FDB.PL 1182 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Nowości w treści: Recenzje 51
Grzegorz_Derebecki

Miło mi zakomunikować, że wprowadzony został nowy typ treści: Recenzja.
Proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów w tym wątku.

Nie zapomnijcie odświerzyć strony przy dodawaniu recenzji ;-)

Pozdrawiam.

Hsi_Nao

> CoRey o 2006-08-01 00:11:45 napisał:
>
> Super, serwis się rozwija :). Tylko jedno pytanie: za ile punkcików taka
> recenzja? (Zero altruizmu ;p)
> EDIT: Aż dziesięć! No to się biorę za pisanie ;)

Ja też :)
Tylko chyba najpierw muszę wytrzeźwieć :P

NeverGiveUp

A w źródle należy coś wpisać (np. kino, DVD itp) czy coś innego?

pietruch

"W przypadku recenzji zawsze podajemy własny login."

Mort_Rainey

No nie,a ja jestem cienki w pisaniu i recenzji pisać nie umiem;(.Ale kicha!!:(:(:(:(:(

Pozdr

majron

yeah! recenzje, recenzje, recenzje! zaraz zabieram sie do pisania :D muhahaha :)

Mort_Rainey

Ja tam sie boje tylko o to że chęć zdobycia 10 pkt przesłoni oczy weryfikatorom i dodającym i bedzie tak jak z opisami…(niektórymi:P)

Pozdr

Ronaldinho

Przydało by się gdzieś na stronce takie info: "Najnowsze recenzje".

Grzegorz_Derebecki

> Ronaldinho o 2006-08-01 10:41:46 napisał:
>
> Przydało by się gdzieś na stronce takie info: "Najnowsze recenzje".

Napewno bedą ale niech troche się ich pojawi :)

narazie porcja recenzji:
http://fdb.pl/f1970,Wielbicielka,(2002).html
http://fdb.pl/f1891,Resident,Evil,2:,Apokalipsa,(2004).html
http://fdb.pl/f1892,Resident,Evil,(2002).html

agata

Napisłam recenzję na 1530 znaków i nie chce się wysłać pisze, że powinna mieć 1500 min. na czerwono i ciągle się to pojawia?

Grzegorz_Derebecki

> agata o 2006-08-01 11:56:04 napisał:
>
> Napisłam recenzję na 1530 znaków i nie chce się wysłać pisze, że powinna
> mieć 1500 min. na czerwono i ciągle się to pojawia?

podeslij mi ja na grzegorz.derebecki@fdb.pl sprawdze dokladnie co jest nie tak.

Pozdrawiam.

NeverGiveUp

> Grzegorz Derebecki o 2006-08-01 10:43:18 napisał:
>
> Napewno bedą ale niech troche się ich pojawi :)
> narazie porcja recenzji:
> http://fdb.pl/f1970,Wielbicielka,(2002).html
> http://fdb.pl/f1891,Resident,Evil,2:,Apokalipsa,(2004).html
> http://fdb.pl/f1892,Resident,Evil,(2002).html

Hah to moje :-) Dziś napisze więcej, wczoraj było już późno, a bardzo chciało Mi się spać ;-)

Arteq

Bardzo mi się podoba, ale mam jedno zastrzeżenie :)
Chciałbym aby na blogu można było przeglądać swoje recenzje.
Tzn. abym mógł przeglądać od najstarszej do najnowszej (lub alfabetycznie). Miło by było także jakby "obcy" mogli oglądać moje recenzje, a ja ich. Jak coś jest na stronie filmu tylko i wyłacznie to moim zdaniem jest taki lekki nieporządek. Proszę o wprowadzenie tej opcji.

Grzegorz_Derebecki

> Arteq o 2006-08-01 16:29:16 napisał:
>
> Bardzo mi się podoba, ale mam jedno zastrzeżenie :)
> Chciałbym aby na blogu można było przeglądać swoje recenzje.
> Tzn. abym mógł przeglądać od najstarszej do najnowszej (lub alfabetycznie).
> Miło by było także jakby "obcy" mogli oglądać moje recenzje, a ja ich. Jak
> coś jest na stronie filmu tylko i wyłacznie to moim zdaniem jest taki lekki
> nieporządek. Proszę o wprowadzenie tej opcji.

