FDB.PL 1188 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Pozostała ekipa w serialach (np. casting) 27
Marac

Czy to jest celowe, że w serialach nie daje się dodawać pozostałej ekipy? Czy też niedopatrzenie?
No bo w serialach ekipę/obsadę dodajemy do odcinków i tam brak kategorii "pozostała ekipa".
Pal sześć jakichś podawaczy kubków z kawą, ale casting to dosyć ważny filmowy zawód…
Przejrzałem archiwum i Chemas już o to pytał 5 lat temu, ale nie doczekał się odpowiedzi. Jeśli sprawa została wyjaśniona w innym wątku, no to sorki, ale nie znalazłem.
A może pozostałą ekipę dodajemy na stronie głównej serialu? Bo tam cały czas jest technicznie taka możliwość i pozostała ekipa tam jest. Ale to chyba byłoby bez sensu.

Sweet_Foxy

@Marac, tak, jest to celowe. Tak, jest to irytuące. Nie, nie wolno dodawać na stronie głównej serialu.

Lamper

@Marac Ta… niestety cierpi przez to "Casting" którego przez to nie można dodać a w serialach jest to bardzo ważna rola.

Sweet_Foxy

@Marac, mnie akurat reżyser obsady aż tak nie interesuje, natomiast denerwuje mnie, że nie można dodać animatorów do serialu animowanego. :(
@Grzegorz_Derebecki, może rozważyłbyś ponownie dodawanie pozostałej ekipy do serialu? Co jakiś czas wraca ten temat… Nie sądzę, aby przez to ucierpiało dodawanie obsad do filmów. Może taki prezent dla użytkowników pod choinkę? :)

Grzegorz_Derebecki

@Sweet_Foxy czemu nie :) przemyśle sprawe :)

Chemas

@Marac Wywołany do tablicy, jakoś muszę się wypowiedzieć.
Masz rację, ja wielokrotnie ten temat podnosiłem, ale nie tylko ja.
Oczywiste jest, że jest wiele zawodów, może mało ważnych, ale nie nam to oceniać.
Natomiast, jak już @Sweet_Foxy zauważyła najbardziej denerwująca jest niemożliwość dodania w serialu animatorów, a w niektórych są wręcz najważniejsi!
Ale również denerwuje mnie nie możliwość dodania kaskaderów i reżyserii doboru obsady. Są to bardzo ważni ludzie w filmie!.
Generalnie jest problem z działem Pozostała ekipa, to się taki trochę śmietnik zrobił, bez obrazy dla osób i zawodów. No ale teraz to się chyba nie da pozmieniać. Jest jak jest.
Jestem za otwarciem działu Pozostała ekipa dla seriali!

Marac

@Chemas @Sweet_Foxy @Grzegorz_Derebecki
A może można by odblokować tylko niektóre zawody w Pozostałej Ekipie w serialach? Tak żeby i wilk był syty i owca cała. Bo ja chyba rozumiem opory Grzegorza – zakładam, że ponieważ FDB nie narzeka na nadmiar dodających (sporo jest dziur w obsadzie w całkiem znanych tytułach), Szef nie chce, żeby ludzie, zamiast skupić się na ważniejszych lukach, zaczęli dodawać podawaczy kawy do 5 tysięcy odcinków "Mody na sukces".

Sweet_Foxy

@Marac, takiej obawy być nie powinno; już dodawanie samej obsady jest uciążliwe, bo trzeba to robić w każdym odcinku oddzielnie, przeważnie w serialach nawet nie jest uzupełnione to, co się da, bo nikomu się nie chce. :) W tasiemcach nawet tej obsady nie ma pełnej.
Jeśli więc parę osób od czasu do czasu coś uzupełni w pozostałej ekipie, to nie spowolni weryfikacji, a baza tylko stanie się odrobinę dokładniejsza.

Chemas

@Marac Podejrzewam, że nie jest możliwe częściowe odblokowanie Działu Pozostała ekipa ze strony technicznej, ale niech się tu @Grzegorz_Derebecki wypowie. To tylko moje przypuszczenia.

Grzegorz_Derebecki

@Chemas możemy odblokować całościowo natomiast można by dodać informacje w poradniku co pozwalamy dodawać w serialach a co nie – suma sumarum to weryfikatorzy potem zaakceptują bądź nie daną treść.

Sweet_Foxy

@Grzegorz_Derebecki, nie spodziewam się zalewu tego typu treści, a jak widać z powyższych wypowiedzi, dla różnych osób są ważne różne zawody. :)

Marac

@Sweet_Foxy Ja bym ograniczył jednak w poradniku. Z przeglądania obsad jasno wynika, że są ludzie, którzy jak już przysiądą do dodawania ekipy do jakiegoś filmu, to będą dodawać do końca, aż po zmieniacza rolek papieru toaletowego w kiblu na planie. Więc niech będzie dla nich taka zewnętrzna motywacja, żeby w pewnym momencie odpuścić i przejść do następnego odcinka, bo zostało jeszcze kolejnych 2137 odc. "Mody na sukces" do uzupełnienia i i tak nie zdążą do śmierci skończyć.

