Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Jako iż poprzeczka została podwyższona (co najmniej 300 znaków), to mam pewne pytanie z tym związane.
Co w takim "nowym" opisie umieścić:
a) kto reżyserował (najlepiej znany)
b) na podstawie czego jest ten film
c) jakie nagrody dostał itd.
Oczywiście jest tylko o tym małe wspomnienie, by zachęcić co czytania i obejrzenia filmu, jak najbardziej obiektywne.
_A co do innych opisów – np. na filmpolski.pl _
Tam średnio opis ma z 500, 600 znaków;
więc moje pytanie do tego: czy można ten opis stamtąd skrócić?
Nie chodzi mi o żywcem skopiowane pełne zdanie;
na pewno każdy z nas pisał streszczenie i wie na czym ono polega – więc wg mnie nie powiedziałbym, że to plagiat, mimo że sam tego nie wymyśliłem (:
Czekam na opinie Rady Wyższej :]
1. minimalna długość opisu została skrócona do 200 znaków – są to da zdania (koszmar, ale jak się okazuje niektóre opisy dystrybutorów są aż tak długie i niemożliwa była ich edycja z powodu nowego ograniczenia).
2. maksymalna długość to 1500 zn czyli dużo więcej niż na FP. Nie wiem kto pisze opisy na FP, ale jeżeli chciałbyś napisać tak długi opis albo zrobiłby to dystrybutor, to możesz taki napisać.
3. możesz napisać własny opis wzorując się na innym (niezależnie czy napiszesz krótszy czy dłuższy), ale musi być on Twoim dziełem, a nie skopiowanym czyimś (nawet 10 zdań mniej).
4. Opis jest opisem fabuły przy wtrąceniu nazw aktorów. Jeżeli wspomnisz o nagrodach jakie otrzymał, to nie jest już opisem samej fabuły.
Jeżeli napiszesz opis na 201 znaków, to nie może zostać odrzucony. No chyba, że porobisz w nim błędy, zawrzesz "treści zakazane" itp.
Proszę czekać…