Będzie, z czasem :) Narazie napisz troche recenzji :P

Arteq

Jedna już napisana. Będą kolejne. Trzeba tylko jakiś film obejrzeć, bo na świeżo się lepiej pisze zdecydowanie :p

CoRey

Pojawiła się już recenzja Strasznego Filmu 4 – zgadnijcie czyjego autorstwa :>

Grzegorz_Derebecki

> CoRey o 2006-08-02 00:27:53 napisał:
>
> Pojawiła się już recenzja Strasznego Filmu 4 – zgadnijcie czyjego autorstwa :>

Spoko tylko nad streszczeniem popracuj :P

Odi

No wlasnie co do tej rubryki "streszczenie", wystarczy jednozdaniowy tytuł prawda? Czy znowu jakos to udziwniliście i trzeba pierdyknąć tytuł i lead? No i sama nazwa jest dziwna. Wydaje mi sie ze lepiej by było gdyby istnial podzial na "tytuł" i "wprowadzenie".
Wyslalem pierwsza recenzję, bardzo stara i troche glupkowata, a w streszczeniu dalem tylko tytul.
Co do samych recenzji, podchodze sceptycznie bo jak znam zycie no i weryfikacje, pojawi sie sporo plagiatow czy zwyczajnych tlumaczen z innych serwisow i znowu bedzie jeden koles dawal 50 nieswoich recenzji dziennie. I nikt mu tego nie zabroni, bo wszystko dozwolone, bo nie ma w regulaminie nic o tym, bo przeciez sie wysilil skopiowal i wkleil;P Nie zdziwie sie jak jakis typ napisze program dodajacy za niego recenzje skopiowane z jakiegos tam serwisu, albo losowo z roznych. Oczywiscie teraz zartuje. No, ale wracajac, co z plagiatorami, bo jesli jest juz mozliowsc dodawania recek, to musza byc jakies kary za plagiaty. Czy nie?

Mort_Rainey

Heh,Odi,ty to wszysto zapsujesz…:P:)

Pozdr

Odi

Ej tylko bez takich, lepiej ze teraz o tym mowie. Nikt nie chcialby sie chyba obudzic z reka w nocniku jak to mialo miejsce wczesniej gdy pewne osobniki dodawaly po 1000 tresci dziennie, przy uzyciu jakichs programow i jeszcze dostawaly za to odtwarzacze mp3. Pewne jest ze pojawia sie plagiaty, tylko kto za to beknie, plagiator, weryfikacja, my uczciwie dodajacy recenzje, czy nikt? Bo akurat w tym przypadku smieszny bedzie argument ’plagiat nie plagiat wazne ze serwis sie rozwija". Bo podobnie kiedys brzmialo tlumaczenie tego no jak muy tam joe i administracja w pewnym sensie mu przytaknela.

Grzegorz_Derebecki

> Odi o 2006-08-02 01:09:05 napisał:

Streszczenie to raczej 1 badź 2 zdania które coś powiedzą o filmie i zachecą do przeczytania całej recenzji.
Nie jest to bynajmniej tytuł recenzji!

Streszczenie pojawia sie na stronie z filmem dużo wyżej (przed oceną filmu) niż sama recenzja więc musi samo w sobie coś mówić.

Odi

Ok. Dzieki.
Szkoda ze znowu widze niepoprawna tendencje, to samo bylo wczesniej, admin odpowiada tylko na latwiejsza kwestie, trudniejsza woli przemilczec.
Co to znaczy?
Plagiaty sa dozwolone i znowu nie widac zadnego sensu w dodawaniu tresci. A mialo byc tak pieknie.
No nic, pozdrawiam wszystkich, zwlaszcza uczciwych recenzentow. Ciekawe po jakim czasie dacie sobie spokoj;)
Grzegorzu prosze przemysl to co napisalem, no chyba ze juz to zrobiles i chcesz mi odpowiedziec ze po to dales "źródlo" by mozna sobie było wpisac imdb albo FW i miec "z glowy". Wtedy miało by to sens. Sadze jednak ze to niespawiedliwe, bo wydaje mi sie ze recenzja jako publicystyka powinna byc autorska. Co za tym idzie nie moze byc rozpowszechniana i zamieszczana bez pozwolenia jej autora. Oczywiscie i to da sie ominac, zmieniajac kilka slow albo tak jak w szkole, piszac to samo w innej formie. Tylko pozostaje pytanie o rownosc dodajacych i ta moja wyimaginowana sprawiedliwosc.

