FDB.PL 1188 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Obsada i ekipa w serialu! 2
Chemas

Drugi temat jaki postanowiłem założyć, Uważam, że ważny.
Od jakiegoś czasu jest możliwość dodawania do całości serialu, bez znaczenia ile jest sezonów i odcinków. Uczulam na to!
Po pierwsze, należy sprawdzić dokładnie nazwy osób, czy są we wszystkich odcinkach i sezonach, o serialach to już nawet nie wspomnę. Na szczęście nikt tak nie dodaje. :) Jest trochę usuwania.
Po drugie, należy bardzo uważać na seriale i mini seriale ze starszych dziejów, gdzie są jeszcze pododawane obsady i ekipa do całości serialu. Jest jeszcze wiele. Otóż, jak doda się sezony i odcinki, to natychmiast te co są dodane do serialu jako całości, rozpływają się na wszystkie sezony i odcinki. Bez żadnej kontroli. Zgłoszę to do usunięcia, bo jest to bez sensu. Ale zwracam uwagę.
Ja działam tak, jak mam jakiś serial, czy miniserial i chcę dodać obsadę i ekipę, to po prostu najpierw z głównej strony usuwam wszystko, a potem od nowa dodaję.
Wystarczy dodać do pierwszego i już jest okej.
Problem polega na tym, że obsada się zmienia w odcinkach, ma inny porządek itp. Porządek to najmniejszy problem, ale jak jest 8 odcinków, a ktoś jest tylko w 6, a dodany do 8, no to sorki.

Dlatego uczulam na to i dodających i weryfikatorów.
Hej!

Grzegorz_Derebecki

@Chemas Może próbujemy być strasznie dokładni odnośnie tych obsad. Dodawanie do serialu, sezonu miało na celu ułatwienie dodawania by nie trzeba było powielać tego samego w każdym odcinku. Na wielu stronach nie ma nawet opcji dodawania obsady do odcinka tylko minimum to sezon. Cieszy mnie, że dodawanie do sezonów jest wykorzystywane – może jest to wystarczające (i dodawanie do całego serialu nie jest aż takie niezbędne).

Chemas

@Grzegorz_Derebecki słuchaj, ja już miałem to poruszyć na discordzie. Ja bym się z tego wycofał (chodzi oczywiście o dodawanie obsady i ekipy do całości serialu). Wystarczy do sezonu. Naprawdę przemyśl to. Kilka argumentów.
1. Nikt z tej opcji nie korzysta, przynajmniej ja takiego przypadku nie miałem w trakcie weryfikacji, a weryfikuję codziennie i dużo. Do sezonu tak, ale sporadycznie.
2, Dodawanie do całości serialu, szczególnie wielo sezonowego, mija się z celem. Robi się tylko bałagan, a i dla weryfikatora to problem, bo musi na przykład sprawdzić role. Jeszcze niektóre zawody są stałe, ale też trzeba to sprawdzić.
3. Porządek w odcinkach jest różny i nie można polegać na głównej stronie serialu na IMDb, tylko trzeba sprawdzić.
4. Niektóre osoby z aktorów i aktorek występują czasami w różnych rolach w jednym serialu. Czyli na IMDb na przykład jest ukośnik, ale trzeba sprawdzić czy osoba gra przez cały serial kilka ról (jak Żak w Ranczo) czy po prostu ma kilka różnych ról.
5. I chyba najważniejsze, jest u nas jeszcze dużo seriali i miniseriali bez odcinków, ale z dodaną na stronę główną obsadą i ekipą. Miałem przypadek ostatnio, że dodałem sezon i kilka odcinków i z automatu to co było dodane na stronę główną poszło na wszystkie odcinki. Jedne wielkie zamieszanie.

Tak czy siak, za dużo zamieszania i jak już zaznaczyłem i tak nikt z tego nie korzysta. Ja bym to usunął, a zostawił dodawanie do sezonu. To jest do opanowania.

Proszę czekać…