Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Już kiedyś ten problem poruszałem, ale ruszę jeszcze raz.
Bardzo gorąco apeluję do dodających treści, aby podawali dokładny link, a dotyczy to szczególnie IMDb i tak zwanego full cast.
Tymczasem wystarczy kliknąć na Cast & crew na gorze strony filmu i wtedy ja mogę sobie swobodnie sprawdzać i weryfikować. Tymczasem muszę sam tam klikać i jest to denerwujące. Ja wiem, że obsada aktorska (nie cała) jest na stronie głównej filmu. Również reżyser i scenarzysta, ale na przykład producentów, czy innych zawodów nie ma.
Bardzo o to proszę, ażebym nie był zmuszony do odrzucania treści,. Ja wiem, że tego się nie praktykuje, ale teoretycznie mogę to zrobić, bo jest wyraźnie napisane:
"Źródłem musi być docelowy adres strony www, czyli taki, który kieruje bezpośrednio do informacji o zgłaszanej treści.
W przypadku podania niedokładnego źródła weryfikator może odrzucić zgłoszoną treść."
Ja wiem, że to jest link do filmu, ale nie do pełnej obsady i zawodów.
Chciałem zaznaczyć, że jest wielu użytkowników, którzy zawsze podają dokładne linki w źródle. Nie będę wymieniał, bo nie chcę tu jakiejś wojny wywoływać. Jak również nie wymienię tych co tego nie robią.
Być może inni werowie się ze mną nie zgodzą, chociaż jak sądzę jest to dla nich równie irytujące.
Dodam jeszcze, że chociaż mam sprawdzanie treści z automatu, dodaję wszystkie linki. Do pełnej obsady, do wytwórni, jak jest ich więcej niż na głównej stronie itp.
Dziękuję za przeczytanie i liczę na zrozumienie :)
@Chemas Co prawda ja nie będę odrzucać za coś takiego, ale przychylam się do prośby. Dokładne linki bardzo ułatwiają nam weryfikację.
Bardzo dobrze, że podajesz źródło nawet przy automatycznej weryfikacji. Historia dodawania i źródła poszczególnych edycji są bardzo przydatne, gdy pojawiają się wątpliwości, na przykład czy dana osoba faktycznie pojawiła się w filmie, bo na IMDb (albo w jakimś innym źródle) go nie ma. Wówczas łatwiej sprawdzić, skąd się to u nas wzięło i czy to nie jest błąd.
@k_malecki kilka, jeżeli te informacje są dostępne dopiero w linku.
Przykład taki, często wytwórnie są dwie lub jedna i wszystkie są na głównej stronie, ale często dodawana jest jeszcze jedna czy dwie, która jest już w linku do wytwórni ( po prostu nie wyświetla się w głównym profilu filmu). Należy ten link dodać. Ja dla świętego spokoju dodaje wszystkie linki.
Jeżeli chodzi o podstawowe informacje, jak rok produkcji (ale tu też warto wejść w "release dates", które masz w all topics po prawej górnej stronie IMDb, bo może się okazać, że rok ma numer, a to nie jest na głównej stronie filmu wyświetlane). Czas trwania, czy też gatunki są na głównej. Jeśli chodzi o obsadę, to ta podstawowa jest na głównej, ale cała reszta jest juz w Cast & Crew. Daty premier są w Release dates, co prawda IMDb wyświetla to na dole strony, ale nie zawsze jest to pierwsza premiera.
Dodam jeszcze, że ja na wszelki wypadek wpisuje wszystkie linki i tak według mnie jest najlepiej. Oczywiście jak pisałem nie chodzi o gatunki czy kraj produkcji, czy też cza trwania, ale przede wszystkim chodzi o ekipę i obsadę.
@Chemas @k_malecki mnie zwykle to tak nie przeszkadza, że mam link tylko na główną stronę filmu z IMDb, chyba najbardziej jak jest też jakiś plakat dodawany a on nie jest głównym na IMDb ani nie wyświetla się na tych paru zdjęciach poniżej i muszę szukać w galerii.
Jednakże faktycznie dokładne linki pomagają i przyspieszają sprawę a to też i dla dodającego lepiej, że doda taki link do czasu trwania czy właśnie wytwórni, bo tak to mógłby tam nie wejść jak jest jedna wytwórnia wymieniona na głównej stronie. A pamiętam sytuację z jednym z użytkowników, który na pewno nie zaglądał do wytwórni i myślał pewnie że jak jest jedna czy dwie i je widać na głównej stronie to nie ma po co zaglądać, a przy jego treściach akurat często te wytwórnie miały jeszcze atrybuty i za każdym razem musiałem tam wchodzić i ewentualnie mu je wpisać, aż w końcu coś odrzuciłem.
