FDB.PL 1188 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Zmiany i nowe treści dla dodających. 262
Chemas

Zakładam taki wątek, w którym będę informował o wprowadzonych zmianach w możliwościach dodawania (zawody, atrybuty i inne), nowych treściach, czy też elementach usuniętych.
Mam nadzieję, że jeżeli ktoś inny z uprawnionych wprowadzi takie zmiany również da odpowiednią informację.
Więc tak:

1. Rozszerzona została lista wytwórni z atrybutem postprodukcja:
Jako postprodukcję możemy również dodawać wszystkie wytwórnie z IMDb, z atrybutem post-production, post-production services lub post-production facilities, na przykład sound post-production oraz ze strony Film Polski: atelier, laboratorium, studio dźwiękowe, studio montażowe czy koordynacja postprodukcyjna.
Patrz poradnik – podstawowe informacje.

2. Dopisane w poradniku "orchestra coordinator" jako koordynator orkiestry.

PS To na razie co bieżące, wątek będzie uzupełniany, proszę śledzić.

Chemas

@Chemas Dodałem "head grip" do "Głównej pomocy technicznej" w Zdjęciach

Chemas

@Chemas Dodałem "lead dresser" obok istniejącego już "lead set dresser" jako główny rekwizytor
oraz "orchestra coordinator" jako koordynator orkiestry

Chemas

@Chemas dodany "key construction" jako "główny architekt". Uczulam, że na IMDb pojawia się czasami "key construction grip", co należy traktować jako "główny architekt" z atrybutem "pomoc techniczna"

Chemas

@Chemas
Kolejne nowości:
- dodane do opisu w poradniku "audio operator" jak "operator dźwięku
- nowe zawody w dziale Pozostała ekipa, związane z organizacją produkcji i planu zdjęciowego:
organizacja produkcji
sekretariat produkcji
kierownik planu
sekretariat planu
kierownik administracji
Opis będzie w poradniku. Jakby ktoś się spotkał z ang. odpowiednikami na przykład na IMDb, to proszę wrzucać tutaj.

tadek453

@Chemas
sekretariat produkcji – production secretary na IMDB

Chemas

@tadek453 właśnie znalazłem, ale dzięki :)
Podobnie jest set secretary jako sekretariat planu
Jakbyś miał jakieś inne polskie odpowiedniki to napisz tutaj, dodam do poradnika.

Chemas

@Chemas
Nowe interpretacje zawodów i atrybutów dodane do poradnika:

- zawody location marshal i location assistant mogą być dodawane jako menedżer obiektów zdjęciowych z atrybutem (asystent)
- action choreographer, action choreography dodane jako tłumaczenie "choreografa walk"
- movement choreographer, movement choreography dodadane jako tłumaczenie "choreografa"
- do DIT manager dopisane "digital imaging technician", jako pomoc w zdjęciach

PS Przy okazji przypomniało mi się, że jakiś czas temu został dodany "head grip" jak zamiennik "key grip" do głównej pomocy technicznej

Chemas

@Chemas
Dodane "digital imaging technician" jako alter tłum. do DIT manager

fredaser

@Chemas Dodane do pomocy technicznej w zdjęciach „vtr operator" oraz „remote head operator".

Jankes

@Chemas
Dodać należałoby do:

rekwizytor (tłum. set dresser, on set dresser, props, prop hand, props buyer, production buyer, propman, propmen, prop person, property man, dresser – dotyczy Art Department; pol. także rekwizytor planu) – propmaker

główny rekwizytor (tłum. property master, prop master, props master, property mistress, lead set dresser, lead dresser) – propmaker foreman

fredaser

@Jankes propmaker to twórca rekwizytów, a propmaker foreman to byłby główny twórca, ale nie mamy takiego na razie

Proszę czekać…