Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
> pavell666 o 2009-06-26 14:21 napisał:
> Mam takie pytanie. Dlaczego pisze, że najstarsze niesprawdzone obsady są z 23 a
> ja mam nie sprawdzone obsady jeszcze z 12?
> Tak samo jest z np. scenariuszem.
To jest błąd z tego co widzę to obsady są sprawdzane z 09-06-02 dopiero. Poprawię to niebawem
To może niedługo ktoś sprawdzi moje z 11.06 i dalej ;)
PS – miło by było gdyby ktoś oprócz Jankesa zaczął sprawdzać kontrybucje (nie mam tu na myśli obsad, ale plakaty, zdjęcia i całą resztę). Jak na razie to dwie inne osoby sprawdziły mi z 5 kontrybucji. Wystarczy spojrzeć ile mam punktów i już wiadomo jaki mały to ułamek :)
> Czechu o 2009-06-26 21:21 napisał:
> Teraz jest trochę kryzys, ale zapewne spowodowane to jest sesją, wakacjami,
> słońcem na dworze:)
…albo lenistwem… ;d nie no.. w te wakacje już obiecuję się poprawić.. dokładnie pamiętam jak rok temu dodawałem obsady i inne treści, które sprawdzane były od ręki (z powodu małej kolejki). Punktów to nabijało jak 150 (taki był wtedy limit na jeden dzień) na godzinę. :)
Co prawda z weryfikowaniem jest podobnie jak kiedyś, jak już jakaś treść wpadnie w ręce to trudno to skończyć, aczkolwiek uważam, że dwóch pracujących werów na ok. 20 wszystkich to troszkę za mało.. ;d (oczywiście nie mam na myśli siebie).
ps. Każdy z nas zaczynał jak Jankes, pamiętam te szaleństwo z punktami.. aż do przesady. Z nadmiaru wolnego czasu można było nawet nabić ponad 20tys pkt na jeden miesiąc. Gdyby nie "aktualizacja" ekipy to by było jak na fw. :)
caryca84, bywało gorzej niż jeden miesiąc czekania.. mówię o dniach, w których kolejka treści sięgała czterocyfrowej sumy, przez co możliwość dodawania nowych treści została na jakiś czas wyłączona. ;)
ps2. dopiero teraz spojrzałem na kolejkę treści, hoho, widzę mały rekordzik na ten rok. :D
Obsada: 805 (09-06-02)
Wpadka: 7 (09-06-14)
Recenzje: 40 (09-06-23) <- w życiu takiej liczby nie widziałem do tego typu treści.. chyba punkty zrobiły swoje
Ciekawostka: 32 (09-06-14)
Pressbook: 20 (09-06-26)
Efekty specjalne: 38 (09-06-11)
Kostiumy: 94 (09-06-11)
Opis: 55 (09-06-23)
Charakteryzacja: 71 (09-06-11)
Scenografia: 142 (09-06-11)
Pozostała ekipa: 179 (09-06-11)
Zdjęcia: 193 (09-06-11)
Kompozytorzy: 157 (09-06-11)
Dźwięk: 109 (09-06-11)
Montaż: 144 (09-06-11)
Data premiery: 37 (09-06-28)
Tytuł: 29 (09-06-28)
Czas trwania: 29 (09-06-28)
Scenariusz: 399 (09-06-11)
Rok produkcji: 2 (09-06-29)
Reżyseria: 601 (09-06-11)
Gatunek: 96 (09-06-26)
Kraj produkcji: 29 (09-06-28)
Producenci: 245 (09-06-11)
Plakat: 81 (09-06-25)
Nowy film: 306 (09-06-24)
> Jankes o 2009-06-30 16:00 napisał:
> Recenzje: 40 (09-06-23) <- w życiu takiej liczby nie widziałem do tego typu
> treści.. chyba punkty zrobiły swoje
>
> To jeden gość skopiował 45 swoich recek z FW i dlatego to tak wygląda :)))
A to cwaniak, powinni tego zabronić.. 3000 pkt za kopiowanie.. no racja, pisał sam ale dla innego portalu, tu nie ma nic z pracy.
A jednak przebudzenie trwało całe dwa dni. Teraz Jankes jest na urlopie i jedyne co jest robione, to dodawanie nowych filmów. Trochę jeszcze Czechu sprawdzał rzeczy w trakcie tych dwóch dni "przebudzenia". Co dziwne, panu piwo_war, który jest na pierwszym miejscu w dodających (ten miesiąc) ktoś sprawdza treści, bo punkty mu przybywają.
