Forum techniczne fdb.pl. Zgłoś błędy zauważone na stronie, pisz opinie na jej temat. Strona ta jest dla Was i zależy nam aby spełniała Wasze oczekiwania.
> Quagmire o 2010-11-09 14:42 napisał:
> No to popisalimy sugestie, pośmiali się i co teraz?
Czekać, zgłaszań nowe głosować na te które są warte implementacji w pierwszej kolejności.
Więcej zrobić już nie możecie :) Chyba, że jest jakiś chętny programista ruby on rails który pomoże nam
w implementacji – pójdzie na pewno szybciej.
> Czudi o 2010-11-09 23:56 napisał:
> wiec ygosye problem y jeyzkiem pisanzm na fdb. Teray tekst musye pisac w
> wordyie. Chzba, ye to tzlko u mnie
ctrl + shift ?
> Quagmire o 2010-11-09 14:42 napisał:
> No to popisalimy sugestie, pośmiali się i co teraz?
Nic, bo te sugestie to w większości sprawy oczywiste, sam żadnej nie napisałem, bo uważam, że wystarczająco już na to czasu poświęciłem różnymi drogami, bo skoro coś zostało napisane pięć razy, to co da szósty, siódmy, ósmy? To tak jakby debatować czy 2+2 to może jednak = 22, a nie 4. 2+2=4 i koniec dyskusji :)
Właściwie to za każdym razem jak patrzę na lewy dolny róg głównej strony fdb to mnie bierze niemałe zażenowanie.
> Ronaldinho o 2010-11-10 00:34 napisał:
> ctrl + shift ?
>
>
> Nic, bo te sugestie to w większości sprawy oczywiste, sam żadnej nie napisałem,
> bo uważam, że wystarczająco już na to czasu poświęciłem różnymi drogami, bo
> skoro coś zostało napisane pięć razy, to co da szósty, siódmy, ósmy? To tak
> jakby debatować czy 2+2 to może jednak = 22, a nie 4. 2+2=4 i koniec dyskusji :)
>
> Właściwie to za każdym razem jak patrzę na lewy dolny róg głównej strony fdb to
> mnie bierze niemałe zażenowanie.
Ronaldinho warto mimo wszystko wspomnieć o swoich pomysłach jeszcze raz bo to liczba głosów między
innymi będzie decydowała o tym w jakiej kolejności będą one implementowane.
> Grzegorz_Derebecki o 2010-11-10 08:24 napisał:
> Ronaldinho warto mimo wszystko wspomnieć o swoich pomysłach jeszcze raz bo to
> liczba głosów między
> innymi będzie decydowała o tym w jakiej kolejności będą one implementowane.
tzn. że seriale pójdą na pierwszy ogień?;)
Ps. taki żart portalowy, Ci którzy są dłużej wiedzą o co chodzi
> Quagmire o 2010-11-11 12:07 napisał:
> Dobry żart, ale mam nadzieję, że na pierwszy ogień pójdą drobniejsze, a również
> popularne sprawy, jak np notki użytkowników, czy zablokowanie głosowania przed
> premierą.
Czas implementacji też ma istotne znaczenie :)
> Grzegorz_Derebecki o 2010-11-10 08:24 napisał:
> Ronaldinho warto mimo wszystko wspomnieć o swoich pomysłach jeszcze raz bo to
> liczba głosów między
> innymi będzie decydowała o tym w jakiej kolejności będą one implementowane.
Uważam, że to strata czasu, zważywszy na to, że nie rozumiem faktu dlaczego notki użytkowników nie mają się aktualizować na głównej po komentarzu, tak pamiętam tłumaczenie, że chyba "strona główna nie jest od blogów" czy coś takiego i że nie zostanie to przywrócone, bo będzie oddzielna zakładka od blogów/notek, ale zważywszy na tempo rozwoju, taka zakładka powstanie za co najmniej rok, jak nie dwa, bo oczywiście jest tysiąc ważniejszych rzeczy od tego i słusznie, ale niejednokrotnie tłumaczyłem jaki to zastój powoduje na głównej w tamtym miejscu, jak destrukcyjnie to wpływa na chęć pisania notek i niejednokrotnie miałem wrażenie, że pisze to do ściany, bo działanie i odzew zerowy. Po prostu wzorowo zostałem zniechęcony.
> ferhin2 o 2010-11-12 13:39 napisał:
> Również jestem ZA aktualizacją notek po kolejnym wpisie. Skoro na stronie
> głównej jest miejsce na "notki" to dobrze by było jakby to działało jak trzeba.
http://fdb.sugester.pl/59254-Notki
Jak najbardziej mam zamiart to zrealizować.
> Grzegorz_Derebecki o 2010-11-12 15:18 napisał:
> http://fdb.sugester.pl/59254-Notki
>
> Jak najbardziej mam zamiart to zrealizować.
to ja proponuje zaakceptować tą i może jeszcze jakąś sugestie, a następnie w 1-2 miesiące je zrealizować żeby nie wyglądało to tak, że sugestie trafiły do TODO, czyli do otchłani z której nigdy już nie wrócą.
