FDB.PL 1184 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Jak to jest mozliwe? To jakis przekret!!!! 74
Yasha

Jak to jest mozliwe, ze ktos opracowue swiezo dodany przeze mnie film, w tej samej chwili, gdy jest od dopiero dodany?
zanim ja zdaze??
Uwazam, ze to nie fair – ja sie wysilam aby znalezc nowy film, i nie mam mozliwosci opracowania go. a ktos przychodzi na gotowe i ma podane na tacy.
Uwazam, ze autor filmu powinien miec jako pierwszy mozliwosc opracowywania filmu – powiedzmy dodawanie kontrybucji przez innych poza autorem filmu,powinno byc zblokowane na kilka godzin albo jeden dzien.
Nie wspomne o tym jakim sposobem to dziala, ze w chwili dodania nowego filmu ktos juz wie o nim.
Czyzby weryfikatorzy byli mafia i przekazywali sobie nawzajem takie informacje?
Inaczej nie jest to technicznie mozliwe.

Prosze panstwa – wiadomo, ze na gatunkach mozna najwiecej zarobic punktow.
ale dlaczego ja nie mam szans?
Tak nie powinno byc.
w koncu ja jestem jednym z glowno dodajacych nowe filmy do tego serwisu, chyba na 3 pozycji – i jak dotad mialam moze mozliwosc dodania gatunkow do kilkudziesieciu swoich filmow na ponad 1000!

Wnioskuje za wprowadzenie zblokowania – i niech kazdy sie troche sam pomeczy nad dodawaniem filmow.

Zbulwersowana yasha

Prosze o odpowiedz rowniez administracje – bo nie podoba mi sie to wszystko.
Nie jest to czysta gra.

ember

Popieram, też mnie to zaczęło denerwować.

Chociaż kiedyś też kradłam wszystko jak leciało. Teraz staram się uzupełniać tylko te filmy, których od dłuższego czasu nikt nie rusza (teraz numerki filmów do 10000) lub w których nie ma np. obsady czy pozostałych.

Ale już kilka razy zdarzyło mi się, że chwilę po zaakceptowaniu mojego nowego filmu, gdy dziarsko ruszyłam do uzupełniania, okazało się, że już ktoś go wywęszył. Ehh.

Blokada to moim zdaniem dobry pomysł.

NeverGiveUp

Mam tak samo, nawet się zdziwiłem że tak szybko go znajdują po zaakceptowaniu O_o’

alienK

Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

carmin

wystarczy wpisywac id filmu, ktos moze wpisywac wysokie numerki id bo wtedy najwieksze szanse,ze dany film jest nie uzupelniony

Yasha

tak, dzis do tego doszlam
nie jest to trudne…
nawet uzupelnilam w ten sposob dwom takim, co mi nagmminie sie wcinaja w gatunki, po jednym filmie – zeby zobaczyli jak to milo

ale jednak jest do buractwo :(
nie bede tak robic

Odi

Najsmieszniejsze jest to ze administracja o tym od dawna wie, bo skoro werowie wiedza to administracja by nie wiedziala? I jeszcze dadza im za to nagrody, bo wystarczy spojrzec na statystyki Buriala, dodal malo filmow, a punkty nabil kradnac kontrybucje.
A jesli juz o blokowaniu mozliwosci dodawania kontrybucji przez innych mowa proponuje blokade jednodniowa.

majron

ja proponuje tym nieuczciwym zabrac punkty :) zaraz podniosa sie glosy ze przeciez sie napracowali ale jesli ich praca ma wygladac na podkradaniu to ja przepraszam :) dla mnie to jest mocne przegiecie :) rozumiem ze kazdy moze dodawac kontrybucje ale na boga uczciwie :) ile starych filmow jest nie ruszonych :)

Odi

> majron o 2006-06-19 16:52:10 napisał:
>
> ja proponuje tym nieuczciwym zabrac punkty :) zaraz podniosa sie glosy ze
> przeciez sie napracowali ale jesli ich praca ma wygladac na podkradaniu to ja
> przepraszam :) dla mnie to jest mocne przegiecie :) rozumiem ze kazdy moze
> dodawac kontrybucje ale na boga uczciwie :) ile starych filmow jest nie
> ruszonych :)

