Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
zauważyłam, że wielu z Was nie radzi sobie z sytuacją w linku poniżej i później jest kontrybucja "odrzucona automatycznie", najczęściej powstaje ten problem gdy w międzyczasie zaktualizuje się osobę.
Więc należy najpierw wpisać ręcznie prawidłową osobę, później nacisnąć "Dalej", zaznaczyć zaakceptowanie przy kontrybucji i dopiero nacisnąć na końcu "Treść zaakceptowana". Myślę, że dzięki temu unikniemy problemów.
tutaj przykład: producenci
http://fdb.pl/update/370272
widzę, że bez sensu jest poprawianie błędów w bazie, które zresztą przecież ktoś wcześniej błędnie zaakceptował. Gdyby obsady były sprawdzane wcześniej niż osoby to nie byłoby problemu. Najpierw dodaję obsadę, później aktualizuję osobę. Liczyłam na to, że osoba weryfikująca zauważy, że zostały poczynione zmiany w osobie.
apropo dlaczego taka dyskusja ma być ukryta, skoro dotyczy dodawania kontrybucji. Przecież może takie odrzucenie kontrybucji spotkać każdego użytkownika i jeszcze biedak będzie myślał, że to On źle dodał
Najlepiej niczego nie poprawiajcie, odrzucajcie każdą kontrybucję z powodu błahostki a z pewnością serwis będzie się rozwijał, rozrastał. A swoje poczynania ukryjcie przed wzrokiem ogółu, ponieważ przecież nie warto dzielić się spostrzeżeniami z innymi userami, skoro nie należą do grona wybranych.
"zapomniał wół jak cielęciem był"
> Agnieszka_Chmielewska_Mulka o 2009-09-03 13:52 napisał:
> widzę, że bez sensu jest poprawianie błędów w bazie, które zresztą przecież ktoś
> wcześniej błędnie zaakceptował. Gdyby obsady były sprawdzane wcześniej niż osoby
> to nie byłoby problemu. Najpierw dodaję obsadę, później aktualizuję osobę.
> Liczyłam na to, że osoba weryfikująca zauważy, że zostały poczynione zmiany w
> osobie.
Jesteś weryfikatorem i dobrze wiesz, jak sama zuważyłaś, że dużo szybciej sprawdzane są osoby niż obsady. Wystarczy, że dodasz poprawnie do obsady daną osobę i zrobisz aktualizację w bazie przy osobie z błędem.
Tak unikasz problemów z odrzuceniem treści jak i zrobieniem dubla i dbasz o to by w bazie nie było błędów.
Tak robię i żadnych problemów nie mam.
A przepraszam jak mam dodać poprawnie osobę do obsady, skoro jest ona w bazie fdb z błędem ??
Jeżeli np. dodajesz obsadę i jakiś aktor ma (I) na imdb, a na fdb jeszcze bez numeru, to dodaj go jako nową osobę – z (I). Wtedy też zmień nazwę przy osobie z numerem (I) na fdb. Osoby sprawdzane są szybciej niż obsada, więc jak dojdzie już do sprawdzania tej obsady, osoba będzie poprawnie w bazie i nie będzie takich problemów o jakich piszesz.
> fantasta o 2009-09-04 00:22 napisał:
> Jeżeli np. dodajesz obsadę i jakiś aktor ma (I) na imdb, a na fdb jeszcze bez
> numeru, to dodaj go jako nową osobę – z (I). Wtedy też zmień nazwę przy osobie z
> numerem (I) na fdb. Osoby sprawdzane są szybciej niż obsada, więc jak dojdzie
> już do sprawdzania tej obsady, osoba będzie poprawnie w bazie i nie będzie
> takich problemów o jakich piszesz.
Albo podejść do tego jako osoba dodająca.
Czasem zdarza mi się, że kopiując obsadę z imdb,jest jakiś "Jan Nowak (I)", jednak na FDB jest tylko "Jan Nowak". Sprawdzam wtedy na imdb, czy jest więcej "Janów Nowaków" (a więc czy numerek (I) jest zasadny), następnie porównuję dorobek "Jana Nowaka" z FDB z dorobkiem "Jana Nowaka (I)", jeśli się zgadza, poprawiam "Jana Nowaka" na "Jana Nowaka (I)", a w obsadzie zaznaczam tego bez numerka. Zanim – faktycznie – weryfikacja dojdzie do tej obsady, osoba dawno będzie poprawiona.
Jeśli natomiast będzie taki kłopot, że na FDB w dorobku "Jana Nowaka" znalazły się filmy z dorobku "Jana Nowaka (I), (II), (III)…, dodaję do osoby ten numerek, z którym "Jan Nowak" ma najwięcej wspólnego, a pozostałe obsady staram się poprawić (choć ten ostatni przypadek zdarzył się może z raz, dwa razy) – tu bym raczej apelowała dododadjących, żeby bardziej uważali na te numerki.
> Każdy użytkownik będzie mógł sam usunąć dubla w taki sam sposób jak się dodaje
> treść, a weryfikatorzy będą to weryfikować.
Oj nie, nie i jeszcze raz NIE. Pisałem już to gdzieś, chyba na forum weryfikatorów. Weryfikujący nie mogą mieć opcji zatwierdzania usuwania dubli, a rezultacie całej strony o filmie czy osobie. Można jedynie jakoś usprawnić system, aby duble zgłaszało się łatwiej, np ze strony filmu, a nie wysyłać na mejla. Już chyba to wystarczająco zaargumentowałem. Przecież np jakby jakiś weryfikator się obraził, mógłby spalić za sobą mosty wywalając kilkadziesiąt filmów z bazy.
> Przecież np jakby jakiś
> weryfikator się obraził, mógłby spalić za sobą mosty wywalając kilkadziesiąt
> filmów z bazy.
> Hsi_Nao o 2009-09-05 20:46 napisał:
> Grzegorz już nad tym pracuje :-)
> Każdy użytkownik będzie mógł sam usunąć dubla w taki sam sposób jak się dodaje
> treść, a weryfikatorzy będą to weryfikować.
> Będzi sprawniej i szybciej :-)
Nie wiem, czy faktycznie.
Jeśli już usuwanie dubli powinien móc sprawdzać 1 konkretny lub 2-3 weryfikatorów, którzy powinni traktować to jako priorytet w swej działalności (sprawdzają duble w 1. kolejności) – wtedy faktycznie duble będą znikać szybciej
Proszę czekać…