Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Czy możecie wyrazić swoje zdanie na temat tych dwóch stron, wcześniej widziałem gdzieś porównanie z filmwebem, ale nie przypominam sobie, żeby ktoś wypowiadał się na temat Stopklatki, ja mam pewne swoje przemyślenia, ale wpierw chciałbym zobaczyć co wy sądzicie.
Myślę, że to ciekawa konfrontacja.
Wg mnie to i tak wygląda tandetnie. Dzisiaj czerń i biel nie przyciągają wzroku.
> Czechu o 2010-09-16 20:28 napisał:
> A widzieliście IMDB
> http://www.imdb.com/title/tt1220634/
Ich strona główna ogólnie wygląda nieźle, może tylko miałbym parę zastrzeżeń, np w dziale Opening This Week są wskaźniki popularności filmów, a o ile lepszym rozwiązaniem byłaby średnia ocen
Co do tej nowej głównej Filmwebu, jest trochę napaćkane ale za ciemne tło ta główna ma u mnie plusa.
Strona główna Filmwebu jakoś jeszcze daję radę, zdecydowanie lepiej niż poprzednio, ale layout jest porażką i nic tego nie zmieni.
Natomiast martwi mnie co się stało z IMDB, bo o ile strona główna ujdzie. to strona danego filmu jest okropna, starsznie taka tabloidalna. Kilka dni temu wprowadzili ten nowy wygląd, ale później wrócili do starego i dzisiaj znowu widzę z przerażeniem ten nowy. Kiedyś już była taka sytuacja, że na kilka dni był jakiś nowy wygląd, ale szybko wrócili do starego i z tamtego zrezygnowali, oby teraz też tak było.
Dopiero dzisiaj zobaczyłem nowy wygląd strony filmów (nie wiem czemu ale u mnie cały czas był stary wygląd) i jest po prostu niesamowicie okropny. Już nawet Filmweb ma lepszy
Nie wiem co ich tak wszystkich wzięło, drobne zmiany wprowadził też Rotten Tomatoes na swojej stronie filmu, wygląda to bardzo dobrze.
Nie każdy chaos jest kwestią przyzwyczajenia, ten na pewno nie jest. Dodatkowa denerwująca zmiana- to co najbardziej interesujące czyli średnia głosów i ocena jest małym druczkiem, moja ocena wielkim…mam siedzieć i podziwiać moją ocenę filmu? Bez sensu, oby Fdb nie podpatrzyło tych zmian na stronie na której kiedyś się wzorowało.
Mi się bardzo podoba ten layout http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=11211 tak do zdjęć z gier.
Wszystkie informacje o grach są przejrzyste, do tego ślicznie uporządkowane. Mistrzostwo! Ciekawe czy filmy by tak samo dobrze wyglądały w takiej szacie.
Zgadzam się, idealny porządek. Stare Imdb również było bardzo dobre pod tym względem (Fdb nadal jest). Niezłe jest moim zdaniem też Movie Web
http://www.movieweb.com/movie/iron-man
O ile tej zmiany na Filmwebie się jakoś tak szczególnie nie odczuwa (w sumie to czarne tło znajduje się na kilku podstronach, więc żadnej wielkiej rewolucji nie ma), to nowy wizerunek IMDb woła o pomstę. Mam nadzieję, że wszystko po jakimś czasie wróci do normy. Mam na myśli oczywiście drugą stronę, bo łeb pełen filmów już dawno skreśliłem.
> Redox o 2010-09-17 17:26 napisał:
> bo łeb pełen filmów
> już dawno skreśliłem.
Raczej słusznie. Dzisiaj zgodnie z zapowiedziami zniknął znaczek Beta, wcześniej zniknął też temat "Najbliższe zmiany" na forum. Nowa główna to taki ochłap, jak napisał Muszyński w mailu "Chcieliście, to macie: strona główna Filmwebu znów jest czarna jak dusze jego redaktorów.". Tylko ile ludzie spędzą czasu na tej ich stronie głównej? Filmweb spieprzyli, Imdb spieprzyli, ciekawe co będzie następne.