Hehe przyjrzyj sie weryfikatorom, podejrzewam ze przynajmniej 1 czy 2 z nich robiło podobnie, albo robia do tej pory. I co myslisz ze pozwola sobie zabrac punkty? Najbardziej mnie boli tylko to ze byl taki okres w ktorym dodawalem wszystkie filmy jednego aktora i chcialem je dokladnie uzupelnic wraz z opisami, wtedy przyszedl taki typ (Burial) i mi wyczesal co bylo mozliwe potem mi sie odechcialo dodawac. Teraz zdecydowalem szukac jeden po drugim, filmow ktorym czegos brakuje, filmow ze starym id. Mysle ze nalezy zlikwidowac nagrody dla dodajacych, bo nie ma to najmniejszego sensu, jesli ktos siedzi kilka dni i kradnie swiezo dodane filmy. No albo tak jak mowila zbulwersowana zalozycielka tematu, wprowadzic blokade, jeden dzien na uzupelnienie dla tego kto zamiescil film, a dopiero pozniej reszta moze sie za niego zabrac.

majron

ja mialem tak samo jak ty :) dodawalem cale filmografie rezyserow i aktorow a potem kiedy chcialem je uzupelniac nic mi nie zostalo :) teraz przegladam katalog literowy i sprawdzam jakie filmy maja braki i odziwo bardzo duzo starych filmow jest nie pouzupelnianych :) a co do punktow to mysle ze nie ma szans ale pomysl moglem zawsze wysunac :P

the_foe

Uh, robi sie goraco…. ;)
Ja absolutnie nei widze w tym nic zlego. Dlaczego ktokolwiek ma sie zastanawiac nad tym co kto chce dodac? Moze niektorzy specjalizuja sie tylk ow gatunkach? Wyzywanie Buriala za to ze w pocie czola pracuje jest nie na miejscu. Problem rzeczywiscie istnieje, ale nie dzialajcie na zasadzie "chlop zawinil, cygana powiesili". Calej sytuacji jest winny system, ktory pzoawala werom wybierac co weryfikuja. I prosze nie winic za to werow, bo skoro maja wybor to czemu mamy miec do nich pretensje ze tego wyboru, zgodnie z ekonomia oszczedzania swojego czasu, korzystaja? Jednakze, klopot zaczal sie wtedy, kiedy sie okazalo ze werzy lubia te tresci ktore daja im duzo punktow przy maklej robocie. Ja sie im nie dziwie, ale dziwie sie "gorze" ze nic z yym nie robi. Moim zdaniem werzy powinni moc blokwoac wylacznie 1 tresc (ta ktora weryfikuja), poza tym powinni moc wybvrac tylko z tresci o najnizszych numerach kontrybucji. Powiedzmy z pierwszego 1000. Istotne jest tez zwikszona wyplata za obsady. 1 pkt za jeden wpis to minimum. Nie rozumiem czemu wpisanie kraju ma byc trudniejsze (bo daje 1 pkt) od wpisania jednego nazwiska + cyfra rzymska z imdb + zawod + nazwa postaci + ewentualne jej tlumaczenie + numer porzadkowy. Dysproporcja atmowa!
Apelujcie wiec do "gory" aby zrownowazyli wspolczynik pracy do liczby uzyskanych punktow, i pzrestancie sie obrazac ze przegrywacie w wyscigu o punkty, gdyz w obecnej sytuacji liczy sie refleks (wzglednie 24 h przed kompem).

majron

moze i masz racje foe ale najpierw trzeba by podniesc ta ilosc pkt za obsady :) bo u mnie czeka na razie sporo obsad nie ruszonych a dziele je tak jak zalecali werowie :) leca mi tylko gatunki, plakaty i kraj :) wiem ze sie czepiamy i wogole rozumiem ze najwazniejszy jest zeby fdb sie rozwijalo rozumiem ze jak ludzie widza ze cos jest niepouzupelniane to uzupelniaja ale jak teraz przegladam stare kontrybucje w katalogu to jest naprawde duzo niepouzupelnianych starych filmow ktore leza i nikt ich nie rusza :) mozna by sie tym zajac :)