Wydaje mi się, że naprawdę takich zawodów jak:

konsultant
opieka pedagogiczna
menedżer obiektów zdjęciowych
księgowy
sekretariat postprodukcji
pilot helikoptera
elektryk
„oświetlenie" z atrybutem „asystent"
menedżer obiektów zdjęciowych z atrybutem „asystent"

nikomu nie będzie brakować w ekipie seriali.

Sweet_Foxy

@Marac, opieki pedagogicznej w ogóle nie ma w serialach, to dotyczy etiud szkolnych. :) Nie mamy w ekipie podawacza kawy i zmieniacza rolek papieru toaletowego.
No i widzisz, mnie na przykład zupełnie nie interesują producenci i kierownicy produkcji i dziwię się, że u nas to jest na górze strony zamiast gdzieś na końcu (o wiele ważniejsi są autorzy zdjęć, muzyki, kostiumów i scenografii!), a z kolei informacja o konsultancie jest dla mnie istotna.
Poza tym powtarzam raz jeszcze: skoro dotąd nikt nie dodawał w długich serialach wszystkich możliwych informacji, jest mało prawdopodobne, że nagle zacznie się coś takiego. A jeśli się zacznie, to zawsze można w przyszłości wprowadzić nową zasadę.
Co innego jest dodać wszystko do jakiegoś filmu, a co innego do kilku tysięcy odcinków. No i to już raczej nie jest Twój problem, chyba nie narzekasz na długie oczekiwanie na zweryfikowanie swoich treści?
Poza tym jestem tego samego zdania co @Jankes – że nie powinno się ludziom narzucać, czym się mają zajmować.

Sweet_Foxy

@Marac, z ciekawości zerknęłam na przywołany przez Ciebie serial na IMDb. Kliknęłam na kilka przypadkowych odcinków z różnych lat i… wcale nie było tam wiele dodane (w niektórych odcinkach nic nie ma poza opisem, w niektórych kilka osób z obsady tylko), mimo że w tamtej bazie dodawanie jest dużo łatwiejsze niż u nas. Przypuszczam, że w innych tasiemcach będzie podobnie.

Marac

@Sweet_Foxy OK, ja się nie upieram, że mam rację.
Z podawaczami kawy i zmieniaczami rolek to był oczywiście żart.
Z tymi producentami na samej górze to się w pełni zgadzam.
O co chodzi z konsultantami? Czemu? Konsultanci czego???
"nie powinno się ludziom narzucać, czym się mają zajmować." – prawda, to jest solidny argument.

Sweet_Foxy

@Marac, np. przy filmie popularnonaukowym czy historycznym jest dla mnie istotne, który naukowiec był konsultantem. Ale nie uważam, że wszystkich powinno to interesować. :)

Marac

@Sweet_Foxy Aaaaaaaaa!!!! To ma sens, rzeczywiście. Wychodzi na to, że rzeczywiście każdy zawód może być ważny w określonych sytuacjach.

Sweet_Foxy

@Grzegorz_Derebecki, zatem proponuję włączyć, a jeżeli będą jakieś problemy, to na pewno weryfikatorzy będą reagować i coś ustalać. :)

k_malecki

Zgadzam się ze @Sweet_Foxy.

Sweet_Foxy

@Grzegorz_Derebecki, fajnie! :) Makowiec, serniczek, kawka i dobra wiadomość. :)
@Marac, @Lamper, @Chemas – przywołuję, bo nie wiem, czy obserwujecie temat.

Chemas

@Sweet_Foxy obserwuję.
Ja też właśnie serniczek i makowiec :-)

Sweet_Foxy

@Chemas, smacznego! :)

Chemas

@Sweet_Foxy Tylko teraz zachodzi pytanie jak weryfikować, na jakiej podstawie mam dopuszczać treści w serialach z Pozostałej i które.

Sweet_Foxy

@Chemas, na razie wszystkie.

Lamper

@Sweet_Foxy Dzięki za wywołanie.
Ale uważam, że do castingu powinna być tak samo osobna kategoria obsady jak Zdjęcia, Scenografia czy Charakteryzacja pt: Dobór Obsady i tyle. Tak w przypadku dodawania animacji też często czułem ten problem dlaczego nie mogę dodawać animatorów.

Lamper

@Chemas Co nie którzy nawet nie czytają źródeł danej treści, a co dopiero poradnika dodawania/weryfikowania! :P

Chemas

@Lamper Ano niestety :/

Proszę czekać…