FDB.PL 1196 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Przydałby się ten FAQ... 11
Spinnaker

Mam takie niezobowiązujące pytanie i tylko pytanie… Otóż jeśli na stronie, dajmy na to imdb.com jest obsada i jest gościu który jest w nią wpisany ale z adnotacją 'uncredited' [dodam że to nie jest aktor, tylko facet z ekipy], to mamy go umieszczać czy nie…? No bo jeśli jest umieszczony w tej liście no to brał udział w produkcji a oznaczenie uncredited oznacza że nie umieszczono jego nazwiska w napisach końcowych… a jest założmy montażystą i przecież nie wpiszemy mu niewymieniony w czołówce chyba… ;|
Poradździe co z takim fantem zrobić…. pozdrawiam :)

Hsi_Nao

Jakiś czas temu też miałam taki problem. Zgłosiłam się do pewnego źródła (czytaj: Anita Nowakowska), która stwierdziła, że takie osoby dodajemy jako "niewymienieni w czołówce", a w rubryce "postać" wpisujemy w nawiasie "()" zawód, jaki ta osoba wykonuje.
Np. nazwisko – Jan Nowak
zawód – niewymienieni w czołówce
postać – (reżyser)

carmin

ooo tego nie wiedzialam, do tej pory inaczej robilam i inaczej akceptowalam…no nic….poleca punkty ujemne…Jednak bylo najpierw zaczac od FAQ a potem dzialac dalej :/

Hsi_Nao

Zawsze możesz się bronić tym, że ta informacja nie była nigdzie opublikowana… Sama dowiedziałam się niedawno… A Anita jakoś nie uznała za stosowne umieścić tego na stronie dla weryfikatorów, chociaż wydawało mi się logiczne, że skoro problem był z nią omawiany to tak zrobi.

Spinnaker

Ooo, dzięki wam moje drogie panie za wskazówki… :0) teraz od razu się trochę wyjaśniło w tym temacie :)

Kolaborantka

czyli jak ktoś w obsadzie tak nie dodał to morze liczyć na odrzucenie swojej kontrybucji… jeśli tak to dziękuję bardzo :P
Poza tym beznadziejny pomysł heheh

Hsi_Nao

Jako, że nie było nigdzie o tym mowy, a obiecanego FAQ’u wciaż nie ma, to ja poprawiam takie obsady.
W końcu człowiek nie wróżka i wiedzieć o tym nie mógł :P

nmi

Anita pewnie do 29 06 bedzie nie obecna z powodu sesji (ja juz swoja zamknalem :P) zatem pewnie jak wroci ogarnie wszystko.

Czytajac powyzsze wypociny mozemy spodziewac sie wielu bledow niestety gdyz uncredited oprocz aktorow wymieniani sa normalnie :-/

Anita_Nowakowska

Carmin, niewymieniony w czołówce zatwierdzałaś i dobrze. Na pewno nie będą pkt. ujemne za brak opisu w polu postać.
Jak zostało powiedziane – nie jest to nigdzie określone, nie jest jeszcze oficjlane.

Kolaborantka, nie – treść nie powinna zostać odrzucona z powodu braku określenia zawodu w polu postaci.

Z nowych zasad treść może zostać odrzucona z powodu plakatu -z DVD, fanartu itp (z zasad dodawania).

FAQ jest robione, wiem, że już od dłuższego czasu, ale niestety nie jestem w stanie szybciej. Jak nmi wspomniał – 29.06 mam ostatni egzam, więc sądzę, że kilka dni po tej dacie FAQ będzie dostępne.

carmin

> Anita Nowakowska o 2006-06-25 00:15:39 napisał:
>
> Carmin, niewymieniony w czołówce zatwierdzałaś i dobrze. Na pewno nie będą
> pkt. ujemne za brak opisu w polu postać.

Dodawalan "niewymieniony w czolowce" ale tylko dla aktorow. Dla pozostalych to juz nie.

Yasha

czy może ktoś jasno napisać jak to robić?
uncredited – dla wszystkich, tylko dla aktorów?

carmin

jesli jest napisane "uncerdited" to zaznaczamy opcje "niewymienieni"…. jesli "uncredited" jest przy ekipie a nie przy aktorach, to zaznaczamy "niewymienieni" a dalej w nawiasie piszemy zawod np (rezyser, scenariusz, kompozytor….)

Proszę czekać…