Yasha

the_foe – ty akurat jestes spec od wtryniania sie w cudze, choc ci swego nie brak ;)

cala sprawa polega na tym, ze robicie kaszanke, bo ludziom sie odechciewa uzupelniac wlasnych dodanych filmow, widzac co sie dzieje
ale najgorsze jest to, ze takie dzialanie jest selektywne – czesc jest uzupelniana, a czesc nie – ale jak ja np sprawdze po kolei swoje 1o filmow, to kolejne 50 porzucam – a potem sie okazuje ze sa braki

nie o to chodzi, aby kazdy pilnowal swojego, bo to jest wspolny serwis, ale tez nie chodzi tylko o tepe nabijanie punktow
badzmy troche uczciwi, wobec siebie i swojej pracy
no i jesli juz ktos sie zabiera z moj film, to niech go opracuje, na tyle na ile potrafi – niech choc doda kraj, pozostale, plakat, a nie tylko gatunki :(
bo sie robi chaos

czy sie rozumiemy, foe?
czy tez oczekujesz, ze ktos twoje filmy bedzie opracowywal, a ty sie bedziesz "specjalizowal" w gatunkach?

no i ja bylm buriala nie bila, bo nie tylko on rzucal sie na gatunki, z reszta chlop jest ok, bo mnie akurat przeprosil, a nie bylo koniecznosci, bo nie jestem obrazona

pozdr

the_foe

> Yasha o 2006-06-19 18:27:20 napisał:
>
> the_foe – ty akurat jestes spec od wtryniania sie w cudze, choc ci swego nie brak ;)

Wiesz, dodaje wiecej filmow niz Ty, umowmy sie ze mozesz moje uzupelniac czym chcesz, nie siedze na kompie 24h/dzien.

> cala sprawa polega na tym, ze robicie kaszanke, bo ludziom sie odechciewa
> uzupelniac wlasnych dodanych filmow, widzac co sie dzieje

a czemu one sa Twoje? gdzie to jest napisane?

> ale najgorsze jest to, ze takie dzialanie jest selektywne – czesc jest
> uzupelniana, a czesc nie – ale jak ja np sprawdze po kolei swoje 1o filmow, to
> kolejne 50 porzucam – a potem sie okazuje ze sa braki

to lec po kolei, musisz uzupelniac wlasnie "swoje" filmy?

> nie o to chodzi, aby kazdy pilnowal swojego, bo to jest wspolny serwis, ale tez
> nie chodzi tylko o tepe nabijanie punktow

jak nie bylo nagrod to nikomu to nie przeszkadzalo…

> badzmy troche uczciwi, wobec siebie i swojej pracy
> no i jesli juz ktos sie zabiera z moj film, to niech go opracuje, na tyle na ile
> potrafi – niech choc doda kraj, pozostale, plakat, a nie tylko gatunki :(
> bo sie robi chaos

nie martw sie, na wszytko przyjdzie czas.

> czy sie rozumiemy, foe?

ja nie mam zadnego problemu wiec nie musze nic rozumiec. Robie swoje,

> czy tez oczekujesz, ze ktos twoje filmy bedzie opracowywal, a ty sie bedziesz
> "specjalizowal" w gatunkach?

w kolejce mam okolo 120 obsad. cos kolo 1500 nowych filmow wiec mi nie mow ze sie w czyms specjalizuje.

> no i ja bylm buriala nie bila, bo nie tylko on rzucal sie na gatunki, z reszta
> chlop jest ok, bo mnie akurat przeprosil, a nie bylo koniecznosci, bo nie
> jestem obrazona
> pozdr

wiec nie wiem o co chodzi…

Anonimowy

Ogłoszenie drobne:

Oddam w dobre rece, mozliwość uzupełnienia MOICH FILMÓW, ja niestety nie mogę uzupełnic MOICH FILMÓW, więc chętnie oddam MOJE FILMY, i wtedy MOJE przestanie byc MOJE i bedzie TWOJE.

burial

> Odi o 2006-06-19 16:46:56 napisał:
>
> Najsmieszniejsze jest to ze administracja o tym od dawna wie, bo skoro werowie
> wiedza to administracja by nie wiedziala? I jeszcze dadza im za to nagrody, bo
> wystarczy spojrzec na statystyki Buriala, dodal malo filmow, a punkty nabil
> kradnac kontrybucje.
> A jesli juz o blokowaniu mozliwosci dodawania kontrybucji przez innych mowa
> proponuje blokade jednodniowa.

