tylko pozytywnymi notami, jak juz wyzej pisalem negatywa mogliby dawać ewentualnie admini za naruszenie regulaminu

Trikster

> majak01 o 2007-11-13 18:41:21 napisał:
>
> Ja tez jestem za tylko pozytywnymi notami, jak juz wyzej pisalem negatywa
> mogliby dawać ewentualnie admini za naruszenie regulaminu

zgadzam sie

homerowa

Nie sa chyba potrzebne te pozytywne ani negatywne noty. Moznaby urozmaicic profil np. do informacji o uzytkowniku, co dodal, jakie recenzje napisal. Jakie punkty ktorym filmom dal, bo przeciez nie zapisuja sie punkty przy filmach, a szkoda.

Poza tym jesl chodzi o ludzi filmu mogloby byc wiecej o nich informacji, typu: data urodzenia, strona oficjalna osoby i przydalby sie katalog ludzi flmu tak jak jest katalog filmow.

Kurcze czemu system akceptuje tylko polskie znaki, zeby wpisac polska nazwe musze szukac na innych stronach lub pisac oryginalne tytuly, osobie spoza Polski nie jest latwo. Nie da sie cos z tym zrobic.

Nie jestem za tym zeby dodac ciekawostki do filmow bo zrobi sie takie samo smietnisko jak na filmwebie. A po co przepisywac to co juz gdzies jest.

Solarie

Okey czas na kolejny mój głupi pomysł. Aby w dziale recenzje były wszystkie recenzje nie tylko 4 ostatnie strony…

HawkEye

> AnuSs_ o 2007-12-16 18:34:52 napisał:
> Okey czas na kolejny mój głupi pomysł. Aby w dziale recenzje były wszystkie recenzje nie tylko 4 ostatnie strony…

Wcale nie taki głupi, bo też o tym pisałem w innym temacie. Ja w każdym razie się pod tą propozycją podpisuję :)

homerowa

> AnuSs_ o 2007-12-16 18:34:52 napisał:
>
> Okey czas na kolejny mój głupi pomysł. Aby w dziale recenzje były wszystkie
> recenzje nie tylko 4 ostatnie strony…

Moga byc 4 ostatni w takim stylu jak sa a reszta nastepnych recenzji w wersji np. alfabetycznej listy, latwiej byloby znalezc :-)

Grzegorz_Derebecki

Ta lista co tam jest przedstawia tylko Ostatnio dodane recenzje to nie jest katalog recenzji :)
Tak czy inaczej planuję tam modernizację i np dodanie najlepiej ocenianych itp.

Wszystko w swoim czasie:) W tym miesiącu nie dam rady już wprowadzić nowych zmian – muszę skończyć pracę magisterską :)

justangel

Ranking użytkowników to dla mnie jakaś bzdura.
Bo kto ma niby takiego użytkownika oceniać i za co? Za aktywność są już punkty (dodający i weryfikatorzy) wiec za co mamy być oceniani? Obawiam się, że nie za wiedzę na temat filmów ale za sympatie (lub antypatie) innych użytkowników i tyle, a to jakaś pomyłka. Co to jest do cholery jakiś klub wzajemnej adoracji albo serwis randkowy?

kubor

Ja chciałbym zaproponować aby na stronie był zegarek :)

homerowa

> kubor o 2007-12-17 19:04:25 napisał:
>
> Ja chciałbym zaproponować aby na stronie był zegarek :)

To dobre do konkursow na czas :-)

Lucas_B

> kubor o 2007-12-17 19:04:25 napisał:
>
> Ja chciałbym zaproponować aby na stronie był zegarek :)

…i kalendarz :) oraz to kto jaki aktor obchodzi danego dnia urodziny :) (takie jak na imdb)

Solarie

Mi brakuje już tylko nagród i troszkę ciekawostek.

Mierzwiak

Ja mam natomiast taką sugestię: by tak jak jest to na imdb oddzielić drugich reżyserów itp. od głównego. Trochę dziwnie to wygląda gdy wchodzisz w pełną obsadę i pod "Reżyseria" widnieje 8 nazwisk…

Timothy

a może do filmów dodano by coś w stylu: "filmowe wpadki", "filmowe gagi" :)

Solarie

Takie coś mogłoby znajdować się w ciekawostkach :P

Iqqa

Ranking filmów i aktorów w stylu tego, który znajduje się na filmosferze, oraz strona użytkownika w stylu tej, która znajduje się na film.aeri.pl i fdb przestanie być upodabniany do filmweb.

