Zachęcam do rozmowy na temat filmów, które zobaczyliście, bądź macie zamiar obejrzeć. Tutaj swoją opinią dzielisz się z innymi.
dla mnie genialny był ,,klątwa "mój ulubiony, ,,wzgórza mają oczy", ,,inni" nie był straszny ale fajny klimat,fabuła i oryginalnie zakończenie, ,,fiday13" ,,hallowen" , ,,poranek żywych trupów",,sierociniec" ,,szepty w mroku"oraz jak ktoś chce śię pośmiac to straszny film….XD
Według mnie nie ma narazie fajnego horroru widzialem naprawde duzo filmow ale na fajny wyje.bany jeszcze nie trafilem bywaly filmy ktore mi sie nawet ogladalo kilka z nich to:
Hostel 1 czesc druga do bani
Shutter (japonski) amerykanski klapa
Teksańska masakra piła mechaniczna poczatek
28 dni pozniej jeden z lepszych
Lek moj ulubiony z grzybkami haha
Piła 2
1408 fajny klimat trzyma w napieciu fajny pomysl na film
Battle Royal tez niezly pomysl ale zrobane kilka scen wiadomo skosnoocy nie umia filmu nakrecic
dzień żywych trupów
Insanitarium
Egzorcyzmy Emilli Rose
Pathology
Freaqshow
Ring 1 2
Stay allive ale nie do konca czysty horror
Seed skazany na smerc jedna scena z mlotkiem z poczatku dosc realistyczna fajny pomysl z taka scenka ale film caly ogolnie do bani no to by bylo na tyle :P
Widmo (Shutter) jest najlepszym horrorem jaki oglądałam (nie wiem czy dałabym sie namówić na drugi raz :D) oczywiście mówie o wersji Japońskiej a ogólnie uważam, że najlepsze horrory są nakręcane na podstawie książek Kinga (fantastyczny pisarz :P) "Lśnienie" "misery"itp. a ogólnie lubie horrory bardzeij psychologiczne. Mam nadzieje że ostatni dm o po lewej" bedzie dobry ale na to juz pójde do kina:D
polecam The Blair witch project, dobry film i wydaje sie całkowicie realny.
Teraz zbliża się Halloween. Straszenie to jak najbardziej aktualny temat:) ja zrobiłam specjalnie na tę okazję swoją listę horroró i thrillerów, które mnie przestraszyły http://listonic.pl/pannazmokraglowa/5380-10_NAJLEPSZYCH_HORROROW są to raczej klasyki, ale wyjątkowe, a nazwoska Romero czy Carpenter mówią same przez się:)
Wg mnie
Blair Witch Project http://fdb.pl/film/710-blair-witch-project
Sztorm stulecia http://fdb.pl/film/2970-sztorm-stulecia
"Egzorcysta" – niezwykle realistyczny i wstrząsający obraz opętania, twórcy filmu korzystali z pomocy specjalistów w swej dziedzinie(głównie kapłanów-egzorcystów).
"Coś" – z czasem, wraz ze wzrostem oglądanych powtórek, nieco tracił na efekcie przerażania, ale po pierwszym razie byłem spietrany scenami przeistaczania się ludzi(psów też) w to świństwo z kosmosu. Podobnie zadziałało na mnie oglądanie pierwszego seansu "Obcego".
"Lśnienie" – nastrój powolnej przemiany Nicholsona z normalnego faceta w klasycznego wariata, a robił to on koncertowo, dozując symptomy popadania w szaleństwo. Co prawda ganiał z siekierą-dość banalny wątek w tym gatunku, ale to właśnie klimat niepokoił bardziej od wielu horrorów z keczupem("krwią")lejącym się strumieniami.
