FDB.PL 1203 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Ruszył nowy system 121
Anita_Nowakowska

Dzisiaj o godz. 15 z hakiem ;) ruszył nowy system.

Ważniejsze zmiany:

- wszystkie treści które można dodać, można również usunąć bądź zmienić. Różnią się powiedzmy sposoby zmiany / usunięcia oraz w przypadku opisów i recenzji prawa do zmian (twórca może zmienić wszystko co mu się podoba, osoba trzecie tylko błędy),
- w jednej treści można zgłosić wszystkie dane na temat filmu,
- dodawanie plakatów w różnych rozmiarach (ograniczenia tyczą się skrajnych wymiarów),
- obada i ekipa : wprowadzono zawód (dla niektórych przypadków) i atrybut,
- ograniczona lista gatunków,
- weryfikacja pojedynczych elementów – weryfikator może zatwierdzić część treści, a część odrzucić (choćby jednego aktora, który jest źle dodany). Jeżeli treść zostanie odrzucona, to można ją bez problemu dodać ponownie (bez jej dodawania), trzeba tylko ewentualnie usunąć rzeczy zatwierdzone (także bez problemu).

Czego nie ma?
Otóż nie udało się na czas zrobić osób, dlatego jak na razie można jej tylko zmieniać nazwę (bez dodawania dodatkowych informacji).

Ogólnie zachęcam, do częstego korzystania z helpa oraz FAQ aby nie robić błędów (zwłaszcza dla użytkowników przyzwyczajonych do poprzednich zasad).
Jeżeli macie jakieś pytania, jakieś zawody / atrybuty powinny zostać uzupełnione, lub po prostu są jakieś błędy, to piszcie na info@fdb.pl

Aaa i limity. Limity dodawania treści są i to jak na razie dość wysokie – można dodać 20 treści (w sumie patrząc, że w jednej można dodać wszystkie info o filmie, to nie jest źle ;) ). Zmienił się czas ich zliczania.
Już nie są to 24h od ostatnio dodanej treści, lecz liczy się dobowo, wg dni kalendarzowych, od 00:01 do 00:00.

Nic, ja zmykam… przez system mam taki bałagan w domu, że są problemy z przejściem do toalety, a poza tym jeszcze nic nie jadłam, więc trzeba nadrobić zaległości ;)
Na maile odpowiem w wolnej chwili lub pod wieczór.

Edit by Anita: wzniesiono podwójną weryfikację, ale o tym już część wie, były przecieki ;)

Yasha

> Anita Nowakowska o 2007-04-25 22:13:30 napisał:
>
> To akurat nie jest problemem.
> Jeżeli chodzi o zwody i atrybuty to piszcie śmiało :)

Czy to zachęcenie oznacza, ze można dopisywać te, które nie zostały ujęte w info: główny animator, gość od backgroundu, layoutu, rysownik, reżyser dźwięku, itd. Daję przykład.

Perfik

> Yasha o 2007-04-26 08:11:54 napisał:
>
> Trzeba wpisywać w pole zawód konkretny zawód, bo producent to ex-prod,
> co-prod, kierownik prod, itd.
> Nie klikaliście na dymek info, który rozwija menu?

No przecież stoi jak byk: "Zawód jest wyszczególnieniem głównego zawodu członków ekipy. Podajemy go tylko w niektórych przypadkach".

"Producent" nie wyszczególnia tego, że ktoś jest producentem. co innego producent wykonawczy.
Przy poprzednim systemie tyle było szumu o dodawanie do scenografii atrybutu "scenograf", a to jest przecież to samo.

BigGiantHead

> Yasha o 2007-04-26 08:14:01 napisał:
>
> Czy to zachęcenie oznacza, ze można dopisywać te, które nie zostały ujęte
> w info: główny animator, gość od backgroundu, layoutu, rysownik, reżyser
> dźwięku, itd. Daję przykład.

Raczej, żeby pisać na info@fdb.pl z propozycją dodania do zasad (tak samo jak z atrybutami), a nie żeby wpisywać prosto do obsady co się podoba ;).

Yasha

> Perfik o 2007-04-26 08:17:24 napisał:
>
> No przecież stoi jak byk: "Zawód jest wyszczególnieniem głównego zawodu
> członków ekipy. Podajemy go tylko w niektórych przypadkach".
> "Producent" nie wyszczególnia tego, że ktoś jest producentem. co innego
> producent wykonawczy.
> Przy poprzednim systemie tyle było szumu o dodawanie do scenografii atrybutu
> "scenograf", a to jest przecież to samo.

