Zachęcam do rozmowy na temat filmów, które zobaczyliście, bądź macie zamiar obejrzeć. Tutaj swoją opinią dzielisz się z innymi.
No tak porównujesz Filmweb – portal , który ma 8lat, do Fdb – który co dopiero powstał. To nie ma żadnego sensu.
Ja tam wole fdb.pl od filmweb. Dlaczego? Dlatego, że filmweb jest już stroną całkowicie stworzoną, mającą swoje doświadczenia. Tutaj my sami możemy tworzyć całkowicie nową baze filmową. A zdecydowanie wole budować i cieszy się za 2, 3 lata ze świetnej bazy filmowej.
Dlatego na Filmwebie stworzyli dział do poprawiania błędów a i na tym portalu napewno nie obejdzie sie od wpadek. Takie juz są uroki tego typu portali, ale kto jest nieomylny…. Ludzie są ludzmi :)))
Wpadki już są. Dlatego, że weryfikatorzy (mozliwe, że nie wszyscy) bezmyślnie akceptują wszystko, co pojawi się na fw, a tam użytkowników jest więcej i są bardziej perfidni. Dla tych kilku punktów dodają wszystko co się tylko da – a werzy też ludzie i akceptują czasem głupoty. Stąd i na fdb sporo głupot – np w plakatach.
Choćby tu: http://fdb.pl/f1756/plakaty Większość z tych plakatów to fanarty. To samo jest tutaj http://fdb.pl/f1225/plakaty czy tutaj http://fdb.pl/f5127/plakaty
Dlatego uważam, że na fdb.pl przydałoby się miejsce, gdzie możnaby zgłaszać bzdury, bo użytkowników przybywa, przybywa więc coraz więcej błednych danych.
a właśnie że jest takie miejsce :D
wszystkie błędy można zgłosić tutaj: https://fdb.pl/u81 odpowiednio w temacie 'Duplikaty' bądź 'Błędy pozostałe'
pozdr :)P
> tomekd o 2006-06-20 23:23:58 napisał:
>
> Filmweb stał się jednym wielkim śmietniskiem. Tematyka filmów zeszła tam na
> drugi plan. Ludzie gadają wszystko, wszędzie i o wszystkim, tylko nie o
> filmach. Żenada. Mam nadzieje, że z FDB nie będzie tego samego.
Nie sądzisz jednak, że monotematyczność nie wyszłaby Filmwebowi na dobre? Podobnie jest tutaj. Ludzie nie gadają wyłącznie o filmach: teraz na stronie głównej forum są tematy typu "Jakiej przeglądarki używacie", "Mistrzostwa świata w piłce nożnej" czy chociażby "Wgrywanie softu??". Jakoś nie o filmach. Gdyby ludziska rozmawiali tylko o jednym znudziliby się dość szybko i to byłby koniec.
No cóż, prawda jest taka, że oryginał może być tylko jeden. Fdb.pl bezczelnie rżnie Filmweb, czego dowodem choćby rozmiary plakatów. Identyczne z wymiarami na FW. Chyba tylko po to, żeby można je było łatwiej "rąbnąć".
Ba, zauważyłem, że w temacie niusów też koledzy z serwisu mocno posiłkują się FW.
Podsumowując. Bardzo cieszą mnie wszelkie aktywności w necie. Jednak kopiowania cudzych pomysłów nie uważam ze specjalne osiągnięcie.
> jdzban o 2006-06-21 08:09:10 napisał:
>
> Ba, zauważyłem, że w temacie niusów też koledzy z serwisu mocno posiłkują się FW.
> Podsumowując. Bardzo cieszą mnie wszelkie aktywności w necie. Jednak
> kopiowania cudzych pomysłów nie uważam ze specjalne osiągnięcie.