Zastanawiam się czy ta legendarna lista jeszcze/w ogóle istnieje:(
> Czudi o 2010-11-30 00:21 napisał:
> to ja proponuje zaakceptować tą i może jeszcze jakąś sugestie, a następnie w 1-2
> miesiące je zrealizować żeby nie wyglądało to tak, że sugestie trafiły do TODO,
> czyli do otchłani z której nigdy już nie wrócą.
> Zastanawiam się czy ta legendarna lista jeszcze/w ogóle istnieje:(
Notki zaakceptowane :) postaram się je zrobić w tym tygodniu. Lista todo gdzies jest ale jest lekko nie aktualna dlatego warto dodawać wszystko do sugestii.
Nie mam nic przeciwko zmianie w notkach, ale czy naprawdę będziemy musieli czekać miesiącami na takie drobne zmiany? Coś takiego powinno być zrobione przy okazji jakiejś większej zmiany. A poza tym, też nie rozumiem po co głosować na sugestie skoro wybrana została taka, która nie miała wielu głosów.
Niestety mamy całkowitą ignorancję tematu. Wydaje się i z tego co się orientuję, wielu tak myśli, że te całe sugestie zostały zrobione tylko i wyłącznie po to, aby zamydlić nam na jakiś czas oczy i abyśmy przestali już o cokolwiek ich pytać. Podobnie przecież było z listą TODO, która od kilku lat nie ujrzała światła dziennego. Szkoda, bo przez takie działanie następuje niechęć do tego portalu i propozycji jakichkolwiek zmian, ponieważ w konsekwencji i tak jesteśmy olewani.
Sugestie są już prawie miesiąc, a nawet jedna, najprostsza sprawa nie została zrobiona np. zmiana błędu ortograficznego z o na "ó" czy linki w biografiach.
Nie wiem czy pamiętacie ankietę Lukasza N
Było dużo pytań, ciekawe odpowiedzi, luźne propozycje i na tym się skończyło
Faktem jest – z tego co pamiętam – że ponad 20 osób wzięło udział, była dyskusja i komentarze. W tej chwili sugestie, to posty niedobitków, którzy wbrew logice jeszcze coś tu wypisują, ale raczej bez wiary, że coś to da. No i jest nas mniej niż było wtedy
Prośba do Łukasza, jeśli to będzie czytał, by wkleił gdzieś całą tą ankietę (zakładka stary blog wciąż działa mimo że została usunięta 1 sierpnia 2009 roku – raptem 1,5 roku poślizgu;), ponieważ i tam mogą być pomysły, które się nie przedawniły, podobnie jak sprawy zgłaszane do TODO. Moje propozycje które trafiły na tą listę, są też w sugestiach (te zapamiętane), więc myślę, że i innych osób – tych już nieobecnych – mogłyby się okazać przydatne.
I ja się dziwie w czym problem np przywrócić coś co już było, dobrze działało, a zostało usunięte z kompletnie niezrozumiałego dla mnie powodu (i tak jak przewidziałem spowodowało śmierć naturalną notek/blogów), czyli aktualizacja notek na stronie głównych po komentarzach.
EDIT: A i po tej zmianie zostałem skutecznie zniechęcony do prowadzenia/aktualizacji notek do tego stopnia, że jak już zostanie to przywrócone, to prawdopodobnie po prostu nie będzie mi się chciało z powrotem ich prowadzić.
Ja już pisałem jak ktoś jest chętny by dodać jakaś funkcjonalność to zapraszam. Ja mam bardzo ograniczone zasoby czasowe – jest jakaś szansa na zmienę tego ale dopiero w styczniu lutym.
Co do sugestii to wyraźnie było napisane, że w pierszej kolejności będą realizowane tego co mają dużo głosów ale też zajmują odpowiednio mało czasu – bo prawda jest taka, że lepiej zrobić cokolwiek niż nic.
Wchodzę do galerii filmu i np otwiera mi się ona pod linkiem http://fdb.pl/film/5777-1941/galeria/pokaz/49252 Następnie gdy z tego pola chcę przejść do plakatów, to mi się one próbują otworzyć pod takim linkiem – http://fdb.pl/film/5777-1941/plakaty/49252 zawierającym ID zdjęcia przez co wyskakuje błąd 404. Zgłaszałem to kilkakrotnie, w tym pierwszy raz z 2 lata temu.
Zauważyłam, że od paru dni miniaturki plakatów i zdjęć są nieostre (trochę rozmazane), czyli obcięta została jakość zdjęć na portalu. Przy większych oczywiście nie widać różnicy, ale przy małych aż oczy bolą i nie wygląda to ładnie. Być może za dużo zajmowały na serwerze? Nie wiem, ale na początku myślałam, że ślepnę :D Musiałam spytać o zdanie innych domowników :)
Jestem za przywróceniem dobrej jakości!
Proszę czekać…