FDB.PL 1182 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Zablokowane dodawanie obsad 78
Anita_Nowakowska

Od dzisiaj, a dokładniej 22:22 zablokowana została możliwość dodawania obsad.

Obsady są tym treści, na których weryfikację czeka się prawie 3 miesiące. Dla porównania filmy – 3 dni, plakaty i pozostałe – 2 dni, pozostałe typy treści – do 1 dnia.

Wg nas jest to zbyt długi okres, a jedynym sposobem jego ograniczenia jest czasowa blokada dodawania owych treści.
Liczymy, że szybko będziemy mogli znieść blokadę, póki co zachęcamy do dodawania pozostałych treści, poprawnego dodawania, aby można było powiększyć grono weryfikatorów.

Trophy

2 – przeklęta liczba :D

Mort_Rainey

Dobry pomysł.przynajmniej koleja sie zmniejszy;p

Wodnica79

Tylko, że tym sposobem będzie tez przybywac nowych filmów, zupełnie nie opracowanych. Proponuję wnieść też ograniczenie w dodawaniu nowych filmów, a jednak zająć się tymi, które sa już w bazie, a nie mają obsad… :/ Zdarzają się też takie, które są i bez dodanych krajów, gatunków itp… Coś z tym trzeba zrobić.
Przedyskutujcie to może, bo znowy nagromadza sie dodatkowe 'puste tytuły' które pozostaną nieuzupełnione nie wiadomo jak długo.

PS Co do werów – komuś może braknąć wynaganej liczby obsad do zostania werem, jeśli ta funkcja będzie długo nieczynna…

Yasha

> marjetka o 2006-12-14 07:32:39 napisał:
>

> PS Co do werów – komuś może braknąć wynaganej liczby obsad do zostania
> werem, jeśli ta funkcja będzie długo nieczynna…

Nie zabraknie – czeka ponad 4 patyki. Ktoś to chyba dodawał z tutejszych userów, nie kosmici :-O

Trophy

Fajnie jakby werzy sprawdzali przynajmniej 10 dziennie. ;) Sporo by spadło…

Wodnica79

To fajnie, że nie :-)

Ja jednak ponowię propozycję, aby przynajmniej na jakiś czas zaglokować także dodawanie nowych filmów, bo bedzie przybywać samych tytułów, czasem z dodanym zaledwie gatunkiem/krajem (…) bez obsad – w życiu sie tego nie uzupełni… I FDB będzie wyglądało jak ser szwajcarski – same dziury :D

sciema

> marjetka o 2006-12-14 08:26:57 napisał:
>
> To fajnie, że nie :-)
> Ja jednak ponowię propozycję, aby przynajmniej na jakiś czas zaglokować
> także dodawanie nowych filmów, bo bedzie przybywać samych tytułów, czasem
> z dodanym zaledwie gatunkiem/krajem (…) bez obsad – w życiu sie tego nie
> uzupełni… I FDB będzie wyglądało jak ser szwajcarski – same dziury :D

Nie można blokować dodawania nowych filmów. Bo cały czas przecież w kinach pojawiają się nowe produkcje, a trzeba być na bieżąco! Bo po co nam baza która jest do tyłu z filmami? Bez obsad narazie się da żyć ale nie można blokować dodawania filmów.

Wodnica79

W ten sposób nigdy sie nie 'nadgoni' zaległości z dodawaniem materiałów :/
Zawsze redakcja może mieć prawo dodawania nowości z kin. Cała reszta ("starocie") moga isć tymczasowo w odstawkę.

sciema

"Redakcja" raczej nie ma czasu jeszcze dodawać nowych filmów. Od tego są zwykli użytkownicy. Problem filmów bez treści jest i będzie zawsze. Fdb jest stosunkowo młodym serwisem i wymaga dużej cierpliwości. Jak już zostaną dodane treści filmów "bardziej znanych" to pewnie przerzucimy się na filmy starsze które tej treści nie posiadają.

