FDB.PL 1202 nowy temat
szukaj Kategorie

Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.

Kiedy?? 23
Perfik

Generalnie jestem człowiekiem cierpliwym, ale ile można czekać na możliwość dodawania obsad do seriali, soundtracków, nagród?? Ja rozumiem, że właściciele/twórcy strony kokosów na niej nie zbijają, ale kto sie nie rozwija ten się cofa. Ile czasu już mówi się o dodawaniu obsad do pojedynczych odcinków seriali? Na pewno ponad dwa lata. Pamiętajcie, że fdb to baza filmowa i jeśli nie chcemy być zawsze krok za filmwebem trzeba jak najszybciej zacząć pracować nad stroną…

Quagmire

Mam wrażenie, że ostatnio Stopklatka i Filmweb wykonały skoki do przodu, a Fdb niestety stanęło w miejscu.

Ronaldinho

Mi się natomiast wydaje, że Filmweb sobie strzelił w stopę nowym designem i gdyby tylko fdb miało te podstawowe dla strony filmowej funkcje (a brakuje sporo), mogłoby przejąć część użytkowników tamtego portalu, a było sporo takich których szukało nowego miejsca. Stopklatkę uważam za dobry portal informacyjny, baza u nich jest dodatkiem, tak żeby można się było czegokolwiek o filmie dowiedzieć więcej niż z newsa.

Quagmire

Fdb najłatwiej przyciągnie nowych użytkowników gdy zmieni…kolor. Podstawową rzeczą która nie podoba się internautom w nowym Filmwebie jest biel, ludzie ze Stopklatki zorientowali się w sytuacji i szybko zmienili kolor z białego na niebieski. Do tego dodali parę zmian które powinny być wprowadzone już dawno jak np rankingi, i już teraz można tam spotkać filmy które mają ponad 1000 głosów, co jeszcze do niedawna było tylko marzeniem dla polskich portali filmowych innych niż Filmweb.

ember

A jeżeli nie całkowita zmiana designu, to może jakieś skórki do wyboru? To chyba możliwe? :)

Quagmire

Nigdy nie byłem fanem bieli, więc osobiście byłbym jak najbardziej za. A skórki to bardzo dobre rozwiązanie.

Beznickowy

O ile Filmweb rzeczywiście wygląda ponuro w tej szacie, o tyle FDB za dużo tej bieli i szarości nie ma, ale trudno mi to obiektywnie stwierdzić, bo chyba się przyzwyczaiłem.

ember

Sądzę, że większość z nas przez 3-4 lata przyzwyczaiła się do bieli i szarości na fdb i nam to nie przeszkadza, ale nowych użytkowników może to nieco odstraszać ;) Oczywiście, bardziej doświadczeni użytkownicy mogliby bawić się własnymi stylami css w przeglądarkach, by zmienić wygląd strony, ale taki "szary człowieczek" bez mozliwości prostego wybrania skórki prędzej pójdzie szukać innego portalu, niż pogrzebie w ustawieniach. Takie jest moje zdanie ;)

Quagmire

Dokładnie. Dodałbym jeszcze, że w po zmianie designu na Filmwebie wytworzyła się niesamowicie korzystna sytuacja dla konkurencji- tabuny niezadowolonych użytkowników. Niestety moim zdaniem Fdb przespało swoją szansę, ale ma jeszcze chwilę żeby to naprawić.

Beznickowy

W sumie te skórki są dobrym pomysłem w sumie. I zgadzam się, że teraz jest dobry czas na pokazanie, że FDB jest portalem rozwijającym się, a od dawna nie było żadnych zmian w systemie. Czekamy.

Perfik

Trochę zboczyliście z tematu, bo ja nie o tym, ale ok :) faktycznie przydało by się odświeżenie oprawy graficznej strony, bo ta obecna wydaje się przy konkurencji… zbyt skromna. No i trzeba jak najszybciej wprowadzić te wszystkie zapowiadane od lat zmiany w systemie dodawania treści. Tzn. nie chodzi mi o sam system, bo ten jest bardzo dobry, ale o możliwość dodawania większej ilości informacji o filmach. W tej chwili wydaje mi się, że najbardziej przy filmach brakuje zakładek nagrody i soundtrack.

No i oczywiście sprawa priorytetowa, czyli dodawanie obsad do seriali.

Jankes

Jakiś czas temu, coś fajnie drgnęło i kiedy został wprowadzony nowy system, zostało dodanych kilka nowych treści do uzupełniania – słowa kluczowe, data śmierci i urodzin, przyczyna zgonu, fajne linkowanie osób i filmów. Myślałem, że fajnie wszystko pójdzie do przodu, niestety od tego czasu portal stanął jak zaczarowany. O najmniejszą rzecz trzeba prosić się miesiącami, a i tak z marnym skutkiem. Szkoda, bo naprawdę mógłby to być portal konkurencyjny do FW, jednak z takim podejściem, obawiam się, że może stać się zupełnie inaczej.

