Zapraszamy do dyskusji na temat ludzi kina, czyli aktorów, reżyserów, operatorów, kompozytorów etc., dzięki którym powstają dostarczające nam tyle radości filmy.

Najlepszy aktor 116
Shirley

Napiszcie jaki jest wasz ulubiony aktor i w jakim grał filmie! Co najbardziej podoba wam się w nim??

pogoda

Moim zdaniem jednym z najlepszych aktorów jest Colin Firth . Jego wszystkie filmy,choc różne ale zawsze mają to coś , że normalna "czterdziestka ’ choć na moment zapomni o codziennosci .
Dlaczego najlepszym pytasz ?
Wystarczy.że zobaczysz serial "Duma i uprzedzenie" z 1995 r.
a zrozumiesz. Już od paru lat kiedy mam chandrę,czy totalny dołek
ten film działa na mnie jak najlepsze lekarstwo.Dodam jeszcze,że nie wyobrażam
sobie innej Elizabeth Benet niz Jenifer Ehle ,oboje stworzyli tam wspaniałe kreacje.
Widziałam juz film z 2005r , na swój sposób tez był piękny , ale gdzieś po drodze zgubił ten klimat , gdzie o Darsym tak fajnie powiedziała jedna z forumowiczek
a mianowicie " nie mógł być blisko niej, ale nie mógł też już być od niej daleko" .
Naprawde wersję z Colinem Firtem z 1995 goraco Ci polecam
Pozdrawiam

undrae

W/g mnie jednym z najlepszych Polskich aktorów jest Andrzej Pieczyński, nie mylić z Krzysztofem. Grał między innymi w : Wielki Szu, Zdjęcia próbne, Pianista itd. No i bardzo dużo w teatrze, prócz tego reżyseruje, pisze i uczy.

Z zagranicznych Roberto Benigni, grał w np. Night on Earth (jarmusha), Życie jest piękne, Poza prawem ….

Zupa

Wg mnie dobry aktorem jest Eward Norton, najbardziej go lubie za role w Fight Clubie (polski tytuł przez gardło mi nie przechodzi ;)

opoz

Bruce Cambell i trylogia z nim w roli głównej, czyli Evil Dead

reddie

Powodów jest kilka:
1. genialny sposób kreowania postaci
2. intensywność i autentyzm
3. hipnotyzujące spojrzenie :)
4. wszechstronność
5. poczucie humoru :D
6. specyficzne podejście

Filmy:
Rosencrantz i Guildenstern nie żyją (jako pozornie ciężko myślący, lecz w gruncie rzeczy niezwykle refleksyjny Rosencrantz)
Sid i Nancy (jako basista Sex Pistols Sid Vicious)
Leon zawodowiec (jako ekscentryczny i zły agent Stansfield)
Wieczna miłość (jako pełen gniewu, siły, pasji i bólu Beethoven)
Interstate 60 (jako przezabawny O. W. Grant)
Nadstaw uszu (jako okrutny, pozbawiony głębszych uczuć Joe Orton)
Jezus (jako wyniosły i odpychający Poncjusz Piłat)
Drakula (jako zmysłowy i niebezpieczny hrabia Drakula)…
Prawdziwy romans (jako alfons Drexl Spivey – niezapomniany epizod)
plus jeszcze wiele, wiele innych wspaniałych ról, choć niekoniecznie w wybitnych dziełach

Pozdrawiam gorąco!

Material_Girl

Jude Law – "Wróg u bram";
Kevin Spacey – "American Beauty";
John Malkovich – "Imperium Słońca";
John Cusack – "Tożsamość";

no i (do tego trudno jest się przyznać ;)) Leo DiCaprio – "Titanic" ;> (tak, tak, wiem, wiem…)

krzys4f

Wydaje mi się że Robert de Niro jest takim aktorem.Nie sposób przytoczyć wszystkich kreacji tegoż aktora ale np taki "Taksówkarz" albo "Wściekły byk"

majron

nie mam jakis faworytow ulubionych wszyscy, ktorych wymieniliscie sa swietni :) ja lubie dona cheadly :) nie potrafie opisac dlaczego poprostu dobrze sie go oglada jak gra :) no i moj faworyt Robert Carlyle za niezapomniana role w trainspotting :) ten jego akcent :)

DARIO

Świat-DE NIRO,AL PACINO
Polska-JANUSZ GAJOS

Spinnaker

Bruce Willis
Nicolas Cage
Kevin Spacey

Meehow

hmm cięzko powiedzieć.
Jim Carrey – skacze, śpiewa, potrafi być śmieszny, straszny, wzruszający i do tego wszystkiego ma twarz jak z gumy:)
Robert de Niro – nie trzeba nic mówić
Dustin Hoffman – też nie trzeba
Colin Farrell – za "Phonebooth". za kilkanaście lat też nie będzie trzeba nic mówić;)

varixx

Kevin Spacey, Brad Pitt (szczególnie za rolę w filmie Joe Black)

cyraneczka

Edward Norton – generalnie blondyni mnie nie kręcą, ale on jest wyjątkowy. Nie miewa gorszych filmów, a moim ulubionym jest 25. godzina.

Elektra

Ryan Gosling – Fanatyk, Pamiętnik, Zostań, Odmienne stany moralności…

nmi

Jim Carrey

Judith

Kevin Spacey
Edward Furlong
Vincent Kartheiser

Proszę czekać…