FDB.PL 1184 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Podgląd dodanych portretów dla osób 14
Grzegorz_Derebecki

Dodaliśmy podgląd dodanych portretów do osób. Podobnie jak z plakatami wystarczy kliknąć na zdjęcie i mamy listę dodanych zdjęć. Tutaj przykład https://fdb.pl/osoba/131655-alicja-dabrowska/photos

Chemas

@Grzegorz_Derebecki No i super! :)
Przy okazji chciałem powiedzieć, że moim zdaniem możemy do galerii dodawać dowolne zdjęcia, nie koniecznie typowo portretowe, oczywiście takie dobrze się prezentujące. Natomiast na główne zdjęcie wybierać właśnie taki najbardziej portretowe i najbardziej zgodne z opisem w poradniku: "Dodajemy tylko i wyłącznie fotografie portretowe, czyli takie, które przedstawiają daną osobę (tylko jedną), ukazując jej głowę, popiersie lub półpostać."
Trzeba zweryfikować w ogóle ten zapis w poradniku. Już nie mówiąc o tym, że przy korzystaniu wyłącznie z licencji CC (Creative Commons) nie zawsze mamy możliwość dodać zdjęcia typowo portretowego zgodnego z regulaminem.

Chemas

@Chemas Chciałem jeszcze zwrócić uwagę na odhaczanie "główny" na tak lub nie. Szczególnie ma to znaczenie jak się dodaje inne zdjęcie niż to główne. Ale wiem, że ma być ustawione domyślnie na "nie główne".
W każdym razie należy na to zwracać uwagę, bo może być sytuacja, że chcemy podmienić główne na lepsze naszym zdaniem.

Jankes

@Grzegorz_Derebecki w takim razie może należałoby dodać więcej możliwości dodania portretów od razu np. 5, bo dziś trzeba dodawać po jednym.

I jeszcze jak dodajemy nowe portrety a stary jest ustawiony jako główny to powinno tak zostać dopóki nie zaznaczymy inny dodawany jako główny, a teraz jak nic nie zrobimy to ten ostatni dodany pojawia się jako główny.

Sweet_Foxy

@Chemas, ale odstępstwa od zasad dotyczą raczej jakości czy estetyki, nie akceptujemy przecież zdjęć, na których są napisy, ramki czy inne osoby. No i półpostać to już bardzo dużo, co tu zmieniać?

Chemas

@Sweet_Foxy Nie wiem teraz o którą wypowiedź chodzi.
1.Dodajemy oczywiście zdjęcia, które mają jakość w sobie. Uważam, że możemy spokojnie dodawać zdjęcia nie tylko portretowe. Takie jest moje zdanie. Może to wymaga jakiś zmian w poradniku. Na pewno. Co fo napisów to jest problem, bo są osoby, które nie mają portretów bez napisów i podpisów a la autografy. I takich osób u nas nie będzie. Należy pamiętać z jak ubogiej bazy korzystamy. To jest moje zdanie i go nie zmienię. Sorki. :)
2. Powinno być z automatu domyślnie bez "główny" i już o tym było.

Sweet_Foxy

@Chemas, o to, że nie ma co zmieniać zasad co do portretu głównego.

Chemas

@Sweet_Foxy Aaaa, oczywiście, że nie. Inaczej zrozumiałem. Przepraszam.
Mi chodzi o to, że jak tworzymy galerię, no to zdjęcia mogą być różne, nie koniecznie do końca portretowe.. A portretowe to jak najbardziej według zasad. Ale…
Są takie sytuacje, że po prostu nie ma innego zdjęcia, a czasami napis jest na samej postaci. I co wtedy? Nie ma nawet jak to wykadrować.

Sweet_Foxy

@Chemas, jeśli jest dodane dobre zdjęcie portretowe, to nie ma sensu dodawać do galerii zdjęć niedobrych. To jest dla mnie oczywiste.
Natomiast myślę, że lepiej zdjęć z napisami nie dodawać, bo to jednak nie wygląda dobrze.
Ale co masz na myśli, pisząc o zdjęciu nieportetowym? W sensie zdjęcie, gdzie nie widać twarzy?

Chemas

@Sweet_Foxy
1. No to po co jest w ogóle galeria?
2. No to nie będzie zdjęć. Mi akurat napisy nie przeszkadzają. Już nie mówiąc o tym, że jest masa zdjęć a la portretowych, ale na przykład z jakimiś napisami w tle, no bo z jakiejś gali, lub na przykład z mikrofonem i plakietką z napisem.
3. Nie mam tego na myśli. Ale są zdjęcia nie portretowe, czyli postura większa niż sam profil i do galerii pasują, podkreślam do galerii, nie jako główne. A należy jeszcze dodać, że na przykład od jakiegoś czasu wrzuca się zdjęcia zespołów, muzyków z gitarą itp. I mi to pasuje.

Sweet_Foxy

@Chemas, muzyk z instrumentem to ciągle jest portret. Zespół to oddzielna sprawa. Z napisem w tle lub na ubraniu dodajemy i teraz, nie o to chodzi w zasadzie, że bez napisów. Z mikrofonem także dodajemy.
Ile miałeś sytuacji, że nie dało się dodać bez napisu? Ja nie miałam wcale.
Półpostać to już prawie cały człowiek. A nawet cała postać może być portretem, jeśli nie jest to zdjęcie z oddali.
No właśnie jak dla mnie to ta galeria nie ma większego sensu. Nie wchodzę na FDB oglądać zdjęcia. :) Ale wolałabym, żeby tam nie było chłamu.

fredaser

@Sweet_Foxy Popieram całość.

Grzegorz_Derebecki

@Jankes Zwiększyłem liczbę dodawania portretów na raz, dodatkowo portret nie jest już domyślnie główny. Dodałem też mechanizm który raz dziennie ustawia jako główny plakat i portret tam gdzie ktoś dodał jakiś a zapomniał tego ustawić

Chemas

@Grzegorz_Derebecki

Okej mam trochę inne zdanie, ale jak najbardziej jakość się liczy. Nie jest moją intencją jakaś kłótnia, tylko dyskusja, która jest i super. :)
Mam kilka zdjęć, których nie dodaję, bo jest napis. I to nie chodzi o napis w jakimś tram kąciku, który można spokojnie wyciąć, ale centralnie na twarzy osoby.
Dobre zmiany Grzegorz.

Jankes

@Grzegorz_Derebecki super dzięki :)

Proszę czekać…