Tutaj DZBANIE zaprostestuje ;) wiekszosc newsow mamy do firmy zajmujacej sie ich pisaniem, ktorej placimy … nie wiem skad maja te same newsy na FW ale moze trrzeba ich o to zapytac !! nie dam sie wciagnac w porownywanie do FW, bo mi to nie wypada jako współtworcy tego serwisu ;) uwazam jednak ze nasz serwis ma solidne postawy w postaci swietnych uzytkownikow ktore daja mi podstawy zeby powiedziec ;) idzie nowe ;) i kazdy krol ma swojego nastepce ;)
> Grzegorz Borowiecki o 2006-06-21 14:48:05 napisał:
>
> idzie nowe ;) i kazdy krol ma swojego nastepce ;)
Perfekcyjnie to ujałeś ;-)
> jdzban o 2006-06-21 08:09:10 napisał:
>
> No cóż, prawda jest taka, że oryginał może być tylko jeden. Fdb.pl
> bezczelnie rżnie Filmweb, czego dowodem choćby rozmiary plakatów. Identyczne
> z wymiarami na FW. Chyba tylko po to, żeby można je było łatwiej
> "rąbnąć".
> Ba, zauważyłem, że w temacie niusów też koledzy z serwisu mocno posiłkują się FW.
> Podsumowując. Bardzo cieszą mnie wszelkie aktywności w necie. Jednak
> kopiowania cudzych pomysłów nie uważam ze specjalne osiągnięcie.
powiem, ze fw jest duplikatem imdb.com i co?
newsy jakbys zauwazyla filmweb nie zawsze daje swoje, ba! zadko kiedy, wiekszosc daje z variety, tvp, gazeta.pl skad my tez bierzemy. megafon.pl bierze takze z variety, gdyz to jest najszybsze i jedno z najpewniejszych zrodlem – proste.
> leprechan o 2006-06-21 19:28:49 napisał:
>
> wolfie>
> jesli nawet tak to nie sa oryginalni ;p [chyba, ze chodzi ci o przetlumaczenie],
W czym przejawia się ten brak oryginalności?
> ale do tego duplikatu im jeszcze pare ladnych zostalo gdyby teraz imdb padlo :p
Tego zdania nie rozumiem
W czym przejawia się ten brak oryginalności? – ze jest skopiowany – proste, ale z imdb.com wszystkie serwisy filmowe kopiuja, wiec to byl tylko przyklad… [mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi], bo rownie dobrze mozna nazwac filmbox.pl czy inne pseudo-kopiami imdb
w tym kolejnym cytacie to chodzi mi o to drogi kolego [trzeba czytac], ze jesli teraz imdb.com zawiesilo dzialalnosc to filmweb w pare lat ich by doganial pod wzgledem informacji, rozumiesz teraz?
> leprechan o 2006-06-21 20:07:56 napisał:
>
> W czym przejawia się ten brak oryginalności? – ze jest skopiowany – proste,
> ale z imdb.com wszystkie serwisy filmowe kopiuja, wiec to byl tylko przyklad…
> [mam nadzieje, ze wiesz o co chodzi], bo rownie dobrze mozna nazwac filmbox.pl
> czy inne pseudo-kopiami imdb
Ewidentnie błedne myślenie (twoje). Powiedzmy, że zakładam stronkę filmową, o filmie Milczenie owiec i pisze na swojej stronce podpierając się imdb, że w tym filmie gra Jodie Foster, to idąc twoim tokiem myślenia wykaże się brakiem oryginalności, poniewaz skorzystałem przy jej tworzeniu z imdb.
Podobnie sprawa ma się z innymi portalami filmowymi, one tworza bazy filmowe podpierając się imdb (najbardziej wiarygodnym żódłem), to nie jest brak orginalności to umiejętne korzystanie ze żródła w celu stworzenia czegoś . W przypadku Filmwebu jest to tworzenie polskiej bazy filmowej (nie na wzór imdb, ale ale korzystając z zasobów imdb) i na dzień dzisjejszy to największa baza filmowa w Polsce.
> w tym kolejnym cytacie to chodzi mi o to drogi kolego [trzeba czytac], ze jesli
> teraz imdb.com zawiesilo dzialalnosc to filmweb w pare lat ich by doganial pod
> wzgledem informacji, rozumiesz teraz?
Teraz rozumiem drogi kolego (mogłeś wcześniej napisać tak ładnie) [czytać trzeba, ale nie koniecznie wszystko :)].
