Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
jak? bardzo prosto – zagladasz na strone dystrybutora, znajdujesz opis i go tlumaczysz na polski (imdb.com tez jest uwazane jako wiarygodne zrodlo informacji). opis to nie recenzja, nie musze filmu ogladac, zeby przetlumaczyc kilka zdan opisu. to tak samo jak z obsada czy innymi informacjami (daty premier, dlugosc trwania, itp).
> derik1984 o 2010-06-10 20:09 napisał:
> ładnie to ujołeś tylko powiedz jak można napisać opis do filmu którego się nie
> widziało (choć widziałem już kilka takich tłumaczonych opisów z błędnymi
> treścmi)
tak samo robią dystrybutorzy; opis na bazie angielskiego pressooka najczęściej, wiec własne tłumaczenia są jak najbardziej w porządku
> derik1984 o 2010-06-10 20:09 napisał:
> ładnie to ujołeś tylko powiedz jak można napisać opis do filmu którego się nie
> widziało (choć widziałem już kilka takich tłumaczonych opisów z błędnymi
> treścmi)
Albo ostatecznie obejrzeć zwiastun:)
Wracajac do tematu: rozumiem ze nie ma w tej chwili opcji pozwalajacej na szybkie wyszukanie filmow z brakujacymi elementami opisu?
podejrzewam ze sporo dodajacych szuka i dodaje najnowsze releasy, ale na pewno jest sporo starszych filmow na fdb z niekompletnymi danymi, mialem nadzieje ze mozna takie filmy w latwy sposob znalezc i zaktualizowac. moze to jest opcja ktora warto przywrocic?
proponuje zrobić czyjąś filmografię ze starych aktorów/reżyserów. Dane na fdb są tak niekompletne, że jak weźmiesz takiego Anthony’ego Quinna to na 160 pozycji ponad połowa nie ma opisu;) Fakt, że dużej części filmów już nikt nie pamięta, ale jak coś ma być zrobione dobrze to trzeba po kolei:)
http://a.biel.fdb.pl/note/59-uzupelniane-filmografie
to jest świetny przykład uzupełniania po filmografiach, tyle, że bez opisów.
Spotkałem się też z uzupełnianiem na zasadzie dodawania tyko danej osoby do profilu filmu – co mi się strasznie nie podoba – i wyglądało to tak, że na profilu osoby było dużo filmów, a jak się wchodziło na wybrany film to był tytuł i jedna osoba obsady:/
Proszę czekać…