Horrory japońskie(ogólnie, bez tytułów) – z własnym, oryginalnym szeregiem demonów, epatujące obrzydliwością (rozkładające się trupy nagle ożywające), ciągłe szarpanie nerwów, że wszystko już wróciło do normy, a tymczasem koszmar zaczyna się od nowa.
nIEe bede wszystkich opisywac ale naprawde warto wszystkie ogladnac(JA OGLADALAM WSZYSTKIE):
NIEZNAJOMI
opowiada o kobiecie i meższczyznie, ktorzy pojechali do swojego domku, chyba w gorach :d. I co jakis czas puka kobieta do drzwi, m aubrana na glowie maske i ocos tam pyta. Na koniec wchodzi do domu ze swoimi rodzicami i zabija ta kobiete z męższczyzną.Nie jest to straszne na zasadzie ze idzie ktos i zabija, uciekaja, czy cos, ale trzyma w napieciu, straszne sa dżwieki , gdzy szumi wiatr , albo wydaje ci sie, ze zaraz cos sie stania i nic. Naprawde polecam.
nIEODEBRANE POŁACZENIE-
powiedzmy ze teraz jest 22.11.09 godz. 17.28 i dostales wiadomosc, ze nie odebrales polaczenia z dnia 25.11.09 godz.16.50, od osoby, ktora juz od dawna nie zyje. I wlaśnie 25.11.09 16.50 giniesz w wypadku. B. fajny,
BOOGIMEN2
opowiada psychopatycznym chlopajku, ktory byl kiedys w psychiatryku, a potem do psychiatryka trafia jego siostra. Chlopak zna ludzi tam bedacych, wie czegi sie boja i w ten sposub ich zabija, np jeden boi sie ciemnosci to on gasi wszystkie swiatla i wiesza go zna lamnie albo wrzuca do wiatraka. Na koncu chce zabic woja siostre, ale goni lekarke , ona wywraca sie na wodzie i on ja pradem porazil, zalozyl jej maske i uciekl , i jego siostra znajdu ja lekarke ale mysli ze to ten boogimen i zabija, na koniec okazuje sie ze zabila z la osobe,a on dalej jest na wolnosc, ale zeby wiedziec o co chodzi, lepie ogladnac na poczatku 1, on wg nie jest straszana.
KLĄTWA,1,2
podobne do widma i nieodebranego polączenia ale ciekawsze, kobieta wyjezdza do japoni i wchodzi do pewnego domu, gdzie ma sie opiekowac staruszka…..
TEKSANSKA MASAKRA PILA MECHANICZNA
kilka mlodyvh ludzi wyjezdza na wakacje do teksasu, zatrzymuja sie na stacji benzynowej i dwojka idzie do penego domu aby zadzwonic do kogos, tam pewien men, goni ich z pila, jednemu icina noge , ale dalej zyje i przyklada mu tam sol, i tak kazy pokolei ginie w inny sposob, niew iem czy zdarzyloo sie to naprawde, ale jak zaczyna sie film to tak wyglada.
HALLOWEEN
jako maly chpoiec zabil swoja rodzine w starej czesci, a w nowszej zabija ludiz ktorzy biora udzial w programie, ktory jest jrecony w jego domu, polecam obejzec obydwie.
kOSZMAR MINIONEGO LATA,
PIĄTEK 13,
EGZORCYSTA,
OSZUKAC PRZEZNACZENIE 1.2.3.4,
SILEN HILL,
KOSZMAR Z ULICY WIĄZÓW 1,2,3,4,5(DALEJ NIE OGLADALAM),
EGZORCYZMY EMILLI ROSE,
EGZORCYSTA,
LŚNIENIE,
WIDMO,
WZGORZA MAJA OCZY 1,2,
SMAKOSZ 1,2,
CaRRIE,
RING,(LEPSZY JAPONSKI, ALE AMERYKASKI TEZ SPOKO)
PSYCHOZA,
GŁOSY,
KRZYK,
DROGA BEZ POWROTU,
INNI,
NOCNY POCIĄG Z MIĘSEM.
28 DNI POZNIEIJ,
y nie wiem jak tu sie sciaga ale ja zawsze sciagam z www.torrentz.com tam wpisujesz angielska nazwe i piszesz lektor pl, czasem sa z lektorem a czasem trzeba czytac , potem klikasz w pierwsza lepsza nazwe tam download i dalej juz raczej bedziesz wiedziala co robic.
