Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Ciekawi mnie już od dłuższego czasu dlaczego jesteście na fdb? jakby nie było filmweb w każdej kategorii wygrywa z fdb (więcej treści, komentarzy, więcej możliwości itd, itp.), wiec dlaczego jesteście tu a nie tam lub np. na nowym portalu filmosfera lub innych portalach?
A może macie tak jak ja, czyli konta na fw i fdb?
Jako że zadałem pytanie , to może pierwszy odpowiem:
Na fdb jestem juz od 2 lat, zarejestrowałem sie tu, ponieważ uwierzyłem zapewnieniom redakcji że fdb to będzie nowa jakość jeśli chodzi o portale filmowe (notabene nadal czekam na tą nowa jakość, ale chyba ona juz nie nastąpi), poza tym 2 lata temu na fw strasznie źle chodził serwer więc szukałem jakiejś alternatywy i tak znalazłem fdb i już zostałem, ale tak ostatnio zastanawiam się co to właściwie mnie trzyma.
Na fdb trafiłam przypadkiem. Szukałam czegoś lepszego niż fw. Wpisałam filmy w googlach i na którejś stronie było fdb. Od razu mi się spodobało. Dla mnie chaos za duży tam panuje. miałam konto tu i tam, ale raz mnie wylogowało i nie mogłam odzyskać hasła, bo mi nie przychodziło na pocztę. Do dziś nie wiem czemu. na pocżątku byłam bardzo wkurzona, ale potem to olałam. W końcu mam fdb… Czasem jednak lubię wejść na filmweb i poczytać newsy lub tematy na forach.
z tego co pamiętam to trafiłem tu przypadkiem, bo bodajże chciałem wejść na imdb.com i chyba wpisałem imdb.pl i wtedy mnie tu przerzuciło (jakoś tak to było). wtedy jeszcze nie chciałem nic tu "namieszać" ale chyba jakiś plakat czy coś chciałem dodać bo mnie drażniło, że go tu nie było i do tego potrzebowałem konta. jak już je zrobiłem i zobaczyłem, że moja treść została dość szybko i pozytywnie zatwierdzona spodobało mi się, że zwykły użytkownik może wprowadzać zmiany i zacząłem to robić notorycznie:) i tak mi już zostało :P aż nawet weryfikatorem zostałem, tak więc to chyba to właśnie :)
a tak na marginesie filmweb mnie strasznie wkurza bo ładuje się chyba ze 3 minuty u mnie (i to każda podstrona) tyle mają tych bannerów reklamowych, że pod tym względem lepiej użytkuje się portal.
A to jakaś filmosfera jest? Zaraz obczaję… Żartuję.
Na FW obecnie tylko oceniam filmy, bo wciąż liczę, że kiedyś może sięgną tam po rozum do głowy i coś zmienią.
Przede wszystkim minusem FW jest:
- hołota ludzi, zwłaszcza ludzi, którzy nie mają o filmie najmniejszego pojęcia. Wielu ciekawych użytkowników przez to zrezygnowało z udzielania się na forach; do tego filmy dla młodzieży zdobywają tam rankingi (chociaż to mało mnie obchodziło)
- wojna o punkty – zamiast o rzetelność informacji, użytkownicy pragną mieć jak najwięcej zdobytych punktów. Pamiętam, jak wszedłem na profil Goslinga, a tam ma 3 filmy w filmografii, w których nie zagrał (ale pewnie go tam przymierzano i potem nikomu nie chciało się go usuwać, bo nikt nie chce marnować jednej kontrybucji na dzień na taki "szczegół");
- no i serwer – kiedyś jak coś się im zrąbało, to straciłem głosy, które oddawałem. Nie wspomnę, że każde logowanie to udręka. Do tego ich portal nie współgra z IE7 (mam wtedy problem z głosowaniem), muszę przez MF.
To minusy FW, które stają się plusami na korzyść fdb. Poza tym liczę, że kiedyś może fdb się wybije. Zobaczymy.
Ja na początku dodawałam na filmwebie, ale nie jestem zbyt cierpliwą osobą, a tam treści sprawdzają nie wiadomo ile. Jeszcze mam trochę niesprawdzonych.
Mi chyba Ronaldinho powiedział o fdb i zaczęłam dodawać po jakimś czasie. Nie pamiętam dokładnie. Jestem tutaj ponad dwa lata i nie chce tego zmieniać.
> jacks napisał:
> z tego co pamiętam to trafiłem tu przypadkiem, bo bodajże chciałem wejść na
> imdb.com i chyba wpisałem imdb.pl i wtedy mnie tu przerzuciło
> AnuSs_ napisała:
> Właśnie przypomniałam sobie, że też wpisałam imdb.pl i wyskoczyło mi fdb ;]
Ja też:-D
Ale jak już wszedłem to stwierdziłem "o, fajne". W ogóle lubię takie strony co się rozwijają, a fdb takie jest. I nawet fajni ludzie tu są:)
> jacks o 2008-08-31 14:30 napisał:
> chyba jakiś plakat czy coś chciałem dodać bo mnie drażniło, że go tu nie było i do tego potrzebowałem
> konta. jak już je zrobiłem i zobaczyłem, że moja treść została dość szybko i
> pozytywnie zatwierdzona spodobało mi się, że zwykły użytkownik może wprowadzać
> zmiany i zacząłem to robić notorycznie:) i tak mi już zostało :P aż nawet
> weryfikatorem zostałem, tak więc to chyba to właśnie :)
Ja dokładnie tak samo :) zaczęło się od jakiejś pojedynczej treści i już mnie wciągnęło.
