FDB.PL 1105 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

kolejność w dodawaniu obsad 5
Yasha

Czy istnieje kolejność w dodawaniu obsad podobnie, jak w przypadku nowych filmów?
Podejrzewam, że nie, gdyż jedna z moich obsad została własnie odrzucona z tego powodu, że są duble.
a ja nie popełniam takich idiotycznych zabiegów, aby produkować istniejące obsady.
jeśli już coś jest, to dodaje to, czego nie ma.

a tu jest sprawa ewidentna, bo nie chodzi o obsade ukrytą, po którą trzeba wejść w link obsad, ale z pierwszej strony filmu.
idiota by zobaczył, że widnieje już reżyser i scenarzysta!

carmin

kolejnosc powinna byc od najstarszej do najnowszej…czasami sie zdarzy, ze weryfikator sprzwdza wszystko przy danym filmie i moze sie zdarzyc,ze zostanie sprawdzona obsada, ktora zostala dodana dzien wczesniej. Jednak w takiej sytuacji jak Ty mowisz, to oznacza, ze weryfikator nie sprawdzal wszystkiego przy filmie, tylko sobie wybral tresci i tylko jedna obsade, mimo,ze przy filmie bylo wiecej. Mozesz napisac do kogos z "gory". Oni sa w stanie stwierdzic kiedy kto dodal i kto kiedy zaakceptowal.

Yasha

najlepszym rozwiązaniem było by, gdyby dopisać do skryptu automatyczne porządkowanie obsad, zgodnie z chronologią

89Keradius

@Yasha Nie będę tworzył nowego tematu więc chciałbym się zorientować jak to wygląda w przypadku gdy obsada na IMDb podaje aktorów w kolejności pojawienia się aktorów na ekranie tj. dodajemy jak podaje źródło czy może inaczej?

Niestety, nie wiem czemu nie można dodać linku z IMDb więc podam, że chodzi o film "Wykonać wyrok" z 1984 roku. Ewentualnie ktoś może to uzupełnić/zmienić bym wiedział jak to ma wyglądać.

fredaser

@89Keradius Lepsza jest kolejność od najważniejszej do najmniej ważnej postaci. Ci główni nie muszą się jako pierwsi pojawiać w filmie, więc taka kolejność wg pojawiania się na ekranie nie ma sensu w moim odczuciu. Jak nie znamy dokładnej kolejności, to można sprawdzić główne postacie najpierw a potem już po kolei ze źródła, ale nie trzeba ich numerować wystarczy jak będą uporządkowane te pierwszoplanowe role.

Chemas

@89Keradius ja jeszcze dodam, że warto sprawdzać w innych źródłach, jak takowe są, miałem parę razy sytuację taką, że dawałem porządek według innego źródła, które wydawało mi się wiarygodniejsze. Były to sytuacje, że układ na IMDb wydawał mi się podejrzany. Niestety z amerykańskimi filmami jest problem i właściwie możemy bazować tylko na IMDb, chyba, pewności nie mam, ale jeśli chodzi o kino europejskie, to jest wiele portali krajowych, gdzie można sprawdzić kolejność obsady. Często nie są to wszystkie role, tylko te najważniejsze, ale wtedy te co mam układam według danego portalu, a resztę jak leci w IMdb, te dalsze role i tak nie mają specjalnie wielkiego znaczenia, na przykład przy wyświetlaniu na stronie filmu. Czasami mi się zdarzało, że ewidentnie źle ułożone były dwie role i to tylko zamienione miejscami.
Zgadzam się też, że z @fredaser , że kolejność chronologiczna jest zła.
W ogóle to idealnie by było dodać z czołówki klub napisów końcowych :) Ale w końcowych to chyba często jest porządek alfabetyczny.
A i jeszcze jedno, według mnie już alfabetyczny jest lepszy niż chronologiczny, takie mniejsze zło.

Proszę czekać…