Trochę się naogladałam filmów z tego gatunku i podobnch. Postanowiłam więc opisać każdy z nich (tzn. te które pemietam) jednym zdaniam:)
THE AMITYVILLE- Niezły horror z happy endem ;-/
BAGNO- Troche zciągnięty z powyższego, gorzej…
LUSTRA- Niebanalny, zaskakujące zakończenie.
ZABÓJCZY SZEPT- Klimat jak w pozyższym, ale słabszy.
KLĄTWA- Warto obejżeć.
PATHOLOGY- Mocny, daje do myślenia.
PIŁA I- Dla mnie mistrzostwo!
PIŁA II do V- Robienie kasy… ale ile mozna?
SEVERANCE- Typowo amerykański i taki głupi.
TOŻSAMOŚĆ- Wystko zmienia się jak w kalejdoskopie, a to się chwali.
HOSTEL- Początek ujmuje dobremu zakończeniu.
REQUIEM DLA SNU- (Dla mnie to horror). Powinno się puszczać w szkołach, daje do myślenia!
ŚWIT ŻYWYCH TRUPÓW- Nigdy się tak nie uśmiałam wychodząc z kina, ale pozytyw.
REC- Motyw jak w powyższym, ale można podskoczyć na krześle;)
INSANITARIUM- Raz się śmiejesz, raz chce Ci się wymiotować.
30 DNI MROKU- Szkoda, że mój ulubiony aktor splamił się tym filmem:(
NIEWIDZIALNY- Takie "wzruszające" gówno.
PUŁAPKA DUSZ- Strasznie amerykański, bez sensu i polotu.
SADYSTA- Pierwszy raz miałam odruch wymoitny.
KRWAWE WALENTYNKI- Do końca zastanawiasz się który z DWÓCH bohaterów jest mordercą.
BAL MATURALNY- Strasznie amerykański, przewidywalny.
BASEN- jw.
DOM WOSKOWYCH CIAŁ- Dobrze, żę Paris Hillton ginie jako jedna z pierwszych.
DROGA BEZ POWROTU- Można się bać, pomimo tych śmiesznych " ludzi lasu".
UDRĘCZENI- Podobno na faktach, jeżeli tak, to nieźle.
TEKSAŃSKA MASAKRA…- Ciekawe zaś ile z tego filmu jest faktem??
EDEN LAKE- Rodzice mniejcie oko na swe dzieci!!
EGZORCEZMY DOROTHY MILLS- Wzruszający, klimatyczny, naprawde dobre zakończenie.
SIEROCINIEC- Można wsadzić do jednoego worka z powyższym.
INNI- Klasyk i podobnie jak powyżej.
ODKUPENIE (ale to z ’99 jest horrorem)- Osobiście moj ulubiony. Zajebiście logiczny, wszyskie klocki do siebie pasują, dobry motyw, zaskakujące zakończenie.
SIEDEM- W klimacie powyższego, ale mniej logiczny.
RING- Niepowtarzalny klimat.
BLIZNA- Reklamowany jako pierwszy horror w 3D, niestety wiele mu to nie pomogło.
FABRYKA ŚMIERCI- Nie wiem po co robi się takie gówna!
DRACULA- Wszystkie mogę wsadzić do jednego worka, bo nie przepadam za tym motywem.
VAN HELSING- Z tych wampirowatych to najprzyjemniej mi się oglądało;)
