Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Czy możecie wyrazić swoje zdanie na temat tych dwóch stron, wcześniej widziałem gdzieś porównanie z filmwebem, ale nie przypominam sobie, żeby ktoś wypowiadał się na temat Stopklatki, ja mam pewne swoje przemyślenia, ale wpierw chciałbym zobaczyć co wy sądzicie.
Myślę, że to ciekawa konfrontacja.
Zalety Stopklatki w stosunku do FDB:
+ dużo aktualności, informacji – na FDB z tym jest różnie. Zależy jak z czasem stoją redaktorzy;
+ w miarę sensownie rozwiązany problem z premierami – na stopklatkce przewidują, że dany film może mieć redystrybucję. Pokazują datę premiery wraz z dystrybutorem i liczbą kopii. U nas tego brakuje. Jest śmietnik z premierami. Miejmy nadzieję, że niedługo u nas Grzesiek coś z tym w końcu zrobi, bo by się przydało rozwiązanie podobne do IMDB.
+ posiada program TV.
I chyba tyle tych plusów. Czas na najważniejsze minusy:
- bardzo dużo reklam;
- szata graficzna do kitu – łatwiej odnaleźć na Stopklatce reklamę niż jakąś ważną informację;
- mało filmów w bazie;
- zamknięty w sobie – nie ma tam klimatu zachęcającego do pozostania na dłużej – użytkownik posiada małe możliwości aktywności.
Ogólnie Stopklatka w niczym się nie wyróżnia na polskim rynku, bo te ich plusy i tak Filmweb przysłania.
Stopklatka dopiero niedawno wprowadziła możliwość oceniania, dodawania ulubionych w profilu itd. Chyba bardziej zależy im na byciu portalem czysto informacyjnym, za to Filmweb kompletnie skręca w stronę portalu społecznościowego.
Fdb i Stopklatkę na pewno łączy to, że mniej jest zwykłego spamowania i załamujących komentarzy, no i brak tytułów newsów czy sformułowań w stylu "trochę świeższe zwłoki czyli Heath Ledger"Stopklatka to dla mnie praktycznie tylko serwis wiadomościowy, mają ich bardzo dużo, najwięcej chyba ze wszystkich polskich portali, dużo newsów o rodzimym rynku, częste wywiady i analizy. Daty premier, dystrybutorzy i liczba kopii to też duża zaleta tego portalu. Mają też dział np dla boxoffice, którego fdb nie ma, a powinno mieć dwa lata temu. I tak nie ma co porównywać tych dwóch portali, bo Stopklatka to taka agencja informacyjna a fdb to baza filmowa, tak jakby te dwa portale się uzupełniają. Gdyby Stopklatka na poważnie zajęła się bazą filmową mogłoby wyjść z tego coś dobrego.
Dla mnie zdecydowany plus dla stopklatki za repertuar. Wyjątkowo mi tego u nas brakuje. Chodzę do kin w Katowicach i sprawdzam ogólnie co leci w mieście (a mam do wyboru 2 CC, 1 Helios i 3 mniejsze kina – razem 6 kin), więc wolę sobie na jednej stronie zobaczyć co jest grane w mieście, a nie szukać na stronie każdego kina jaki maja repertuar na dany dzień. Dodatkowo plus za możliwość przejścia z danego tytułu od razu do opcji repertuar – jest info gdzie dany film jest pokazywany (co jest cenna informacją gdy jest mała ilość kopii)
Minusem stopklatki na pewno są reklamy, jak i mało czytelne forum.
FDb ma od stopklatki wszystko lepsze oprócz: newsów i reklamy (ogólnie, stopklatka ma cały czas łatkę tego drugiego serwisu filmowego po FW w Polsce) ;)
Stopklatka nie ma lepszych newsów niż FDb, tylko ma ich WIĘCEJ, a to różnica :)
To oni zamieścili dwa babole na temat "Avatara"
Pierwszy o tym, że kontynuacja nie będzie rozgrywać się na Pandorze, choć wszystkie zachodnie serwisy pisały, że będzie się rozgrywać NIE TYLKO na Pandorze, a to drobna różnica.
Drugi, parę dni temu o tym, że Cameron nie będzie reżyserował drugiej części. Za cholerę nie mogłem znaleźć nigdzie potwierdzenia tej informacji.
Bardzo cenię sobie stopklatkę za obszerne artykuły, analizy, masę konkursów, wywiady (Yola Czaderska-Hayek to przecież klasa sama w sobie!), jednak portal ten jako baza filmowa nie sprawdza się ni jak. Również szata graficzna też za bardzo tam mi się nie podoba – wiele elementów niepotrzebnie schowanych w zakładkach, a równie dobrze mogłyby zapełnić tę pustą, białą przestrzeń.
> Quagmire o 2010-04-24 15:28 napisał:
> Tłumaczenie z angielskiego to chyba bolączka wszystkich polskich portali
> filmowych. No może prawie wszystkich bo Fdb ma z tym zdecydowanie najmniejsze
> problemy.