W ogóle uważam, że admini powinni się skupić na stronie użytkownika, bo jest to szansa FDB na oryginalność. W zasadzie żaden serwis filmowy nie ma rozbudowanej strony użytkownika (może oprócz film.aeri.pl), a użytkownicy proszą o to już długi czas. Lepiej wyprzedzić konkurencję w tej niszy, niż wprowadzać te udogodnienie, bo wszyscy już mają. A, że będą mieć wszyscy, to jest pewne. Najlepiej, by wtedy w komentarzach przeważały głosy o treści: "Upodabniamy się do FDB! Oni mieli to samo już wcześniej!" ;)

Grzegorz_Derebecki

> Iqqa o 2008-03-10 07:34:51 napisał:
>
> Ranking filmów i aktorów w stylu tego, który znajduje się na filmosferze,
> oraz strona użytkownika w stylu tej, która znajduje się na film.aeri.pl i fdb
> przestanie być upodabniany do filmweb.
> W ogóle uważam, że admini powinni się skupić na stronie użytkownika, bo
> jest to szansa FDB na oryginalność. W zasadzie żaden serwis filmowy nie ma
> rozbudowanej strony użytkownika (może oprócz film.aeri.pl), a użytkownicy
> proszą o to już długi czas. Lepiej wyprzedzić konkurencję w tej niszy, niż
> wprowadzać te udogodnienie, bo wszyscy już mają. A, że będą mieć wszyscy,
> to jest pewne. Najlepiej, by wtedy w komentarzach przeważały głosy o treści:
> "Upodabniamy się do FDB! Oni mieli to samo już wcześniej!" ;)

film.aeri.pl jakoś mi nie dziala :)

Iqqa

Proszę wybaczyć pomyłkę ;) Prawidłowy adres: http://filmy.aeri.pl/

Timothy

> AnuSs_ o 2008-03-09 23:53:14 napisał:
>
> Takie coś mogłoby znajdować się w ciekawostkach :P

wtedy by zbyt przypominało FW. my chcemy być oryginalni;)

mysza_007

zdaje sobie sprawe , ze to co napisze jest ciężkie do zrealizowania , ale w faq wszystkie tłumaczenia do obsady powinny być: angielska nazwa – polskie tłumaczenie , a nie na odwrót… oczywiste ze jest to dla ludzi którzy korzystają z np imdb więc łatwiej jest alfabetycznie szukać angielskiej nazwy i jej tłumaczenia , niż leciec wszystko po kolei po polsku i szukać tłumaczenia………
powiem tylko dla dodających , ze aktualnie jest najlepiej korzystać z opcji "znajdź na tej stronie" w firefoxie jest to w edycja…….po prostu otwieramy pomoc w dodawaniu w np zawodzie i wklejamy angielską nazwe do "znajdź…."….tyle
dla mnie zanim na to wpadłem było męczące takie szukanie zwłaszcza w "pozostała ekipa" , ale nie tylko

Elros

> sam001 o 2007-11-11 20:57:50 napisał:
>
> a Ja bym chciał aby pojawiło się coś takiego jak Dodaj film do
> ulubionych
i w profilu zakładka kto jakie filmy lubi ?:) przejdzie taki
> pomysł?

Naprawdę to jest potrzebna opcja…
Może troszkę to urozmaicić (by nie wyglądało jak kopia z FW)?
Typu:
dodaj film do obserwowanych (wtedy na mail wysyłane są powiadomienia o nowym wątku na forum, nowych zdjęć, nowych zwiastunów i każdego infa dodane przez dodającego)
planuję obejrzeć (np. iść na to do kina)
niedawno obejrzane, dawno obejrzane itd… ;]

Mnie by to pasowało.

sam001

@Elros ale to chyba serwer by zabiło ;D

Teraz powinnismy spokojnie czekać na nowy wygląd skończony w 100% :)

Timothy

> sam001 o 2008-03-31 09:38:05 napisał:
>
> Teraz powinnismy spokojnie czekać na nowy wygląd skończony w 100% :)

no niby tak, ale taki (rzecz jasna super;) wygląd pojawił się, gdy już od x czasu wszyscy wpadali z pomysłem dodania do profilu 'ulubionych filmów' i tak dalej…
bo jak dla mnie, powinni najpierw rozpatrzeć prośby użytkowników o wzbogacenia profili, a potem wystrój strony.

Beznickowy

> AnuSs_ o 2008-06-28 20:50:34 napisał:
>
> Nowa propozycja. Na przykład ja chciałabym, aby poprzez fdb była możliwość
> kupna filmu dvd tak jak jest na filmebie, co o tym sądzicie?

Wydaje mi się naprawdę zbędne. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce.

Beznickowy

> AnuSs_ o 2008-08-14 14:12 napisał:
> Mogłoby być coś takiego, że na profilu widniało by ile razy był oglądany twój
> profil.

Może jeszcze przez kogo? ehhh

Tomassh

Moja propozycja, a raczej prośba do Anity, żeby do rankingu reputacj dodających zawsze dodac jeden czy dwa filmy rozlosowane wśród wszystkich, którzy dodali jakąkolwiek treśc :) wiem, że tak było, gdy zacząłem swoją przygodę z dodawaniem (ponad rok temu), bo sam zostalem jednym ze szczęliwych rozlosowanych, a później już tego nie było… Napewno taki bajer zwiększyłby ilośc dodawanych treści no i poza satysfakcją samego dodawania wśród tych, którzy nie mogą liczyc na wysokie miejsca w rankingu, byłaby jeszcze nadzieja szczęśliwego rozlosowania ;)

Solarie

Jeszcze jakby można było pisać opinie do aktorów, oraz ich oceniać, to już w ogóle byłby raj.