13 DUCHÓW- Taki lajtowy, ale pomysł nie zły.
To bedzie na tyle, tyle sobie przypomniałam. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli horrorów:)
Dobra wszystko ladnie pieknie, ale wy tu wypisujecie tylko tytuly. Ja nie wiem jak "Laleczka Chucky" moze byc straszne albo "Piła" Napiszcie najlepiej jeden tutuł filmu, ktory dla was byl najstraszniejszy, gdzie idzie podskoczyc ze strachu
"pestka87" – super wykaz. "klatwa", pytanie tylko: ktora? Ja wole jednak wydanie japonczykow, sa (oczywiscie moim zdaniem) mistrzami jesli chodzi o ten gatunek. Ogladalem pare miesiecy temu nowy horror polski: "Legenda" i musze powiedziec "niczego sobie" . Jesli jestem przy pol. horrorach, to wymienie tylko "Wilczyca" i jej 2 czesc, "Widziadlo", "Dom Sary", "Lubie nietoperze". Wiem, to nie sa horrory, ktore sa straszne. Lecz warto byloby wspomniec, ze nasze kino tez cos "kombinuje". Pozdrawiam milosnikow horrorow.
Wiadomo, ze wlasciwie Europejczycy wola wersje USA, czyli "klony" filmow jap. takich jak, np. "Klatwa". Jednak brak w nich klimatu specyficznego dla kina Jap.. To tak jak Chinczycy nakrecili Western pt. "Sukiyaki Western Diango", Krew leje sie wiadrami, mimo to ludzie znowu wstaja i walcza… po 5 minutach ma sie dosc…
Hmm, dobry wątek. A więc:
1. HELLRAISER- WYSŁANNIK PIEKIEŁ (czemu nikt tego nie wymienił???)- miałem z osiem lat, gdy to po raz pierwszy obejrzałem, więc wiadomo- byłem przerażony. Ale obejrzałem ponownie z rok temu i… Super. Rewelacja. Bardzo fajny klimat, jednak kultowy film co nie?
2. LALECZKA CHUCKY i LALECZKA CHUCKY 2 (patrz wyżej)
3. SZÓSTY ZMYSŁ- thriller, horror? Raczej horror. Na pewno poruszający, niezła pychologia, okrzyczane, niezapomniane zakończenie.
4. SHUTTER-WIDMO (oryg.)- wreszcie pozycja, która od W I E L U lat mnie zaskoczyła. Bardzo dobry horror, lepszy moim zdaniem od RINGU i KLĄTWY- choć te też dobre, szczególnie ten pierwszy, czyli RING.
5. i piątka: EGZORCYSTA. Oczywiście miejsce przypadkowe, bo to zasłużony klasyk. Chcę to niedługo obejrzeć kolejny raz.
Za chwilę będę oglądał "30 dni mroku"- spodziewam się dobrego kina. Aha! Jeszcze jeden, bardziej dramat niż horror, ale z tematem myślę związany:
6. WYWIAD Z WAMPIREM. Ma swoje braki, może i nie jest przerażający, ale groteska, klimat i aktorstwo na wysokim poziomie. I ta nuta… Cóż- oby więcej dobrych horrorów umieli tworzyć, tego sobie życzymy!
naprawdę wiele jest świetnych horrorów. ostatnie lata całkiem bogate. ale bezapelacyjnie LŚNIENIE, przyznaję zniszczyło mi psychikę jak byłem dzieciakiem. bez tego filmu byłbym zupełnie innym człowiekiem, z inna wrażliwością. na szczęście go obejrzałem. :)
Dla mnie najlepszy horror to Wywiad z wampirem. Od tamtej pory uwielbiam filmy o wampirach. Wczoraj byłam na kolejnym filmie z udziałem "krwiopijców" i niestety byłam zawiedziona. Totalna porażka. Miałam ochotę wyjść z kina, ale kasy było mi szkoda. Pomysł dobry, ale wykonanie………… . Cała seria Piły, dla nie najlepsza to V. Jak lubisz jadkę i pełno krwi to "Teksańska masakra piłą mechaniczną". A jak zbrzydnie ci krew i wrzaski to obejrzyj Red Rose albo Dziennik Ellen Rimbauer kontynuacja Red Rose. Egzorcyzmy Emili Rose też są świetne. Cube też trzyma w napięciu. Oprócz tego to filmy na podstawie KINGA: Sztorm stulecia, Sklepik z marzeniami, Podpalaczka, Łowca snów, Lśnienie.