A gdzie ja każę wpisywać producent w producenta?

*
Zauważyłam błąd*: wcześniej był podział na różnych aktorów: głównych, gościnnych, archiwalne zdjęcia, polski dubbing. Teraz tego nie ma i jest klops; proszę zobaczyć jak wygląda obsada Mulan po mojej poprawie: wymieszana z dubbingiem.

http://fdb.pl/f1614/obsada

Anita_Nowakowska

> Manna o 2007-04-26 07:49:03 napisał:
>
> Gratuluje dobrej roboty. Naprawde robi wrazenie!
> Dwa pytania:
> 1. Nie przychodza e-maile z wiadomoscia o tym, ze informacja zostala sprawdzona.
> Czy tak juz to ma zostac? Mnie osobiscie to pomagalo. Ale jesli nie bedzie tego
> dluzej, to w porzadku. Wolalabym jednak wiedziec, jesli mozna :)

Ponieważ nie będzie. Ostatnio użytkownicy narzekali, że są zasypywani mailami, więc teraz jak będą ciekawi treści, to muszą wejść na panel.

> 2. Nie bardzo rozumiem co oznacza ten fragment FAQ, ktory mowi: "Tłumaczenie ma
> charakter informacyjny i nie wpisujemy go w polu." Nie wpisalam. Odrzucono mi to
> z komentarzem: "brakuje wpisu w pole zawod". Skoro dodaje producenta, to trzeba
> jeszcze wpisywac potem w tym polu slowo "producent"? No wlasnie… nie rozumiem
> chyba tego do konca.
> A tak w ogole, to fajnie tu.
> :)

Musisz podawać zawód
http://fdb.pl/faq100,Producent.html

Grzegorz_Derebecki

> Yasha o 2007-04-26 12:30:37 napisał:
>
> A gdzie ja każę wpisywać producent w producenta?
> *
> Zauważyłam błąd*: wcześniej był podział na różnych aktorów:
> głównych, gościnnych, archiwalne zdjęcia, polski dubbing. Teraz tego nie ma
> i jest klops; proszę zobaczyć jak wygląda obsada Mulan po mojej poprawie:
> wymieszana z dubbingiem.
> http://fdb.pl/f1614/obsada

To nie błąd. Wyświetlanie jednak zostanie zmodyfikowane by ładniej to wyglądało – ale to za jakiś czas:)

BigGiantHead

> Yasha o 2007-04-26 12:30:37 napisał:
>
> Zauważyłam błąd:

It’s not a bug, it’s a feature ;)

Anita_Nowakowska

> Yasha o 2007-04-26 08:14:01 napisał:
>
> Czy to zachęcenie oznacza, ze można dopisywać te, które nie zostały ujęte
> w info: główny animator, gość od backgroundu, layoutu, rysownik, reżyser
> dźwięku, itd. Daję przykład.

Tak. Jeżeli ktoś ma propozycje dotyczące zawodów lub atrybutów, to można mi to zgłosić na maila (anita.nowakowska@fdb.pl) i podać do czego oraz nazwę polską i odpowiednik angielski.

Anita_Nowakowska

> Perfik o 2007-04-26 08:17:24 napisał:
>
> No przecież stoi jak byk: "Zawód jest wyszczególnieniem głównego zawodu
> członków ekipy. Podajemy go tylko w niektórych przypadkach".
> "Producent" nie wyszczególnia tego, że ktoś jest producentem. co innego
> producent wykonawczy.
> Przy poprzednim systemie tyle było szumu o dodawanie do scenografii atrybutu
> "scenograf", a to jest przecież to samo.

Nie, bo wtedy nic się nie stało jeżeli ktoś nie wpisał atrybutu – osoba została przypisana automatycznie.
Teraz są to producenci, i tu wyszczególniamy producenta (ogólnego), producenta wykonawczego itp. To samo przy scenografach.

Yasha

> Grzegorz Derebecki o 2007-04-26 12:55:07 napisał:
>
> To nie błąd. Wyświetlanie jednak zostanie zmodyfikowane by ładniej to
> wyglądało – ale to za jakiś czas:)

OK, czyli teraz wystarczy ponumerować dla porzadku.

