Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Dziś wprowadzamy zmodernizowaną wersję systemu dodawania treści.
Zmiany i założenia:
- Minimalna liczba zmian, by nie trzeba było się go uczyć od nowa.
- Pełna możliwość operowania na telefonie (wiem, że nikt obsady tak raczej nie doda, ale w dziejszych czasach jest to niezbędne – np jakieś drobne poprawki).
- Jest to wyłącznie ewolucja nie rewolucja.
- Pomimo dodania obsługi na telefonie, nie zapominamy o edycji na komputerach która jest obecnie najczęściej używana. Stąd optymalizacja również na te urządzenia.
Wszelkie uwagi, błędy proszę zgłaszać w tym wątku.
@Kristo Możesz nagrać video jak dokładnie Ci nie działa? Poniżej masz moje gdzie wklejam nazwę osoby i normalnie się wyszukuje, naciskam enter i gotowe – jest dodana.
@Grzegorz_Derebecki To dziwne, bo przedtem mi nie działało https://fdb.pl/contents/2346665 musiałem wklejać ręcznie, a teraz DZIAŁA. Jakiś CUD? :)
@Grzegorz_Derebecki
Ja akurat od czasu do czasu dodaję treści na telefonie, więc po prostu zgłaszam, że cieszy mnie uwzględnienie strony mobilnej. P_P
@Grzegorz_Derebecki Ja co prawda nie dodaję i nie weryfikuję na telefonie i nie przewiduję. W ogóle nie korzystam z internetu poza domem. Ale to ja, a nie inni. :) Mi te kosmetyczne zmiany nie przeszkadzają. Zresztą testowałem przecież wcześniej. Wszystko jak na razie działa.
@Grzegorz_Derebecki
jak usuwałem zdjęcia i kliknąłem wyślij formularz to od razu przenosi mnie z powrotem do tej treści jakby z punktu widzenia weryfikacji a nie do podziękowań za dodanie treści.
@jacks tak zmieniłem to, na testowym wisiało od miesiąca :) po dodaniu ładujemy w podglądzie dodanej treści u góry pisze ze treść czeka na sprawdzenie coś nie tak z tym?
@Grzegorz_Derebecki
po prostu inaczej, bo omyłkowo można pomyśleć, że coś nie przeszło i kliknąć na dole w zmień lub dodaj ponownie treść. ta podstrona z informacją, że treść dodana i oczekuje na weryfikację wydawała mi się dobrym rozwiązaniem.
@jacks ale na górze masz duży napis ze oczekuje na sprawdzenie. Może dodam go jeszcze na samym dole :)
@Grzegorz_Derebecki
Może lepiej jakby napis że oczekuje na sprawdzenie pokazywał się na środku wyświtlanej strony
ja początkowo też myślałam że coś nie poszło…
@Grzegorz_Derebecki Ten napis co jest jest chwilę i znika. Sam się nieraz łapię na tym, że coś jest "Niegotowe", bo nie zauważyłem napisu, albo nie byłem pewien co tam jest napisane.
Lepiej było jak się formularz po puszczeniu od razu zwijał.
@Agnieszka_Chmielewska_Mulka No byłoby lepiej i żeby nie znikał, tylko był do momentu odświeżenia czy zamknięcia formularza.
Ale i tak wolałem wcześniejsze rozwiązanie.
@Grzegorz_Derebecki, już pisałam na Discordzie, ale powtórzę tutaj, formularz widoczny po dodaniu dezorientuje.
Dzięki za uwagi. Myśle w takim razie że faktycznie wyświetlę coś podobnego jak było wcześniej.
uważam podobnie jak Chemas – "sprawdź formularz", zwijał się i wiedziałem, że poszło – teraz zastanawiam się co jest nie tak :(
i taki kwiatek: jak dodawałem ostatnio treści w automacie, kilka ich było w jednej wstawce, to wyskoczył mi przy jednej treści (kraj) komunikat: odrzucone przez użytkownika anonimowy :)))) – ale jak wszedłem w zweryfikowane treści, to wszystko było prawidłowo, ten kraj też był zatwierdzony w automacie :)
niby nic ważnego, ale może ktoś się z tym spotkał, albo to jakaś wskazówka dla Grzegorza :)
i będę konsekwentny – ten kolor jasnozielony mi nie pasuje :(( ciemniejszy kolor zielony był bardziej czytelny, wyraźniej odcinał się od białego tła…
@Grzegorz_Derebecki jest jeszcze jedna sprawa. Gdy wysyłamy formularz do sprawdzenia, to pod każdym działem mamy przyciski "poprawny" (zielony) i "niegotowy" (czerwony). Nie mogłyby one być na całym tym polu w danym kolorze, to znaczy na tym siwym również? Są słabo widoczne.