Moze nie powinienem się tu wypowiadać…
Ale co z osobami które dodały 1000 filmow i na przyklad 10 gatunkow?

Jesli chcesz oceniac dodajacych po statystykach to popatrz nie tylko na nowe treści, ale też na te starsze. Setki pozostały nieuzupełnione. I to nie z mojej winy, po prostu po dodaniu filmu niektórym nie chce się dodać reszty, albo dodaja tylko to tych z czołówki listy "Zweryfikowanych".
Ja nie dodaje tylko do tych nowych. Dodaje też do takich dodanych dawniej.

Jeśli już mowa o moich statystykach…
Popatrz na proporcje: plakaty/gatunki/pozostale/kraj prawie tak samo. Ja dodaje wszystko co znajde, staram sie nie zostawiać dziur. Opisy to troche inna kategoria i może nie czuje się na siłach żeby się za to zabierać.

Filmow mam dodanych mało (w tej chwili ok 150) bo jestem tu od miesiąca, a sami wiecie, że na weryfikacje filmu długo się czeka. W kolejce troche tego jeszcze mam i powoli dochodzi coraz wiecej (pare obsad tez czeka w kolejce, w ramach nauki. nie chce popełniać za dużo błędow wiec dodaje powoli – po co robić weryfikatorom niepotrzebną robotę dodając śmieci)

Co do tego "wyczesania" (filmy z Brando jeśli dobrze pamiętam) to rozmawialismy na ten temat. Tak jak obiecalem, przestałem wtedy dodawać do twoich treści, ale notowałem tytuły… dodałem po dwóch dniach. To za mało czasu? Innym wystarczyło bo nie tylko ja je uzupełniłem.

Co do weryfikatorow, to nie bardzo widzę tu ich winę. Przyznajcie sami, że gatunki i kraje najłatwiej się dodje/weryfikuje bo jest najmniej kontrowersji.
Plakat może komuś nie pasować, daty to samo. Nie mowie juz o obsadach i opisach, bo czytając forum wiadomo, że to już inna bajka. To samo dotyczy zarówno Dodawania jak i Weryfikowania.

Ja dodaje tak samo jak każdy inny. Na początku dodawałem te filmy, które widziałem (dodawałem filmy i uzupełniałem inne), później te, które tylko kojarzyłem. W momencie kiedy odrzucono mi filmy z komentarzem "już jest", a ja wiedziałem, że kiedy dodawałem nie było postanowiłem sprawdzać na bieżąco co jest dodawane. I to poskutkowało, bo mogłem kasować te kontrybucje, które zostały zaakceptowane przed moją – tym samym oszczędziłem komuś trochę roboty z weryfikacją. No i przy okazji monitorowania co jest dodawane – uzupełniałem co znałem (na przykład filmy z Brando).
Jedni dodają filmy wg. klucza (słowa, aktora, kraju, daty) inni uzupełniają wg. sposobu – idąc film za filmem. Czym to się różni?

Jak widać to żaden przekręt… tylko takie samo głupie klepanie w klawiaturę jak każde inne.

Yasha

> the_foe o 2006-06-19 18:38:09 napisał:
>
> to lec po kolei, musisz uzupelniac wlasnie "swoje" filmy?
bo jakos tak mysle, ze wypada mi robic prace od poczatku do konca, dokladnie i sumiennie, jesli juz sie za cos zabieram
i wole robic to, na czym sie znam i co widzialam
a "moich" filmow, jest na rok opracowywania
kompletnie nie widze sensu proponowania filmu z samym gatunkiem i porzucania go na tym etapie
zawsze jak po kims poprawiam, tutaj czy na filmwebie, co sobie mysle, ze niechluj, i nie chcialo mu sie porzadnie

