FDB.PL 1188 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Do weryfikatorów - pilne! 27
Yasha

prosze nie usuwac numerka przy nazwiskach, nawet jesli na imdb jest jedna osoba. bo potem sa bledy w dodawaniu obsady a system nie widzi nazwiska bez numerka i robia sie duble i odrzucacie przy obsadach osoby, ktore maja numerek na imdb, zgodny ze zrodlem.

Ludzie, myslcie troche! Przeciez to nie boli!
To robota glupiego!
Ja dodaje z numerkiem, system mi nie raczy podpowiedziec, ze w bazie fdb jest ta osoba, ale bez numerka i tak w kolko.

Kto to wymyslil, aby usuwac numerki, które widnieja przy nazwiskach na imdb??
Jestli tak = to najpierw system dodawania tresci na tutaj musi miec opcje wyszukiwania podobnych.

Wyobrazacie sobie, ze dodajacy bedzie sprawdzal KAZDE nazwisko, czy aby nie istnieje juz w bazie bez numerka?

Co za idiota to wymyslil z tym usuwaniem! Rece opadaja. No, chyba ze to indywidualna inicjatywa co bardziej rozgarnietych weryfikatorow. Wiele razy juz mialam z tym problem, ze KTOS madry usunal numerek od nazwiska.

Perfik

………?

Yasha

tak, do ciebie tez. a w zasadzie glownie do ciebie.
Coz to za uwaga, ze odrzucasz nazwisko, bo bez numerka ma byc, skoro na imdb jest numerek? Ze niby blad?
Nalezy napisac, ze w bazie jest bez numerka i trzeba to poprawic, prawda? Myslisz ty chlopcze?

http://img227.imageshack.us/img227/1456/perfikoq3.jpg

A konkretnie dla kogos, kto nie kapuje o co chodzi?
Prosze NIE USUWAC numerka (I) przy nazwisku, ktore pojawia sie na imdb jeden raz! Bo system na fdb NIE WIDZI tego, w chwili, gdy dodajacy umieszcza nazwisko+ (I).
Czy to jest jasne?

Perfik

Dzisiaj w nocy nie spałem i być może wolno jarzę. Dlaczego niby skoro na imdb jest np. jeden Jan Kowalski to mam mu nie usuwać numerka?

Perfik

A czytałaś Ty w ogóle faq? Na imdb jest jedna Phil Duncan więc zapisujemy go bez numerka. Jaka w tym skomplikowana filozofia. I stąd się te duble biorą…

Yasha

Nie wiem jak ci tlumaczyc?
Moze istnieje jezyk, w którym potrafisz czytac ze zrozumieniem? To powiedz. Generalnie moge pisac w 6 jezykach. Moze jak raz trafisz :-))

Perfik

> Yasha o 2007-04-28 11:40:46 napisał:
>
> A konkretnie dla kogos, kto nie kapuje o co chodzi?
> Prosze NIE USUWAC numerka (I) przy nazwisku, ktore pojawia sie na imdb jeden
> raz! Bo system na fdb NIE WIDZI tego, w chwili, gdy dodajacy umieszcza nazwisko+
> (I).
> Czy to jest jasne?

Dla mnie szczerze mówiąc, to co piszesz, jest średnio jasne. Po za tym nie usunąłem numerka tylko CAŁĄ OSOBĘ

Perfik

> Yasha o 2007-04-28 11:50:51 napisał:
>
> Nie wiem jak ci tlumaczyc?
> Moze istnieje jezyk, w którym potrafisz czytac ze zrozumieniem? To powiedz.
> Generalnie moge pisac w 6 jezykach. Moze jak raz trafisz :-))

Jestem pod wielkim wrażeniem. Serio.

Yasha

> Perfik o 2007-04-28 11:45:48 napisał:
>
> Dzisiaj w nocy nie spałem i być może wolno jarzę. Dlaczego niby skoro na
> imdb jest np. jeden Jan Kowalski to mam mu nie usuwać numerka?