Cieszyłam się, że mogę współtworzyć coś od początku. Na FW do tej pory czuję się jak intruz x)
edit: Aa i jeszcze był taki konkurs z Lessie chyba xD i to był pierwszy raz kiedy coś wygrałam przez internet :)) (super puzzle ;d)
> Beznickowy o 2008-08-31 14:42 napisał:
> Poza tym liczę, że kiedyś
> może fdb się wybije. Zobaczymy.
Siłą każdego portalu są jego użytkownicy, ale to od redakcji zależy zachęcenie oraz stworzenie odpowiednich warunków aby portal się rozwijał i był ciekawym miejscem. fdb rozwija się technicznie (zmiana szaty graficznej, dodawanie nowych opcji) ale niestety nie rozwija się społecznościowo dlatego też raczej się nie wybije.
Lukasz ma rację. Ta kameralność jest bardzo pociągająca, więc się trzymamy fdb, jak tonący chwyta się brzytwy.
To o czym piszecie to nie jest kameralność, kameralny to kmf może być, ,fdb jest drugą co do wielkości bazą filmową w Polsce, a na dobrą sprawę jest tylko 10 w porywach 15 użytkowników którzy wypowiadają się regularnie, to nie kameralność to żenada.
Mi tez się podoba np. to że na fdb nie ma troli i dzieciarni, ale jakby spojrzeć obiektywnie to na fdb nikogo nie licząc pewnej garstki nie ma.
Generalnie fdb jest bazą filmową, wiec ma służyć za źródło informacji dla ludzi. Nie wszyscy co wchodzą muszą pisać, dodawać filmy itp. Z tego co widzę strona dobrze działa, są nowe konkursy, a więc są sponsorzy wiec chyba wszystko ok. A taka kameralność jest właśnie fajna.
Zresztą nowi użytkownicy też się pojawiają… np. ja:p Nie siedzę tu dwa lata jak większość co się w tym temacie wypowiada.
Wolfie a powiedz co dla ciebie oznacza nowa jakość? Bo miło byłoby wiedzieć czego ci brakuje albo co byś chciał widzieć w fdb.pl od strony redakcyjnej.
Ja pamiętam, że też przypadkiem trafiłem na fdb.pl jeszcze jak był w powijakach. Troszkę działałem ale potem była dłuższa przerwa i teraz znów aktywniej uczestniczę.
Co do faktu braku rozwijania się społecznościowo to owszem jest to częściowo prawda choć obiektywniej rzecz biorąc bardzo ciężko jest dogodzić każdej osobie. A tutaj w porównaniu z filmweb jest dużo więcej osób posiadających wyższe wymagania filmowe przez co trudniej jest trafić w gusta. Oczywiście inną sprawą jest, iż faktycznie stosunkowo mało osób wypowiada się gdziekolwiek w porównaniu choćby do tych aktywnie dodających wszystkie treści.
mi się spodobała szata graficzna;D strony są jasne, przejrzyste, czytelne…
a nie nawalone wszystko, zachodzi jeden tekst na drugi, że nie wiadomo co gdzie jest. tak jak na innych stronach jest,
ja tu dołączyłam jakieś 2 lata temu. Zachęciło mnie szybkie sprawdzanie kontrybucji (na Filmwebie mam niesprawdzone kontrybucje sprzed 2 lat !!!). Tam dodawałam, ale rzadko wygrywałam (najwyżej byłam na 7 miejscu), ponieważ jak już tutaj wiele osób wspomniało, na filmwebie wszyscy walczą o ilość punktów. Tutaj jest milej, serwis się rozwija, zmienia… dlatego tu zostałam. A i zostałam weryfikatorem, a na filmwebie nie chcieli mnie zrobić weryfikatorem – niech się pocałują …. w …… nos :)
pozdrawiam
Jak być może niektórzy wiedzą, ja nie jestem Polką. Szukałam polskiej strony filmowej, żeby coś mnie dopingowało, żeby pisać coś w tym języku i było przy tym czymś, co mnie interesuje. Mój kuzyn (on wiedział, że wtedy pracowałam dla Blockbuster – wypożyczalni filmów w moim mieście i pisałam reklamówki do tego), który mieszka w Polsce polecił mi dwie strony internetowe: tą i filmweb.pl. Obie mi się podobają. Nawet nie wiem dlaczego wybrałam fdb.pl? Może dlatego, że mniej ludzi jest tu?
Lubię rywalizację i dlatego podoba mi się "Reputacja" (chociaż mam teraz mniej czasu na współtworzenie strony), lubię też dodawać informacje, szczególnie opisy do filmów, które widziałam i dzielić się informacjami.
Proszę czekać…