Trophy

Nie ma co wątpić. Fdb nadal ma spory potencjał. Od początku istnienia i tak zrobiono bardzo dużo i to na pewno jeszcze nie koniec!

Beznickowy

> Trophy o 2010-08-22 20:15 napisał:
> Nie ma co wątpić. Fdb nadal ma spory potencjał. Od początku istnienia i tak
> zrobiono bardzo dużo i to na pewno jeszcze nie koniec!

To jest racja, ale założyciel wątku zauważa zastój w rozwijaniu serwisu.

Czort

No ja także zauważyłam, że nic od jakiegoś czasu się nie dzieje. Po pierwsze fdb ma za mało ludzi, którzy się zajmują serwisem. Od początku pracuję tu 2 Grześków i Anita przez moment i tyle, a taki FW i Stopklatka zatrudniają ponad 20 osób, którzy pracują nad rozwojem, marketingiem itp.

Wszyscy od początku widzą tu potencjał, ale to jest trochę mydlenie oczu, właściciele liczą, że z nieba im spadną użytkownicy itp., nie dbają o tych co maja anie nie zabiegają o nowych, ot jest jak jest i niech się dzieje. Żeby mieć zysk trzeba zaryzykować i tyle…

Niedługo Stopklatka odskoczy na milę od FDB (przykład z rankingami, w ciągu ich istnienia, czyli z 2 miechy pobili FDB na głowę), ponieważ nieźle idzie do przodu i podobno szykuje kolejne zmiany dla użytkowników, a co do FW to teraz jest zupełna porażka… więc SK wydaje się jedyną alternatywą gdzie coś się dzieje, tylko problem jest z tym że to użytkownicy tam nie dodają treści, mogli by to zmienić:)

Trophy

> Czort o 2010-08-22 20:52 napisał:
> Po pierwsze fdb
> ma za mało ludzi, którzy się zajmują serwisem. Od początku pracuję tu 2 Grześków
> i Anita przez moment i tyle, a taki FW i Stopklatka zatrudniają ponad 20 osób,
> którzy pracują nad rozwojem, marketingiem itp.

To prawda, z tym, że Stopklatka zapewne więcej zarabia i ma za co zatrudnić te 20 osób.

Grzegorz_Derebecki

Masz całkowitą rację. Jednak za nowe funkcje w serwisie odpowiadam wyłącznie ja a ostatnio ze względu na pracę i nową osobę w rodzinie mam zdecydowanie mniej czasu dla fdb. Obecnie stan wygląda tak, że fdb jest aktualizowane do nowej wersji frameworka. Jak tylko uporam się z tym zacznę dodawać nowe rzeczy.

ember

http://niebezpiecznik.pl/post/filmweb-pl-hacked-wcieklo-700-tys-hasel-uzytkownikow/

No i wyciekło… Po tym wszystkim pojawią się kolejni niezadowoleni użytkownicy FW – chyba jest kolejna szansa dla FDb. ;) Mnie to skutecznie zniechęciło do korzystania z FW :> Mam nadzieję, że na FDb nie będzie takiego problemu.

Quagmire

Straszna kompromitacja dla tego serwisu.

Trophy

Oj, to niezbyt dobrze…

Czechu

Heh, drugi raz sobie strzelili w łeb:) (pełen filmów:)

Beznickowy

Ja myślę, że za sprawą tego całego zamieszania stoi Grzesio – już wiemy, co robił przez ostatnie miesiące :D

ferhin2

heh
każdemu serwisowi może się zdarzyć najazd hakerów, więc nie wyśmiewajmy

co do tempa dodawania danych to mam apel:

PROSZĘ TWÓRCÓW SERWISU I WERYFIKATORÓW o usprawnienie systemu dodawania i akceptacji OBSADY !!!

nie wiem na czym polega problem, ale niedługo większość aktorów zostanie bez filmografii, a filmy bez aktorów
prawdziwa parodia,

wracając do rozwoju serwisu i osób pracujących w nim,
to ja osobiści podejmę współpracę w jego tworzeniu, jeśli ktoś moją pomocą będzie zainteresowany.

Quagmire

Najazd hakerów może się zdarzyć każdemu, bardziej chodzi o to, że próbowano to zamieść pod dywan- news na stronie dopiero po kilku godzinach, a jedna z najważniejszych informacji w historii Filmwebu nie jest nawet w głównych newsach. Czy to jest poważne traktowanie użytkowników?

Po raz kolejny zastanowię się czy dalej tam oceniać filmy, bo i tak z każdym kliknięciem czuje się jakbym sponsorował żałosne teksty Muszyńskiego i Pietrzyka.

PS. Zamiast tego jednym z głównych newsów jest relacja z targów gier komputerowych "Gamescom 2010". Kpina z ludzi.

Proszę czekać…