Generalnie dlatego, ze JA tego nie wiem, czy na fdb juz jest dodany ten pan bez numerka, poniewaz przy dodawaniu NIE WYSWIETLA SIE ZE JEST.
Czy ktos juz jest w domu, puk, puk?

Jesli uwazasz, ze dodajac dziennie ok 200 nazwisk bede kazde sprawdzac, czy aby nie zostalo juz dodane do bazy bez numerka, to mozesz zapomnice o tym, ze ja sie tu jeszcze pojawie jako dodajacy. Albo nalezy to uznac za blad systemu, ze nie pokazuje istnienia takiej osoby w bazie. I poki to nie bedzie zmienione, to kazde nazwisko na fdb ma miec identyczne numerki jak na imdb.

Trophy

Ta informacja to raczej dla adminów, żeby zmienili to w FAQ. Chociaż nie rozumiem dlaczego. ;]

Hsi_Nao

> Yasha o 2007-04-28 11:33:43 napisał:
>
> prosze nie usuwac numerka przy nazwiskach, nawet jesli na imdb jest jedna osoba.
> bo potem sa bledy w dodawaniu obsady a system nie widzi nazwiska bez numerka i
> robia sie duble i odrzucacie przy obsadach osoby, ktore maja numerek na imdb,
> zgodny ze zrodlem.
> Ludzie, myslcie troche! Przeciez to nie boli!

To się też tyczy Ciebie.
Sama niejednokrotnie mówiłaś, że na imdb jest pełno błędów i to są jedne z nich (numerki przy osobach, przy których ich nie powinno być), a teraz Ty to bezmyślnie kopiujesz.

> Wyobrazacie sobie, ze dodajacy bedzie sprawdzal KAZDE nazwisko, czy aby nie
> istnieje juz w bazie bez numerka?

Nie musi sprawdzać każdego, tylko te, którym imdb przypisało (I).

> Co za idiota to wymyslil z tym usuwaniem! Rece opadaja. No, chyba ze to
> indywidualna inicjatywa co bardziej rozgarnietych weryfikatorow. Wiele razy juz
> mialam z tym problem, ze KTOS madry usunal numerek od nazwiska.

I jest to zarządzenie odgórne. Konkretnie Anity.

Yasha

Ja nie zamierzam sprawdzac tego, czy aby jakies nazwisko z jedynka nie jest dodane bez jedynki.
Po prostu dodawajcie sobie sami, bo to jest rozwiazanie idiotyczne, zle i mylace.

Prosze o ewentualna informacje, kiedy to bedzie zmienione = kiedy system bedzie wyswietlal ze dana osoba jest juz w bazie. Do tej pory przestaje dodawac tresci.

Z checia zajmje sie administrowaniem nowo powstajacej strony filmowej. Moze tam nie bedzie takiego oporu jak tutaj.

Perfik

> Yasha o 2007-04-28 11:52:29 napisał:
>
> Generalnie dlatego, ze JA tego nie wiem, czy na fdb juz jest dodany ten pan bez
> numerka, poniewaz przy dodawaniu NIE WYSWIETLA SIE ZE JEST.
> Czy ktos juz jest w domu, puk, puk?

Nie sprawdzaj. Ja to zrobię :)

O ile mnie pamięć nie myli w poprzednim systemie kiedy dodawano osobę z numerkiem, też się nie wyświetlało. Wtedy Ci to jakoś nie przeszkadzało…

Trophy

> Jesli uwazasz, ze dodajac dziennie ok 200 nazwisk bede kazde sprawdzac, czy aby
> nie zostalo juz dodane do bazy bez numerka, to mozesz zapomnice o tym, ze ja sie
> tu jeszcze pojawie jako dodajacy.

Zaczyna się… to brzmi jakbyś nam robiła łaskę dodawając tutaj.