Gdybym była weryfikatorem to chociaż parę rzeczy na dzień bym sprawdzała. Jeśli chcemy, aby serwis się rozwijał, trzeba robić cokolwiek. Ja np. dodaję zdjęcia najlepszej jakości, poprawiam je w PS-ie, tak samo jak plakaty. Co prawda dostaję tyle samo punktów za pracę przy jednym plakacie godzinę, co ktoś dodający plakat w strasznej jakości i rozmiarów avatara. Niemniej jestem z tego dumna, bo chcę aby ten serwis był najlepszym polskim serwisem filmowym (tak mi się spodobała jego funkcjonalność). Do tego jednak jest niezbędna ciągła praca weryfikatorów.
Jeśli ktoś doczytał do końca – dzięki za wytrzymałość ;P
> Lisa o 2009-07-14 16:54 napisał:
> Skoro użytkownicy są nadal aktywni, a weryfikatorzy też ludzie to trzeba
> zwerbować chociaż kilku nowych. Dziwi mnie też, że chociaż późno, ale jednak
> nowe filmy są mi sprawdzane.
Racja trzeba jednak problem jest by zwerbować kogoś kto nie będzie robił potem błędów :)
I jeszcze jedno – proszę Grzegorza aby rozważył usuwanie osób nieaktywnych z funkcji weryfikatorów albo niech chociaż te osoby mają odwagę same o to poprosić. Po co być kimś tylko z nazwy?
Ze wszystkich 16 weryfikujących miałam jak na razie do czynienia z Jankesem (w 99% sprawdzanych treści). Poza tym Czechu sprawdzał trochę obsad. Maksymalnie 5 treści sprawdzili mi: agnieszka.chmielewska, nathalie i Beznickowy.
Z resztą weryfikatorów nie miałam do czynienia NIGDY.
Pamiętam jak Jankes strajkował jeden dzień mając nadzieję, że ktoś inny zacznie coś sprawdzać, ale ten strajk okazał się absolutnie bezowocny.
Na razie kończę z rozpisywaniem się i czekam na powrót Jankesa.
Pozdrawiam
> caryca84 o 2009-07-15 19:51 napisał:
> I jeszcze jedno – proszę Grzegorza aby rozważył usuwanie osób nieaktywnych z
> funkcji weryfikatorów albo niech chociaż te osoby mają odwagę same o to
> poprosić. Po co być kimś tylko z nazwy?
Zapewne za jakiś czas zrobimy rewizję weryfikatorów.
> Ze wszystkich 16 weryfikujących miałam jak na razie do czynienia z Jankesem (w
> 99% sprawdzanych treści). Poza tym Czechu sprawdzał trochę obsad. Maksymalnie 5
> treści sprawdzili mi: agnieszka.chmielewska, nathalie i Beznickowy.
Pamiętaj, że teraz rozpoczął się okres wakacji stąd te problemy z weryfikacją.
Pozdrawiam :)
> caryca84 o 2009-07-15 19:51 napisał:
> I jeszcze jedno – proszę Grzegorza aby rozważył usuwanie osób nieaktywnych z
> funkcji weryfikatorów albo niech chociaż te osoby mają odwagę same o to
> poprosić. Po co być kimś tylko z nazwy?
przecież to nie jest etat; to funkcja społeczna na rzecz portalu i trochę dla nagród:)
> Ze wszystkich 16 weryfikujących miałam jak na razie do czynienia z Jankesem (w
> 99% sprawdzanych treści). Poza tym Czechu sprawdzał trochę obsad. Maksymalnie 5
> treści sprawdzili mi: agnieszka.chmielewska, nathalie i Beznickowy.
Ja miałem do czynienia ze wszystkimi z bieżącej listy (niekoniecznie w tym miesiącu) i co najmniej z 10 nieaktywnych w b.m. lub trochę dłużej. Dla mnie kryterium dobrego weryfikatora jest kwestia popełnianych błędów. Aktywnością też powinien się jakąś wykazać, ale jeśli ma być z niej rozliczany to przynajmniej za kwartał, a najlepiej półrocze. Jak dla mnie weryfikator może pozostawać uśpieniu, pod warunkiem, że pozostaje na bieżąco ze zmianami.
Rację masz z tym, że przydałaby się lekka mobilizacja:)
Jak wiadomo obsady to zlozone tresci.. wiele rzeczy wchodzi w ich sklad..
I tu niejako jest problem.. Jesli jest jakas okreslona liczba weryfikatorow ktora regularnie sprawdza obsady pojawia sie problemy. Nowe rzeczy, brak zapiskow w FAQ, nie jasnosci, double itd itd itd.
Czasami pewnie rzeczy nie sa zgrane w czasie lub dlugo przekladane. Jest to bardzo irytujace.
O ile nie dotycy to innych danych to bardzo drazni przy sprawdzaniu obsad.
