FDB.PL 1182 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

2 bezsensy statystyki 4
Wodnica79

Muszę powiedzieć, że statystykę dodawania traktuję jako ciekawostkę i w pierwszym momencie nie zastanawiałam się nad jej wadami. Ale z biegiem czasu nasunęły mi się pewne przemyślenia z nią związane. Oczywiście miło jest, gdy procent prawidłowych 'dodawań' zbliża się do idealnej wartości (100 %), ale odrzucenia materiałów czasem nie sposób uniknąć, choć nie zawsze odrzucone info są błędne. Tak się dzieje np. z ‘nowymi filmami’. Zdarza się, że ktoś dodał już film, który i my chcemy dodać, tyle, że film nie został jeszcze zaakceptowany przez weryfikatora. Wyszukarka nie powie więc nam, że film jest już w bazie. Wrzucamy więc film, ale z racji chronologii, zostanie ona zaakceptowany na rzecz innej osoby, a więc dodany przez nas w późniejszym terminie zostanie odrzucony. Takie błędy – 'nie-będy' też psują statystykę, jeśli komuś na niej bardzo zależy.
I druga sprawa: na statystykę wpływają też materiały odrzucone *’przez pomyłkę’ *- bo to tez się zdarza (wszyscy jesteśmy ludźmi).
Jaki jest więc sens takiej statystyki, która z dwóch powyższych powodów nie odzwierciedla faktycznej poprawności dodawanych przez nas materiałów? Czy nie lepiej poprzestać na samej liczbie dodawanych i zaakceptowanych materiałów z danej 'grupy' oraz liczby punktów, otrzymanych za te materiały, przykładowo:
Opisy: 2 – punktów: 8
Gatunki: 10 – punktów – 15
Kraje: 10 – punktów – 14
itp?

grzybek

co do nowych filmów to się zgodzę, ale miejmy nadzieję że już niedługo będzie wyszukiwanie wśród tytułów oczekujących na weryfikację i problem się rozwiąże. Natomiast co do treści odrzuconych przez pomyłkę weryfikatora, to np. mi się zdarzyło omyłkowo odrzucić 2 treści na ładnych kilka tysięcy, więc te ilości są nieistotne ze statystycznego punktu widzenia :P
Moim zdaniem jest dobrze tak jak jest.

Anita_Nowakowska

Witam,

Bez powodu nie robilibyśmy statystyk dodawania – byłyby ważniejsze sprawy.

Po co one są?
Juz teraz (choć oficjalnie nie zostało to podane do informacji) na podstawie statystyk przydziela się weryfikatorów.
Przyjęłam, że osoby, które dodały po 50 treści z obsady i plakatów oraz 100 z pozostałych i mają przy tym duży % poprawności mogą od razu zostać dodanymi do weryfikatorów.

Oczywiście jak sama wspomniałaś są błędy przy weryfikacji czy też ktoś może mieć duże różnice w dodawanych treściach, bądź oddanych nieco mnie ale praktycznie bezbłędnie.

Otrzymawszy zgłoszenie na weryfikatora sprawdzam powody usunięcia poszczegołnych treści i w zależności od nich podejmuję dezycję.
Np. w przypadku filmów nie uniknione jest odrzucenie z powodu "już jest" ( ;) ) dlatego tego typu odrzucenie nie jest w ogóle tu brane pod uwagę…

Ponieważ z czasem użytkownik może się poprawić i niesprawiedliwe jest liczenie mu pierwszych błędów, statystyki obejmują dwa pełne miesiące. Strona jeszcze tyle nie ma, więc na razie liczy się wszystko.

Statystyki są dla samych użytkowników. Jeżeli chcesz zostać weryfikatorem są szczególnie przydatne, gdyż bedą one miały decydujący wpływ. Widzisz w czym musiałbyś się poprawić, także wiesz najlepiej z jakiego powodu usunięto Ci treści.

Wodnica79

**przy tym tempie weryfikacji obsad zdąży mi broda wyrosnąć zanim będę mogła zostać werem :(((

Anita_Nowakowska

Gdybyś tylko miała problem z obsadą, to nie byłaby ona problemem…
Wtedy się zgłasza i ja ondywidualnie sprawdzam obsadę w takim stopniu, aby przekonać się, że przy weryfikacji nie będziesz robiła tych błędów co przy dodawaniu…

Proszę czekać…