Czas trwania również może się różnić na głównej stronie filmu z tym w dziale „technical" – tam może być też informacja o wersji reżyserskiej np. albo są podane dwa czasy różne w dwu różnych państwach, jeden kraj produkcji a drugi inny i ten inny może się wyświetlać na głównej.
Przy dodawaniu z IMDb można mieć taki widok głównej strony – imdb.com/title/tt1258972/ ale również taki – imdb.com/title/tt1258972/reference – tu już np. są wytwórnie wszystkie z atrybutami jak na tacy, ale osobiście nie przyzwyczaiłem się do tego widoku.
@Chemas Ponieważ nie chcę zakładać osobnego wątku, napiszę tutaj.
Pojawiło się trochę nowych dodających treści filmowe i mam ogólną prośbę.
Przeczytajcie dokładnie poradnik.
Drobne błędy, które zdarzają się jednorazowo na ogół sam poprawiam, zdarza się, zawsze z odpowiednim komentarzem. Chyba, że robienie tych błędów powtarza się notorycznie, to wtedy odrzucam.
Dzisiaj jednak nie wytrzymałem i zrobiłem całkowity odrzut nowego filmu. Tytuł filmu nie wiadomo czemu z dużych liter, a film dodam nie z FP tylko IMDb, oczywiście źródło ogólne do filmu, bez release, kolejny raz stary błąd, a więc w pozycji inny tytuł wpisany tylko kraj, bez tytułu (sic!), plus do tego nie poprawna formuła adresu IMDb.
Wielka prośba, na prawdę poczytajcie sobie przed dodawaniem poradnik, a przynajmniej o tym co akurat dodajemy.
Może bym i popoprawial, ale to nie pierwszy raz. Poza tym zaczęło mnie wkurzać, że w zasadzie może raz czy dwa razy po moich poprawkach i akceptacji miałem podziękowanie na PW, a na ogół nic, cisza!!!
Tak więc koniec litości i będą odrzuty.
@Chemas Skoro poruszyłeś też temat obsad to proponuję też z automatu odrzucać formularze, które ktoś wysyła te materiały z niedbale wypełnionymi obsadami. Ostatnio natykam się na mniej lub bardziej znane filmy, gdzie komuś wyraźnie bardziej zależało na punkcikach niż na rzetelnym usprawnianiu profilów filmowych i dodaje wybiórczo osoby, jak np w "Ucieczka gangstera" z McQueenem, "Upadek" z Douglasem i Duvallem czy "Podejrzani" (1995).
@89Keradius Rozumiem Ciebie doskonale, niestety jednak nie mogę odrzucić formularza, w którym cała obsada, czy też ekipa nie jest dodana. Nie mam podstaw do tego. Poza tym niektórzy dodają nie z klucza filmu, ale profilu osoby, często na przykład z FP, czyli wybierają sobie daną osobę i według filmografii w źródle dodają do filmów. Mnie się to również nie podoba, bo filmy są nieuzupełnione do końca i to nie chodzi o jakichś trzeciorzędowych aktorów, ale często tych ważnych.
Jak mogę to zwracam uwagę w komentarzu, ale podstaw do odrzutu nie mam.
Podobna sprawa jest z kolejnościami, oczywiste jest, że każdy ma tam jakieś swoje pomysły na grupowanie, szczególnie chodzi mi o zawody, no i przyjmuje jakiekolwiek, byle miały sens. W sytuacji rażącej ingeruję, na przykład, gdy ktoś wpisuje dział Sound z IMDb jak leci i daje numeracje jak leci w IMDb, gdzie jak wiadomo układ jest alfabetyczny w działach zawodów.
@Chemas mimo że bardzo nie lubię odrzucać, to jestem za tym, żeby przy notorycznych błędach (zwłaszcza osób z dłuższym stażem) nie poprawiać; zdarzyło mi się kiedyś, że poprawiałam kilkadziesiąt nazw ról, bo albo nie były przetłumaczone wcale, albo translatorem bez ładu i składu (np. „patron baru” zamiast „gość” czy „klient”), i stwierdziłam, że nie na tym polega weryfikacja, żeby w kółko po kimś poprawiać. (Dodam, że te nieprzetłumaczone to nie były jakieś zagwozdki lingwistyczne, gdzie lepiej zostawić puste miejsce, jeśli nie oglądało się filmu i nie wiadomo, o co chodzi, tylko po prostu skopiowane z IMDb angielskie nazwy ról – wyrazy nietrudne do przetłumaczenia).
Też polecam osobom z krótkim stażem przeczytać ze zrozumieniem poradnik, naprawdę wiele kwestii jest tam wyjaśnionych.
@Sweet_Foxy To znaczy, ja notorycznych błędów nie poprawiam, jak się powtórzy trzeci raz podobna sytuacja, to odrzucam i tyle. Zdarzają się czasami sytuacje przypadkowe, a jak dużo weryfikujesz, to dodających znasz. Muszę stwierdzić, że jakość dodawania treści bardzo się poprawiła, są jednak dalej niektóre osoby notorycznie robiące pewne błędy.