Hsi_Nao

Kiedyś padła propozycja, by móc specjalnie zaznaczać / wybierać / eksponować filmy, które chce się obejrzeć w najbliższej przyszłości [IMO fajna opcja, bo mi czesto wypadają tytuły z głowy] – Filmweb już się dorobił takiej opcji…

Beznickowy

> Hsi Nao o 2008-08-24 18:31 napisał:
> Kiedyś padła propozycja, by móc specjalnie zaznaczać / wybierać / eksponować
> filmy, które chce się obejrzeć w najbliższej przyszłości [IMO fajna opcja, bo mi
> czesto wypadają tytuły z głowy] – Filmweb już się dorobił takiej opcji…

Też na tę opcję czekam :)

Ale ja to tylko już na FW oceniam filmy :) Za wolno strony się wczytują, by przeglądać filmy i potem zaznaczać je, które chce się obejrzeć :D Ale najlepszy jest tekst "umrę, jak nie obejrzę". Możliwe, że w Polsce wzrośnie ilość zgonów :D

Solarie

Czy to tak trudno stworzyć opinie dla aktorów, reżyserów itp.?
Czasem mam ochotę wypowiedzieć się na temat danego aktora, czy aktorki, ale nie mam gdzie…

Grzegorz_Derebecki

> AnuSs_ o 2008-11-01 22:20 napisał:
> Czy to takie trudno stworzyć opinie dla aktorów, reżyserów itp.?
> Czasem mam ochotę wypowiedzieć się na temat danego aktora, czy aktorki, ale nie
> mam gdzie…

Będzie ale jeszcze trochę cierpliwości :D

Ps. Trudne nie trudne ale trzeba całą stronę osób przerobić do nowego wyglądu a to zajmuje.

Filip_Borkowski

> Beznickowy o 2008-08-24 18:56 napisał:
> Też na tę opcję czekam :)
>
> Ale ja to tylko już na FW oceniam filmy :) Za wolno strony się wczytują, by
> przeglądać filmy i potem zaznaczać je, które chce się obejrzeć :D Ale najlepszy
> jest tekst "umrę, jak nie obejrzę". Możliwe, że w Polsce wzrośnie ilość zgonów
> :D

opcja była już omawiana i chyba wzrosłoby znacznie obciążenie serwera, a chyba chcemy, żeby chodził tak jak teraz ;]

Metreszen

Witam ;)
Czy dałoby radę zrobić zakładkę w profilu z filmami, które posiadamy? Bodajże takie coś jest na imdb.com, można tam wybrać również rodzaj nośnika na którym film się znajduje. Pozdrawiam!

majak01

> Metreszen o 2009-01-02 16:22 napisał:
> Witam ;)
> Czy dałoby radę zrobić zakładkę w profilu z filmami, które posiadamy? Bodajże
> takie coś jest na imdb.com, można tam wybrać również rodzaj nośnika na którym
> film się znajduje. Pozdrawiam!

A po co coś takiego? Są przecież programy katalogujące filmy, które posiadamy- ja osobiście polecam Ant Movie Catalog. Pozdrawiam :)

Metreszen

> majak01 o 2009-01-02 16:25 napisał:
> A po co coś takiego? Są przecież programy katalogujące filmy, które posiadamy-
> ja osobiście polecam Ant Movie Catalog. Pozdrawiam :)

Tak wiem, że istnieją takie programy, ale dzięki za szybką odpowiedź :) Problem z tymi programami wg mnie polega na tym, że jeśli wysypie się system tracimy czasami dosyć sporą kolekcję do ponownego uzupełnienia(przynajmniej ja tak miałem – dlatego zacząłem uzupełniać swoją listę na imdb.com). Brakuje mi tego na FDB, niestety wiele programów ściąga dane z FW czy zagranicznych stron, więc dodawanie polskich opisów i nazw często zajmuje mi sporo czasu(a tak w liście na stronie wystarczy odpowiedni odnośnik i posiadamy wszystkie potrzebne dane). Wiem, że listę można sobie gdzieś zgrać, ale cotygodniowe nagrywanie listy na jakieś nośniki czy tym podobne jak dla mnie mija się z celem. Wydaje mi się także, iż baza danych FDB jest na tyle często archiwizowana, że nawet po wysypaniu się strony odzyskanie sporej części dodanych filmów nie jest problemem. Pozdrawiam!

Solarie

Właśnie ostatnio myślałam, o tej opcji, którą ma imdb… Tylko gdyby miałaby być tutaj an fdb, to lepiej żeby nie było z nią tyle parania, co na wspomnianym serwisie, bo tam po 10 filmach odechciało mi się katalogować…

Proszę czekać…