Yasha

Trophy, pomysl czasem, zanim cos napiszesz. Sama pomysl, czy to madre rozwiazanie i czy dodajacy ma dokonywac tych mecyji, tylko dlatego, ze system ma blad.

Do perfika:
Skad wniosek, ze mi nie przeszkadzalo? Zawsze mi przeszkadzalo i zawsze zmienialam na osobe z numerkiem, z powrotem.
Jestem tu jedyna z nieliczych osob, ktora zwraca uwage na bledy, bo reszcie nie przeszkadzaja. Poza tym czesto zwracanie uwagi to jak rzucanie grochem o sciane. Bez reakcji. O ile mnie pamiec nie byli, bylam pierwsza osoba, ktora zglaszala rozliczne bledy na imdb i zaproponowala istnienie dynamicznego systemu, na wzor idmb oraz osoba, ktora proponowala nowe rozwiazania.

A ty Trophy, czym sie przyczynilas do rozwoju systemu w sensie nowatorskim, ze robisz takie uwagi i sie wtracasz?

Perfik

> Yasha o 2007-04-28 12:01:08 napisał:
>
> Skad wniosek, ze mi nie przeszkadzalo? Zawsze mi przeszkadzalo i zawsze
> zmienialam na osobe z numerkiem, z powrotem.

W tym momencie mnie rozśmieszyłaś. Trochę powagi prosze…

Yasha

Co w tym smiesznego, ze poprawiam osobe bez numerka na osobe z numerkiem, aby w chwili dodawania nie robily sie duble?

Tylko ja sama zglosilam Anicie ok 50 dubli, moze wiecej. Wlasnie z tego powodu. Smieszy cie to, ze ktos stara sie likwidowac balagan? No, to mamy odmienne poczucie humoru :-)

Trophy

Wiesz, ja za każdym razem myślę jak coś napiszę. Po prostu to dla mnie dziwnie, że stronka istnieje już rok, a Tobie dopiero teraz coś uderzyło do głowy i BUM! Od razu piszesz na forum, że trzeba to zmienić. Trzeba było o tym pomyśleć wcześniej, a nie dopiero teraz jak już większość dodaje tak. Jak na razie takie treści będę poprawiać wedle FAQ, czyli usuwać numerki przy osobach, które są jako jedyne na imdb. Jeśli w FAQ będzie pisało inaczej to i do tego się przystosuje. Tyle!

Yasha

Trophy, myszko moja slodka.
Wczesniej bylam weryfikatorem i od reki poprawialam numerki :-)
smiem twierdzic, ze sprawdzilam wiecej obsad, niz ty i wielu innych :-)))

Wlasnie dlatego poprawialam ze NAGMINNIE SPOTYKALAM SIE Z DUBLAMI.
Uwazam, ze nalezy cos z tym w koncu zrobic. Mnie to osobiscie zniecheca, bo nie lubie pracy bezsensownej wykonywac. A sensu w tym brak: ktos dodaje bez numerka, inna dodaje z numerkiem, bo skad ma wiedziec, ze ta osoba jest bez numerka, weryfikator odrzuca i w kolko.

Juz nie wspomne co sie dzieje z polskimi podwojnymi nazwiskami. Ile tutaj bylo bledow i dubli.

Perfik

> Yasha o 2007-04-28 12:05:08 napisał:
>
> Co w tym smiesznego, ze poprawiam osobe bez numerka na osobe z numerkiem, aby w
> chwili dodawania nie robily sie duble?

Akurat w podanym przypadku przez Ciebie przypadku zrobiłabyś dubla.

Jeżeli widzę, że wykasowanie numerka doprowadzi do dubla, to zatwierdzam z błędem po czym tracąc swoje cenne limity edytuje osobę…

Yasha

>Akurat w podanym przypadku przez Ciebie przypadku zrobiłabyś dubla.

