FDB.PL 1205 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

PLAKATY - UAWGA!!! 51
carmin

W zwiazku z pojawieniem sie wytycznych co do dodawania plakatow, zwracam uwage, ze nie dodajemy:
- okładek DVD/ VHS,
- plakatów już dodanych, lecz wykadrowanych,
- plakatów w innych językach aniżeli językach państw biorących udział w produkcji, plakatu wersji polskiej oraz anglojęzycznej,
- tzn. FanArtów.

Wiem, ze wiele okladek dvd juz jest, ale nastepne nie beda akceptowane. Prosze wiec zwrocic uwage przy kopiowaniu plakatow z FW i odrzucania okladek.

Pisze tego posta, gdyz chyba niewiele osob zauwazylo nowa informacje, ktora sie pojawila przy wprowadzaniu plakatow.

Wiele osob nadal dodaje okladki. Zwrocice wiec na to uwage.

Anonimowy

Zastanowiłam mnie jedna rzecz, otóz wiele filmów (czytaj bardzo dużo) jest produkowana tylko na rynek dvd i vhs.
Czyli mam rozumieć,że na fdb nie będzie do nich plakatów?

Arteq

Uważam, ze powinno się dodawać tylko normalne plakaty, ale gdy plakat "z dvd" jest tak ładnie obcięty, że znaczka dvd nie widać, to także powinien być przyjęty.
Oto przykład:
http://fdb.pl/f2649,Burza,lodowa,(1997).html
To jest plakat z okładki dvd. Ale wygląda sympatycznie i znaczka na nim nie ma.
Poza tym mój poprzednik ma rację – wiele filmów wychodzi tylko na DVD.

grzybek

> wolfie o 2006-06-21 10:47:29 napisał:
>
> Zastanowiłam mnie jedna rzecz, otóz wiele filmów (czytaj bardzo dużo) jest
> produkowana tylko na rynek dvd i vhs.
> Czyli mam rozumieć,że na fdb nie będzie do nich plakatów?

jeżeli jako typ filmu będzie video, to możesz dodać okładkę DVD. W uwagach napisz że typ filmu to video, aby uniknąć odrzucenia :P i powinno być oki

Arteq

A ja mam odnośnie tego tematu jeszcze takie pytanie…
Co zrobić w takiej sytuacji, kiedy chciałbym dodać taki sam plakat jaki jest na portalu, ale w znacznie lepszej jakości?
Tzn. czy można to dodać i zostanie to przyjęte, bo szczerze mówiąc nie wiem? Neistety bardzo częstko plakaty kopiowane z filmwebu są KOSZMARNEJ jakości, zwłaszcza z tych starszych filmów. A przykładowo, ja mam kilka plakatów w jakości lepszej. Czy więc mogę to dodać i zostanie to przyjęte? Niech ktoś mi powie, bo zastanawia mnie ta sprawa.
Dla przykładu – na filmwebie takie "poprawione" plakaty są bezproblemowo przyjmowane, a te gorsze często się wtedy odrzuca.
PS – Przepraszam za te ciągłe porównania do FW, ale jak na razie jest to jeden ze wzorów, z którego należy brać przykład. Choć oczywiście nie zawsze :)

Poza tym jeszcze raz – naprawdę nie rozumiem dlaczego ładnie obcięte okładki DVD (bez znaczka, ładna jakość) nie mogłyby być przyjmowane. Na praktycznie wszystkich portalach (nawet imdb.com!!) okładki dvd są normą.

carmin

jesli chodzi o dodanie plakatu ktory juz jest, ale gorszej jakosci, to nalezy w uwagach napisac,ze sie podmienia na lepsza jakosc. Mysle,ze nie powinno byc wtedy problemu z akceptacja. A jesli chodzi o okladki dvd to zauwazylam tylko,ze jeden z weryfikatorow dostal ujemne punkty za to,ze zaakceptowal okladke dvd.

pietruch

Jako że jesteś werem to pewnie z doświadczenia wiesz że plakat taki trzeba odrzucić bo uznawany jest za dubel.
Właśnie szkoda że niemamy możliwości edytowania plakatów, przydałaby się taka opcja, bo zgłaszać wszystko do Anity to trochę bez sensu.

burial

> grzybek o 2006-06-21 10:52:59 napisał:
>
> jeżeli jako typ filmu będzie video, to możesz dodać okładkę DVD. W uwagach
> napisz że typ filmu to video, aby uniknąć odrzucenia :P i powinno być oki