Wodnica79

Jacne – decyzja zawsze będzie należała 'do góry"… Nie ma sprawy.
Zobaczymy po prostu jak zmiany właśnie wprowadzone bedą wpływać na wizerunek FDB. Wszystko wyjdzie w praniu :-)
Obsady zawsze będa tym ’gorącym' tematem, bo 70% użytkowników po prostu nie chce się uzupełnić obsad do filmów przez nich dodanych NA BIEŻĄCO. Są tacy co po prostu wrzucają codziennie po kilkadziesiąt nowych filmów i to, co da sięszybko o nich uzupełnić :/ Zdaję sobie sprawę, że tak będzie pewnie zawsze :( Jest to wnerwiające. Ale cóż… Pożyjemy, zobaczymy…

Tymczasem werom życzę cierpliwości i dużo zapału w wrowaniu (głównie obsad ;))

Hsi_Nao

I znowu Administracja zastosowała kij, a nie marchewkę, na dodatek nie na tym kim trzeba.
Bo to nie wina dodających, że obsady stoją w kolejce do weryfikacji przez 3 miesiące tylko weryfikatorów. A na blokadzie cierpią tylko i wyłącznie dodający i cały serwis, który praktycznie nie będzie się rozwijał (sama Anito kiedyś wspominałaś, że obsady są najważniejsze).

A blokada z pewnością nie zachęci weryfikatorów do sprawdzania większej liczby obsad. Tak samo jak nie uczynił tego wcześniej wprowadzony limit.
Jedynym dla mnie tego rozwiązaniem jest wprowadzenie jakiegoś systemu mobilizującego dla weryfikatorów,a nie działającego zniechęcająco jak to było do tej pory (zmniejszanie liczby pkt za dodawane treści, limit, obecna blokada obsad). Np. można by wprowadzić dodatkowy konkurs dla weryfikatorów, którzy zweryfikują najwiekszą liczbę obsad (w sensie osób w nich dodanych). I to byłoby z pewnością efektywniejszym rozwiązaniem.

Wodnica79

Popieram i zgadzam się :-)
To dobry pomysł przynajmniej do rozważenia!!!

Kolaborantka

jeśli o mnie chodzi t o ponad pół roku temu dodałam sporo obsad do filmów, do starych filmów, ale weryfikatorzy skutecznie mnie zniechęcili do dodawania obsad, ponieważ odrzucali mi 20 osobową obsadę tylko dlatego że przy 4 osobach nie było zbędnych dopisków np (Stefan Malinowski, kierowca) a ja pisałam tylko Stefan Malinowski. Więc po kiego diabła się starać i tracić czas jeśli po półrocznym oczekiwaniu na akceptację dodane rzeczy idą do śmietnika. Morał z tego taki że werów nie obchodzi los FDB, martwią się tylko o swoje tyłki żeby się zbytnio nie przemęczać i o to żeby ktoś nie dostał dwa nędzne punkty więcej.. bo w końcu tylko punkty są ważne i nic poza tym, kogo obchodzi czy fdb sie rozwija czy nie…………………….
nie pozdro.

Wodnica79

Myślę, że problem jest tu w niedopracowanym FAQ – może sie wydawać, że wszystko jest w nim jasne, jednak czasem trzeba tez napisac w nim rzeczy jak najbardzie OCZYWISTE, żeby nie bylo niepotrzebnych wątpliwości. Np. – to o czym Ty piszesz – mógłby być wpis "jeśli źródło podaje opis zawodu wykonywanego przez daną osobę np. Jan Nowak, kierowca, należy to uwzględnić w opisie osoby – brak takiej informacji może być potraktowany jako błąd" – ileż to roboty?
Zasady dodawania powinny być jasne jak slońce. Oczywiście wraz z biegiem czasu rodza się coraz to nowe pytania, które powinny być uwzględniane w FAQ.

Lucas_B

A według mnie to dobry pomysł z tą blokadą, bo jeśli werom się zachce posprawdzać wszystkie zaległe treści w miarę szybko to blokada zostanie szybko ściągnięta i FDb nadal sie będzie rozwijać. A co do konkursów dla werów od obsady, to w sumie też niezły pomysł. Kolaborantka napisała że weryfikatorzy odrzucają treści jak są bez zawodów. Mam więc pytanie: Weryfikator nie może dopisać tego "kierowcy" czy poprostu mu się nie chce? Nie chodzi mi tu o poprawianie wszystkiego pokoleji ale jak treść ma 20 osób, a cztery ma braki, to chyba korona z głowy nie spadnie jak wer dopisze tego "kierowce"…
Pozdrawiam!