a wracajac do tych nieszczesnych gatunkow – punktacja za to jest czyms w rodzaju "bonusu", ze sie pracuje
najlatwiej jest jednak kopiowac cudze, np z filmwebu,
znacznie truniej kopac po sieci w poszukiwaniu gatunkow do jednego filmu – czasem tracilam na to godziny
a tutaj ktos przychodzi – i trach, w 10 sekund, czesto rowniez z filmwebu robione przeze mnie filmy w pocie czola, kopiuje tutaj info do tych filmow, ktore wlasnie wrzucilam, kopiuje plakaty, ktorzych szukalam tygodniami, przycinalam, czekalam na werifikacje, odrzucali mi, szukalam od nowa!
itd
tu nie chodzi o same punkty, ale o to ze ktos ma to podane na tacy
nie wiem czemu to nie jest do pojecia, ze ktos moze sie wkurzyc o to, ze nie moze zebrac owocow swojej wlasnej pracy, bo ktos mu podbierze, bo akurat nie siedzial przy kompie, jak mu weryfikowali film

> wiec nie wiem o co chodzi…

no wlasnie!
to nic takiego, troche cos takie "niepisane"
burial to rozumie tak jak ja, czyli nieco inaczej niz ty

niech wiec kazdy zostanie przy swoim rozumieniu tworzenia bazy danych – ty swoim, ja swoim, bo chyba juz wszystko sobie powiedzielismy

pozdr

leprechan

yasha…

mozliwe, ze masz uraz rowniez do mnie… uzupelnilem wiekszosc twoich filmow z disney’a, ale one byly cos kolo 15000 o ile dobrze pamietam, sadzilem, ze juz dawno je zostawilas w spokoju. troche tez bylem zly na te podkradanie, to sie wkurzylem i troche podkradlem ludziom. dodaje teraz filmy cos okolo 15000 najwiecej wlasnie the_foe, ktory nie sadze, aby swoje wszystkie filmu uzupelnil :D podziwiam go za trud ;)

najwiecej zauwazylem, ze nowych filmow uzupelnia hsi nao, przewaznie te, ktore sa zweryfikowane i za pare minut uzupelnione, wiec wnioskuje, ze te, ktore zaakceptuje od razu uzupelnia. trudno jego wybor zdobywania punktow, uraz mialem, ale juz mi przeszlo ;)

Spinnaker

Co jak co, ale Yasha ma racje! Co prawda wcześniej też się wkurzyłem na kogoś i leciałem po numerkach, ale uzupełniałem do końca, ale teraz nie ma takiej możliwości przy nowo dodanych filmach, bo wprowadzono w linku oprócz numerka jeszcze nazwę filmu…
Ale nabijanie punktów tylko na gatunkach to jest lekkie przegięcie. A co do weryfikatorów którzy korzystając z okazji jaką jest nowy 'goły' film, oraz link do danych i 'trzepanie' informacji do nich, to jest trochę cięższe przegięcie…

No sory, ale niech nikt mi nie mówi że to jest ok, bo nie jest… nawet nie zdążę wtedy wejść na ten film i zobaczyć czy coś mogę dodać, bo już jest… ;/ zgroza…

Anonimowy

Przyznam się, że się pogubiłem i nie wiem czy mogę dodawać gatunki do filmów czy też nie mogę.
Pomóżcie

ps. Prosiłbym o krótką i zwięzłą odpowiedż (nie chce mi się czytać długich postów :))

leprechan

nabijanie na samych gatunkach tez mnie dobija… ja jak sie biore za film to biore go calego to co mam pod reka,a wiele osob praktykuje to, ale kazdy ma swoj sposob, a czy jest sprawiedliwy, czy mnie to juz na nim lezy wina badz nie.

Hsi_Nao

> leprechan o 2006-06-19 21:15:04 napisał:
>

> najwiecej zauwazylem, ze nowych filmow uzupelnia hsi nao, przewaznie te, ktore
> sa zweryfikowane i za pare minut uzupelnione, wiec wnioskuje, ze te, ktore
> zaakceptuje od razu uzupelnia. trudno jego wybor zdobywania punktow, uraz
> mialem, ale juz mi przeszlo ;)

Małe sprostowanie – przyznaję się do uzupełnienia kilku filmów o wysokim id, robiąc to z premedytacją, ponieważ ta osoba wczesniej zrobiła to z moimi filmami.
Poza tym, jeśli uzupełniłam jakiś film niedawno dodany, to mogą być tego dwie przyczyny:
1. sama dodałam ten film i odrzucono mi go przy weryfikacji, jako że "już jest". wtedy sprawdzałam, czy film taki jest uzupełniony;
2. wpisałam w wyszukiwarkę tytuł filmu, który chciałam uzupełnić i po prostu dodałam treści nie patrząc na numer…
Jednak nie robię takich rzeczy złośliwie! Jeżeli ktoś ma do mnie żal o uzupełnienie niedawno dodanego filmu, to przepraszam, na przyszłość będę zwracać uwagę na id.