Grzegorz_Derebecki

> Odi o 2006-08-02 01:32:08 napisał:
>
> Ok. Dzieki.
> Szkoda ze znowu widze niepoprawna tendencje, to samo bylo wczesniej, admin
> odpowiada tylko na latwiejsza kwestie, trudniejsza woli przemilczec.
> Co to znaczy?
> Plagiaty sa dozwolone i znowu nie widac zadnego sensu w dodawaniu tresci. A
> mialo byc tak pieknie.
> No nic, pozdrawiam wszystkich, zwlaszcza uczciwych recenzentow. Ciekawe po jakim
> czasie dacie sobie spokoj;)
> Grzesiek przemysl to co napisalem.

Nie odpowiadam na to na co odpowieź jest zawarta w FAQ :)
Polecam lekture: http://fdb.pl/faq61,Recenzja.html

Jest tam wyraźnie napisane, że dodajemy wyłącznie własne działa.
Każdy kto znajdzie jakikolwiek plagiat powinnien go zgłosić na info@fdb.pl.

Co do automatycznego dodawania – nie było regulaminu więc nie mogliśmy nic zrobić – teraz od jakiegoś czasu jest już odpowiedni zapis więc mamy już możliwość dyskfalifikacji takiego osobnika.

Pozdrawiam.

Odi

Dziekuje. Nadal nie dowiedzialem sie nic o karach, no ale tyle mnie satysfakcjonuje.
Powyzszy punkt w faq dodaliscie niedawno dlatego mialem prawo go nie zauwazyc.
A z samego faq wynika ze nie nalezy strzeszczac fabuly, dziwnie sie poczulem, bo zawsze mnie uczono to robic. Wyglada na to, ze musze usunac moja recenzje. Bo traci ona szanse na przejscie, a nie mam czasu jej poprawiac.
Tak czy owak pozdrawiam. Jeszcze raz dziekuje i przepraszam za ostre slowa.

agata

> Grzegorz Derebecki o 2006-08-01 12:08:13 napisał:
>
> podeslij mi ja na grzegorz.derebecki@fdb.pl sprawdze dokladnie co jest nie tak.
> Pozdrawiam.

Wysłałam doszło?

Grzegorz_Derebecki

> agata o 2006-08-02 10:40:03 napisał:
>
> Wysłałam doszło?

Tak doszło:)
Spróboj dodać teraz tylko odświerz prosze stronkę z dodawaniem recenzji – licznik na stronie przekłamywał troche i twoja recenzja miała mniej znaków (niedużo brakowało).

Pozdrawiam!

Arteq

Cóż, z tym streszczeniem dziwna sprawa. Ja wpisuje w tym miejscu tylko dość krótki opis mojej recenzji, bardziej to pasuje jako jej "tytuł". I szczerze mówiąc nie widzę potrzeby pisania jakiś zachęcających tez w tymże miejscu.

leprechan

> Arteq o 2006-08-02 13:16:24 napisał:
>
> Cóż, z tym streszczeniem dziwna sprawa. Ja wpisuje w tym miejscu tylko dość
> krótki opis mojej recenzji, bardziej to pasuje jako jej "tytuł". I szczerze
> mówiąc nie widzę potrzeby pisania jakiś zachęcających tez w tymże
> miejscu.

ja tez wpisuje tylko tytul ;p

wczoraj wrocilem w nocy z gor i ok. 2 w nocy napisalem na szybko recenzje i juz jest :p nawet fajnie sie prezentuje.

Arteq

A ta recenzja do jakiego filmu jeśli można wiedzieć?

Ja też się pochwalę (a jak!): na razie napisałem do "An American Haunting" i "What Lies Beneath", a może jeszcze dzisiaj do "Lucky Number Slevin" zrobie :)

Zapraszam do czytania ^^

leprechan

recenzja cienka, bo pisana pozno i do 'gnijaca panna mloda' :p

Arteq

Eeeee tam :) Nie jest źle. Tylko z tego co mi wiadomo to film nie powstawał kilkadziesiąt tygodni (jeśli już to kilkaset) tylko powstawał pare lat, a dokładnie (jeśli się nie mylę) to jakieś 7 :)
Swoją drogą technika jaką jest tworzony ten film jest bardzi ciężka – "Wallace i Gromit" też powstawał pare lat :P

A jest już do jakiegoś filmu więcej niż jedna recenzja, bo jestem ciekaw?