> opatrznik o 2009-07-15 21:18 napisał:
> Jak wiadomo obsady to zlozone tresci.. wiele rzeczy wchodzi w ich sklad..
> I tu niejako jest problem.. Jesli jest jakas okreslona liczba weryfikatorow
> ktora regularnie sprawdza obsady pojawia sie problemy. Nowe rzeczy, brak
> zapiskow w FAQ, nie jasnosci, double itd itd itd.
Napisz na grupę weryfikatorów co Cię boli a dodamy stosowne zapisy do faq.
Od ponad roku jest mowa, że należy zaktualizować FAQ.
Sama kilkakrotnie wysyłałam maile z propozycjami zmian, czy nowymi atrybutami/zawodami. I zero odpowiedzi.
Do tego Lukasz_N prowadził nawet ankiety na blogu odnośnie zmian a później zebrał wszystko do kupy i przedstawił, co należałoby zrobić. Z tego tylko jedna rzecz została wprowadzona w życie – automatyczny limit dodawania portretów.
Na usuwanie dubli czeka się miesiącami…
A ja sama czekam na nagrodę za marzec [zdążyłam już z tysiąc maili wysłać z zapytaniem, co z nią] i jak listonosza nie było, tak nie ma.
I dziwić się, że weryfikatorzy są poirytowani. Większości starych weryfikatorów już nie ma i jestem pewna, że własnie z powodu bezsilności w stosunku do wprowadzania zmian [i nie mam tu na myśli zamian technicznych, bo to przynajmniej ostatnio ruszyło].
Obecnie głównie "młoda krew" weryfikuje i tylko czekać, aż też się zniechęcą…
> Hsi_Nao o 2009-07-15 23:15 napisał:
> Od ponad roku jest mowa, że należy zaktualizować FAQ.
> Sama kilkakrotnie wysyłałam maile z propozycjami zmian, czy nowymi
> atrybutami/zawodami. I zero odpowiedzi.
>
> Do tego Lukasz_N prowadził nawet ankiety na blogu odnośnie zmian a później
> zebrał wszystko do kupy i przedstawił, co należałoby zrobić. Z tego tylko jedna
> rzecz została wprowadzona w życie – automatyczny limit dodawania portretów.
Właśnie nie zostało to doprowadzone do końca nie było żadnych konkretów co gdzie dopisać.
> Na usuwanie dubli czeka się miesiącami…
Czeka się dość długo ale są usuwane.
> A ja sama czekam na nagrodę za marzec [zdążyłam już z tysiąc maili wysłać z
> zapytaniem, co z nią] i jak listonosza nie było, tak nie ma.
Tysiąc? Wszystkie nagrody są wysyłane na bieżąco i o ile się nie mylę to za czerwiec już były wysłane.
Nie wiem na jaki adres pisałaś w sprawie nagród ale na info@fdb.pl żadnego maila nie dostałem może to dlatego?
> I dziwić się, że weryfikatorzy są poirytowani. Większości starych weryfikatorów
> już nie ma i jestem pewna, że własnie z powodu bezsilności w stosunku do
> wprowadzania zmian [i nie mam tu na myśli zamian technicznych, bo to
> przynajmniej ostatnio ruszyło].
Ostatnio? Chyba od 2 lat dość dużo jest zmieniane na stronie więc czy ja wiem czy tak ostatnio?
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-15 23:52 napisał:
> Właśnie nie zostało to doprowadzone do końca nie było żadnych konkretów co gdzie
> dopisać.
W tych propozycjach atrybutów/zawodów, które ja podsyłałam było napisane, gdzie należy jej dodać.
> Tysiąc? Wszystkie nagrody są wysyłane na bieżąco i o ile się nie mylę to za
> czerwiec już były wysłane.
a ja czekam na nagrodę za MARZEC.
> Nie wiem na jaki adres pisałaś w sprawie nagród ale na info@fdb.pl żadnego maila
> nie dostałem może to dlatego?
Najpierw na maila Anity (dostawałam odpowiedzi, że wysłane, później, ze była pomyłka i jednak nie zostało wysłane, ostatni mail, jaki dostałam od niej – pod koniec maja, że natychmiast zostanie kurierem wysłana).
Na następne maila Anita już nie odp. Raz wysłałam też na info@fdb.pl zapytanie… i też cisza.
> Ostatnio? Chyba od 2 lat dość dużo jest zmieniane na stronie więc czy ja wiem
> czy tak ostatnio?
był okres, ze przez kilka miesięcy nie było żadnych zmian.
zmieniła się strona główna, a wszystkie podstrony były w starym systemie.
ostatnio dopiero zostały profile użytkownika, wiadomości, reputacja, itp. dostosowane do "nowego" layoutu.
