FILMY 1289 nowy temat
szukaj Kategorie

Zachęcam do rozmowy na temat filmów, które zobaczyliście, bądź macie zamiar obejrzeć. Tutaj swoją opinią dzielisz się z innymi.

Powrót problemu z wpisywaniem nazwisk 18
Victor

Powrócił kłopot z wpisywaniem nazwisk aktorów ( np w opisach zdjęć ). Znowu muszę ręcznie wpisywać, a i tak po wrzuceniu do weryfikacji, część z nich zupełnie znika. Czy nie można tego jakoś trwale poprawić ?

Grzegorz_Derebecki

@Victor mozesz dokładniej opisać problem? Co dokładnie klikasz i co dokładnie nie działa? Kiedy znikają i które? Na jakiej przeglądarce?

Victor

@Grzegorz_Derebecki Najczęściej wygląda to tak że wycinam jakieś nazwisko z IMDB i próbuję wkleić w okienko opisu zdjęcia i wtedy często brak jest opcji wklej. To mnie zmusza do wpisania nazwiska litera po literze i teraz nie wiem co powoduje że czasami nazwisko zostaje prawidłowo zapisane a często znika z okienka po wrzuceniu do weryfikacji. Przykład: Film "Tove", dodane zdjęcia nr7 i 8 i zapisane nazwisko aktorki Kristy Kosonen zniknęło mimo że istniało zanim wrzuciłem do weryfikacji. Korzystam z przeglądarki Firefoxa.

Grzegorz_Derebecki

@Victor jaka masz wersje przegladarki? Jaki system operacyjny w jakiej wersji? Czy mozesz sprawdzic czy np na chrome wystepuje ten sam problem ? Pozwoli to nam zdiagnozowac co jest przyczyną.

Victor

@Grzegorz_Derebecki Korzystam z przeglądarki Firefoxa w wersji 101.0.1.8194 (zainstalowana 14.06.2022). Posiadam system operacyjny Windows 10 Home w wersji 21H1. Przeglądarki chrome nie mam, ale sprawdziłem problem na przeglądarce Microsoft Edge. Jest jeszcze gorzej bo w przypadku gdy np wklejam dwa nazwiska obok siebie, to albo włazi jedno na drugie bez spacji, albo drugie nazwisko automatycznie likwiduje to pierwsze. Generalnie, jak do tej pory to właśnie Firefox był mi najbardziej poręczny w działaniu. Pozdrawiam.

Grzegorz_Derebecki

@Victor wklejasz za pomocą myszki czy klawiatury? Mozesz nagrać filmik z tego błędu i mi podesłać na pw?

Victor

@Grzegorz_Derebecki Wklejam za pomocą myszki. Mam nagrać filmik? Chyba nawet nie będę próbował. Pojęcia nie mam jak się do tego zabrać. Nie wiedziałem że takie coś jest w ogóle możliwe. Może gdybym był informatykiem… Cóż, skoro naprawa tego błędu nastręcza aż tyle trudności, to trudno, ale będę musiał chyba dać sobie spokój z dodawaniem treści, bo takie ręczne wpisywanie danych nie ma sensu, zabiera po prostu zbyt wiele czasu.

Grzegorz_Derebecki

@Victor po prostu odpowiedz na te pytania co potrafisz. Wklejac mozna z klawiatury ctr+v albo myszki prawy przycisk i opcja wklej. Jak robisz ty?

Victor

@Grzegorz_Derebecki Jestem użytkownikiem fdb od 2006 roku i przez te wszystkie lata dodawałem treści w ten sam sposób, tzn. wklejałem za pomocą prawego przycisku myszki i wszystko działało bez zarzutu, dopiero od niedawna, od jakiegoś pół roku, zaczęły się problemy. Jeśli dobrze pamiętam, to niektórzy inni użytkownicy też mieli z tym kłopot. Z początku myślałem że to mój laptop szwankuje, ale sprawdziłem to na kompie stacjonarnym oraz na innym komputerze w pracy. Wszędzie powtarzał się ten sam problem. Sorry, nie chcę ci już za długo zawracać głowy, bo to już się maraton z tego zrobił. :-(

Grzegorz_Derebecki

@Victor Dzięki za cenne informacje jak uda mi się coś z tym poprawić to dam znać na razie na tyle informacji to mi wystarczy. Na pewno problem nie zostawię tak jak jest tylko postaram się go rozwiązać.

Grzegorz_Derebecki

@Victor Cześć, wymieniłem komponent który jest używany w opisywaniu zdjęć. Ten najstarszy nie jest już rozwijany i nie możemy go użyć. Problem z wklejaniem cześciowo został rozwiązany (należy kliknać w początkową cześć komponentu i można wkleić – przynajmniej na Firefox)

Dużo lepiej działa wg mnie wklejanie z klawiatury ctr + c (kopjujemy) a potem ctr + v (wklejamy). Ale z menu kontekstowego również powinno działać.

Victor

@Grzegorz_Derebecki Właśnie dorzuciłem trochę zdjęć do filmu, no i jest dobrze. Dodawanie nazwisk do opisu zdjęć idzie gładko. Już mi nic nie znika i wszystko działa jak dawniej. Odetchnąłem z ulgą. Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Aladyn

@Grzegorz_Derebecki Nie chcę zakładać nowego tematu dla tego posta i piszę go tu. W treści dodanych wpadek widać na stronie kod html zlinkowanych nazwisk. Nie pomaga zlikwidowanie linków i dodanie ich od nowa. Chodzi o ten film: https:// fdb.pl/film/4917-the-doors

Sweet_Foxy

@wietwia we wpadkach nie działają linki chyba od zawsze

fredaser

@Sweet_Foxy @wietwia Mnie się wydaje, że kiedyś działały, tylko po jednej ze zmian przestały. Pamiętam, że to zgłaszałem kiedyś (ze 2-3 lata temu mniej więcej). Pewności nie mam, ale na pewno poruszałem temat linkowania, że jest w ciekawostkach a we wpadkach nie, nie pamiętam niestety już uzasadnienia @Grzegorz_Derebecki dlaczego tylko w ciekawostkach działa.

Aladyn

@fredaser @Sweet_Foxy Mnie się też wydaje, że kiedyś linki i we wpadkach, i w ciekawostkach działały poprawnie, a był z tym problem tylko przy niektórych filmach. Myślałem, że i teraz tak jest. Ale skoro to jest problem "globalny", to tym bardziej @Grzegorz_Derebecki czeka na naprawienie.

Sweet_Foxy

@wietwia w każdym razie odkąd ja się tu udzielam, nie działały :-)

Grzegorz_Derebecki

@Sweet_Foxy @fredaser @wietwia Nigdy nie było obsługi linków w wpadkach, aż do dziś :) teraz już działają.

fredaser

@Grzegorz_Derebecki O, to dobrze, pamiętam, że o tym pisałem do Ciebie ale nie pamiętałem co wtedy odpowiedziałeś. Lepiej, że będą te linki, bo to dziwnie wyglądało, że tylko w ciekawostkach działały.

Proszę czekać…