Pod względem strony filmu i aktora- na pewno tak, pod względem strony głównej-raczej tak (na pewno lepiej od Imdb, a od Filmwebu chyba jednak też- nie jest tak napaćkane). Co do strony głównej, dla mnie faworytem jest Stopklatka, gdyby jeszcze tylko nie była tak napchana reklamami to byłby dla mnie chyba ideał głównej strony.
Coraz bardziej mnie denerwuje ten nowy IMDB. Co z tego, że odświeżyli wygląd, skoro teraz na większej powierzchni strony głównej danego filmu jest zwyczajnie mniej informacji.
Jest premierowy program na SK http://www.youtube.com/watch?v=mIjtW-O9R3U
Chyba nie ma porównania z FW
> Perfik o 2010-09-30 00:38 napisał:
> Wejdź w swój profil, site preferences, zaznacz "Show previous title and name
> page design" i voila :)
DZIĘKI WIELKIE !!! Już myślałem, że powoli trzeba spisywać IMDB na starty :)
> Beznickowy o 2010-09-30 07:53 napisał:
> Nie mam konta na IMDB :)
A co za problem założyć? 3 min i masz IMDB odzyskane :) Ja na szczęście od dawna mam konto, ale myślałem, że mam je na koncie e-mail, który kiedyś specjalnie założyłem pod to konto na IMDB, na które zapomniałem hasła, ale przypomniałem na szczęście.
> Czechu o 2010-09-30 13:27 napisał:
> Jest premierowy program na SK http://www.youtube.com/watch?v=mIjtW-O9R3U
>
> Chyba nie ma porównania z FW
Oczywiście, że nie ma porównania, tutaj mamy w miarę solidny przegląd, tylko zasugerowałem im, żeby format obrazu dali 16:9, a nie przestarzały 4:3. "Cięcie" to taka żałosna produkcja pisana przez niedowartościowanych redaktorów FW – tak zgaduję. To chyba tam raz poleciał taki tekst "Skoro kobiety są z Wenus, to niech tam zostaną" czy jakoś tak. Pomysł na dawanie komentarzy użytkowników Stopklatki jest jak najbardziej dobry, przede wszystkim jest oryginalny, a to lubię.
A i czy mi się zdaje czy wciąż w Internecie żaden serwis nie może się przemóc (albo może są jakieś inicjatywy prywatne, o których nie wiem?), aby nadawać na YT coś a’la Kinomaniak Artura Pietrasa? Nie jest to program doskonały, ale lubię czasami go obejrzeć, tylko co mnie denerwuje, archiwalnych odcinków nie ma w Internecie.
Sądzę, że żaden serwis nie zrobi nic w stylu Kinomaniaka bo to trochę porywanie się z motyką na słońce. I nie chodzi tylko o brak Pietrasa, ale też porządnych kamer, mikrofonów, oświetlenia, studia. Format przybrany przez Cięcie i Pierwszy Rząd to mniejsze koszty i łatwiejsza do uzyskania iluzja profesjonalizmu.
Może trochę nie do końca jasno się wyraziłem, bo ogólnie jakoś tak mi się stwierdza, że w Polsce coś jest nie tak z branżą filmową, stosunkowo jest nią małe zainteresowanie, mało się żyje premierami i ogólnie filmem jako takim. 0.5 mln w pierwszy weekend zgarniają żałosne opowiastki romantyczne robione w dwa miesiące, a jak wchodzi jakiś porządny film z USA to często nawet 100 tys. nie uzbiera. Nie wiem na ile to ma się z tym, że polscy widzowie są analfabetami, bo nie umieją czytać, a na ile jest to chęć oglądania kina polskiego. Ale tak oprócz "Kinomaniaka" to ani na TVP1, ani na Polsacie ani na TVNie nie ma podobnego programu, w którym nie tyle by się mówiło tylko o premierach jak w "Pierwszym Rzędzie" Stopklatki, ale faktycznie by się je jakoś oceniało, recenzowało. Jakoś prasa nie ma z tym większego problemu, każda szanująca się gazeta ma swój kącik filmowy.