Ps. Bardzo łatwo jest rzucać oskarżenia, gorzej jest z ich poparciem.
ja nie rzucam oskarzen…
nie wszystkie materialy sa z FW na imdb.pl newsy nie sa, strona jest odmienna, nie ma dzialu dvd na razie, nie ma glupich reklam [ale to rozumiem, bo kasa robi swoje] itp.
idac twoim tokiem myslenia moglem powiedziec rownie dobrze, ze FW jest kopia imdb, ale ja tak nie uwazam. podobnie nie uwazam, ze imdb jest kopia fw, chociaz przyznam, ze duzo czerpie z najwiekszej polskiej bazy filmowej [tutaj sie zgodze, ze najwieksza] fdb szybko nie dorowna mu i watpie, zeby kiedykolwiek dorownalo, bo nawet stopklatka ma mniejsze zasoby i licznik odwiedzien…
mam nadzieje, ze mnie rozumiesz ;) pozdrawiam.
Szanowny Grzegorzu,
nie wchodź w polemikę, jeśli nie masz argumentów w ręku. Z twojego postu wynika, że nie masz żadnych.
(…) A to wycięte bo mnie o pomówienie się oskarża.
Co do waszych newsów inspirowanych FW, oto przykłady:
Oryginał:
http://www.filmweb.pl/News,id=29369
Kopia:
http://fdb.pl/w507,
Oryginał:
http://www.filmweb.pl/News,id=29366
Kopia:
http://fdb.pl/w511,M%C4%99skie,rozmowy,malarza,i,ogrodnika.html
Oryginał:
http://julie.delpy.filmweb.pl/News?id=29338
Kopia:
http://fdb.pl/w498,
Pewnie jest tego więcej, ale ograniczyłem się do tekstów ze strony głównej.
Życzę równie dobrego samopoczucia, z dobrze wykonanej pracy na przyszłość. :)
PS. Uprzedzając ew, argument, każdy z tych tekstów najpierw pojawił się na FW a potem na tej stronie.
Pozdrawiam
> leprechan o 2006-06-21 22:26:03 napisał:
>
> ja nie rzucam oskarzen…
> nie wszystkie materialy sa z FW na imdb.pl newsy nie sa, strona jest odmienna,
> nie ma dzialu dvd na razie, nie ma glupich reklam [ale to rozumiem, bo kasa
> robi swoje] itp.
> idac twoim tokiem myslenia moglem powiedziec rownie dobrze, ze FW jest kopia
> imdb, ale ja tak nie uwazam. podobnie nie uwazam, ze imdb jest kopia fw,
> chociaz przyznam, ze duzo czerpie z najwiekszej polskiej bazy filmowej [tutaj
> sie zgodze, ze najwieksza] fdb szybko nie dorowna mu i watpie, zeby
> kiedykolwiek dorownalo, bo nawet stopklatka ma mniejsze zasoby i licznik
> odwiedzien…
> mam nadzieje, ze mnie rozumiesz ;) pozdrawiam.
Sorki, ale cię nie rozumiem. Rozmawialiśmy o oryginalności i o braku oryginalności filmwebu.
> nie wszystkie materialy sa z FW na imdb.pl newsy nie sa,
jdzban w łatwy sposób udowadnia, że jednak są :)
Pozdrawiam
> jdzban o 2006-06-21 23:26:10 napisał:
>
> Szanowny Grzegorzu,
> nie wchodź w polemikę, jeśli nie masz argumentów w ręku. Z twojego postu
> wynika, że nie masz żadnych.
Szanowny dzbanie – oficjalnie otrzymuje fakture z megafonu i ja place – zarzuty wobec magafonu sa nie na miejscu i jest to znieslawienie !! sadze ze powinienes za to przeprosic !! megafon.pl
Mowilem Ci juz spytaj FW czy placi zagranicznym serwisom za wykrozystanie ich informacji !! ?? bo nawet jak sie poda zrodlo to nie mozna bez zezwolenia informacji wykorzystywac … powtarzam argument jedny jaki sie pojawil tutaj w dyskusji – mamy umowe z megafonem ;)
Dzbanie ;) widze dwa rozwiazania :) albo jestes podstwiony i zadnego argumentu nie przyjemiesz ;) albo zrozumiesz wreszcie ze wszyscy i tak bazuja na tych samych zrodlach bo z Polski do Hollywood jest wciaz bardzo daleko !! pozdrawiam Dzbanie ;)
Mogę przeprosić o tyl, o ile Megafon.pl podsyła wam informacje ze źródłem a wy tych źródeł nie publikujecie. Korzystanie z serwisów informacyjnych nie jest nielegalne. Do woli można cytować informacje newsowe tak długo, jak podaje się źródło ich pochodzenia.
