Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
jeśli znany jest tylko rok premiery i pokrywa on się z rokiem produkcji, to nie dodajemy samego roku
[edit]
nie wiem czemu, ale napisałem się tutaj trochę a wkleiło tylko jadną linijkę i teraz to się powtarza, no ale w skrócie:
1-pytanie co do tych dat premier
2-pytanie o role w obsadach, czyli przykład Kasia (2000)
-dodawać tak jak jest w faq, czyli wraz z latami produkcji czy może dodawać samą rolę
-jak serial jest produkowany w samym 2000 roku i w obsadzie przy rolach są dopisane lata produkcji, tj (2000)-czy słusznie rozumuję że w takim przypadku można nie pisać tego roku produkcji no bo to by było masło maślane?
i na koniec czy w serialu kręconym przez 10 lat można uznać aktora który pojawił się raptem w 2 odcinkach jako aktora gościnnego? Jeśli tak, to wg faq sie ich nie dodaje, ale co niektórzy zauważyłem je akceptują…
Zbędna informacja…No niby tak, ale w takim wypadku jak przy filmie nie będzie danej premiery, to ktoś pomyśli że premiery nie było, tak na pierwszy rzut oka, a z drugiej strony gdyby był rok podany, no to wiadomo że film miał premierę w tym roku, bliżej nie określoną, ale jednak w tym roku, to już jest jakaś informacja, poza tym zawsze można ją zaktualizować do pełniejszej daty. ja tak to uważam
A poza tym to jest podobnie jak z nowymi filmami, wiemy że ma się ukazać np w 2011 ale pełnej daty jeszcze nie ma, jak się pojawi to się zaktualizuje…
Osobiście akceptuję takie daty premier, bo nie jest to niezgodne z FAQ.
Rok przy rolach w serialach w takim przypadku jak podałeś zbędny, ale mile widziany np w gdy w serialu trwającym 10lat, ktoś grał tylko przez 4 lata.
Co do aktorów gościnnych, to nie dodajemy ich, a istnieje sporo dodanych w serwisie, bo kiedyś można było ich dodawać ; ) Jest też kwestia nowych seriali i gdy np aktor ma na razie tylko 2 odcinki, a z opisu wynika, że jest jedną z głównych postaci, to też akceptuję.
Okej, więcej się weryfikatorów nie wypowiedziało, zatem można chyba podsumować. ;]
Zatem daty dodaję tak jak zwykle, co do obsad to pisać z latami w których osoba występowała,
a jeszcze pytanko co w przypadku jak jest podana liczba odcinków? np "Kate (23 episodes, 1987-1990)"?
podawać same lata, czy może z odcinkami? :) przepraszam za takie może oczywiste i dociekliwe pytania, ale kto pyta nie błądzi a nie chcę źle dodawać ;)
Okej, ale tak samo w przypadku kiedy serial nie jest już kręcony i nie ma podziału na odcinki? :)
Proszę czekać…