Anita_Nowakowska

Kolaborantka, tu się z Tobą nie zgodzę. Weryfikator nie dostaje punktów za to, że odrzuci Twoją treść, wprost przeciwnie. Spędza nad nią jakiś czas, a nic z tego nie ma.
Nie odrzuca, bo źle wpisałaś jedną postać. To jest inny temat, więc nie zagłębiam się w niego (w tej dyskusji).

marjetka, mówiłaś o problemach wynikających z dodawania obsad, a byciem weryfikatorem. To że w tym tygodniu dodałaś jakąś treść, a zostanie ona zweryfikowana za 4 miesiące (przy tempie weryfikacji obsad okres ten mógłby się sporo wydłużyć), to nic Ci nie da, że zostanie zweryfikowany i tak nie będzie już widoczny – aktualizacja statystyk.
Poza tym przy dodawaniu weryfikatora można co nieco sprawdzić, nawet jeśli nie widać tego w statystykach…

Inną poruszoną przez Ciebie kwestią jest FAQ, tu się zgodzę. W wielu przypadkach jest to nieprecyzyjność. FAQ ja pisałam, także dodawałam treści. Możliwe, że to spowodowało tyle niejasności. Pewne rzeczy są dla mnie oczywiste, dla innych nie muszą być. Tu proszę o zwracanie mi na blogu (FAQ) uwagi na punkty, które wg was powinny być bardziej dopracowane.
Inną kwestią jest fakt trudności sprecyzowania pewnych reguł.

Hsi Nao, nie uważam, że podwyższenie punktacji za weryfikowanie obsad jest dobrym pomysłem. Już teraz jest ona wyżej oceniania niż inne. Załóżmy, że mamy obsadę 5 osobową. Jej zweryfikowanie może zająć ok minuty (zakładając, że masz stosunkowo dobre łącze), mniejwięcej tyle samo czasu zajmuje zweryfikowanie filmu czy pozostałych. Tu jednak dostajesz 2,5 raza więcej punktów.

Dodatkowe nagradzanie tych, którzy weryfikują obsady… W tym przypadku trzeba by było zrobić dodatkowe nagradzanie dla wszystkich treści. Już punkty za ich dodawanie/ weryfikowanie tworzą hierarchię, nie chciałabym wprowadzać kolejnej. Załóżmy, że taka nagroda zostałaby wprowadzona. To po miesiącu, dwóch już byłaby nieaktualna. Wówczas mogłyby nagromadzić się inne typy treści → konieczność zmiany nagradzanego typu. Tutaj można by było wprowadzić dodatkowe nagradzanie za weryfikowanie treści, najdłużej oczekujących, to (poza obecnym ewenementem obsad) jednak jest bardzo zmienne.

Wodnica79

A z drugiej strony ciekawe – skąd nagle tyle obsad w poczekalni, jeśli tak dużo filmów w bazie nie ma ani pół obsady, nawet w czekających na weryfikację…?

Hsi_Nao

> Anita Nowakowska o 2006-12-14 13:23:59 napisał:

> Hsi Nao, nie uważam, że podwyższenie punktacji za weryfikowanie obsad jest
> dobrym pomysłem. Już teraz jest ona wyżej oceniania niż inne. Załóżmy,
> że mamy obsadę 5 osobową. Jej zweryfikowanie może zająć ok minuty
> (zakładając, że masz stosunkowo dobre łącze), mniejwięcej tyle samo czasu
> zajmuje zweryfikowanie filmu czy pozostałych. Tu jednak dostajesz 2,5 raza
> więcej punktów.

Nie mówiłam nic o podwyższeniu punktacji za weryfikację. Tą która jest uważam za dostatecznie zrównoważoną.
Choć z Twoim przeliczeniem się nie zgodzę, bo w ciągu minuty można zweryfikować ok. 3 treści za 1 pkt i w tym samym czasie 5-cio osobową obsadę. Więc wychodzi na to samo ;P

> Dodatkowe nagradzanie tych, którzy weryfikują obsady… W tym przypadku trzeba
> by było zrobić dodatkowe nagradzanie dla wszystkich treści. Już punkty za
> ich dodawanie/ weryfikowanie tworzą hierarchię, nie chciałabym wprowadzać
> kolejnej. Załóżmy, że taka nagroda zostałaby wprowadzona. To po miesiącu,
> dwóch już byłaby nieaktualna.