Ale jest pełno literówek, błędów stylistycznych, idiotycznych tytułów pisanych 'na kolanie' ;P
Pierwsze z brzegu →>> "Powstanie nowe Romeo i Julia", "Iron Man 2 dedykowane DJ’owi", a takie które muszę przeczytać trzy raz, żeby móc w ogóle zrozumieć, pominąłem.
> Marcin_Moszyk o 2010-04-25 09:21 napisał:
> Ale jest pełno literówek, błędów stylistycznych, idiotycznych tytułów pisanych
> 'na kolanie' ;P
>
> Pierwsze z brzegu →>> "Powstanie nowe Romeo i Julia", "Iron Man 2 dedykowane
> DJ’owi", a takie które muszę przeczytać trzy raz, żeby móc w ogóle zrozumieć,
> pominąłem.
>
>
Jeśli chodzi do tytułów to niekiedy bardzo ciężko stworzyć ciekawy tytuł który wyjaśni o co chodzi w całym newsie i jednocześnie w jakiś sposób zachęci do jego przeczytania. Ze swojej strony mogę powiedzieć, iż staram się aby tytuł nie był zbyt infatylny lub taki "prostacki". Czasem wychodzi to z lepszym skutkiem, czasem z gorszym.
W kwestii błędów stylistycznych, literówek to zachęcam do zwrócenia na to uwagi w komentarzach. Każdy news jest przed umieszczeniem w miarę możliwości sprawdzany pod tym względem, ale często nie udaje się wyłapać błędu, który ktoś inny zauważy. To samo się tyczy z wiadomościami, które ciężko zrozumieć. Zachęcam do komentowania i zwrócenia na to uwagi. Dopóki ktoś nie napisze że coś może być źle my możemy nie zdawać sobie z tego sprawy.
Myślę, że fdb jest nie dla nas redaktorów ale dla was użytkowników. Staramy się zrobić wszystko, żebyście z przyjemnością wchodzili na tą stronę, żebyśmy stali się portalem porównywalnym do wielkiej dwójki (filmweb i stopklatka). Mam nadzieje, że z czasem nam to się uda.
Wolę błędy stylistyczne (Fdb, Stopklatka) od chamstwa czy taniej kontrowersji (Filmweb). Zresztą jeśli mówimy o błędach, to tej stronie jeszcze daleko do błędów Stopklatki (którą zresztą bardzo lubię). Pamiętam news o rankingu na najbardziej prestiżowe nagrody filmowe w którym to Orły zajęły wysokie miejsce. Tymczasem oryginalnie zestawienie okazało się…rankingiem na najbrzydsze statuetki.
Tak na marginesie, dzisiaj Stopklatka nieco odświeżyła swój wygląd i wyszło trochę "cieplej" niż nowy Filmweb.
> Michal_Dajer o 2010-04-26 22:06 napisał:
> żebyście z przyjemnością wchodzili na tą stronę, żebyśmy stali
> się portalem porównywalnym do wielkiej dwójki (filmweb i stopklatka). Mam
> nadzieje, że z czasem nam to się uda.
Ja ze swej strony mogę zapewnić,że z przyjemnością wchodzę na tę stronę i,że dla mnie fdb już jest porównywalne do fw. Stopklatka odstaje wg.mnie od tych dwóch portali.
> justangel o 2010-04-23 11:19 napisał:
> Dla mnie zdecydowany plus dla stopklatki za repertuar. Wyjątkowo mi tego u nas
> brakuje. Chodzę do kin w Katowicach i sprawdzam ogólnie co leci w mieście (a mam
> do wyboru 2 CC, 1 Helios i 3 mniejsze kina – razem 6 kin), więc wolę sobie na
> jednej stronie zobaczyć co jest grane w mieście, a nie szukać na stronie każdego
> kina jaki maja repertuar na dany dzień. Dodatkowo plus za możliwość przejścia z
> danego tytułu od razu do opcji repertuar – jest info gdzie dany film jest
> pokazywany (co jest cenna informacją gdy jest mała ilość kopii)
> Minusem stopklatki na pewno są reklamy, jak i mało czytelne forum.\
http://fdb.pl/repertuar/katowice
do tego możesz z FDB od razu zrobić rezerwacje ;) nad programem myślimy, ale jeszcze jakiś czas go pewnie u nas nie będzie ;) dlaczego FDB jest lepsze od Stopklatki i FW ;) no bo …. to przecież FDB ;) przez niektórych nazywane polskim IMDB ;P
Zmienił się również FilmW@b :)) Ciekawie jest nawet,ale moim skromnym zdaniem poszli bardziej w kierunku…Stopklatki. Póki co to jest strona testowa,ale mogłoby już tak zostać. Trzeba się zalogować,następnie obok nicka będzie "wiadomości" i "testuj nowy Filmweb". Wiem,że nie wszyscy mają dostęp-nie rozumiem,dlaczego???