>Jeżeli widzę, że wykasowanie numerka doprowadzi do dubla, to zatwierdzam z błędem po czym tracąc swoje cenne limity edytuje osobę…

Perfik, oczywiscie ze prowadzi do dubli!
Ale nie prowadziloby do dubli, gdyby nie bylo nakazu w FAQ, aby usuwac ten cholerny numerek!
albo gdyby przy dodawaniu system pokazywal ze taka osoba o tym nazwiku juz jest!

Nie mozna wprowadzac tego zarzadzenia bez usprawnienia systemu.
Przeciez to jest klarowne logicznie.

Trikster

o jakim nowopowstającym portalu piszesz??

Mort_Rainey

Ja zgadzam się z Yashą.Po co w ogóle było to kombinowanie z usuwaniem numerka?:O Trzeba było zostawić tak jak jest na IMDB,teraz to jest masakra.Częśc dodających nie wie ze powinno sie usuwać,werzy nie sprawdzają czy dana osoba jest tylko jedna w bazie i jest dubel na dublu,,bleee

Perfik

No jasne. Nie ma to jak na wariata skopiować wszystko z imdb. Jak leci. Nie patrzyć się że A (I) i A (II) to te samo osoby bo i po co?? Zawsze to lepiej mieć w bazie dwie Drew Barrymore niż jedną…

Trikster

nieźle się podkurczebeliłem, jak newsa pisałem i znalazłem dwie Panie Barrymore… A to ta sama :/

Trophy

No właśnie, trzeba mieć też jakieś własne zasady, a nie wzorować się tylko na imdb, które jak udowodniliśmy nie jest niezawodne.

BigGiantHead

Nie rozumiem tego tematu. Numerki mają wyróżniać osoby o tym samym nazwisku. Jeśli jest tylko jedna taka osoba, to numerek traci sens bytu. Yasha, czy Ty na pewno jesteś świadoma tego, co piszesz? A jak w międzyczasie na imdb poprawią ten błąd i będzie już bez numerka? To znowu będą się robić duble. Jeśli szkoda Ci pół sekundy na kliknięcie przy osobie z numerkiem na "Not the <imię+nazwiski> you’re looking for?" i sprawdzenie czy numerek nie został błędnie przypisany, to może rzeczywiście daruj sobie dodawanie.

Co to za argument, że większość dodających nie wie o takiej zasadzie? Ona nie została wprowadzona z nowym systemem, jest już od dłuższego czasu. To tylko znaczy, że nie znają FAQ.

Natomiast rzeczywiście system mógłby sugerować osoby bez numerka.

> piotr_nw o 2007-04-28 14:47:43 napisał:
>
> werzy nie sprawdzają
> czy dana osoba jest tylko jedna w bazie i jest dubel na dublu,,bleee

Mów za siebie.

> Perfik o 2007-04-28 12:14:01 napisał:
>
> Jeżeli widzę, że wykasowanie numerka doprowadzi do dubla, to zatwierdzam z
> błędem po czym tracąc swoje cenne limity edytuje osobę…

Dokładnie. Lepiej zatwierdzić błędnie, a potem poprawić nazwę osoby, bo jest z tym mniej roboty, niż z późniejszym wykasowywaniem dubla.

Anita_Nowakowska

Od razu zaznaczam, że ograniczam się tylko do skomentowania pierwszego postu.

Usuwanie numerków przy osobach, które są jako jedyne w bazie nie jest żadną nowością. W starym systemie też to było, z tą różnicą, że weryfikator poprawił a dodający nawet nie zwrócił uwagę na komentarz z pouczeniem.

Niezależnie – wcześniej czy później dojdzie do duplikatu. Jeżeli nie teraz, to jak już poprawią błąd na imdb i u nas będą dodawali z nową "numeracją". Osobiście przy usuwaniu nr zawsze to zgłaszam także na imdb do poprawienia aby jak najwcześniej uniknąć błędów.

Może wadą jest, że nie sprawdza wśród osób bez nr, ale to można zmienić… Porozmawiam z Grzesiem

Proszę czekać…