Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jestem aktywnym użytkownikiem fdb.pl już od dłuższego czasu i myślę że wreszcie przyszedł czas abym zabrał zdanie na temat tej strony. Mimo iż jest ona prowadzona na przyzwoitym poziomie to i tak przegrywa z krajową konkurencją. Daje się tu zauważyć spore braki nawet wśród popularnych ale starszych tytułów (chodzi tu głównie o obsady), a na chwilę obecną niewiele się dzieje aby te braki uzupełnić. Liczba aktywnych użytkowników jest naprawdę niewielka, a mimo wszystko czas oczekiwania na weryfikację jest w niektórych kategoriach bardzo długi. Widać że niektórym z weryfikatorów po prostu nie chce się sprawdzać (zdaję sobie sprawę ze nie jest to ich obowiązek a jedynie dobrowolna i nieodpłatna praca na rzecz portalu).
W trosce o rozwój tego portalu mam pewną propozycję, która mogłaby wpłynąć na tempo pracy weryfikatorów. Idąc tropem filmwebu można by wprowadzić dodatkowy system nagród dla weryfikatorów za sprawdzanie materiałów z poszczególnych kategorii. Z całą pewnością byłaby to dobra zachęta do częstszego sprawdzania materiałów z niezbyt popularnych kategorii.
Obecny system nagradzania niestety do tego nie zachęca. Nagradzana jest tylko 7 weryfikujących, a i same nagrody nie zawsze są warte całomiesięcznej rywalizacji o premiowane miejsce.
fdb jako portal rozwija sie w niezłym tempie. Biorac pod uwage ile osob pracuje nad programowaniem strony tempo jest ok. Ze wzgledu na wprowadzanie duzych ilosci nowosci, niekoniecznie widocznych dla wszystkich uzytkownikow ale bardzo waznych systemowo weryfikacja troszke ostatnio sie przeciaga. Jest wiele kwestii do rozwiazania i wprowadzenia w zycie. Ja sam popelnilem blad w swoim zachowaniu bedac zbyt nadgorliwym i oczekujac wielkich zmian w krotkim czasie. Ciesze sie ze wszystkie zmiany ida w dobrym kierunku, malo rzeczy sie psuje lub nie dziala, nie mowiac o nietrafionych zmianach, ktorych chyba nie bylo.
Co do obsad.. "Niewiele sie dzieje aby te braki uzupelnic" Tutaj zdecydowanie sie nie zgadzam, poniewaz jest szerokie grono osob ktore sukcesywnie dodaja obsady i sa osoby ktore sukcesywnie te obsady weryfikuja. Aktualnie moze byc zauwazony przestoj w weryfikowaniu obsad, jest to spowodowane wprowadzeniem odcinkow co wiaze sie z koniecznoscia rozwiazania kilku kwestii merytorycznych oraz technicznych. Nalezy sie uzbroic w cierpliwosc, niedlugo sie zmieni.
Pozatym ciesze sie ze sa osoby ktorym zalezy na uzupelnianiu obsad bo wiem z wlasnego doswiadczenia ze jest to sprawa nielatwa i wymaga poswiecenia i przylozenia sie do tego zeby nie tworzyc bazy z duza iloscia bledow.
Pozatym trzeba by sie zoorientowac na jakich tresciach najbardziej zalezy wlascicielom serwisu bo to oni ksztaltuja popyt na nie.
Co do dodatkowych nagrod, oczywiscie zaprzeczac nie bede z czysto racjonalnego punktu widzenia. :)
PS Na weryfikacje ktorych tresci trzeba czekac tak dlugo ze az dwukrotnie to wspominasz nie precyzujac sie?
weryfikacja to nie jest prosta sprawa, trzeba się 2 razy zastanowić zanim podejmie się decyzję, idzie to wolniej i przynosi trochę mniej radości niż samo dodawanie. Tak jak wspomina Opatrznik biorąc pod uwagę ilość osób aktywnych i tak to idzie dość sprawnie, a teraz jest lekki przestój bo to przez zmiany a i pewnie przez lato. Zmiany i postęp idą swoim tempem ale nie od razu zbudowano Amerykę :) Małymi kroczkami doganiamy konkurencję jeśli chodzi o bazę, troszkę mniejszymi jeśli chodzi o rozwój ale tak jak wspominałem przy tej ilości osób dobrowolnie i nieodpłatnie działających w serwisie idzie i tak dobrze.
Proszę czekać…