Tak wracając właśnie do programu a’la Kinomaniak w Internecie, to bardziej chodziło mi nie o kogoś siedzącego w studio, tylko normalne recenzowanie filmu z opowiedzeniem kilku ciekawostek, nawiązań do innych produkcji z obrazem filmu w tle i emitowanie tego co tydzień. Ja np uwielbiam oglądać recenzje by JamesNintendoNerd (James Rolfe), np Star Wars – http://www.youtube.com/watch?v=25zE6cs2vtw Jakoś mi sobie trudno wyobrazić, aby ktoś w Polsce zrobił tego typu recenzje, takie uczucie jakby to po prostu nie było możliwe :) Chodzi mi o choćby takie coś prostego jak jedna, ew. dwie osoby opowiadające o filmie, a na ekranie widzielibyśmy trochę zwiastuna, trochę klipów, trochę kadrów i reszta zależy od inwencji.
TVP1 miało Filmidło, potem jeszcze chyba program Michała Chacińskiego, TVN Superkino Sołtysika, i wszystkie te programy w końcu wypadały z ramówki przez niską oglądalność. Kino zwłaszcza popularne traktowane jest po macoszemu, jest trochę czymś wstydliwym. Kinomaniak jest nadawany od chyba 10 lat chyba tylko dlatego, że pasuje do profilu stacji (nie wierzę, że ma jakąś kosmiczną oglądalność, ale TV4 ma programy o grach, modzie, muzyce itd). Ostatnio panowie z Fdb przekonali się, że jednak nie tak łatwo stworzyć program w stylu o którym piszesz…
Co do analfabetyzmu, sądzę, że to jednak chęć odnajdywania w kinie serialowej stylistyki z tych wszystkich Szpilek na Giewoncie itp. Obniżenie ceny biletu w multipleksie do 7.5 zł (przykładowo, bo Amerykanie mają bilet średnio za 7.5$) popchnęłoby wszystko do przodu w kosmicznym tempie, od frekwencji w kinach, przez artykuły w gazetach, programy w TV i rozwój portali filmowych.
> Czechu o 2010-09-30 13:27 napisał:
> Jest premierowy program na SK http://www.youtube.com/watch?v=mIjtW-O9R3U
>
> Chyba nie ma porównania z FW
Wrażenia po premierowym "Pierwszy Rzędzie" jak najbardziej pozytywne. Z chęcią obejrzę kolejne cotygodniowe odcinki. Cięcie filmwebowe to zlepek kilku "fajnych" teksów, nad którymi chyba głowi się chyba cała redakcja. Denerwuje mnie bardzo często brak konsekwencji w działaniu – film, który dostaje znaczek "Filmweb poleca!" jest surowo krytykowany, a o klasyce kina to już nie wspomnę.
Mam tylko nadzieję, że przedsięwzięcie Stopklatki nie skończy się tak szybko jak podobne na fdb ("Stryszek filmowy")…
Co sądzicie o zupełnie nowej wersji Stopklatki która zadebiutowała w dniu dzisiejszym? Wymiana serwerów nie przyniosła spodziewanej poprawy, wygląd nie chwyta za serce, czcionka newsów to męczarnia a mam wrażenie, że więcej funkcji zabrano niż dodano. W dobie Facebooka, Twittera, You Tube’a, w dobie kiedy niedługo nawet toaleta na dworcu będzie miała funkcje społecznościowe wyłączanie takich sposobów kontaktu pomiędzy użytkownikami jak prywatne wiadomości, porównywanie ocen filmów czy lista znajomych jest dla mnie absurdalne.
Przed chwilą otrzymałem tymczasowe hasło do serwisu na maila jak pewnie wszyscy użytkownicy. Nie działa jednak ono. Pierwszy poważny minus zmiany. Mam nadzieję, że otrzymam pomoc od serwisu, do którego już napisałem. Z drugiej strony też nie żałowałbym bardzo jakby konto przepadło.
Zmiany estetyczne raczej niewielkie. Na stronie głównej trochę lepiej od poprzedniej wersji zagospodarowano miejsce na newsy. Na pewno jest to czytelniejsza wersja, jednak do perfekcji daleko. Zresztą nie tylko stopklatka ma z tym problem. Filmweb także kuleje z tymi elementami. Na podstronie "Filmweb 24" newsy upchnięto na sam dół, niewielu użytkowników z całej ich puli tam regularnie zagląda. Chociaż to nie mój problem, bo ich newsy niestety kuleją.
