FDB.PL 1187 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Pytania i uwagi 8
carmin

Mam kilka pytan odnosnie wprowadzania danych:
1. czy przy obsadach konieczna jest numeracja, czy mozna jej nie robic?
2. czy plakaty moga byc takie same, rozniace sie tylko wersja jezykowa?
3. czy przy obsadach, role musza zaczynac sie wielka litera?
4. czy weryfikacja jest robiona od najstarszej kontrybucji czy jak leci?

Uwagi
1. " zmień czas trwania/na podstawie/data polskiej premiery/od lat" – nie ma miejsca by wpisac "na podstawie"
2. "data premiery w polsce" – mozna by bylo zmienic wielkosc pierwszrj litery w nazwie naszego panstwa

opatrznik

> carmin o 2006-04-24 22:29:05 napisał:
>
> Mam kilka pytan odnosnie wprowadzania danych:
> 1. czy przy obsadach konieczna jest numeracja, czy mozna jej nie robic?

Numeracja jest wskazana, nie koniecznie pełna ale dla najważnieszjych aktorów.. np pierwsza ósemka lub dziesiątka..

> 2. czy plakaty moga byc takie same, rozniace sie tylko wersja jezykowa?

Tak, choć nie wiem jak to sie ma do wiernych kopi, które różnią sie kilkoma literami i różnica jest słabo zauważalna.

> 3. czy przy obsadach, role musza zaczynac sie wielka litera?

Nie, aczkolwiek nie jestem pewny.

> 4. czy weryfikacja jest robiona od najstarszej kontrybucji czy jak leci?

Weryfikatorzy mają możliwość wybierania. Niedawno jeden z nich pisał, że priorytetem są filmy nowe.

carmin

dziekuje za odpowiedz, teraz przynajmniej mnie wiecej wiem jakie sa roznice nic na FW

kampai

u mnie osobiscie priorytet maja filmy z azji:] jak tylko jakis wypatrze to staram sie go zweryfikowac:)

BigGiantHead

> opatrznik o 2006-04-24 22:33:51 napisał:
>
> Numeracja jest wskazana, nie koniecznie pełna ale dla najważnieszjych
> aktorów.. np pierwsza ósemka lub dziesiątka..

Numeracja jest zawsze wskazana, wręcz obowiązkowa. W przeciwnym wypadku bardzo łatwo o duble i pomieszanie ról. Numer jest po to, by jednoznacznie zidentyfikować daną osobę. Gdyby nie było numerów, to w serwisie były by sytuacje, że jedna osoba ma filmografię, która w rzeczywistości należy do n różnych ludzi, ale noszących to samo imię i nazwisko.

carmin

dobrze wiedziec :)

a tak na marginesie ile jest juz weryfikatorow i czy jest potrzebna jakas pomoc? :)

kampai

nie chodzi o ta numeracja za pomoca cyfer rzyskich tylko za pomoca arabskich, ktora w sumie nie jest az tak wazna, da sie bez niej spokojnie zyc:) natosmiast rzymskie sa bezwzglednie obowiazkowe:]

BigGiantHead

A no chyba że o tę numerację chodzi :P. W każdym razie na wszelki wypadek uświadomienie nieuświadomionych nastąpiło :].

carmin

:]

o rzymskiej to wiedzialam, bo znam troszke te zasay, natomiast z ta arabska pierwszy raz sie spotkalam i dlatego pytalam :)

dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)

moje pytania zostaly poruszone, a co z moimi uwagami, wezmiecie je pod uwage?

Proszę czekać…