Przy okazji inna kwestia: w FAQ jest w zawodach wszystko podane bez nawiasu. rozumiem, że ma być tak jak pisane było poprzednio, czy nie? znaczy: (animator) (opowiadanie) a nie animator, opowiadanie. No chyba że system sam wstawia w nawias?

BigGiantHead

Zawody są bez nawiasów, atrybuty z nawiasem. Zresztą jest wyraźnie zaznaczone, że zawody mają być bez nawiasów: http://fdb.pl/faq98,Zawód.html

Grzegorz_Derebecki

Yasha czytałaś FAQ ? bo coś mi się wydaje, że nie do końca.

Yasha

No :D
Zgadza się, ale juz wiem.
Czy dałoby się wprowadzić taką funkcje, że jak dodaję kogos z ekipy, kto już jest to system alarmuje, że jest osoba o takim zazwisku?

Anita_Nowakowska

Już widzę czerwoną lampkę z syreną ;)
Jakby mogło, to byłoby fajnie, ale wątpię że na tym etapie…

X5_452

A co się stało z reputacją, zarówno na kwiecień jak i marzec?
http://fdb.pl/reputacja2.php

Grzegorz_Derebecki

> X5-452 o 2007-04-26 18:11:36 napisał:
>
> A co się stało z reputacją, zarówno na kwiecień jak i marzec?
> http://fdb.pl/reputacja2.php

nic się nie stało.

X5_452

To dlaczego mając 1137 pkt. w tym miesiącu na liście dodających mam 9? A w reputacj na marzec nie ma mnie wogóle, a byłem na miejscu 4.

BigGiantHead

Bo nie czytasz dokładnie forum. Teraz weryfikatorzy są oddzielnie klasyfikowani w dodawaniu.

X5_452

A no rzeczywiście :p

Grzegorz_Derebecki

> BigGiantHead o 2007-04-26 19:34:42 napisał:
>
> Bo nie czytasz dokładnie forum. Teraz weryfikatorzy są oddzielnie
> klasyfikowani w dodawaniu.

Dzięki jesteś naprawdę bardzo pomocny :)

Grzegorz_Derebecki

> centralny o 2007-04-26 20:23:07 napisał:
>
> Czy ktoś mi powie kiedy będą zaktualizowane punkciki i procenciki oraz
> dodawane treści na profilu??

Pewnie po długim weekendzie :) Na razie proszę patrzyć na reputację – tam wyniki są na bieżąco.

Mort_Rainey

LOL.Na filmwebie własnie sie kłuca który system dodawania jest lepszy,nasz czy ich:D

X5_452

To jeszcze jedno pytanko: to jak będzie wyglądała sprawa z nagrodami dla weryfikatorów, jak zostali rozdzieleni na 2 grupy?
I jeszcze drugie: czy będą widoczna punkty przy sprawdzonej treści? (ile się za nią dostało)
I może jeszcze jedno: czy w oczekujących treściach obok daty i ID mógłby pojawić się rodzaj tej treści? (bo jeśli np. chcę dodać plakat i widzę, że na sprawdzenie czeka 10 obsad to nie muszę już w nie wchodzić, żeby poznać ich zawartość)

BigGiantHead

> X5-452 o 2007-04-26 20:50:44 napisał:
>
> To jeszcze jedno pytanko: to jak będzie wyglądała sprawa z nagrodami dla
> weryfikatorów, jak zostali rozdzieleni na 2 grupy?

Ilość nagród za weryfikację ma zostać bez zmian, mają być dodatkowe nagrody za dodawanie, z tego co pamiętam chyba 3…

A tak właściwie – nie masz dostępu do grupy dyskusyjnej weryfikatorów, czy jej po prostu nie czytasz? Bo byś 90% wątpliwości miał już rozwiane…

> piotr_nw o 2007-04-26 20:43:48 napisał:
>
> LOL.Na filmwebie własnie sie kłuca który system dodawania jest lepszy,nasz czy ich:D

Na zdrowie im.

majron

ciekawy tam temat maja :)

Grzegorz_Derebecki

> X5-452 o 2007-04-26 20:50:44 napisał:
>
> To jeszcze jedno pytanko: to jak będzie wyglądała sprawa z nagrodami dla
> weryfikatorów, jak zostali rozdzieleni na 2 grupy?