Do częsci filmów typu "video" też są plakaty. Dostają je wypożyczalnie…

carmin

> pietruch o 2006-06-21 11:07:42 napisał:
>
> Jako że jesteś werem to pewnie z doświadczenia wiesz że plakat taki trzeba
> odrzucić bo uznawany jest za dubel.
> Właśnie szkoda że niemamy możliwości edytowania plakatów, przydałaby się
> taka opcja, bo zgłaszać wszystko do Anity to trochę bez sensu.

wiem, ze to dubel ale wtedy zglaszam do Anity,ze specjalnie zaakceptowalam taki sam plakat, bo byl lepszej jakosci. Wtedy Anita usuwa ten slabej jakosci.

Arteq

Nom. Takie rozwiązanie rozumiem :)
Natomiast ciągle nie-rozumiem dlaczego ładnie obcięte okłądki dvd nie moga byc przyjmowane. WSZĘDZIE! Imdb.com, rotten tomatoes, movies.msn.com, filmweb – po prostu wszędzie takie plakaty widnieją przy filmach. Czemu nie u nas?

carmin

sama tego nie wiem….na poczatku chyba mozna bylo, bo i ja i inni weryfikatorzy sami wprowadzali i zatweirdzali okladki. To sie chyba zmienilo kilka dni temu. Ja sama o tym sie dowiedzialam wczoraj. Jestem "za" by okladki byly.

Arteq

Ja bym chciał aby redakcja uzasadniła jakoś tę decyzję i odniosła się do tego co zostało napisane w tym temacie.

carmin

dziwi mnie jeszcze jeden fakt, iz o zmianach nie sa informowani weryfikatorzy (no chyba,ze tylko ja nie zostalam poinformowana)

Grzegorz_Derebecki

Proszę o trochę wyrozumiałości. Anita – która za to odpowiada ma teraz troche egzaminów ale jak tylko je zaliczy to napewno pojawi się długo oczekiwane FAQ które mam nadzieję, wszystko wyjaśni. :)

carmin

ja rozumiem,ze czlowiek tylko fdb nie zyje ale wydaje mi sie,ze jesli sa wprowadzane zmiany to chyba weryfikatorzy powinni byc poinformowani o nich…przeciez to oni sprawdzaja dane

Arteq

Trzeba było najpierw zrobić FAQ a potem wprowadzać zmiany, bo teraz chaos jest :)

Hsi_Nao

> carmin o 2006-06-21 15:09:59 napisał:
>
> dziwi mnie jeszcze jeden fakt, iz o zmianach nie sa informowani weryfikatorzy
> (no chyba,ze tylko ja nie zostalam poinformowana)

Podpisuję się pod tym całym sercem.
Ja też nic o tym nie wiedziałam.

nathalie

ja tez o niczym nie wiedziałam..
możliwe że coś źle zaakceptowałam…

Judith

Zaakceptowałam kilka okładek dvd, ale wydaje mi sie że było to więcej niż kilka dni temu , w każdym razie dopiero dziś, dowiedziałam się że jest to błąd. Jednak punkty ujemne dostane…no cóż….

carmin

Judith: jak wejdzies zna zakldke weryfikatorow to zobaczysz, ze juz Twoj blad zostal wytkniety….no i niestety punkty ujemna poleca. Prawie przy kazdym filmie znajdzie sie jakas okladka albo plakat nie kraju ktory bral udzial w produkcji. Gdyby te zasady byly od poczatku to teraz by nie bylo takiego balaganu…ehhh

Judith

Tak ja wiem…czasem tam sprawdzam. Chodzi mi jednak o to , że nie wiem kiedy weszła nazwijmy to 'ta ustawa' jednak ja te plakaty wydaje mi się, iż stosunkowo dawno zaakceptowałam, kiedy jeszcze nie było tego postanowienia. Mogę się myliś, ale jestem pewna (prawie) że nie.

carmin

w takim razie jak zaczna liczyc punkty minusowe od poczatku istnienia serwisu, to ja na koniec miesiaca wyjde z dorobkiem ujemnym

leprechan

sam dopiero to zauwazylem…
ale czemu nikt nie wspomnial o okladkach ksiazek? http://fdb.pl/f10149/plakaty – tutaj jest idealny przyklad jak ktos zaakceptowal okladki komiksow, na ktorych podstawie zostal nakrecony film :/

http://fdb.pl/f5086,S@motno%C5%9B%C4%87,w,sieci,(2006).html – kolejny blad [ten sam co na FW]

carmin

kiedys mozna bylo wprowadzac i okladki dvd i ksiazek, zasady zostaly zmienione na dniach wiec nie wszyscy wiedza (nawet nie wszyscy weryfikatorzy wiedza) i wiele mozna tego znalesc sprzed wprowadzeniem zmian…..Robie sie wielki burdel.

