FDB.PL 1181 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Numeracja według IMDb 5
Chemas

Temat już był poruszany w wątku o zmianach nagłych w serwisie IMDb, a chodzi o dostęp do numeracji osób i roczników filmów. Jest to bardzo ważne.
Ważne ponieważ nie wszyscy rozumieją problem.
To może ja to na nowo wytłumaczę.
1. Numer osoby. Jak wiadomo u nas numeracja jest powiązana ściśle z numeracją na IMDb. Chodzi mi teraz o osoby zagraniczne, bo z polskimi nazwami może być inaczej. Proszę zerknąć w poradnik.
Problem z IMDb polega na tym, że od jakiegoś czasu na profilu osoby serwis wprowadził po imieniu i nazwisku roczniki urodzeń i śmierci w nawiasie. Tylko, że zasłania to numer. Tak jest tylko w przypadku osób nieżyjących. Przy żyjących numer się wyświetla. W tym przypadku jedynym rozwiązaniem jest wejście w Edit Page (taki żółty przycisk na samym dole. Wchodzi się wtedy w edycję i na samej górze pojawia się numer przy nazwie osoby. Problem polega na tym, że trzeba być zalogowanym. Nie znam innego rozwiązania, chyba, że zna @fredaser.
2. Numer roku produkcji. To dotyczy numeracji filmów z tego samego rocznika, które mają ten sam tytuł. To też należy sprawdzać, jak dodaje się nowy film. Bo się robi bałagan w bazie. I znowuż najlepszym rozwiązaniem jest wejść w edycję strony i sprawdzić.
Ale jest tu inne wyjście, zacytuję kolegę @fredaser "Jeśli chodzi o film to prościej jest wejść w obsadę – u góry też widać numerek i nie trzeba się logować"

Bardzo was proszę o pilnowanie tego.
Moim skromnym zdaniem najlepiej się zarejestrować na IMDb i po problemie. :-)

amondemon76

@Chemas jest tak jak mówisz, wystarczy założyć darmowe konto na IMDb i można wchodzić w "edit page" i rocznik filmu weryfikuję dokładnie tak jak mówi @fredaser :)
pozdrawiam :)

Chemas

@Chemas
Aha i jeszcze uwaga, sam się na to kiedyś naciąłem :)
Jeśli w Edit page jest przy filmie (V), to nie oznacza numeru filmu tylko typ video.

fredaser

@Chemas IMDb planuje wprowadzić kolejne zmiany wyglądu strony, chodzi tu też o podstronę z obsadą – wtedy możliwe że już nie będzie tam widoczny numerek przy filmie. Prawdopodobnie jedynym rozwiązaniem pozostanie sprawdzenie przez Edit page.
Każdy może sprawdzić jak to będzie wyglądać, nie trzeba być zalogowanym, wystarczy wejść w jakąś obsadę na IMDb, po prawej na dole będzie ramka z informacją o pracach nad nowym wyglądem i można zajrzeć jak to ma wyglądać.

Chemas

@fredaser No całe szczęście, że chociaż to Edit page pozostanie. Ważna informacja. Sam dzisiaj sprwdzę.

Sweet_Foxy

@fredaser, sprawdziłam, faktycznie, na stronie z obsadą nie widać numeru, ale – o dziwo – sama strona lepiej ma wyglądać (moim zdaniem). :)

Proszę czekać…