@Chemas Prośba na nowo.
Pojawiło się paru nowych dodających i to głównie do nich apeluję.
Na przykład, plakaty z IMDb, właśnie weryfikowałem, jako źródło główna strona filmu.
Żeby to jeszcze był jeden plakat i parę zdjęć na podstronie multimediów, ale tam jest chyba ze 100 zdjęć i masa plakatów, a dodający wrzuca kilkanaście.
Ja tylko informuję, ale w zasadzie mam podstawę do odrzutu, bo nie mam bezpośredniego linku.
W poradniku dodającego jak byk stoi:
"Źródłem musi być docelowy adres strony www, czyli taki, który kieruje bezpośrednio do informacji o zgłaszanej treści.
W przypadku podania niedokładnego źródła (…) weryfikator może odrzucić zgłoszoną treść."
Na ogół macham na to ręką, jak jest to dla mnie kwestia jednego kliknięcia w link, no ale tu się naklikałem.
Jak się będzie powtarzać, będę robił odrzutu.
Uszanujcie pracę weryfikatorów, tym bardziej, że na tym portalu są na prawdę bardzo tolerancyjni!
Jeszcze się powtórzę chyba, ale napiszę, że ja, nawet przy sprawdzaniu z automatu, zawsze podaje wszystkie źródła dokładne. Tak się jakoś przyzwyczaiłem :)
@Chemas To najwyraźniej jest opis trudności, które ja Ci stworzyłem. O, tu jest link do dodanych przeze mnie plakatów: https://fdb.pl/contents/1801518. Bardzo Cię za to przepraszam, że musiałeś tyle się naklikać. Z tego co piszesz w tym temacie na tym forum zrozumiałem (lecz nie wiem czy dobrze), iż powinienem do każdego plakatu dołączyć link. A najlepiej byłoby, żebyś na tym konkretnym przykładzie pokazał nam – nowym dodającym – jakie linki trzeba do tej treści dodać.
@Skamp Spoko, chyba miałem zły dzień. Ale faktycznie się naklikałem :)
Najlepiej by było jakby podawać link do każdej podstrony, na przykład full cast (pełna obsada), wytwórnie (jak się nie mieszczą na głównej stronie), inne tytuły itp. Tyczy się to również multimediów, a więc plakatów. Nie wkleję przykładów, ponieważ na forum nie można podawać linków, ale generalnie pobierasz plakat z podstrony imdb, czy na przykład jakiegoś portalu z plakatami i wklejasz link, który masz w przeglądarce.
Pozdrawiam
@Skamp Próbujesz mi zarzucić, że nie kliknąłem w link, chyba sobie jakieś jaja robisz.
Napisałem na twój post polubownie i z żartem trochę, a ty tymczasem zarzucasz mi niechlujstwo w weryfikowaniu. Jak masz jakiś problem, to pisz do właściciela.
Po kliknięciu w plakat, oczywiście otwiera się ten główny, ale nie koniecznie muszę wiedzieć, że muszę klikać do tyłu. I uwierz mi, że to nie jest kilka sekund. Cała ta dyskusja nie zmienia faktu, że obowiązkiem dodającego jest podanie wszystkich źródeł.
Czy wiesz co to są projekcje? Wybacz, chciałem Ci tylko trochę pomóc w weryfikowaniu (sam weryfikuję na innym portalu). Tam z kolei jest tak, że obowiązkiem weryfikatora jest sprawdzać treści, o ile jest to możliwe. Cóż mam nadzieję, że Twoje podejście do weryfikacji jest tu odosobnione, ale i tak stąd spływam, dzięki Tobie bardzo mi się tu nie spodobało.
@Chemas
Odświeżam temat. Mamy trochę nowych użytkowników i po raz kolejny apeluję o dokładne linki do źródeł dodawanej treści. Albo chociaż przynajmniej jakiś link.
Temat odświeżyłem, ponieważ na weryfikację czeka dodanie plakatu filmowego, a jako źródło jest wpisane "Moje". Nie wiem co mam o tym sądzić, najpierw pomyślałem, że to jakaś radosna twórczość usera. Plakat jest uboższy o pewne treści w stosunku do już dodanego do filmu. Skontaktowałem się z osobą dodającą i otrzymałem odpowiedź, że to z internetu, ale źródła dalej nie mam. Nie odrzucałem jeszcze treści, bo to świeża osoba i na prawdę nie chcę być tu jakimś katem, ale litości, źródło jest wymagane.
Przecież ja nie będę teraz śmigał w google i szukał na przykład przez google images tego plakatu i sprawdzał, czy on faktycznie istnieje. Robię coś takiego jak dodaje treści, a nie jak WERYFIKUJĘ!
Proszę czekać…