Powinna być jakaś baza racenzji żeby mozna było je przeglądać…

leprechan

zla jest zla. jak przeczytalem ja to nie za bardzo mi sie podobala [ale to juz bylo po odespaniu :D]

no podobnie chcialbym zobaczyc jak wygladaja 2 recenzje, czy to bedzie jedna pod druga czy odpowiednia zakladka do tego :p

Mort_Rainey

Heh,gdybym ja pisał tak "źle"recenzje jak ty…hehe,jest dobra…:P

Pozdr

Mort_Rainey

Heh,gdybym ja pisał tak "źle"recenzje jak ty…hehe,jest dobra…:P

Pozdr

Krzysztof_Czerepak

moją pierwszą recenzję możecie ujrzeć tutaj: http://fdb.pl/f16/recenzje

czekam na ewentualne komentarze ;)

pietruch

> Krzysztof Czerepak o 2006-08-02 20:55:41 napisał:
>
> moją pierwszą recenzję możecie ujrzeć tutaj: http://fdb.pl/f16/recenzje
> czekam na ewentualne komentarze ;)

W sumie to recenzja jest bardzo krótka, bo pierwsze dwa akapity to sam opis filmu.

No i czegoś nie kumam, w FAQ jest napisane: Recenzja na fdb.pl jest recenzją okrojoną – bez części informacyjnej.Strona sama w sobie ma charakter informacyjny, recenzje zaś znajdują się przy mniej lub bardziej dokładnych informacjach o danym filmie, dlatego też zaniechamy powielania podstawowych informacji.

Dlaczego ta recenzja została zaakceptowana??

Arteq

No właśnie też tego nie rozumiem :)
W końcu recenzja to recenzja, a opis to opis
(czarne jest czarne, a białe jest białe;)

Odi

Ale wszystkie przyjete do tej pory recenzje zawieraja jego opis. Juz o tym wczesniej wspominalem. I dlatego tez ja swoja recke odwolalem. Bo to nigdy nic nie wiadomo, pewnie weryfikatorzy i tak beda zaleznie od upodoban odrzuca albo przyjmowac, jeden tak drugi siak;) No i jeszcze jedna kwestia, ciekawe jak recenzje beda uwidocznione w statystykach profilu.

CoRey

Wydaje mi się, że gdy streszczenie fabuły zajmuje jeden krótki akapit, a recenzja jest w miarę długa to jest OK.
Gorzej, gdy fabuła zajmuje połowę recenzji – a tak też bywa. Takie bym raczej odrzucał – ale nie ja tu rządzę.

Arteq

> Odi o 2006-08-02 23:47:45 napisał:
>
> Ale wszystkie przyjete do tej pory recenzje zawieraja jego opis. Juz o tym
> wczesniej wspominalem. I dlatego tez ja swoja recke odwolalem. Bo to nigdy nic
> nie wiadomo, pewnie weryfikatorzy i tak beda zaleznie od upodoban odrzuca albo
> przyjmowac, jeden tak drugi siak;) No i jeszcze jedna kwestia, ciekawe jak
> recenzje beda uwidocznione w statystykach profilu.

A nieprawda, bo w moich recenzjach opisów nie ma.
Oczywiście krótki opis może być, mnie to na przykład nie przeszkadza, tylko musi być też trochę recenzji. Opis nie może być formą "upychacza", aby tylko 1500 znaków było.

leprechan

http://fdb.pl/f11795,Ca%C5%82a,zima,bez,ognia,(2004).html
http://fdb.pl/f1653,Ruchomy,zamek,Hauru,(2004).html

poki co wrzucam swoje stare jak jeszcze pisalem do gazety takiej regionalnej co to kupuje moze 700 osob :D wiec poziom ich jest niski, jak mi sie skoncza to zaczne nowe pisac do filmow, ktore ostatnio obejrzalem ;)

Krzysztof_Czerepak

a czy to wygląda komuś na opis? ;]
większość recenzji zawiera jakiś tam krótki opis…

liczę, że osoby którym to nie odpowiada pokażą, jak powinna wyglądać wzorcowa recenzja :) :)

PS: 5000słów to sporo jak na "okrojoną" recenzję….

pietruch

> Krzysztof Czerepak o 2006-08-03 20:34:23 napisał:
>
> a czy to wygląda komuś na opis? ;]
> większość recenzji zawiera jakiś tam krótki opis…
> liczę, że osoby którym to nie odpowiada pokażą, jak powinna wyglądać
> wzorcowa recenzja :) :)
> PS: 5000słów to sporo jak na "okrojoną" recenzję….

