FDB.PL 1182 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Użyteczność recenzji 10
Trophy

Zastanawiam się od jakiegoś czasu, co użytkownicy biorą pod uwagę czytając recenzję, jak wybierają między TAK lub NIE. Co decyduje o użyteczności recenzji w Waszym mniemaniu?

mysza_007

ja jak się kompletnie nie zgadzam z recenzją to nigdy nie zagłosuję na tak , bo w mojej ocenie taka recenzja wprowadza w błąd , obojętnie jak fantastycznie nie byłaby napisana , wyjątkiem może być sytuacja gdy dowiaduję się z recenzji czegoś , czego sam nie dostrzegłem..recenzji filmów których nie oglądałem nie zdarza mi się czytać…na nie raczej też nigdy nie głosuję , jak już to na tak albo w ogóle….
edit no czasem daję te nie ;p

Trikster

ja zaś po tym, czy jest uzyteczna ;)

justangel

> Lukasz N o 2009-03-08 21:41 napisał:
> ja zaś po tym, czy jest uzyteczna ;)

To zupełnie tak jak ja;)

Ostatnio "użyteczne" recenzje pisze niejaki Adriano15;)

Trophy

Widzę, że bez ironii się nie obejdzie.

justangel

Trophy – Ty sie nie irytuj:)
Temat użyteczności recenzji był poruszany już kilkakrotnie – wystarczy pogrzebać po forum.
A co do tematu i użyteczności: ostatnio to co zaobserwowałam to spadek jakości recenzji, jak również to że często piszą je osoby, które nie mają zdolności do ich pisania. Coraz chętniej daje głosy na nie, bo jak czytam brednie napisane niegramatycznie, to zastanawiam się po co one komu…

Trophy

http://forum.fdb.pl/temat/6899-recenzje-przydatnosc
Faktycznie jest ten temat. Nie zauważyłam.
Szkoda, że nie ma możliwości usunięcia tego.

adriano15

> justangel o 2009-03-08 22:17 napisał:
> To zupełnie tak jak ja;)
>
> Ostatnio "użyteczne" recenzje pisze niejaki Adriano15;)

"Użyteczne" w sensie, że beznadziejne, tak ?

justangel

> Trophy o 2009-03-08 23:12 napisał:
> http://forum.fdb.pl/temat/6899-recenzje-przydatnosc
> Faktycznie jest ten temat. Nie zauważyłam.
> Szkoda, że nie ma możliwości usunięcia tego.

;) udzielałam się w tamtym temacie więc akurat pamiętam.

> adriano15 o 2009-03-09 15:38 napisał:
> "Użyteczne" w sensie, że beznadziejne, tak ?

Cóż, dla mnie one użyteczne nie są, ale zapewne to kwestia potrzeb.
Zastanawia mnie ile masz lat? Jeśli 15 jak sugeruje Twój nick to spoko, fajnie że piszesz jest szansa, że się wyrobisz. Jeśli masz więcej i tak piszesz to moim zdaniem powinieneś przestać;)

cicha

bez offtopicu, jak dla mnie recenzja jest użyteczna, gdy jest rzeczywiście recenzją, a nie rozbudowanym opisem z jednozdaniowym podsumowaniem, że film był fajny albo niefajny. wiele już tu było recenzji, które mówiły, kto film robił, kto w nim zagrał i co się z tym wszystkim wiązało… bez choćby słowa na temat, czy to twór ciekawy, czy aktorzy zasłużyli na niebotyczne pieniądze, ani nic w tym rodzaju. jeśli recenzja jest opinią, to nawet jeśli się nie zgadzam, uznaję za użyteczną (no, chyba, że ktoś by juz na prawdę pojechał filmie, tylko dlatego, że go nie zrozumiał).

Hsi_Nao

taki mały, demonstracyjny przykład:

http://fdb.pl/film/102770-meduzy/recenzje

"recenzja" na prawie 3000 znaków, z czego mniej niż 1/10 to faktyczna recenzja, przedstawiajaca jakieś plusy/minusy.

Pozostała część to strasznie rozbudowany opis + fakty.

a tak dla przypomnienia wycinek FAQ:

Recenzja powinna:

* przedstawiać zalety lub wady utworu, * oceniać jego kompozycję, język, styl, grę aktorską, scenografię, zdjęcia itd. * przedstawiać własne poglądy i zdanie na temat utworu poparte argumentami

Recenzja na fdb.pl jest recenzją okrojoną – bez części informacyjnej. Strona sama w sobie ma charakter informacyjny, recenzje zaś znajdują się przy mniej lub bardziej dokładnych informacjach o danym filmie, dlatego też zaniechamy powielania podstawowych informacji.

Osobiście jestem za tym, że w recenzjach nie powinna znajdować się część opisowa. Ewentualnie, gdy jest to potrzebne do uargumentowania swojego zdania.

I ciekawi mnie kim są te 2 osoby, które uznały tą recenzję za użyteczną? Jedną jest zapewne recenzent, a drugą?

Proszę czekać…