FDB.PL 1184 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Garść pytań do weryfikatorów 9
Yankee_Notch

jeśli znany jest tylko rok premiery i pokrywa on się z rokiem produkcji, to nie dodajemy samego roku

[edit]
nie wiem czemu, ale napisałem się tutaj trochę a wkleiło tylko jadną linijkę i teraz to się powtarza, no ale w skrócie:

1-pytanie co do tych dat premier
2-pytanie o role w obsadach, czyli przykład Kasia (2000)
-dodawać tak jak jest w faq, czyli wraz z latami produkcji czy może dodawać samą rolę
-jak serial jest produkowany w samym 2000 roku i w obsadzie przy rolach są dopisane lata produkcji, tj (2000)-czy słusznie rozumuję że w takim przypadku można nie pisać tego roku produkcji no bo to by było masło maślane?
i na koniec czy w serialu kręconym przez 10 lat można uznać aktora który pojawił się raptem w 2 odcinkach jako aktora gościnnego? Jeśli tak, to wg faq sie ich nie dodaje, ale co niektórzy zauważyłem je akceptują…

fantasta

Heh, wydawało mi się to właściwe, ale jak teraz patrzę nie ma tego w FAQ. Już wiem skąd mi się to wzięło – z konkurencyjnego serwisu. Ale w sumie uważam to za poprawne. Ciekaw jest zdania innych.

A_Biel

Nie jest to niezgodne z faq, więc pewnie bym takiej treści nie odrzuciła. Uważam jednak, że jest to zbędna informacja.

Yankee_Notch

Zbędna informacja…No niby tak, ale w takim wypadku jak przy filmie nie będzie danej premiery, to ktoś pomyśli że premiery nie było, tak na pierwszy rzut oka, a z drugiej strony gdyby był rok podany, no to wiadomo że film miał premierę w tym roku, bliżej nie określoną, ale jednak w tym roku, to już jest jakaś informacja, poza tym zawsze można ją zaktualizować do pełniejszej daty. ja tak to uważam

A poza tym to jest podobnie jak z nowymi filmami, wiemy że ma się ukazać np w 2011 ale pełnej daty jeszcze nie ma, jak się pojawi to się zaktualizuje…

nathalie

Osobiście akceptuję takie daty premier, bo nie jest to niezgodne z FAQ.

Rok przy rolach w serialach w takim przypadku jak podałeś zbędny, ale mile widziany np w gdy w serialu trwającym 10lat, ktoś grał tylko przez 4 lata.

Co do aktorów gościnnych, to nie dodajemy ich, a istnieje sporo dodanych w serwisie, bo kiedyś można było ich dodawać ; ) Jest też kwestia nowych seriali i gdy np aktor ma na razie tylko 2 odcinki, a z opisu wynika, że jest jedną z głównych postaci, to też akceptuję.

Yankee_Notch

Okej, więcej się weryfikatorów nie wypowiedziało, zatem można chyba podsumować. ;]
Zatem daty dodaję tak jak zwykle, co do obsad to pisać z latami w których osoba występowała,
a jeszcze pytanko co w przypadku jak jest podana liczba odcinków? np "Kate (23 episodes, 1987-1990)"?
podawać same lata, czy może z odcinkami? :) przepraszam za takie może oczywiste i dociekliwe pytania, ale kto pyta nie błądzi a nie chcę źle dodawać ;)

A_Biel

Liczbę odcinków jest bez sensu podawać, ponieważ jeśli serial jest ciągle kręcony to ta liczba się ciągle zmienia. Poza tym, gdy wejdzie podział na odcinki (kiedyś pewnie to nastąpi) to liczba odcinków w której ktoś wystąpił będzie wiadoma.

Yankee_Notch

Okej, ale tak samo w przypadku kiedy serial nie jest już kręcony i nie ma podziału na odcinki? :)

A_Biel

Osobiście jestem przeciwna pisaniu liczby odcinków. Nieważne czy serial jest zakończony czy nie. Lata w których dana osoba grała wystarczą.

Yankee_Notch

Okej, to wiem już wszystko i ślicznie dziękuję :)

Proszę czekać…