U ciebie ponad połowa to opis, w faq jest napisane żeby było bez częsci informacyjnej.
tu wg. mnie jest wzorcowa recenzja: http://fdb.pl/f1

PS: 5000 znaków – nie słów…

Krzysztof_Czerepak

ta owszem :) nie powiem, dobra :)

oo faktycznie znaków :) w sumie biorąc pod uwagę spacje, przecinki, kropki to wychodzi troche mniej… ale chyba i tak nie ma jeszcze nic co by miało chociażby 4000znaków… :)

thnx :)

leprechan

> Odi o 2006-08-02 01:09:05 napisał:
>
> No wlasnie co do tej rubryki "streszczenie", wystarczy jednozdaniowy tytuł
> prawda? Czy znowu jakos to udziwniliście i trzeba pierdyknąć tytuł i lead?
> No i sama nazwa jest dziwna. Wydaje mi sie ze lepiej by było gdyby istnial
> podzial na "tytuł" i "wprowadzenie".
> Wyslalem pierwsza recenzję, bardzo stara i troche glupkowata, a w streszczeniu
> dalem tylko tytul.
> Co do samych recenzji, podchodze sceptycznie bo jak znam zycie no i weryfikacje,
> pojawi sie sporo plagiatow czy zwyczajnych tlumaczen z innych serwisow i znowu
> bedzie jeden koles dawal 50 nieswoich recenzji dziennie. I nikt mu tego nie
> zabroni, bo wszystko dozwolone, bo nie ma w regulaminie nic o tym, bo przeciez
> sie wysilil skopiowal i wkleil;P Nie zdziwie sie jak jakis typ napisze program
> dodajacy za niego recenzje skopiowane z jakiegos tam serwisu, albo losowo z
> roznych. Oczywiscie teraz zartuje. No, ale wracajac, co z plagiatorami, bo
> jesli jest juz mozliowsc dodawania recek, to musza byc jakies kary za plagiaty.
> Czy nie?

dobrze gada. chociaz wiem, ze jak raz pisalem recenzje na jeden portal, to pozniej identycznych pare zdan pojawilo sie na film.gery.pl i userzy tego mojego portalu posadzili mnie o plagiat, a nikt nie zwrocil uwagi na date dodania :p i co zrobic z reckami, ktore juz wrzucilismy na FW i tutaj tez chcemy? imo moze nie wrzucac, chociaz jedna chyba wrzucilem swoja stara :D

Arteq

Jak już coś wrzuciłeś gdzieś indziej to po co to ma być tutaj? Nie sądzę by było to komukolwiek do życia potrzebne…
Ja też się w paru miejscach udzielam, ale jak gdzieś coś raz dodam to wystarczy.

Grzegorz_Derebecki

> Arteq o 2006-08-07 11:37:11 napisał:
>
> Jak już coś wrzuciłeś gdzieś indziej to po co to ma być tutaj? Nie sądzę
> by było to komukolwiek do życia potrzebne…
> Ja też się w paru miejscach udzielam, ale jak gdzieś coś raz dodam to wystarczy.

A może się przyda bo nie każdy odwiedza te inne strony w szukaniu informacji o filmie?

Yasha

> Krzysztof Czerepak o 2006-08-02 20:55:41 napisał:
>
> moją pierwszą recenzję możecie ujrzeć tutaj: http://fdb.pl/f16/recenzje
> czekam na ewentualne komentarze ;)

komentarz jest tutaj, jak obiecałam :=>

http://fdb.pl/f15578,Cz%C5%82owiek,w,ogniu,(1987).html

wiecej prosze ode mnie nie wymagac, bo film ogladalam daawno temu i bardziej juz nie wymodze :-]

Yasha

> pietruch o 2006-08-03 20:47:22 napisał:
>
> U ciebie ponad połowa to opis, w faq jest napisane żeby było bez częsci
> informacyjnej.
> tu wg. mnie jest wzorcowa recenzja: http://fdb.pl/f1

Sprawdzana przeze mnie :-D

leprechan

http://fdb.pl/f1/recenzje

o tak wygladaja dwie recenzja, a jedna [ta lepsza chyba] jest na stronie glownej ;)

taka pisana moja na szybkiego ;d

Proszę czekać…