> Grzegorz_Borowiecki o 2010-04-27 11:00 napisał:
> http://fdb.pl/repertuar/katowice
>
> do tego możesz z FDB od razu zrobić rezerwacje ;)
Super:) o tym nie wiedziałam:)
Brakuje mi tylko troszeczkę pozostałych kin, ale i tak już spory krok do przodu:)
A mi właśnie nowy wizerunek Stopklatki się podoba. Tak naprawdę część zarzutów, które przedstawiłem na temat tego portalu w tym momencie mogę odwołać – lepiej zagospodarowano wolną przestrzeń i dodano niebieskie tło (na białym po przeczytaniu jakiegoś dłuższego artykułu oczy odmawiały posłuszeństwa!) oraz wprowadzono wiele nowych zakładek i elementów, które pozwalają łatwiej odnajdywać informacje użytkownikom.
A Filmweb to trzeba przyznać strona z mocną pozycją, jednak zmierzająca w drastycznie złym kierunku. Po wprowadzeniu zbyt bajeranckiego i chaotycznego designu raczej rzadko tam będę zaglądał.
ciekawe, ze na Twoj temat na stopklatce nikt jeszcze nie odpowiedzial:
http://www.stopklatka.pl/forum/temat/54330
a tu juz dluga dsykusja ;)
ja nie bede porownywal obu serwisow, prawde mowiac jeszcze do niedawna nie slyszalem nawet ani o stopklatce ani o fdb…. ale to sie zmienia ;D
OK, wracajac po czesci do tematu – filmweb ma nowa strone, moim zdaniem duzo duzo lepsza od poprzedniej. wczesniej bylo po prostu fatalnie, teraz bardziej nowoczesnie bym powiedzial, przejrzysto i ciekawiej. nie zmienia to faktu ze TUTAJ jakos mi bardziej po drodze ;) jedna ciekawostka z filmwebu, ktorej (chyba) nie ma na fdb to tzw 'gustopodobni', czyli wyszukiwarka osob, ktore podobnie ocenialy obejrzane filmy. niby szczegol, ale mi sie podobal. ciekawy dodatek obok rekomendacji. jest nadzieja ze moze sie takie cos pojawic i u nas?
A nie bije Cię ten nowy filmweb po oczach? Nowoczesność, bajery, ale też sterylność aż nie chce się tam siedzieć. No ale może to ja jestem jakiś dziwny. Czy informatyków uczą, że dobra strona to biała strona? Bo taki trend jest coraz bardziej wyraźny, nowoczesność= oczoje… biel.
PRZEJRZYSTO? Raczysz żartować? Przecież tam jest teraz taki chaos, że nie wiadomo co kliknąć i gdzie szukać czegokolwiek :|
my tez mamy biala ;)
mnie sie nowa odslona fw podoba bardziej od starej, nie twierdze ze jest rewelacyjna, bo faktycznie sporo roznych rzeczy sie tam dzieje. chcialem tylko powiedziec ze tak jak ja to widze, to jest sporo lepiej. czy wyborcza ma jakies udzialy w filmwebie, ze kazda zmiana jest od razu rozglaszana na wyborcza.pl?
a troche poza tematem, to nie zdawalem sobie sprawy o roznicach w popularnosci obu serwisow – tutaj filmy maja po kilkaset ocen, a tam po kilkadziesiat tysiecy… nie przeszkadza mi to w najmniejszym stopniu (szczegolnie patrzac na forum fw), bo nie w ilosci a w jakosci sila, tylko mnie to zaskoczylo.
(jak juz wspominalem kiedys, jakies dwa miesiace temu nie znalem zadnej polskiej strony filmowej poza dzialami filmowymi na stronach gazety czy onetu ;) )
http://www.filmweb.pl/forum/PORTAL+FILMWEB.PL/Alternatywa+dla+filmweb,1390901#post_4255514
Sorry za link do FW, ale post Cyfrowego Barona na samym dole jest bardzo ciekawy…Wygląda na to, że nadciąga wojna! :)
czekaj… nie rozumiem o co temu kolesiowi chodzi – ze teraz nie moga dodawac filmow w ogole? czy chodzi mu o sam sposob/system dodawania tych filmow? ze stary byl lepszy, tak?….
wyglada jakby uzytkownikom zmiany nie za bardzo przypadly do gustu ;) ciekawe, moze tylko mi sie podobaja ;D
Chodzi mu głównie o to, że Stopklatka zamierza wzorem FW i Fdb stać się bazą filmową budowaną przez ludzi. Jak na razie na Stopklatce bazę filmowa rozbudowuje redakcja.
Oczywiście gość może gadać bzdury i nikt z redakcji mu nie odpisał.
Co do zmian na FW to na tamtejszym forum trwa nawet nie burza ale wręcz tornado…
ciekawostka:
Prace trwały ponad 2 lata
Odświeżony serwis został przygotowany przez agencję internaktywną Artegence, która wchodzi w skład Grupy Omnigence odpowiedzialnej za rozwój Filmwebu. Prace nad projektem były poprzedzone badaniami usability i user experience, a cały proces tworzenia nowej wersji trwał ponad 2 lata. Od początku 2010 portal mogli testować najbardziej zaangażowani użytkownicy serwisu, dzięki którym udało się wyeliminować dotychczasowe błędy
dwa lata?? masakra….
Proszę czekać…