Będą dodatkowe nagrody :) Dokładniejsze informacje uzyskasz pytając Anity

> I jeszcze drugie: czy będą widoczna punkty przy sprawdzonej treści? (ile się
> za nią dostało)

Czemu nie w wolnej chwili postaram się to dodać.

> I może jeszcze jedno: czy w oczekujących treściach obok daty i ID mógłby
> pojawić się rodzaj tej treści? (bo jeśli np. chcę dodać plakat i widzę,
> że na sprawdzenie czeka 10 obsad to nie muszę już w nie wchodzić, żeby
> poznać ich zawartość)

Nie ma takiej możliwości.

nikon

Witaj!
Będę się streszczać- chce dodać nowy opis do filmu (mój własny opis). O co chodzi ze źródłami aktualizacji, które są obowiązkowe? Co mam tam wpisac?
Dziękuję
Pozdrawiam:)

BigGiantHead

> nikon o 2007-04-26 21:00:54 napisał:
>
> Witaj!
> Będę się streszczać- chce dodać nowy opis do filmu (mój własny opis). O
> co chodzi ze źródłami aktualizacji, które są obowiązkowe? Co mam tam
> wpisac?
> Dziękuję
> Pozdrawiam:)

Jeśli sam napisałeś opis, to w polu źródła wpisujesz swój nick, a w "pochodzenie" wybierasz "mój własny opis".

sciema

Wszystko pasuje. Aktualizacja plakatów właśnie taka jak powinna być, z tymże spodziewałem się wraz z nadejściem nowego systemu nowego wyglądu działu Plakatów.
Kiedyś już zaproponowałem coś takiego: http://fdb.pl/tf7176,Nowe,pomys%C5%82y,na,strone….html

> Grzegorz Derebecki o 2007-04-25 16:57:04 napisał:
>
> Jak to nic nie uległo zmianie podczas dodawania plakatów?
> Strasznie dużo się zmieniło:
> – można dodawać plakaty bez obcinania ich w różnych rozmiarach.
> – można usunąć plakat
> – można wgrać większą wersję / lepszej jakości plakatu
> – można zaproponować który plakat będzie głównym.
> Pozdrawiam.

Grzegorz_Derebecki

> sciema o 2007-04-27 09:28:44 napisał:
>
> Wszystko pasuje. Aktualizacja plakatów właśnie taka jak powinna być, z
> tymże spodziewałem się wraz z nadejściem nowego systemu nowego wyglądu
> działu Plakatów.
> Kiedyś już zaproponowałem coś takiego:
> http://fdb.pl/tf7176,Nowe,pomys%C5%82y,na,strone….html

Spokojnie. Na razie tworzony był nowy system dodawania treści plakaty też zrobię :)

A_Biel

Mam pytanie odnośnie plakatów.
W FAQ pisze, że nie można dodawać okładek DVD. A co jeśli już są pododawane te malutkie 150×200? Można je wymienić na większe?

BigGiantHead

Można je wywalić. ;)

Pochodzą z czasów, gdy nie było zakazu dodawania okładek DVD.

Ale jest wyjątek:

* Jeżeli utrudnione jest znalezienie plakatu oficjalnego do danego filmu, to można dodać jego okładkę DVD/ VHS
http://fdb.pl/faq56,Plakaty.html

Trikster

> TaYe o 2007-04-25 20:24:55 napisał:
>
> sprawdzmy moje siły!!! :P

Hm , no i jestem siódmy, teraz tylko pozycję utrzymać i będzie giiiiiiiiit:D

Perfik

> TaYe o 2007-04-27 20:28:21 napisał:
>
> Hm , no i jestem siódmy, teraz tylko pozycję utrzymać i będzie giiiiiiiiit:D

Do końca miesiąca jeszcze kilka dni może dasz rade wskoczyć pozycje albo dwie wyżej (tylko czy Yasha na to pozwoli) ;)

Trikster

nie wybaczą, jak jakiś żółtodziób bedzie im w ranku mieszał :P

BigGiantHead

Ale wiesz, jak działa nasz system podziału nagród? :> Zajmując 7 miejsce dostaniesz film, którego nikt inny nie weźmie ;).