A teraz najważniejsze – nie uzupełniam filmów, które właśnie zweryfikowałam!!

the_foe

> wolfie o 2006-06-19 22:47:20 napisał:
>
> Przyznam się, że się pogubiłem i nie wiem czy mogę dodawać gatunki do
> filmów czy też nie mogę.
> Pomóżcie
> ps. Prosiłbym o krótką i zwięzłą odpowiedż (nie chce mi się czytać
> długich postów :))

odkryles wlasnie angielski humor w tym wszystkim. Inni to nazywaja polskim piekielkiem.

Anonimowy

> the_foe o 2006-06-19 23:36:29 napisał:
>
> odkryles wlasnie angielski humor w tym wszystkim. Inni to nazywaja polskim piekielkiem.

:)
Odi

Ok. Krótko Burial w przypadku Brando nie odwracaj kota ogonem, dodalem okolo 20 filmow z tym aktrem okolo 10 uzupelniles 30 do 60 minut po ich zaakceptowaniu, gdy sie zorientowalem zagadalem do Ciebie i powiedzialem mam na to dowody w postaci archiwum gg, ze mozesz sobie reszte uzupelnic. Pamietasz? Czy masz zamiar zgrywac sie dalej? I udowadniac mi ze nie uzupelnialem filmow 2 dni? Nie uzupelnialem bo Ci wyraznie powiedzialem ze ich mozesz sobie je uzupelnic.
Lecac dalej z tego wszystkiego wynika ze jest wolna amerykanka tak? Wszystko dozwolone? No to ok, mi tam taki uklad pasuje, jesli kazdy zacznie robic tak samo moze zrobi sie normalnie, i zrownaja sie szanse. Zreszta ja nie mam nic do tego ze Wy sobie punkty nabijacie dodajac gatunki czy plakaty do moich filmow. Prosil bym tylko byscie robili to nie 15 minut po ich dodaniu, bo przychodzi mi mail z informacja ze dodano filmy do bazy, ale musze powiedzmy zrobic siusiu, wracam a tu juz wszystkie uzupelnione. Wiem ze film nie jest moja wlasnoscia, ale troche kultury, dajcie ludziom normalnie pracowac. Uwazacie ze odwalacie kupe roboty, moze i tak, ale jednoczesnie przeszkadzacie w normalnej pracy innym dodajacym. Rozumiesz? To tak jak w pracy siedzisz przy biurku a obok Ciebie koles ryje wiertara w sciane, on tez pracuje, ale Ty nie mozesz, bo Ci cholernie przeszkadza. Uciszysz go? Nie bo zachowa sie tak jak wlasnie Ty. Bedzie sie wyklocal ze musi i juz. Moze i racja ale jest jedna roznica, ten co wierci kiedys przestaje. Dawajcie chcociaz pare godz czasu, taka kulturalna umowa miedzy uzytkownikami. Bo admini tego na 90% nie zrobia. Co Wy na to?

A tak na marginesie slowo do Ciebie Burial nie wyklocaj sie ze mna, bo mam zapis naszej rozmowy i moge ja tu cala wrzucic albo w kawalkach. Jest tam na talerzu jak klamiesz ze sam chciales dodac Brando i lecisz kolejno po jego filmach, a tymczasem leciales kolejno po filmach ktore dodalem ja. Pozniej robiles to samo.

Ah i slowo do weryfikatorow ustalcie wreszcie co mozna a czego nie. Bo zaczynaja frustrowac mnie te Ciagle zmiany w weryfikacji. Raz mozna dodac plakat po rusku raz nie. Niech ktos spisze czego nie wolno, blagam.

Proszę czekać…