Można. Prawo prasowe UE, które u nas obowiązuje, wyraźnie mówi, że informacje newsowe, w których nie zawierają się osobiste poglądy i przemyślenia autora tekstu, można do woli cytować z podaniem źródła. Polecam konsultację z prawnikiem.
Jestem osobą, która interesuje się filmem i czytam różne serwisy, w tym wszystkie polskie i sporą część zagranicznych. Jeżli wszstkie takie osoby zamierzasz nazywać mianem "podstawionych" to obawiam się, że może być ich sporo.
Ja podesłałem linki do 3 tekstów, w których znalazły się całe zdania przepiane z Filmwebu, kropka w kropkę. Takie coś nazywa się plagaitem. Szanowny Grzegorzu, jeśli takie argumenty cię nie przekonują, to ja nie widzę sensu dalszej polemiki. Bo to jak przekonywanie kogoś, że nie jestem wielbłądem.
Pozdrawiam serdecznie
> jdzban o 2006-06-22 10:18:31 napisał:
>
> Mogę przeprosić o tyl, o ile Megafon.pl podsyła wam informacje ze źródłem
> a wy tych źródeł nie publikujecie.
Konsultowałem z Megafonem jak mamy podpisywac teksty i otrzymalem odpowiedz ze megafon.pl wystarczy !
>Korzystanie z serwisów informacyjnych
> nie jest nielegalne. Do woli można cytować informacje newsowe tak długo, jak
> podaje się źródło ich pochodzenia.
> Można. Prawo prasowe UE, które u nas obowiązuje, wyraźnie mówi, że
> informacje newsowe, w których nie zawierają się osobiste poglądy i
> przemyślenia autora tekstu, można do woli cytować z podaniem źródła.
> Polecam konsultację z prawnikiem.
Polecam artykul na IDG.pl w sprawie wykorzystywania cudzych tekstow bez zezwolenia !
> Jestem osobą, która interesuje się filmem i czytam różne serwisy, w tym
> wszystkie polskie i sporą część zagranicznych. Jeżli wszstkie takie osoby
;) bez komentarza ;) ciesze sie ze odwiedzasz nasz serwis i mam nadzieje ze w dluzszeh perspektywie spelnimy Twoje oczekiwania bo pewnie poprzeczke stawiasz wysoko ;)
> zamierzasz nazywać mianem "podstawionych" to obawiam się, że może być ich
> sporo.
wiele razy spotkalem sie juz z sytuacja ze ktos jest zaangazowany w tworzenie jakiegos serwisu przez co nie moze byc obiektywny – wrecz specjalnie promuja na serwisie konkurencje – nie wiem czemy ma sluzyc dyskusja o fw i fdb na fdb.pl ;) kazdy ma wybor :) i tego sie trzymajmy ;)
> Ja podesłałem linki do 3 tekstów, w których znalazły się całe zdania
> przepiane z Filmwebu, kropka w kropkę. Takie coś nazywa się plagaitem.
> Szanowny Grzegorzu, jeśli takie argumenty cię nie przekonują, to ja nie
> widzę sensu dalszej polemiki. Bo to jak przekonywanie kogoś, że nie jestem
> wielbłądem.
sprawdzalem linki – tekst na FW jest tlumaczniem tekstow z zagranicznych serwisow – bo sprawdzalem tez zrodla – nasze tekty, bo chcoiaz ja ich nie napisalem to za nie odpowiadam ;) sa podobne ale nie znalazlem zadnego zdania ktore byloby jak mowisz plagietem – zadne zdanie nie jest identyczne ;)
> Pozdrawiam serdecznie
Proszę czekać…