Anonimowy

> carmin o 2006-06-22 09:16:57 napisał:
>
> kiedys mozna bylo wprowadzac i okladki dvd i ksiazek

Można było dodawać okładki książek? Czy to żart?

leprechan

nostradamus> na FW czesto tez byly przyjmowane, jesli jeszcze nie bylo plakatu filmu oficjalnego kilka przykladow widzialem i jeden nawet raz byl mi zatwierdzony i to przez jednego z najbardziej liczacych sie werow…
s@motnosc w sieci to tez idealny przyklad, bo nawet zglaszalem go tam do rednacza i z tym nic nie zrobil, ale to nieliczne przypadki
ale z tym samurai champloo to troche przegiecie.

carmin

kiedys nie bylo okreslonych jasnych regul co akceptowac co nie, wiec wszystko zalezalo od weraow. Teraz to sie zmienilo.Reguly sie pojawily ale niestety wiele plakatow teraz wymaga usuniecia.

Arteq

Bez sensu. Dlaczego dawać punkty ujemne skoro nie poinformowało się nawet o zmianach – musiał to zrobić dopiero jeden z weryfikatorów, ktory to zauważył. To troszeczkę nie fair.
Nuestety tak ten świat jest skonstruowany, że jak już ktoś przeczyta zasady dodawania plakatów raz, to nei zagląda tam codziennie i nie sprawdza czy przypadkiem nie było zmian – trzeba było tylko poinformować i nie byłoby absolutnie problemu.

zbyszekg

A ja proszę o sprecyzowanie pojęcia dobra jakość. Bo nie rozumiem, dlaczego dostałem to odrzucenie:
https://fdb.pl/tresc/pokazTresc.php?trescId=137075

Czy taki obraz pomniejszony do wymaganych rozmiarów
http://www.amazon.com/gp/product/images/B0006Z2NAY/104-6164847-1245549
ma za małą jakość ?

Może by do FAQ też dodać jakieś info o tej jakości…

burial

nie no… to już troche przegięcie…

najpierw wprowadza się jakieś nowe zapisy z dnia na dzień nie zaznaczając tego nigdzie (chociaz, qrde, na czerwono)
podem Weryfikatorzy wpadają w panike i odrzucają wszystko…

Jedna taka pani miała moje plakaty od 2 dni zarezerwowane do weryfikacji, pisalem do niej, żeby sie skontaktowała, zwolniła i nic…
I nagle sie pokazała i odrzuciła…

I kto tu pisał żeby się z Weryfikatorami kontaktować w razie porblemów (w innym wątku)
Albo nie mają uzupełnionych danych kontaktowych, albo nie odpowiadają… czemu Dodający nie może SKASOWAĆ kontrybucji zarezerwowanej do weryfikacji?

Czasami zaraz po przeładowaniu strony kontrybucja jest zarezerwowana.

Teraz to sobie sami plakaty dodajcie :P

leprechan

> zbyszekg o 2006-06-22 15:13:54 napisał:
>
> A ja proszę o sprecyzowanie pojęcia dobra jakość. Bo nie rozumiem, dlaczego
> dostałem to odrzucenie:
> https://fdb.pl/tresc/pokazTresc.php?trescId=137075
> Czy taki obraz pomniejszony do wymaganych rozmiarów
> http://www.amazon.com/gp/product/images/B0006Z2NAY/104-6164847-1245549
> ma za małą jakość ?
> Może by do FAQ też dodać jakieś info o tej jakości…
pewnie chodzi o jakosc napisow, bo jest slaba ;p

BigGiantHead

> zbyszekg o 2006-06-22 15:13:54 napisał:
>
> A ja proszę o sprecyzowanie pojęcia dobra jakość.

Dobra jakość:
http://img89.imageshack.us/my.php?image=howards13fk.jpg
http://img89.imageshack.us/my.php?image=howards26zi.jpg

Zła jakość:
https://fdb.pl/tresc/pokazTresc.php?trescId=137075

(tak, moje są z tych samych plakatów zrobione)

Chociaż ten drugi raczej nie nadaje się do cięcia ze względu na proporcje i osobiście bym go w ogóle nie dodawał.