@Chemas i @amondemon76 kwestia kolorów pozostanie taka jak jest. Jeśli chcecie inne to są odpowiednie dodatki do przeglądarki i możecie nadpisywać style. Oczywiście nadal możecie o tym pisać bo może gdzieś zabaczę, że popełniłem jakiś błąd. Jeśli będę się tłumaczył z każdego wyboru koloru na FDB to nigdzie nie zajdziemy. Wybaczcie ale nie mogę inaczej na to odpowiedzieć.
@amondemon76, zgłaszałam to z rzekomym odrzuceniem na Discordzie :) Dobrze wiedzieć, że nie tylko mnie się takie coś przytrafia.
Też uważam, że te blade kolory są niezbyt czytelne. Podobnie przy notkach do użytkowników – mało się rzuca w oczy jasny pomarańczowy. @Grzegorz_Derebecki
@Grzegorz_Derebecki Mi nie chodzi o kolor tylko o wielkość. Żeby cały ten pasek z przyciskiem poprawny i niegotowy był w jednym kolorze. Mi nie chodzi o zminę koloru czy odcienia, tylko o wielkość.
@Grzegorz_Derebecki OK pogodzę się z tym cienkim kolorem, ale… czy mógłbym prosić o jakiś krótki poradnik jakie to dodatki (używam Chrome) i jak nadpisuje się style? :)))
nie jestem programistą, ale chętnie się pobawię ;)
@amondemon76 Jak wpiszesz pytanie Jak nadpisać style w chrome? w np chatgpt to dostaniesz dość dokładną instrukcję :)
@Grzegorz_Derebecki
jak usuwamy plakat, który był główny i nie zaznaczymy żeby inny był główny to nie dodaje się żaden na główny. Wcześniej było tak, że system sam narzucał dowolny plakat z dostępnych.
@jacks tak zmieniłem to przy migracji załaczników działa to tak samo jak dodajesz 1 plakat i nie oznaczysz jako główny to system tez go nie oznaczy jako główny. Chciałem by wybór głównego plakatu był świadomy
@Grzegorz_Derebecki Moim zdaniem jak dodaje się pierwszy plakat, na przykład przy dodawaniu nowego filmu, to powinien z automatu być główny. Swego czasu była taka sytuacja, że było kilka nieoznaczonych plakatów jako główne i się nie wyświetlały na profilu filmu. Nie wiem czy pamiętasz. Nawet dałeś mi listę tych filmów. Ale może teraz jest inaczej.
P.S. No właśnie, przy dodawaniu nowego filmu, nie ma możliwości odhaczenia jako główny.
@Chemas Przy dodawaniu nowego filmu to sytuacja jest troche inna bo tam faktycznie nie ma takiej opcji. Natomiast jak dodajesz do już istniejącego filmu to jak nie zaznaczysz główny to nie będzie główny. Podobnie jest obecnie w Portretach osób. Tam również jak nie zaznaczysz główny to nie będzie się wyświetlał.
Oczywiście możemy dodać walidacje i dodatkowe warunki, że jeżeli jest pierwszy to musisz zaznaczyć główny, jeśli usuwasz główny to musisz inny wybrać na główny (jeśli jest jakiś inny jeszcze dodany). Jednak troche z tym roboty na pewno będzie. Raczej nie chciałbym losowego oznaczać jako główny i tylko przy usuwaniu. Też nie chciałbym oznaczać główny przy dodawaniu jak ktoś jawnie nie zaznaczy główny bo to troche sprzeczne z tym polem (bardziej wolałbym napisać, że musi być główny jak jest to 1 plakat).
Wszystko kwestia priorytetów :)
@Grzegorz_Derebecki Czyli jak rozumiem, przy dodaniu nowego filmu czy serialu, plakat z nim wrzucony z automatu jest główny?
