Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
Witam.
Wprowadzamy nową reputację dla użytkowników. Odświeżyliśmy wygląd i dodaliśmy nowe typy reputacji: dla aktywnych czyli takich co piszą komentarze/opinie czy oddają głosy na filmy i dla redaktorów za pisanie wiadomości.
Niedługo postaram się przedstawić więcej szczegółów. Do tego czasu zapraszamy na http://fdb.pl/reputacja
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wygląda na zachętę do rozruszania forum, ale może się skończyć kilkoma sztucznymi tworami do zgarniania nagród, jeśli za ocenianie i komentarze będą nagrody. Punkty za ocenione filmy są spoko, będzie widać użytkowników, którzy normalnie byli nie do wykrycia;)
> Grzegorz Derebecki o 2009-05-31 23:01 napisał:
> dodaliśmy
> nowe typy reputacji: dla aktywnych czyli takich co piszą komentarze/opinie czy
> oddają głosy na filmy.
Beznadziejny pomysł. No ale cóż… założę sobie chyba nowe konto i biorę się za ocenianie filmów i pisanie głupot.
Po pierwsze: gwiazdki wyglądają teraz fatalnie i jest to zmiana na niekorzyść i mam nadzieję, że z czasem powrócą do dawnego stanu :)
Po drugie: punktacja za oceny i posty, jestem zdania że powinniśmy dać temu pomysłowi szanse, może sprawi to rozruszanie strony, nawet jeśli miałby się pojawiać krótkie czy tez głupie posty, to mimo wszystko strona nie będzie martwa i chyba o to chodzi, aby zmotywować użytkowników do pisania, jakiegokolwiek pisania , czas pokaże czy to zmiana na plus czy tez na minus.
> Beznickowy o 2009-06-01 08:55 napisał:
> Beznadziejny pomysł. No ale cóż… założę sobie chyba nowe konto i biorę się za
> ocenianie filmów i pisanie głupot.
Właśnie dlatego nie przyznajemy nagrody najlepszemu a po prostu chcemy losować ją wśród ludzi którzy przekroczą jakiś pułap punktów który jest możliwy do osiągnięcia bez żadnego specjalnego oszukiwania.
PS. Nie każdy post dostaje punkty tylko te które mają kilka zdań.
PS2. Gwiazdki zostały zmienione by zajmowały mniej miejsca.
co do gwiazdek możnaby np.
1) zrobić dla każdego z progów punktowych obowiązujących obecnie gwiazdkę innego koloru (byłaby 1 czytelna)
2) jedną złotą gwiazdkę z cyfrą w środku lub przed gwiazdką mówiącą ile tych gwiazdek jest
myślę, że wtedy byłoby to bardziej czytelne
> Agnieszka Chmielewska-Mulka o 2009-06-01 12:53 napisał:
> co do gwiazdek możnaby np.
> 1) zrobić dla każdego z progów punktowych obowiązujących obecnie gwiazdkę innego
> koloru (byłaby 1 czytelna)
> 2) jedną złotą gwiazdkę z cyfrą w środku lub przed gwiazdką mówiącą ile tych
> gwiazdek jest
>
> myślę, że wtedy byłoby to bardziej czytelne
Problem w tym, że gwiazdki mają też odróżniać to kim się jest. Dla redaktorów powstanie inny kolor też i stąd nie chciałbym ich mieszać. Postaram się coś z nimi jeszcze wykombinować :D
> Quagmire o 2009-06-01 13:21 napisał:
> ja mam taki pomysł, że skoro mamy rozruszać komentowanie newsów, to niech
> informacja o nowych komentarzach będzie już na głównej, a nie po wejściu w newsa
Nie trzeba wchodzić w niusa wystarczy tutaj: http://wiadomosci.fdb.pl
Nie można dawać wszystkiego na stronie głównej a przynajmniej nie w obecnym wglądzie i tak jest tu za dużo już informacji :(
Gwiazdki są tragiczne..
> Agnieszka Chmielewska-Mulka o 2009-06-01 12:53 napisał:
> 2) jedną złotą gwiazdkę z cyfrą w środku lub przed gwiazdką mówiącą ile tych
Ten pomysł mi się bardzo podoba, jeśli koniecznie gwiazdki muszą zajmować mniej miejsca.
A reputacja wygląda teraz bardzo ładnie, pasuje do całej strony. I całe szczęście, że te nagrody dla aktywnych będą losowane, bo inaczej byłoby mnóstwo bezwartościowych wpisów.
Mi się wygląd nowych gwiazdek bardzo podoba. Jednak co prawda to prawda – ciężko jest rozczytać ile ich tam jest. Trzeba dopiero najechać myszką, wtedy wyświetla się informacja ile ich jest.