Ostatnio obejrzałam kilka horrorów, które zostały na tym forum kilkakrotnie wymienione. Licząc na to, że tak wiele osób nie może się mylić. A jednak…
SHUTTER-WIDMO- Po pierwsze nic strasznego, a po drugie zajerzdża "Klątwą". No i ta scena jak koleś przykłada sobie do głowy kable podłączone do akumulaytora… nawet blondynka nie wpadlaby na taki pomysł!
SILEN HILL- Kródko: ten kto wymyślił ten film musi dużo ćpać!!
Są na szczęście i te dobre i lepsze;)
THE BLAIR WITCH PROJECT- Maprawde dobry poziom strachu bez widzocznych duchów, zjaw czy psychopatów.
WZGÓRZA MAJĄ OCZY- Rzeczywiście dość zerżnięty z "Drogi bez powrotu", ale równie dobre.
No i widziałam "hit" ubegłych wakacji:
OSTATNI DOM PO LEWEJ- Spodziewałam się czegoś zupełnie innego, mimo to się nie rozczarowałam .
Ja jestem fanką horrorów typu: opętania, nawiedzone domy, duchy, zdarzenia paranormalne, czarownice i wiedźmy, jakieś "coś" co zabija, jakie były np. w "lęk" – czyli filmy po których strach zasnąć czy nawet wstać samemu z łóżka.
A oto moja lista (jak sobie przypomnę inne to dopisze)
"Boo – Nieuleczalny strach"
"Ciemność"
"Ulice strachu – Krwawa Mery"
"The Amityville" z roku 2005 i 1979
"Boogeyman" ( część 1 najlepsza , 2 i 3 jest ok)
"Wrota do piekieł"
"Droga bez powrotu" 2003
"Droga bez powrotu 2 – Dead End" 2007
"Droga bez powrotu 3 – Zostawieni na śmierć" 2009
"Wzgórza mają oczy" 2006
"Wzgórza mają oczy 2" 2007
"Wzgórza mają oczy" 1977
"Rec"
"Klątwa"
"Blair Witch Project"
"Book of Shadows: Blair Witch 2"
"Paranormal Activity" i podobny "Paranormal Entity"
"Życie za śmierć"
"Zejście"
"Lustra"
"Lęk"
"Nienarodzony"
"Zakonnica"
"Omen"
"Sierociniec"
"Sierota"
"Udręczeni"
"Przeczucie"
"Klucz do koszmaru"
"Posłańcy"
"Posłańcy 2"
"Głosy" 2005
"Głosy 2" 2007
"Puls"
"Nieodebrane połączenie" 2008
"Silent Hill"
"Lśnienie"
"Przeklęta"
"Dead Silence" 2007
"Mroźny wiatr"
"Dom na sprzedaż"
"Las zgrozy"
"Opętani"
"Krwawe wzgórza"
Jeżeli chodzi o horrory typu :obrzydzenie, krew, flaki:
"Piła" no ja kocham wszystkie części ;)
"Martyrs"
"Eden Lake"
"Hostel"
"Hostel 2"
A teraz w mojej kolejce czekają na oglądanie takie:
"Rose red"
"Mroczna Plaża"
"Szepty w mroku" – film no cóż, "z braku laku i kit dobry" , jedna scena na której podskoczyłam na łóżku, trochę zamotany… mnie osobiście nie przestraszył :(
"Wolf Creek"
"Dzieci kukurydzy"
"Joshua"
"Zabójczy szept"
"Bagno"
"Gdy zapada zmrok"
"Diabelskie igraszki"
"Strach"
"Tunel śmierci"
"Mroczne szczątki"
"Zgromadzenie"
"Czarownica" lub "Czarownica z Balitmore" (nigdzie nie mogę znaleźć ;[ )
"Mroki pamięci"
"Czas śmierci"
"Las zgrozy"
"Tajemnica śmierci"
"Gui Si"
"Mroki lasu"
"The Abandomed"
"Zemsta po latach" 1980
""Beneath Still Waters"
"Pozwól mi wejść"
"Oni"
Zapewne w połowie filmów się okaże , że już je oglądałam – bo ciężko zapamiętać wszystkie horrory, które się oglądało ;)
Natomiast do klasyki horroru zaliczam "Koszmar z ulicy wiązów" wszystkie części łącznie z "Nowy Koszmar Wesa Cravena" – ostatnio byłam w kinie na "Koszmar z ulicy Wiązów 2010" moja opinia – dobry film jednak daleko mu od oryginały!!!
