Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
W naszym FAQ jest tak, że od 4 odcinków wzwyż jest już serial. Tymczasem większość mini-seriali BBC (których jestem zagorzałą fanką) ma po 6 odcinków, niektóre nawet 8. Może by zwiększyć tę liczbę, bo nawet niektórzy weryfikatorzy piszą, żebym zmieniła na mini-serial, choć nie zgadza się to z naszym obecnym FAQ :D
Co wy na to?
> Hsi_Nao o 2009-11-13 11:55 napisał:
> To jest dorby pomysł, bo zdecydownie 4 odcinki to zaniżona granica.
> Jak dla mnie to 4 powinno być zamienione na 8.
Kompania braci chyba więcej odcinków ma na przykład. Moim zdaniem różnica między serialem, a mini serialem nie polega na ilości odcinków. Mini-serial jest zbliżony do filmu, lecz jego długość nie pozwala na wyświetlanie w kinie lub w telewizji w jednej części, mini-serial od początku produkcji ma określoną fabułę (która nie ciągnie się sezonami). Natomiast serial tworzony jest z dalekosiężnymi planami (kilka, w skrajnych przypadkach kilkadziesiąt sezonów), których fabułę można modyfikować.
W Faq faktycznie jest to źle określone.
> Trophy o 2009-12-13 14:16 napisał:
> Ok. Da się to zrobić.
> Tak ku sprostowaniu, 2-8 mini-serial, a serial od 8 i wzwyż? Tak? Czy ktoś
> jeszcze jest za tą zmianą?
W takim rozumowaniu Kompania braci to serial, a jest przecież mini-serialem. Pisałem w tym temacie już na czym polega różnica między serialem a mini-serialem. Najważniejszą różnicą nie jest ilość odcinków.
> Beznickowy o 2009-12-13 14:27 napisał:
> W takim rozumowaniu Kompania braci to serial, a jest przecież mini-serialem.
> Pisałem w tym temacie już na czym polega różnica między serialem a
> mini-serialem. Najważniejszą różnicą nie jest ilość odcinków.
Ja tu nie widzę sprzeczności. Wystarczy mini-seriale ustawić na maks. 10 odcinków i już.
> Beznickowy o 2009-12-13 14:27 napisał:
> W takim rozumowaniu Kompania braci to serial, a jest przecież mini-serialem.
> Pisałem w tym temacie już na czym polega różnica między serialem a
> mini-serialem. Najważniejszą różnicą nie jest ilość odcinków.
Właśnie nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, że "najważniejszą różnicą nie jest ilość odcinków", dlatego przydałoby się jakoś dobrze to opisać w FAQ, bo to co jest teraz zdecydowanie się nie nadaje.
Wg wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Miniseries
wychodzi na to, że każdy mini-serial ma zwykle mniej odcinków niż jakakolwiek seria serialu. Najważniejsze jest jednak to, że od razu na początku zakłada się ile ma mieć odcinków (czego nie robi się przy serialach).
Tak np. "Firefly" (boski serial Sci-Fi) miał tylko 14 odcinków, ale nikt nie planował, że będzie tyle. Chcieli kręcić dalej (z powodów finansowych nie wyszło) i fabuła serialu została nagle ucięta.
Każdy mini-serial ma z góry zaplanowane zakończenie i wiadomo, w którym odcinku ono nastąpi.
Proszę czekać…