FDB.PL 1184 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Gdzie można znaleźć ta ramke, by się dowiedzieć conieco o swoich kontrybucjach? 14
Trikster

> Jack Frost o 2007-07-02 12:51:48 napisał:
>
> http://fdb.pl/faq25,Kim,jest,i,jak,zosta%C4%87,Weryfikatorem?.html

ona chyba po przeróbce systemu została zlikwidowana

Timothy

> TaYe o 2007-07-02 12:54:35 napisał:
>
> ona chyba po przeróbce systemu została zlikwidowana

to w takim razie skąd można wiedzieć czy można już startować na wera?

Trophy

Najpierw wysyłasz swoją kandydaturę, potem jest ona rozpatrywana.

Timothy

> Trophy o 2007-07-02 13:16:23 napisał:
>
> Najpierw wysyłasz swoją kandydaturę, potem jest ona rozpatrywana.

aha, no to już wszystko jasne;]

VRONKA

Albo i nie jest rozpatrzona ja swoje zgłoszenie wyslałam rok temu. Zostałam poproszona o nadrobienie paru straconych procent poprawności a kiedy spełniłma postawione przede mną oczekiwania wyslałam ponownie e-maila z propozycją pracy jako weryfikatora i …….. do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi a naprawde bardzo chciałam pracować jako weryfikujący. Potem jeszcze chyba dwa razy odezwałm się do administratorów strony ale i tak nie otrzymałam odpowiedzi. Smutne ale prawdziwe :-(

Anita_Nowakowska

Vronka, sytuacja może mieć miejsce gdy:
- ja mam wątpliwości i nawet nie pytam weryfikatorów o zdanie – daje czas kandydatowi na "odrobienie" strat (przy kolejnym wyborze sprawdzam ponownie czy coś się zmieniło).
- weryfikatorzy mają złą opinię – czekam jakiś czas i pytam się ponownie.

Obecnie przy doborze weryfikatorów liczy się
- procentowa poprawność dodawanych treści
- ilość dodawanych treści
- oceny
- opinia weryfikatorów (jeśli jest mało ocen)

Może dla niektórych nieznane są oceny. Każda treść filmu (nie nowy film i osoba) może zostać oceniona pozytywnie lub negatywnie. Weryfikator podczas sprawdzania treści nie wie kto ją udostępnił, toteż nie może celowo zaszkodzić osobie, której nie lubi. Treści drobne (o ile nie jest to poprawa błędów) zazwyczaj nie są oceniane.

Ile procent powinno się mieć z czego aby zostać weryfikatorem – jeszcze jest to różne. Kandydat na weryfikatora musi dodawać treści podobnie (lub lepiej) jak obecni weryfikatorzy.

Zdarzają się kandydatury, co do których nie ma większych wątpliwości i te rozpatrywane są szybko. Jeżeli jednak jakieś są, to są one długo rozpatrywane. Wiem, że błędne z mojej strony jest częste nie odpisywanie na takie zgłoszenie (kolejne maile, na pierwszy chyba zawsze odpisuję), usprawiedliwienie jest tylko to, że nie lubię przekazywać złych wiadomości czy też sprawdzenie kandydata zabiera sporo czasu (poza sprawdzeniem statystyk, przeglądane są treści, które je zaniżają – czy miały podstawy czy nie).

Patrząc na cały temat. Co mam zamiar z tym zrobić?
Cóż, na pewno rozpoczęcie tematu przyspieszy zaktualizowanie go w FAQ (jest na mojej liście "to do", lecz zawsze znajdują się potrzebniejsze rzeczy do zrobienia).
Postaram się odpisywać także na kolejne maile dotyczące zgłoszenia.

VRONKA

> Anita Nowakowska o 2007-07-03 09:36:09 napisał:
>
> Zdarzają się kandydatury, co do których nie ma większych wątpliwości i te
> rozpatrywane są szybko. Jeżeli jednak jakieś są, to są one długo
> rozpatrywane. Wiem, że błędne z mojej strony jest częste nie odpisywanie na
> takie zgłoszenie (kolejne maile, na pierwszy chyba zawsze odpisuję),
> usprawiedliwienie jest tylko to, że nie lubię przekazywać złych wiadomości
> czy też sprawdzenie kandydata zabiera sporo czasu (poza sprawdzeniem statystyk,
> przeglądane są treści, które je zaniżają – czy miały podstawy czy nie).
(…)
> Postaram się odpisywać także na kolejne maile dotyczące zgłoszenia