> Hsi_Nao o 2009-07-16 00:13 napisał:
> W tych propozycjach atrybutów/zawodów, które ja podsyłałam było napisane, gdzie
> należy jej dodać.
Propozycje to jedno a one nie zawsze są trafne wymagają pewnych konsultacji.
>
>
>
> a ja czekam na nagrodę za MARZEC.
No tak ale ja mówię, że już za czerwiec były wysłane to za marzec chyba również. Dlaczego do Ciebie nie doszła? Nie wiem ale żadnego maila na info@fdb.pl nie dostałem z tą informacją.
> Najpierw na maila Anity (dostawałam odpowiedzi, że wysłane, później, ze była
> pomyłka i jednak nie zostało wysłane, ostatni mail, jaki dostałam od niej – pod
> koniec maja, że natychmiast zostanie kurierem wysłana).
> Na następne maila Anita już nie odp. Raz wysłałam też na info@fdb.pl
> zapytanie… i też cisza.
Wyślij proszę jeszcze raz na info@fdb.pl a dokładnie to sprawdzę bo nic w przyrodzie nie ginie.
> był okres, ze przez kilka miesięcy nie było żadnych zmian.
> zmieniła się strona główna, a wszystkie podstrony były w starym systemie.
> ostatnio dopiero zostały profile użytkownika, wiadomości, reputacja, itp.
> dostosowane do "nowego" layoutu.
profil użytkownika prawie na samym początku był w wyglądzie pomarańczy ostatnio przeszedł drugą metamorfoze. Zmieniło się forum (całkowicie napisane od nowa), dodano premiery, zapowiedzi, biuletyn, wiadomości, ranking, rekomendacje (to akurat ostatnio), przepisano całkowicie wyszukiwarkę, dodano nowy katalog z możliwością filtracji elementów, odświeżono wygląd weryfikacji, dodawania, strony filmowej, osoby, reputacji,dodano ostatnie opinie, możliwość komentowania osób, dodawanie dystrybutorów wraz z własnymi stronami, ulubione filmy, do obejrzenia, prywatne wiadomości, notki i jeszcze pewnie kilka rzeczy mniejszych lecz czasochłonnych typu: przewijane gallerie i zwiastuny…
Chyba sporo tego i jakoś nie wymieniłaś tych rzeczy że pojawiły się "ostatnio". Pamiętaj, że wszystkie te opcje musiałem napisać sam i krew mnie zalewa jak ktoś mówi, że dopiero ostatnio się coś zmieniło bo to bardzo niesprawiedliwe.
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-16 00:30 napisał:
> Chyba sporo tego i jakoś nie wymieniłaś tych rzeczy że pojawiły się "ostatnio".
Napisałam "itd.", bo nie chciało mi się tego wszystkiego wymieniać.
I jak wcześniej mówiłam, dużo się ostatnio zmieniło, ale tylko od strony technicznej/wizualnej.
Strona merytoryczna serwisu, czyli to, na czym z założenia ten serwis się opiera – dodawanie i weryfikacja treści – wciąż kuleje i co gorsza nic się z tym nie robi, mimo iż są pomysły na ulepszenia.
> Pamiętaj, że wszystkie te opcje musiałem napisać sam i krew mnie zalewa jak ktoś
> mówi, że dopiero ostatnio się coś zmieniło bo to bardzo niesprawiedliwe.
A czy ja Ci kazałam pisać to wszystko samemu?
Równie dobrze mogłeś mieć sztab ludzi pod sobą.
A to, że robiłeś to sam (tu szacunek ode mnie) to Twój wybór (kwestia finansowa, czy inna – nieważne).
A mail się znowu pisze…
> Hsi_Nao o 2009-07-16 00:56 napisał:
>
Chętnie wysłucham twoich pomysłów na poprawę merytoryczną serwisu. Najlepiej zapraszam na prywatne wiadomości nową funkcję dodaną niedawno :P
> Hsi_Nao o 2009-07-16 02:26 napisał:
> Z uprawnień weryfikatora zrezygnowałam, ale na należną symboliczną nagrodę nadal
> czekam.
Problem w tym, że nadal na info@fdb.pl żaden mail od Ciebie nie dotarł.
> Grzegorz_Derebecki o 2009-07-16 03:20 napisał:
> Problem w tym, że nadal na info@fdb.pl żaden mail od Ciebie nie dotarł.
Ja w wysłanych mam zapisane, ale skoro twierdzisz, że nie doszło to wyślę z innej poczty.
> majak01 o 2009-07-16 09:29 napisał:
> A co z nagrodami za kwietniowy konkurs z nowościami dvd Vivarto? Bo też nie
> dotarła do mnie nagroda…
>
Jeżeli chodzi o te nagrody to po prostu jeszcze dystrybutor do nas ich nie wysłał :(
Proszę czekać…