Perfik

Ale trzeba przyznać, że w tym miechu nagrody dla dodających są fajne. Żadnym z tych filmów bym nie pogardził :)

Trikster

tak sie składa, że każdy z nich mam oryginalny na dvd :D bez różnicy więc jaki dostanę :D czy to będzie terminator czy dżungla , albo kiepski Borat :P

Trophy

> albo kiepski Borat :P

Widzę, że jednak nie tylko mi się nie podobał. :-)

Mort_Rainey

Jakie lamy z was:P Borat był świetny::)

Trophy

Raczej tragiczny. :)

Piotr_nw: Nie odzywam sie do Ciebie!

TrOpHy: A ja wręcz przeciwnie! :)

Piotr_nw: Borat był genialny! Nawet mój ojciec który nienawidzi Holiwódzkich filmów oglada Borata pare razy na tydzień! To najlepsza komedia jaką widziałem ,tylko specyficzne poczucie humoru,nie kazdemu musi sie podobać:P,ale i tak masz kochać Borata :)

Trikster

… gdyby mnie nie drażnił ten aktor, który go gra… Boże… po 15 minutach wyłączyłem. Dla mnie nic ciekawego w nim nie było i nawet specyficzny humor nie pomógł. Poza tym to tak, jakby Amerykanin śmiał się z Jaruzelskiego… :/ Trzeba znać trochę polityki amerykańskiej, żeby to zobaczyć i dlatego może się nie podobać.

Trikster

czy limit to nie przypadkiem 21?? Bo z data dzisiejsza mam 21 tresci wprowadzonych

Redman

Nie wiem czego to wina ale wlasnie wprowadzalem tresci do filmu doslownie wszystko aktorzy, gat., kraje itp.
robilem to kupe czasu bo sprawdzalem aktorow klikam dalej i system chyba zalapal zawieche strona otworzyla tylko dwie pierwsze aktualizacje i nic innego i nie wiedzialem co robic to kliknalem odswiez i wszystko zniklo :( Wrrrr….

Trikster

nie pierwszy masz ten problem:/

Kolaborantka

czy punkty są doliczane z opóźnieniem? bo dodałam kilka rzeczy a ciągle mam 140 punktów :( a treści mam zaakceptowane i jestem podana jako współtwórca :/

Mort_Rainey

Na razie punktacja nie aktualizuje sie na koncie. Za to tutaj http://fdb.pl/reputacja2.php wszystko masz na bierząco :P

Uprzede Twoje nastepne pytanie:Tak,wszystko wróci do normy ale jeszcze nie teraz.

Pozdrawiam

Victor

No tak, ruszył nowy system, wszystko pięknie… Tylko niestety, jakoś nie mogę się kompletnie połapać w tym nowym systemie :-(( Udało mi się dodać dwa nowe filmy i na tym koniec. Chciałem pododawać teraz trochę nowych treści do tych filmów ale nic z tego. Pojawił się spis tych opcji, ale nie rozumiem tych "zmieniaj", "nie zmieniaj"… Tam nie ma nawet żadnych okienek żeby wpisać np. czas trwania, gatunek czy datę premiery… Czytałem FAQ, ale nie znalazłem wyjaśnienia. Nowy system wygląda bardzo profesjonalnie, muszę przyznać, ale dla mnie jest niezrozumiały :-(((

Mierzwiak

> Victor o 2007-04-28 18:51:32 napisał:
>
> No tak, ruszył nowy system, wszystko pięknie… Tylko niestety, jakoś nie
> mogę się kompletnie połapać w tym nowym systemie :-(( (…) Nowy system wygląda bardzo profesjonalnie, muszę
> przyznać, ale dla mnie jest niezrozumiały :-(((

Mam nadzieję że chociaż trochę uda mi się Ci pomóc.

Kiedy wejdziesz w aktualizację, widzisz listę wszystkich rzeczy które możesz dodać/zmodyfikować/usunąć.

Jeśli film nie ma jeszcze dodanej np obsady, to z listy Obsada wybierasz "dodaj X elementów", klikasz na dalej i możesz rozpocząć wpisywanie nowej treści. Jeśli chcesz coś zmienić w obsadzie, wybierasz zmień i dokonujesz modyfikacji istniejącej treści. I tak dalej. Jeśli nic nie chcesz zrobić w danym dziale, zostawiasz tak jak jest, czyli "nie zmieniaj".

Victor

A no właśnie, chyba już wiem o co chodzi :-)) Może nareszcie ruszę z miejsca. Dzięki serdecznie za pomoc :-)))

Proszę czekać…