Co do tego wyboru świadomego plakatu głównego, rozumiem sytuację usunięcia głównego i wtedy konieczności wybrania nowego głównego, no chyba że jest to jedyny :)
Ale jeżeli jest dodawany plakat, gdy jeszcze żadnego nie ma, to jaki to świadomy wybór? Przecież wiadomo, że musi być główny, bo innych nie ma. Ale to moje zdanie, według mnie było wcześniej dobrze.
Jak dla mnie to może nie być tego oznaczenia "główny" byle się wyświetlał na stronie, bo jeszcze raz przypomnę jakiś czas temu była sytuacja, że się plakaty nie oznaczone "główny" nie wyświetlały. To znaczy trzeba było kliknąć w miejsce na plakat.
@Chemas kiedy wcześniej? Dodanie plakatu jako nie główny do filmu nigdy go nie oznaczało jako główny. Jedyna różna jaka była to taka, że jak się usuwało plakat głowny to losowy się wybierał jako główny – i to zostało usunięte. Od zawsze jest taka sytuacja ze jak plakat nie jest oznaczony jako główny (poza dodaniem nowego filmu) to nie wyświetla się jako główny.
Tak jak mowie można to rozbudować tylko proszę nie pisz, że wcześniej było dobrze bo nie było – załatwionych było cześć przypadków i wg mnie w nie najlepszy sposób.
Możemy też zrobić by system raz dziennie naprawiał takie przypadki wybierał losowy plakat bądź w przypadku osób losowe zdjęcie i ustawiał je jako główne (jeśli żadnego nie będzie). To najmniej roboty :)
@Grzegorz_Derebecki Ja nie mówię, że było lepiej czy gorzej. Ale było tak, że się nie wyświetlał, gdy nie był oznaczony jako główny i wtedy na moją prośbę wprowadziłeś dodanie pierwszego plakatu z automatu z oznaczeniem jako główny. Podkreślam pierwszego, czyli gdy nie ma żadnego. Może wyleciało z głowy.
Ja mam trzy pytania:
1. Czy dodanie plakatu z nowym filmem od raz ustawia go jako główny (plakat)?
2. Dlaczego dodanie pierwszego plakatu ma go nie oznaczać jako główny, skoro innego wyboru i tak nie ma?
3. Czy gdy nie ma w ogóle plakatu jako główny, wyświetla się na stronie głównej, i który?
Nie miej do mnie pretensji za dociekliwość. :)
P.S. A tak w ogóle to ktoś by mógł tu jeszcze zabrać głos, bo wychodzi na to, że się czepiam, a to nie prawda, chcę tylko informacji.
@Grzegorz_Derebecki @Chemas
Myślę, że rozwiązanie Grzegorza, że system raz dziennie naprawiałby takie przypadki, gdzie nie ma nic ustawione jako główne rozwiązałby wszystkie dylematy.
@Chemas
1) Tak
2) Bo możesz nie zaznaczyć, że jest główny – mówię tu o dodawaniu informacji do istniejącego filmu bez plakatu a nie dodawaniu nowego filmu jak w pytaniu 1. np https://fdb.pl/film/54342-milosc-przez-ogien-i-krew → edytuj strone → dodaj 1 plakat. Możesz zaznaczyć główny ale nie musisz.
3) Jak nie ma głównego to na głównej nie wyświetla się plakat.
Zrobimy tak jak pisałem by system naprawiał te niedoskonałości raz dziennie.
@Grzegorz_Derebecki okej, w porządku.
To jeszcze ad 2. Jak dodam do tego na przykład filmu plakat i nie oznaczę jako główny, będzie się wyświetlał?
ad 3. No to film nie plakatu, ale zdaję sobie sprawę, że to zależy tylko od dodających i ewentualnie weryfikujących, by zwracać uwagę czy jakiś plakat ma "główny". Obawiam się, że będzie trochę filmów bez plakatów. :/
Z tym naprawianiem przez system to dobra sprawa.
@Chemas
2) nie będzie się wyświetlał na stronie głównej filmu.
Ale już ustaliliśmy, że system w takim razie raz dziennie naprawi zdjęcia osób i plakaty filmowe, jeżeli nie będzie żadnego głównego.
@Grzegorz_Derebecki okej :)
Ale będę dociekliwy i się spytam, a na jakiej zasadzie system wybierze główny? :)
@Chemas nie ważna jaki zastosujemy algorytm to i tak będzie jak by losowo :)
Proszę czekać…