Pozdrawiam :)
Od paru dni łazikuję po stronach o "dobrych" horrorach. I zaczynam się kompletnie zawodzić na gustach ludzi, ale o tym się nie dyskutuję. Dla sprostowania podam moim skromnym zdaniem, jakie ja uważam za całkiem niezłe przy okazji krytykując poprzednie niektóre podane ;D
w ogóle zaczynając od początku nie znoszę horrorów typu "teksańska masakra piłą mechaniczną" dla mnie strata czasu.
"Antychryst"- po przeczytaniu fabuły i po gł. tytule dość mnie zaciekawił. Po obejrzeniu BARDZO się zawiodłam. Nie był ani zajebisty, ani żaden straszny. Wręcz obrzydły.
"Paranormal activity"-okrzyknięty horrorem wszech czasów, a gówno niesamowite. Żałuję pieniędzy wydanych w kinie.
"REC 1 i 2"- porównywalne. Bardzo dobre. Z przyjemnością pójdę do kina w 2011 roku. Polecam.
"Lustra"- całkiem dobry, nie powiem. Choć zawiódł mnie koniec :P.
"inni"- klasyka. Ale nie żałowałam, że go obejrzałam.
"Piła"- 1 BARDZO DOBRA. Reszta owszem troszkę przesadzona, ale trzeba mieć łeb, by takie coś wymyślić. Dlatego nie uważam tego aż za tak ogromne dno, ale chyba już starczy :)
"Blair witch project"- jedynka podobała mi się bardzo :). 2 też, ale już była napewno gorsza od 1.
“The Amityville”- całkiem w pytkę.
"Nienarodzony" fabuła także całkiem w pytkę.
"Udręczeni"- podobał mi się nawet bardzo.
"Demon historia prawdziwa"- może być.
"Egzorcyzmy Emily Rose"- dobre.
"Egzorcysta"- dobre.
"Oszukać przeznaczenie"- z horrorem wiele wspólnego nie ma
"The Village"- Straszny nie był, ale polecam. Koniec mnie bardzo zaskoczył
"Dom woskowych ciał"- dno totalne.
"The ring"- klasyk całkiem fajny. Japan lepsze ;D
"Klątwa"- jw.
"Shutter"- oglądałam dopiero w zeszłym tygodniu i bardzo mi się podobał.
"Nieznajomi"- gówno.
"1408"- aż tak straszny nie był, ale budził jakąś grozę. i jest nawet bardzo dobry.
"Lęk"- o ile sie nie mylę jest to film związany z metrem. Nie obejrzałam do końca, bo był nudnawy.
"Ostatni dom po lewej" nie obejrzałam, bo po obejrzeniu 40 min nie przypominał mi horroru.
Tych filmów mogę podać po po prostu z 1000. Jestem fanką. Oglądałam MNÓSTWO horrorów.
Więc tak…
najstraszniejszym horrorem,jaki oglądałem było Eden Lake – naprawdę mocny,tym bardziej,że bardzo realny.
na drugim miejscu znajdują się chyba Nieznajomi,oglądałam w kinie,więc może efekt był spotęgowany,ale mimo wszystko świetne aktorstwo.
a trzecim filmem może być Wzgórza mają oczy,może nie jest przerażający,ale na pewno potwornie obrzydliwy
;p
Horror (łac. groza, strach), fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i NIE DAJĄCE SIĘ WYTŁUMACZYĆ BEZ odwoływania się DO ZJAWISK NADPRZYRODZONYCH!!! Zadaniem horroru jest wywołanie lęku i niepokoju u odbiorcy utworu. Pojawiające się w świecie utworu zjawiska fantastyczne podważają ustalone na początku i akceptowane przez bohaterów prawa świata. Różnica między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma charakter realny (np. przestępca, epidemia),a w horrorze charakter nierealny (np. zjawiska nadprzyrodzone, paranormalne)!