Jeżeli chodzi o sam wygląd strony reputacji, to bardzo mnie zdziwił (pozytywnie) jak za pierwszym razem go ujrzałem. Bardzo mi przypadł do gustu.
Fakt powstania działu Aktywni mnie nie dziwi, jednak nie jestem w pełni przekonany, czy to wyjdzie na dobre dla serwisu, gdyż tak jak wcześniej było powiedziane, może to doprowadzić do nie zawsze chcianych komentarzy. Ciekaw jestem tym bardziej na jakiej zasadzie są przyznawane punkty i ile :)
Cieszę się, że powstała możliwość zdobywania punktów przez redaktorów. Może to ich zmobilizuje do lepszej pracy i rywalizacji, bo wiele niusów z tego co widzę po innych portalach nie zawsze się tutaj znajduje, chociaż zdaję sobie sprawę, że tych redaktorów nie jest zbyt wielu i ciężko jest od nich wymagać wszelkiej wiedzy o nowościach.
Ponieważ nie wszystkim podobaja się obecne jak i poprzednie "gwiazdki" proponuję zastąpic je dwoma kawałkami kadru taśmy filmowej z odpowiednimi informacjami jak poniżej:
http://img3.imageshack.us/img3/3046/gwiazdki.jpg, oczywiscie kolorystyka może ulec zmianie.
Co o tym myślicie?
dobry pomysł Flames23 :)
każde inne rozwiązanie niż to co jest obecnie jest lepsze, oczywiści nie umniejszając wkładu Grześka. Strona reputacji zmieniła się oczywiście na dobre :)
> Flames23 o 2009-06-01 16:45 napisał:
> Ponieważ nie wszystkim podobaja się obecne jak i poprzednie "gwiazdki" proponuję
> zastąpic je dwoma kawałkami kadru taśmy filmowej z odpowiednimi informacjami jak
> poniżej:
> http://img3.imageshack.us/img3/3046/gwiazdki.jpg, oczywiscie kolorystyka może
> ulec zmianie.
> Co o tym myślicie?
Jak dla mnie to trochę "staroświecko" wygląda:/ Ale jakby to trochę podliftować…
moim zdaniem zmiany w reputacji są dobre……jak komuś przeszkadza , że ktoś będzie pisał czasem głupoty to niech sam pisze regularnie coś mądrego a nie , że czasem przez cały dzień pojawiają się dwa komenty (i to nie koniecznie najwyższych lotów) do filmów….
pomysły ogólnie dobre , znajdą się pewnie dziwni ludzie , którzy będą konta zakładać i oceniac filmy jakie się da , żeby wygrać film DVD ;p , ale ja ogólnie wierzę w ludzi i myślę , że mało takich debili będzie…..
> Flames23 o 2009-06-01 16:45 napisał:
> Ponieważ nie wszystkim podobaja się obecne jak i poprzednie "gwiazdki" proponuję
> zastąpic je dwoma kawałkami kadru taśmy filmowej z odpowiednimi informacjami jak
> poniżej:
> http://img3.imageshack.us/img3/3046/gwiazdki.jpg, oczywiscie kolorystyka może
> ulec zmianie.
> Co o tym myślicie?
Myśle, że jak zrobisz to w wysokości 13px to zobaczysz, że nie ma to najmniejszego sensu :)
> Grzegorz Derebecki o 2009-05-31 23:01 napisał:
> Witam.
>
> Wprowadzamy nową reputację dla użytkowników. Odświerzyliśmy wygląd i dodaliśmy
> nowe typy reputacji: dla aktywnych czyli takich co piszą komentarze/opinie czy
> oddają głosy na filmy i dla redaktorów za pisanie wiadomości.
>
> Niedługo postaram się przedstawić więcej szczegółów. Do tego czasu zapraszamy na
> http://fdb.pl/reputacja
Powinno być odświeżyliśmy
> Grzegorz Derebecki o 2009-06-01 12:44 napisał:
> Właśnie dlatego nie przyznajemy nagrody najlepszemu a po prostu chcemy losować
> ją wśród ludzi którzy przekroczą jakiś pułap punktów który jest możliwy do
> osiągnięcia bez żadnego specjalnego oszukiwania.
To ok… Losowanie już zmienia postać rzeczy. Teraz z nadzieją patrzę na ten pomysł.
Jak się nie mylę, to chyba tylko Faq zostało do odświeżenia…
Tak z wolfiej ciekawości, za co dostaje się punkty ujemne?
Patrz ostatnia osoba w rankingu: http://fdb.pl/reputacja/aktywni/2009-06/2
> wolfie o 2009-06-01 22:50 napisał:
> Tak z wolfiej ciekawości, za co dostaje się punkty ujemne?