VRONKA

Muszę z przykrością stwierdzić, że wszystkie ostatni zmiany na stronie są po prostu fatalne. Jak ktoś już wczesniej napisała wiele filmów ukazuje się jedynie na dvd i vhs i raczej bardzo trudno jest znależć plakat spłniajacy odecne wymogi. Co prawda temat tem nie porusza problemu dodawania dat czy człogości filmu. Jak dla mnie jest troche dziwne bo czy dodaje tylko czas trwania filmu czy pare innych rzeczy to tak czy siak dostaje się 1 punkt. Uważem, że za kazda dodaną informację powinien byc punkt.

leprechan

dla mnie glupie jest jedno w tym plakatach jeszcze… czemu nie mozna dodawac polskich plakatow ?! przeciez to jest praktycznie podstawa imo, nawet takie auta nie maja polskiego plakatu, dla mnie to troche dziwne, wkoncu to polski serwis.

NeverGiveUp

> leprechan o 2006-06-22 21:44:31 napisał:
>
> dla mnie glupie jest jedno w tym plakatach jeszcze… czemu nie mozna dodawac
> polskich plakatow ?! przeciez to jest praktycznie podstawa imo, nawet takie
> auta nie maja polskiego plakatu, dla mnie to troche dziwne, wkoncu to polski
> serwis.

Jak to nie można dodawać polskich plakatów? Przecież już wiele razy dodawałem polskie plakaty :-)

BigGiantHead

> leprechan o 2006-06-22 21:44:31 napisał:
>
> czemu nie mozna dodawac polskich plakatow ?! przeciez to jest praktycznie podstawa imo, nawet takie
> auta nie maja polskiego plakatu, dla mnie to troche dziwne, wkoncu to polski
> serwis.

A co to za herezje?

Cytat z zasad:
(nie można dodawać)
- plakatów w innych językach aniżeli językach państw biorących udział w produkcji, plakatu wersji polskiej oraz anglojęzycznej

Anonimowy

Absolutne mistrzostwo świata, polski portal, a nie można do niego dodawac polskich wersji plakatów.

pietruch

> wolfie o 2006-06-22 22:20:17 napisał:
>
> Absolutne mistrzostwo świata, polski portal, a nie można do niego dodawac
> polskich wersji plakatów.

Gdzie masz napisane że nie można? Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Anonimowy

Może masz racje, nie umiem czytać dokładnie ze zrozumieniem, przyznaje się, nikt nie jest doskonały (nawet ja :)),
ale sam przyznaj, że mgłem tak pomysleć po wypowiedzi leprechan, którą się zasugerowałem.
więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko przeprosic za tekst o mistrzostwie świata, co tez czynie : Przepraszam.

leprechan

> BigGiantHead o 2006-06-22 21:50:20 napisał:
>
> A co to za herezje?
> Cytat z zasad:
> (nie można dodawać)
> – plakatów w innych językach aniżeli językach państw biorących
> udział w produkcji, plakatu wersji polskiej oraz anglojęzycznej
moze i jestem glupi, ale pisze wyraznie

mozna dodawac[…] plakatu w wersji polskiej […] – o to mi chodzilo!
Anonimowy

Powiem ci leprechan że ja tez juz chyba zgłupiałem, ale zdanie o które się rozchodzi czyli :

(nie można dodawać)
"- plakatów w innych językach aniżeli językach państw biorących udział w produkcji, plakatu wersji polskiej oraz anglojęzycznej"

jest tak sformułowane, że rzeczywiście można odnieść wrażenie że nie mozna dodawać polskich plakatów .

BigGiantHead

> leprechan o 2006-06-22 22:47:57 napisał:
>
> moze i jestem glupi, ale pisze wyraznie
> […]nie mozna dodawac[…] plakatu w wersji polskiej […] – o to mi chodzilo!