Czyli słowami zwykłego człowieka: masz się bać z powodu rzeczy niewyjaśnionych.
Dlatego się pytam skąd u diabła w wymienianych tytułach horrorów takie pozycje jak: dreszczowce, thrillery, dramaty, a nawet krwawe kina akcji…?
nie dostałam szwedzkiej pasji :)
ani nawet nie zirytowałam się hihi… po prostu lubię konkret i tyle, kiedy na forum samochodowym proszę o porade na temat dużego, rodzinnego samochodu, który jak najmniej pali, to nie dostaję odpowiedzi – Cinquecento: suuuper oszczędny i wszędzie nim zaparkujesz ;p bo po prostu takie autko nie pasuje do mojego opisu
wiem, że z filmami to już nie jest takie proste, a na dodatek sami dystrybutorzy często wypuszczają na nasz rynek filmy fabularne oznaczone jako np. kino akcji podczas gdy film jest klasycznym kryminałem, no ale przecież to my je oglądamy i klasyfikujemy i to w ocenie odbiorców z czasem dany obraz zaczyna egzystować w danym gatunku, czyż nie?
myślę, że osoby, które zaczną oglądać filmy z w/w listy będą często rozczarowane, właśnie tym, iż kilka z powyższych tytułów nijak nie pasuje do nawet bardzo rozległego gatunku horroru
może na przykładzie: Alien, bardzo duża grupa ludzi uważa ten film za klasyk gatunku Sci-Fi i równie duża grupa za wspomniany horror, moim zdaniem bez problemu można ten film traktować jako horror, gdyż spełnia wszystkie jego założenia
drugim przykładem jest niewątpliwie: Wywiad z wampirem, przepiękny film osadzony w gotyckich elementach ale nie można go w żaden sposób nazwać horrorem, film pomimo nacechowania mistyką i legendami, bardziej jest powieścią o egzystencji wampirów, z nieodzownym elementem romansu niż filmem grozy
wiem, że o gustach się nie dyskutuje!!! i nie krytykuję ludzi, którzy za najlepszy horror uważają "Underworld" ;-) czy "Osadę" … ale fajnie by było nazywać rzeczy po imieniu..
wiele lat temu, godzina 21, do maleńkiej restauracji na obrzeżach Gdańska "wsypała" się grupa młodych ludzi, wszyscy byli bardzo podnieceni i opowiadali jednym głosem, że właśnie widzieli najlepszy horror wszech czasów, a na moje pytanie jaki, padła odpowiedź "Urodzeni mordercy" :D
pozdrawiam serdecznie
moze sprobuj MANHUNT, bo podane te tutaj to bajeczki. polecam ten film. a zna ktos orginalny tytul filmu ludzi z gor czy cos takiego???
a najlepiej na fazie!!! wieczorem z komputerem i blantem. trzy razy zaczynalem(trzy wieczory) zanim do konca obejrzalem. zajebisty jest,az strach sie bac. naprawde polecam a nikt go nawet nie wymienil. chodzi mi o nowa wersje tego filmu. MANHUNT rzadzi. milego ogladania
Obejrzyj ten film (Wrota do piekieł / Drag Me to Hell) Końcówka trochę denna ale w nocy się przyśni. Drugi niby na faktach to Paranormal Activity (2007) tu też końcówka zryta ale ogólnie spoko:)
Jak moja nazwa nick wskazuje mieszkam w lesie i mnie takie filmy nie kręcą.
Jak lubisz ten gatunek to możesz obejrzeć : (Droga bez powrotu) trzy części, trzyma w napięciu ale patrz na horror bo jest dużo filmów pod tym tytułem:)
Pozdrawiam!
Proszę czekać…