>
> Patrz ostatnia osoba w rankingu: http://fdb.pl/reputacja/aktywni/2009-06/2
Usunięcie wiadomości, usunięcie głosu (by ludzie nie głosowali i usuwali i potem znów głosowali).
Wystarczy nakierować kursorem na gwiazdki i już wiemy, ile ich jest. Choć i tak wydaje mi się, że powinny się mniej wzajemnie pokrywać i wyglądałoby to od razu znacznie lepiej.
Gwiazdki zdecydowanie powinny wyglądać nieco inaczej, ale przynajmniej naprawiony został mały błąd- chodzi mianowicie o to, że choć miałem uzbierane punkty na cztery gwiazdki to wcześniej wyświeltało mi się ich aż pięć. I z tego co się orientuję nie tylko ja tak miałem. Teraz jest już pod tym względem jak najbardziej ok i mam motywację żeby pracować na kolejną.
Wreszcie. :) Chyba mogę się powtórzyć, że najlepsze w tym jest to, iż jest przejrzyście. :))
Dodam tylko, że najlepiej w tym rankingu mają dodający i weryfikujący i bardzo aktywni na forum redaktorzy w jednym. :) Nominacja do 4 nagród w miesiącu, wygląda na bardziej atrakcyjniejszą od baardzo poświęconego weryfikowania. ;)
Tak sobie wszedłem do reputacji i co widzę… na pierwszym miejscu jest ktoś… Nigdy nie widziałem żadnego jego komentarza, a sam użytkownik raptem wczoraj się zarejestrował. Wszystkie punkty za oceny filmów zdobył. Wypada mieć nadzieję, że ta jego aktywność nie jest jednorazowa.
a dlaczego to nie może być osoba, która się zarejestrowała i oceniła filmy, które zna?! Przecież ten portal powinien zdobywać nowych użytkowników – jest jedna taka osoba w ciągu prawie 2 tygodni, co oznacza, że niewiele nowych osób się pojawia, a nie że ktoś na nagrodę poluje. Macie dziwne podejście
> Czudi o 2009-06-08 12:49 napisał:
> a dlaczego to nie może być osoba, która się zarejestrowała i oceniła filmy,
> które zna?! Przecież ten portal powinien zdobywać nowych użytkowników – jest
> jedna taka osoba w ciągu prawie 2 tygodni, co oznacza, że niewiele nowych osób
> się pojawia, a nie że ktoś na nagrodę poluje. Macie dziwne podejście
Ja Czudi nic mu nie zarzucam. Cieszę się, że nowe osoby się pojawiają. Jak się pojawiłem na fdb.pl, to też hurtowo oceniałem filmy, przepisując oceny z FW. Tylko mam nadzieję, że ten użytkownik nie straci zapału i zacznie jeszcze aktywniej się udzielać poprzez udział na forach.
> Beznickowy o 2009-06-08 13:01 napisał:
> Ja Czudi nic mu nie zarzucam. Cieszę się, że nowe osoby się pojawiają. Jak się
> pojawiłem na fdb.pl, to też hurtowo oceniałem filmy, przepisując oceny z FW.
> Tylko mam nadzieję, że ten użytkownik nie straci zapału i zacznie jeszcze
> aktywniej się udzielać poprzez udział na forach.
Czy będzie się udzielał czy nie to już jego indywidualna sprawa;) Mamy przecież weryfikatorów i dodających (raczej większość;), którzy koncentrują się głównie na sprawach związanych z dodawaniem/weryfikowaniem, a na forum pojawiają się w ostateczności – ich prawo. Jak się gościowi spodoba na portalu to może się będzie udzielał, jak nie to pewnie przeniesie do tych webskich;p
> A_Biel o 2009-06-08 15:31 napisał:
> Nie wiem jaki wy tu widzicie problem. Schism w ciągu jednego dnia oddał ponad
> 500 głosów i to ma być coś złego? Co za różnica jaki ma ku temu powód. Przecież
> im więcej głosów tym lepiej, bo na razie nie dzieje się najlepiej w tej kwestii.
Jak mu się chce, to śmiało. Choć dla mnie oddanie już 10 ocen na dzień to już zbyt wielki wysiłek. Nie chce snuć żadnych teorii spiskowych, ale śmierdzi mi tu programem do rejestrowania ruchów myszki. User załatwia sobie stronkę z filmami, np. przez google, i dzięki trzem kliknięciom ma zapewnioną kilkugodzinną robotę bez wysiłku.
edit:
Jednak się myliłem :P wystawia różne oceny. :) może nawet przez niego obejrzane?
Proszę czekać…