Aj tam od razu głupi… Ale czytanie ze zrozumieniem leży w narodzie ;)

VRONKA

Muszy przyznać z przykrością, że kiedu się tu zalogowałam to portala był bardzo fajny ale po tych wszystkich ostatnich wprowadzonych zmianach i jednym wielkim chaosie z tym zwiazanym wdała się tu naprawdę niemiła atmosfera. Dla nas wszystkich jest teraz ważne aby miec jak najwięcej pkt i dostać nagrode. Zrobił się taki wyścig szczurów. A w najlepszej sytuacji są weryfikatoży nie wiem może się myle ale z pewnością moga oni sami sobie weyfikować dodane przez nich treści więc rzecza logiczną jest, że mają najwieksze szanse stać na szczycie listy najlepszych dodających. Jeżeli jest tak, że moga oni sami sobie weryfikować informacje to jest to niesprawiedliwe i nie udczciwe w stosunku do innych urzytkowników. I własnie na Filmwebie bardzo mi się podoba, że weryfikatorzy nie biorą udziału w konkursach dla dodających. Jeżeli się mylę to przepraszam i sorrki, za pisanie nie na temat.

pietruch

> VRONKA o 2006-06-22 23:15:18 napisał:
>
> Muszy przyznać z przykrością, że kiedu się tu zalogowałam to portala był
> bardzo fajny ale po tych wszystkich ostatnich wprowadzonych zmianach i jednym
> wielkim chaosie z tym zwiazanym wdała się tu naprawdę niemiła atmosfera.
> Dla nas wszystkich jest teraz ważne aby miec jak najwięcej pkt i dostać
> nagrode. Zrobił się taki wyścig szczurów. A w najlepszej sytuacji są
> weryfikatoży nie wiem może się myle ale z pewnością moga oni sami sobie
> weyfikować dodane przez nich treści więc rzecza logiczną jest, że mają
> najwieksze szanse stać na szczycie listy najlepszych dodających. Jeżeli jest
> tak, że moga oni sami sobie weryfikować informacje to jest to niesprawiedliwe
> i nie udczciwe w stosunku do innych urzytkowników. I własnie na Filmwebie
> bardzo mi się podoba, że weryfikatorzy nie biorą udziału w konkursach dla
> dodających. Jeżeli się mylę to przepraszam i sorrki, za pisanie nie na
> temat.

No właśnie mylisz się, nie możemy weryfikować swoich treści.
Możemy tylko wybrać ile treści bierzemy do weryfikacji z ogólnej puli kontrybucji.

Arteq

A redakcja dalej ANI SŁOWA.
Bardzo bym prosił – zajmijcie jakieś stanowsiko…

BigGiantHead

Moje zdanie jeśli chodzi o udział weryfikatorów w konkursie dla dodających: myślę, że w momencie gdy dany użytkownik zgłasza się na weryfikatora i nim zostaje powinien się on skupić na weryfikacji. Oczywiście absolutnie nie zabraniam dodawać, ale raczej głównie w przypadku poprawiania błędów, czy "od święta", dla urozmaicenia. Głównym zadaniem weryfikatora jest sprawdzanie dodawanych treści. Od dodawania są inni. Wtedy problem udziału w konkursie dla dodających sam się rozwiązuje.

VRONKA

Zgadzam się z BigGiantHead jak zostaje się weryfikatorem to nalezy się skupić na tej pracy bo dodający sami sobie doskonale poradzą z zamieszczaniem informacji.

mee_ae

Mam pytanie czy nie uważacie że zmiana polityki wzgledem plakatów odbije sie pustymi miejscami w miejscach plakatów w dużej ilości opisów filmów?? Wiem że tego typu postanowienie jest słuszne, lecz uważam że zdobycie plakatów zwłaszcza filmów z zagranicy(korea, chiny itd…) wiązać się będzie z jakimś cudem, zwłaszcza jak są to filmy które ogladaja koneserzy kina (pojedyncze jednostki). Może warto by było rozdzielić plakaty od okładek filmów, ale rozważcie że załączanie samych plakatów może okazać się w wielu wypadkach pustymi wizerunkami plakatów dla wielu filmów, a nie o to chyba chodzi w tym serwisie?

k4c5er

Nie chciałem dodawać nowgo tematu więc pisze tutaj a dokładnie chodzi mi o to że:

Jeżeli na stronie z filmem (na fdb) widze ża są małe plakaty i w jakimś źródel znakazłem duże plakaty to w dodawaniu ich podam źródło skąd je wziołem a w uwagach napisze to że jest taki sam jak mały tylko różni się rozmiarem to weryfkatorzy zaakceptują mi je ??

pietruch

A czytałeś FAQ?? chyba nie…

http://fdb.pl/faq39,Plakaty.html

k4c5er

Czytałem wcześniej !! Jakos Sobie poradze :P

EDIT no i sobie jakoś poradziłem :)

Jak się raz przeczyta FAQ to sie wszystkiego nie zapamięta więc bede często do niego zaglądał ( … no jeśli nie bede czegos pewny lub nie bede czegoś wiedział) :D

pozdrawiam

Proszę czekać…