Nareszcie użytkownicy mogą uzupełniać bazę Stopklatki. Jednak przy problemach, o których pisał wyżej Quagmire, nie sądzę, żeby dodawanie treści sprawiało użytkownikom przyjemność.
Na razie to jednak wersja Beta, tak więc zobaczymy czy Stopklatka w jakikolwiek sposób odniesie się do sugestii użytkowników nt. działania strony.
> Redox o 2013-02-21 15:58 napisał:
> Przed chwilą otrzymałem tymczasowe hasło do serwisu na maila jak pewnie wszyscy
> użytkownicy. Nie działa jednak ono. Pierwszy poważny minus zmiany. Mam nadzieję,
> że otrzymam pomoc od serwisu, do którego już napisałem. Z drugiej strony też nie
> żałowałbym bardzo jakby konto przepadło.
Zabawa polega na tym, że musisz wpisać to hasło ręcznie, kopiuj-wklej nie działa :)
W sumie i tak tam nic teraz nie można robić a lista zlikwidowanych funkcjonalności jest naprawdę porażająca:
- wiadomości prywatne
- możliwość podpisywania zdjęć
- lista ocenionych filmów
- lista ulubionych filmów
- lista oczekiwanych filmów
- nie przegap w TV
- nie przegap w kinie
- lista ulubionych ludzi kina
- lista ocenionych ludzi kina
- lista ulubionych plakatów
- lista ulubionych zwiastunów
- lista znajomych użytkowników
- podgląd na oceny znajomych użytkowników
- podgląd na statystykę oceny filmu
- wskazywanie użytkowników o podobnym guście
- podgląd na forum newsów
- zasłanianie spoilerów w wypowiedziach
- cytowanie wypowiedzi
- usunięcie dat premier z działu premiery i zapowiedzi
Lista nowych, uruchomionych funkcjonalności:
-blog (bo każdy wchodzi na portal filmowy pisać bloga)
-dodawanie treści (za odznaki, ODZNAKI, nie za nagrody, łapiecie?)
Nie wiem jak to nazwać, samobójem? Utarło się narzekanie na pewne zacofanie Fdb, a jak widać Stopklatka zrobiła władcom tej strony wielką przysługę. Aj już tu się wyżyłem, co miałem tam napisać, napisałem. Po chłodnym przyjęciu sami wiedzą, że nie jest różowo.
Toż to strzał w stopę. Mieli zajebisty kokpit, który został zastąpiony przez jakiegoś asystenta. Dziwni są.
Jedna z użytkowniczek wyraziła swoje niezadowolenie mailem. W odpowiedzi otrzymała:
"(…) Dotychczasowy kokpit wraz z dostępnymi widżetami nie cieszył się powodzeniem wśród naszych użytkowników. Korzystało z niego bardzo niewiele osób. (…) Podobne zmiany wprowadzane były również na innych dużych portalach, czego przykładem może być Google oraz ich usługa igoogle."
Beka. Jak ja z niczego innego tam nie korzystałem. xD
Szkoda, że na fdb brakuje kilku funkcji. Jakby było cokolwiek przypominającego ów kokpit, to portal zalałaby pewnie fala nowych użytkowników. :)
Dokładnie, obserwowanie ocen znajomych jest fantastycznym pomysłem, ale musi być zaprojektowane z głową i umiarem, a nie z bizantyjskim przepychem tak jak teraz na Filmwebie. Przydałby się taki umiarkowany podgląd na Fdb. Swoją drogą Filmweb łapczywie walczy o każde kliknięcie, ale nie pomyślał o jednej, prowokującej największy ruch aktywności- wypowiedzi znajomego na forum filmu lub osoby.
Przecież ten Mój Filmweb jest fatalnie zaprojektowany. Oceny znajomych z tymi gigantycznymi plakatami zajmują od groma miejsca. Przez co to, co jest po prawej stronie, znika kompletnie z uwagi użytkownika. Ponadto na tym wąskim pasku po prawej stronie wrzucili wszystko do jednego wora: w guście, w TV, news, itd. Oczywiście, jest sortowanie, ale komu chce się klikać. I jak to zauważył Quagmire, dochodzi jeszcze do tego sraczkowata czcionka, bo ciężko ją nazwać złotą :D
Proszę czekać…