Nie widzę tu problemu. Skoro wychodzimy z założenia, że blokada jest tymczasowa to czemu niby nagroda nie mogłaby być?

> Wówczas mogłyby nagromadzić się inne typy
> treści → konieczność zmiany nagradzanego typu. Tutaj można by było
> wprowadzić dodatkowe nagradzanie za weryfikowanie treści, najdłużej
> oczekujących, to (poza obecnym ewenementem obsad) jednak jest bardzo zmienne.

Ten sam problem może pojawić się przy blokadzie. Bo ten limit, który do tej pory był wykorzystywany na obsady dodający wykorzystają go na inne treści. I już widać, że znacząco przybywają.
I tu koło się zamyka. Za misiąc pewnie będzie blokada na dodawanie, np. nowych filmów.

Yasha

Obsady poczekają.
Może userzy przerzucą się na recenzje ;-)

mee_ae

A ja z checia zajolbym sie weryfikacja obsad:), gdybym byl " weryfikatorem " :).

Mort_Rainey

To sie zgłoś:)Jeśli ja zostałem werem to chyba już każdy może:)

pietruch

> mee_ae o 2006-12-14 21:47:05 napisał:
>
> A ja z checia zajolbym sie weryfikacja obsad:), gdybym byl " weryfikatorem " :).

Już nie jedna osoba mówiła, że jak zostanie werem to weźmie się za obsady, większość się jednak zniechęca po kilku dłuższych tasiemcach – niestety, taka jest rzeczywistość :D

Mort_Rainey

Hehe,faktycznie:)

Yasha

> mee_ae o 2006-12-14 21:47:05 napisał:
>
> A ja z checia zajolbym sie weryfikacja obsad:), gdybym byl " weryfikatorem " :).

O, to ja ten projekt popieram!
Pamiętam, że Twoje obsady odznaczały się starannością.

Mam nadzieję, że Anita potraktuje to poważnie.

Wodnica79

> Yasha o 2006-12-14 15:50:08 napisał:
>
>
> Może userzy przerzucą się na recenzje ;-)

Niom, gdyby np. był warunek, że powiedzmy 25 obsad to 1 z warunków bycia werem, to na pewno wszycy by się za nie wzięli… Tyle że nie każdy – pomimo najszczerszych chęci – napisze aż tyle i to takich, które choć odrobinę będąprzypominały dobre recenzje. Bo wrzucać marny tekst tylko dla samego wklepania i punktów to jednak nie to. FDB nie zyskałby na marnych recenzjach.

Grzegorz_Borowiecki

a moze zamiast wstrzymywac dodawanie wstrzymac weryfikacje wszystkiego oprocz obsad, opisow i recenzji ???? wiekszosc premier na nastepny rok juz jest wpisana – taka promocje zrobic ;) werowi zrozumieja ze chodzi o dobro bazy i o to zeby dodajacy nie musieli tyle czekac

no, albo znacznie więcej punktow … :-)

kubor

> pietruch o 2006-12-14 23:09:30 napisał:
>
> Już nie jedna osoba mówiła, że jak zostanie werem to weźmie się za obsady,
> większość się jednak zniechęca po kilku dłuższych tasiemcach – niestety,
> taka jest rzeczywistość :D

To administracja powinna ograniczyć te łańczuszki z 50 osób do Np.:25

Yasha

> marjetka o 2006-12-15 07:35:06 napisał:
>
> Niom, gdyby np. był warunek, że powiedzmy 25 obsad to 1 z warunków bycia
> werem, to na pewno wszczy by się za nie wzięli… Tyle że nie każdy -
> pomimo najszczerszych chęci – napisze aż tyle i to takich, które choć
> odrobinę będa przypominały dobre recenzje. Bo wrzucać marny tekst tylko dla
> samego wklepania i punktów to jednak nie to. FDB nie zyskałby na marnych
> recenzjach.

Skąd te pretensje?
Czy serwis fdb uczestniczy w jakimś konkursie na najlepszy portal filmowy 2006, albo wyrabia plan partyjny = 300%?

Recenzja to recenzja. Zadne mecyje. Każdy ma prawo wyrazić swoją opnię o filmie, nawet jeśli nie zasługuje ona na nagrodę Pulitzera ;-)

Proszę czekać…