Uważam, że usprawiedliwienie dotyczące niechęci przekazywania złych wiadomości jest kiepskie. Jesteście administratorami więc musicie przekazywać zarówno te dobre jak i te złe wiadomości a nie brzydko mówiąc "olewać" swoich użytkowników. Brak czasu też mnie nie przekonuje gdyż na e-maile, które miałam okazje wysyłać do administracji Filmweb-u w czasie poprzednich wakacji (kiedy to spora część administracji była na urlopach) odpowiedzi na moje listy otrzymywałam następnego dnia, no najpóźniej drugiego dnia.
Nawiązując jeszcze do mojej poprzedniej wypowiedzi to zwróciło moją uwagę brak dotrzymywania słowa gdyż funkcja weryfikatora została mi obiecana, że w momencie w którym poprawię to co miałam poprawić otrzymam funkcję weryfikatora. Potem tak jak już napisałam wcześniej do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi na moją prośbę. Rozumiem, że zarówno administracja jak i weryfikatorzy mają dużo pracy ale w dobrym tonie było by zainteresować się innymi użytkownikami i dotrzymywać danego słowa a nie zmieniać je co „5 minut”. Muszę przyznać, że bardzo mnie to rozczarowało i w konsekwencji było przyczyną mojej przerwy w pracy gdyż nie lubię być ignorowana, myślę, że nikt tego nie lubi. Obecnie powróciłam na portal i mam nadzieję, że praca będzie przyjemniejsza.
Moje wypowiedzi nie są bynajmniej jakąś formą ataku na portal. Chciałam raczej zwrócić uwagę na pojawiający się problem. Liczę również, że ten kłopot zostanie szybko rozwiązany i już nikt więcej nie zostanie potraktowany tak jak ja.

A co do ostatniego zdania ("Postaram się odpisywać także na kolejne maile dotyczące zgłoszenia") to nasuwa mi się pytanie co z osobami, które jakiś czas temu wysłały wiadomości i nie otrzymały odpowiedzi?? Bo z tego co rozumiem "wasze" plany obejmują jedynie tych, którzy napisali niedawno i Ci którzy napiszą w przyszłości swoje e-maile. Mam nadzieje, że ta sytuacja też zostanie wyprostowana.

Anita_Nowakowska

Dziękuję za Twoją wypowiedź. Wiele ona dla mnie znaczy.

Co do odpisania na starsze maile… Niestety mogę odpisać tylko na te starsze, które posiadam (ze względu na zmianę serwera nie mam wszystkich).

VRONKA

Miło mi, że moje widomości (mam nadzieję) w jakimś stopniu przyczynią się do lepszego funkcjonowania portalu.

Jednak troszeczkę mi przykro, że moja kandydatura nie została i nie zostanie rozpatrzona ze względu na to, że nie posiada Pani poprzednich e-maili. Z drugiej jednak strony i tak pewnie nie została by przyjęta gdyż jak widzę zostały wprowadzone "nowe" warunki punktowe a moja prośba mimo, że przesyłana była przed tymi zmianami rozpatrzona był by na podstawie nowych warunków (o ile się nie mylę to na początku istnienia portalu kiedy wysyłałam zgłoszenie próg dodanych treści i ich poprawności był niższy). Trochę żalu na pewno pozostanie gdyż wysyłając e-maile zgłoszeniowe zależało mi na tej pracy.

Trophy

No tak, ale przecież możesz jeszcze raz swoją kandydaturę wysłać. Na pewno każdy kto ją wyśle, to oznacza to, że mu zależy na byciu weryfikatorem.

VRONKA

Zgadzam się w 100% z każdym Twoim słowem :-) Obecnie chyba raczej nie mogę wysłać zgłoszenia bo minęło sporo czasu od mojego ostatniego dodawania a z tego co pamiętam zapisywana była działalność użytkowników w ciągu ostatnich 60 czy 90 dni (nie wiem czy coś się zmieniło), mam na myśli tabelka, która kiedyś była dostępna i naprawdę pomagała w określeniu swojej statystyki. W związku z tym nie wiem czy w tym momencie mam ochotę aby znowu "walczyć" o to stanowisko. Nie wiem czy chce znowu przeliczać, sprawdzać ile mi jeszcze brakuje punktów czy procent żeby móc wysłać zgłoszenie. Zaraz będę się wnerwiać, że ciągle mam za mało :-P (hehehe) Na razie musze się z powrotem wdrożyć do portalu więc spokojnie będę dodawać jakieś informacje i pomyślę czy ponownie postarać się o funkcję weryfikatora czy też darować sobie. Zobaczymy jak będzie mi szło ;-)

Trophy

Tak, to tylko kwestia czasu aż się przyzwyczaisz do tych wszystkich nowości i jak postarasz się być z wszystkim na bieżąco, to nikt pewnie nie będzie miał przeciwko, abyś do nas dołączyła. Na pewno niektórzy będą brać pod uwagę to, że kiedyś też się starałaś o stanowisko weryfikatora i spędziłaś tu sporo czasu na dodawaniu. :-)
Życzę powodzenia!

Elros

Nowy system dodawania jest o *niebo *lepszy od poprzedniego, pojedyncze weryfikowanie, to jest coś ;)
Limit co prawda został zmniejszony, ale niebawem zostanie zwiększony nawet o 200% :)

VRONKA

To prawda system bardzo się zmienił i muszę się do niego przyzwyczaić :-) A czy jest lepszy czy gorszy okaże się jak pobędę tu dłużej :-) ale jak na razie wydaje się przyjemny.

Znalazłam swoją wiadomość na blogu Anity dotyczącą mojego e-maila w sprawie bycia weryfikatorem :-)
http://fdb.pl/tb1216/2

Proszę czekać…